Prime Directive

И да будемо начисто. Вређање мене овде још и може да прође, задаћете коју рану мојој сујети, зарашће, нема везе, али вређање неког другог, на мом блогу, мојој авлији, не дозвољавам. Ово сматрам разбибригом и малом можданом гимнастиком а не огласним простором те ако неко жели некога да прозива, нек` лепо отвори свој налог па удри брате, сестро или шта си већ. Свађа и те клиначке глупости не долазе ни под који обзир! Није цензура већ немање разумевања за приземна срања. Ако ме нешто нервира и диже ми притисак је препирање ради препирања! Двоје не може да разговара ако имају исти став, то је јасно ко летњи дан у подне, али контрирање зарад самозадовољавања личне малограђанштине заиста нема шансу. Аргументовани ставови долазе у обзир, то волим и много ценим и надам се истима. Унапред хвала на разумевању.

Понешто о мени

Моја слика
Половина људи има константну жељу да другима прича приче и објашњава очигледно. Ја спадам у другу половину. Ако имам шта да кажем рећи ћу/откуцаћу овде па кога интересује, интересује. А кога не интересује... изгубио је 10 секунди живота док је и ово читао. Нек` тражи бољу кафану!

... а кога интересује више података о мени:

петак, 23. новембар 2012.

Ја крај балканском лудилу не видим, а ви?

Сви знамо која је одлука и којег суда прошлих дана изазвала потпуну пометњу и лавину рекација. Што добрих, код оних којима се одлука свидела, што лоших, код оних који су погођени истом. Разумем и једне и друге.
У јавности се сви, који су битни на политичкој и дипломатској сцени, труде да буду што је могуће умеренији са речима, јер смо, је ли, превазишли те ратове и ту муку, али исто тако и веома оштри када се ради о одбрани свог става. Искрено, сморили су ме и једни и други. Из просте жеље да стекнем још неку перспективу целе ситуације, прошетао сам се којекаквим форумима. Тамо је стање, према мојој слободној процени, ратно! Не маше се оружјем, нема поклича о качењу на врбе и сличних бизарности, већ се потежу дела писаца која су, од кад је школе на Балкану, сматрана или неутралним или аполитичним и антинационалистичким.
Они потежу извесну песму Јове Јовановића Змаја, за чији се извор поуздано не зна. Зна се само да је написана негде око 1800. године, дакле пре великих ратове и братоубилаштва. Нагађа се да ју је написао у неким новинама или слично. Не могу да тврдим ни једно ни друго али је чињеница да ја за њу нисам чуо. За мене је он песник дечијих песама, а после смрти својих ближњих, песник „Ђулића“ и „Ђулића увеоца“ након којих ми је увек суза у оку. Елем, ево стихова:

Хрват

Хрват се не бори да што коме отме,
Чува свети огањ на огњишту своме.
И док так очини у најтежи дани
И Бог и правда на његовој су страни.
А куда ће Србин - зар он да се даде
Путу, на ком нема ни Бога ни наде?

Биће да је Јова позвао своје сународнике да се угледају на Хрвате. Шамар у лице који се не може отрпети. Зато друга страна, не остаје дужна па се цитира Јован Дучић, који се обраћа синовима „тисућљетне културе“:

Сину тисућљетне културе

Ти не знаде мрети крај сломљеног мача,
На пољима родним, бранећи их часно
Китио си цвећем сваког освајача,
Певајућ’ му химне, бестидно и гласно.

Слободу си вечно, закржљала расо,
Чек’о да донесу туђи бајонети,
По горама својим туђа стада пас’о,
Јер достојно не знаш за Слободу мрети.

Покажи ми редом Витезе твог рода,
Што балчаком с руку сломише ти ланце,
Где је Карђорђје твојега народа,
Покажи ми твоје термопилске кланце.

С туђинском си камом пузио по блату,
С крволоштвом звера, погане хијене,
Да би мучки удар с ледја дао Брату,
И убио пород у утроби жене.

Још безбројна гробља затравио ниси,
А крваву каму у недрима скриваш,
Са вешала старих нови коноп виси,
У сумраку ума новог газду сниваш.

Бранио си земљу од нејачи наше,
Из колевке пио крв невине деце,
Под знамење срама уз име усташе,
Ставио си Христа, Слободу и Свеце.

У безумљу гледаш ко ће нове каме,
Оштрије и љуће опет да ти скује,
Чију ли ћеш пушку обесит’ о раме,
Ко најбоље уме да ти командује.

Могу рећи да ме је Дучић овом песмом веома изненадио. Оно што сам ја из школе схватио и запамтио о њему је да је он био велики хвалисавац, заводник и романтик. Ни за њу нисам чуо док нисам свратио на те форме, иако би по тону, придевима и описима могла да прође у данашњим букварима. Где ли су ти форумаши, силни браниоци из фотеља једне и друге стране, ископали ове песме, ја појма немам. То питање је постављано, није да није, али ни једни ни други не наводе изворе својих оружја већ мудро и лукаво затиру трагове. Одакле им, дакле, ћуте али машу са њима и понављају их као тантре, мантре, како ли се већ каже, да ми је, после само пар дана, постало мучно отварати теме и тражити неке нормалне и корисне информације.
                Међу шумом свакаквих коментара, наишао сам и на цитате утицајних људи свог доба, који су упозоравали да се не требамо мешати, да не треба ни да покушавамо да живимо у заједници, да не треба да имамо истог краља, исту војску јер смо различити колико различити умемо бити и да ће то, евентуално, уједињење донети само зло и ништа добро. Да ли их је ико тада схватио за озбиљно... па није, историја је показала да није али је та иста историја показала колико су били у праву. Ево тих цитата, за које постоје извори.
             Први су речи Војводе Живојина Мишића, које је забележио његов секретар Милорад Павловић, а објављени су у књизи „Најлепше српске беседе“ у издању „Просвете“, 1998. године. Као писац, иако то није, се наводи Милентије Ђорђевић.

„Војвода Мишић о уједињењу са Хрватима

Извештај војводе Мишића краљу Александру по повратку из Сплита:

„Из свега што сам чуо и видео ја сам дубоко зажалио сто смо се ми на силу Бога обмањивали некаквом идејом братства и заједнице… Сви они једнако мисле, то је свет за себе, ма са каквим предлогом да се појавиш….. ствар је пропала…..

Ништа се не може зајазити, ничим што би јој се понудило.

Ја сам са тим начисто. Двоје нам као неминовно предстоји: потпуно се отцепити од њих, дати им државу, независну самоуправну, па нека ломе главу како знају, а друго је, управо прво, да у земљи заведемо војну управу за двадесет година и да се земља сва баци на привредно и економско подизање, далеко од свих политичких утицаја. Ако то не може, онда се отцепити, дати им њихову државу.

Границе ће бити где их ми повучемо, а ми ћемо их повући не онде где наше амбиције избијају на површину, него онде где историја и етнографија кажу; где каже језик и обичаји, традиција и најзад где се сам народ по слободној вољи определи, па ће бити и право и Богу драго.

А Италијани? Нека им је са срећом. Нека се они Хрватима усреће. Ја сам дубоко уверен да се ми њима нећемо усрећити... Ти су људи сви одреда, прозирни као чаша, незајажљиви и у толико мери лажни и дволични да сумњам да на кугли земаљској има већих подлаца, превараната и саможивих људи.

Не заборавите Височанство, моје речи. Ако овако не поступите сигуран сам да ћете се љуто кајати.”

Ево што је о уједињењу са Србијом мислио Стјепан Радић. Ово су делови његовог говора на седници Средишњег одбора Народног вијећа Словенаца, Хрвата и Срба одржаног дана 24. новембра 1918. године. Текст је објављен у књизи Хрвоја Матковића, „Сувремена политичка повијест Хрватске“, Загреб, 1995.

...Вама су свима пуна уста ријечи: народно јединство - једна јединствена држава, једно краљевство под династијом Карађорђевића... Како је површно, како је плитко и како неоправдано то ваше мишљење!

...Ви, господо, управо ни мало не марите за то што наш сељак уопће, а напосе хрватски сељак, неће ни да чује ништа више о краљу и цару, а исто тако ни о држави која му се силом намеће. Наш сељак је толико дозрио да зна свуда да је држава и домовина у правици и у слободи, у благостању и просвјети. И кад га ви данас већ и батинате по оружницима и силом гоните да пристане уз вас, да нас, тобоже, брани од Талијана, он говори или барем мисли да сте ви оно што су били мађарски и њемачки тлачитељи.

...Ви ћете отићи у Београд. Ви ћете без хрватског народа и против његове воље прогласити јединствену (централистичку) државу и без икаквог страха и срама ви ћете владати на темељу старих аустријских и мађарских неваљалих закона и помоћу старих, покорних и покварених чиновника... Народ ће по свем схватити да ви нисте његови, па зато неће бити за вас...

...Господо, није прекасно. Не срљајте као гуске у маглу! Не закључујте јединствене владе с Краљевином Србијом већ зато, јер, ето, у име Краљевине Србије нема ту никога, ништа, осим тај једини брзојав, а и тај представља сасвим нешто друго него ви. Немојте тако поступити да се не буде морало данас-сутра казати, да сте ви Словенци и ви Срби, Војвођани и Босанци, и ви наши Хрвати-Далматинци, а надасве ви наши домаћи хрватски Срби, да сте се сви скупили данас овамо зато да извршите једно уротничко дјело против народа, напосе против Хрватске и против Хрвата...“

             Као што рекох, историја је неумољива. Све се види. Зајебали смо се. Зајебали су се и они. И код једних и код других је само владајући слој желео спајање и заједнички живот. Краљ, као и сваки други краљ, је желео да прошири своју државу, да повећа број оних који плаћају дажбине. Хрватска властела је баш помоћу њега желела да влада јер би сва одговорност за евентуално народно незадовољство била буквално претоварена на краљевска леђа. Шта би им фалило? Ништа. Сви су требали бити задовољни. Народ није био, нити ће бити и ова се чињеница неће променити. Међусобна нетрпељивост има толико дугачку историју да нам је променила и генетски код. Свака генерација која се роди, било да је Србин или Хрват, колико год да је далеко од Балкана и државе својих предака, моћи ће да осети другу страну у свом присуству и при том одређену дозу непријатности, па чак и мржњу.
            Више нисмо заједно. Шта је било, било је. Нема више назад. Нема места ни извињењима, ни преговорима, ни позивању у госте, нити било каквим заједничким активностима. Знам да новац нема очи ни националност али сматрам да би и на ту врсту сарадње требало ставити тачку. И више ту идеју не треба оживљавати. Нити је потпиривати. Иако се то не признаје, одређени утицајни људи и даље доливају уље на ватру. Који и чији су интереси су у питању, наравно, појма немам. Користе сваки догађај везан за нас све да се тиме диче, да трљају нос другоме, да понижавају али не виде даље од свог носа. Постало је најбитније бити бољи, „победити“ комшију, надмашити га у нечему. Управо је она одлука, с почетка текста, последња кап која ме је натерала да одем на форуме, да прочитам да ли су усијане главе и даље многобројније, да се упитам да ли је невероватна еуфорија само производ пропаганде, да ли ико гледа своју башту а не да ли је комшијина крава липсала или није? Историја великих народа јесте настала на леђима других, мањих, мирнијих народа али је и за такву, освајачку, било неопходно уложити труд. Освојити и задржати. Планирати. Бити паметан и тактичан на дуге стазе. На Балкану је најбитније да некоме крене лоше па да остали могу да кажу: „Ух, ал` ме кренуло! Боље ми је него њима. Погледај их само...“ Никад се није стремело неком вишем циљу. Зато се, ти исти велики народи, и дан-данас зајебавају са нама. Југославија се распала, и нека је, требала је и раније, а светске силе су добиле шест наивних државица које су као коцкице за Јамб па их мало, мало бацају не би ли одбили оно што им одговара. Прво је „шестицу“ убола Словенија, Црногорци су успели да прођу са „петицом“ а сада се Хрвати надају да ће њихова коцкица бити добитна и тако редом... Јамб, кад су све шестице на столу, је најтеже добити.
              Од објављивања ослобађајуће пресуде за хрватске генерале, коју сматрам, у најмању руку веома срамном и изузето неправедном, ни у Хрватској ни у Србији се више ни о чему другом не говори. Остали проблеми су нестали. Незапослени ће наставити да узалудно посећују Биро за запошљавање, радници ће наставити да раде за цркавицу, порез ће велики и даље избегавати да плате, фабрике ће остати у рукама ликова којима није до њих, страни инвеститори и даље ће да нас обилазе у широком луку, криминалци ће наставити и даље да се организују и бришу трагове... Хрватима је најбитније да су они сада „победили“, ту их разумем, а Срби се боре да умање то њихово достигнуће на све могуће начине али узалуд је и једнима и другима. Стотине хиљада људи је протерано, многи су погинули бранећи своју имовину од доскорашњих комшија и то није нешто што се заборавља, то је нешто на чему се не може, боље рећи не би смела, заснивати будућност државе. Крававу кошуљу је могуће скинути и опрати али крваве руке.. никад! А Србија, ко Србија. Закаснели потези и недостатак јасне визије су постали српска специјалност и ту не бих много трошио речи. Почећу да се нервирам и да псујем јер се још не види крај српском немању појма колико брзо се исписује историја, а знамо да дигнемо галаму и прашину која се слегне после два, три дана.
           Године пролазе а ја и даље не видим било какав бољитак. Ни у Хрватској, ни у Србији и то само зато што смо сами себи највећи противници. Једино у чему смо успешни је претурање по ђубришту историје. Иста смо говна али сви волимо да причамо да је наше говно веће и поносније, да другачије смрдимо, да је наша ве-це шоља боља и удобнија. Угушићемо се у сопственом смраду. Можда је тако и боље...

8 коментара:

  1. Много сам разочаран, много...

    ОдговориИзбриши
  2. 1. Proteklih se dana dosta pričalo o Gotovini.

    Uključiš TV - tamo Gotovina
    Upališ radio - i tamo Gotovina
    Uzmeš da čitaš novine - i tamo Gotovina
    Uđeš na internet - i tamo Gotovina

    Otvoriš novčanik... e, tamo nema gotovine!

    2. [url=http://imageshack.us/photo/my-images/87/15434010151259062019708.jpg/][img]http://img87.imageshack.us/img87/1403/15434010151259062019708.jpg[/img][/url]

    ОдговориИзбриши
  3. ispravka-->> 2. http://img87.imageshack.us/img87/1403/15434010151259062019708.jpg

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Кога више боли курац да ли је у питању Готовина, Младић, Маркач, Шљиванчанин, Харадинај, Караџић, Тачи... За једно век, два сви становници Балкана ће имати крви на рукама. Неки ће бити осуђени, неки не али ће свима доћи судњи дан. Играње са животима и судбинама на Балкану је игра без престанка. Вазда се откопавају закопани, претура се по прошлости, не гледа се даље од свог носа и џепа, јер од овог случаја ће многи да профитирају, сигуран сам. Искористиће ова два глупа пиона само тако! Тај исти Готовина је већ почео да избегава да се слика са политичарима и да даје изјаве јер су га пре пресуде почели мазати говнима и пребацивати му за зло све што је у прошлости учинио. Сад се и он дури... Ситне душе, сви редом.

      Ништа није боље ни у Србији. Маше се жалбама, новим доказима и све тако у круг а Срба све мање. Бар их је у Србији све мање. И они који су одлазили па су се враћали јер су се надали нечему, су поново покупили прње и хватају задње возове... Брука и срамота. У свим државицама ће остати они који иду на политичке митинге и скупове и готово. Биће као у филму "Три карте за Холивуд". На крају ће преостати само козе, краве, овце, кокошке...

      Силно сам разочаран, силно.

      "Овај народ у својој историји ниједан посао није могао да заврши, због јајара и проданих душа.Нисмо ни једном победили, а да пре тога нисмо дебело издали, сами себе наравно.На сваку победу имамо два пораза, на сваког јунака буљук издајника,а после нам неко крив, јели?А за мало власти и за мало ћара, спремни смо да издамо све,оца, мајку, брата, сестру, народ, земљу, све. Тако јуче тако и данас...Рђави смо, шкипимо свуд. Више нам ниједно подмазивање не помаже, морамо да се мењамо цели." - лепо рече Петар Божовић кроз лик Валенсе у филму "Ноћ у кући моје мајке", лепо али се не променисмо.

      Избриши
  4. Viši inspektor Bešević27. новембар 2012. 03:44

    Lomi,da malo oftopikujem s razlogom.
    Secas se onog filma sa Ferari Dinom koji smo besomucno trazili?
    NASAO SAM GA!
    Sweet Revenge (1976)
    ima ga na YT.
    Ni sam ne mogu da verujem kako sam ga tako lako nasao posle nekoliko meseci pauze.
    A sto se tice teme imam da preporucim jednu kolumnu.

    http://www.danas.rs/danasrs/kolumnisti/pao_knin.890.html?news_id=251492

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kraja balkanskom ludilu nema ali smo bar dočekali kraj potrage za tim, sada već čuvenim, filmom...

      Usput, Šešelj nije zaslužio Hag ali je Hag zaslužio Šešelja.

      Избриши
    2. Ма не верујем да си пронашао тај филм!?! Има да га одгледам на миру, кад-тад. Свака част... ја сам већ био диг`о руке од њега кад ето тебе. Вратио си се на стару тему у великом стилу! :)

      Колумна је "сејвована у букмарк". Интересантан поглед на ситуацију.

      Избриши
    3. Миркони, ко је кога и шта је заслужио, велико је питање. Не мили ми се више ни подсећање на чињеницу да и један и други постоје.

      Избриши

Пратиоци

Претражи овај блог

...

free counters