Prime Directive

И да будемо начисто. Вређање мене овде још и може да прође, задаћете коју рану мојој сујети, зарашће, нема везе, али вређање неког другог, на мом блогу, мојој авлији, не дозвољавам. Ово сматрам разбибригом и малом можданом гимнастиком а не огласним простором те ако неко жели некога да прозива, нек` лепо отвори свој налог па удри брате, сестро или шта си већ. Свађа и те клиначке глупости не долазе ни под који обзир! Није цензура већ немање разумевања за приземна срања. Ако ме нешто нервира и диже ми притисак је препирање ради препирања! Двоје не може да разговара ако имају исти став, то је јасно ко летњи дан у подне, али контрирање зарад самозадовољавања личне малограђанштине заиста нема шансу. Аргументовани ставови долазе у обзир, то волим и много ценим и надам се истима. Унапред хвала на разумевању.

Понешто о мени

Моја слика
Половина људи има константну жељу да другима прича приче и објашњава очигледно. Ја спадам у другу половину. Ако имам шта да кажем рећи ћу/откуцаћу овде па кога интересује, интересује. А кога не интересује... изгубио је 10 секунди живота док је и ово читао. Нек` тражи бољу кафану!

... а кога интересује више података о мени:

петак, 8. јун 2012.

Фебрилне конвулзије

Другим речима, грчење тела изазвано наглим скоком телесне температуре. Међ` народом познато и као фрас. Латински назив не знам али немачки и енглески називи су „Fieberkrampf“(D) и „Febrile seizure“(GB).


                 „Фебрилне конвулзије, познате и као фебрилни напади, су уобичајена али изненадна ситуација код одојчади и млађе деце. Најчешће су родитељи ти који виде ову ситуацију и доживљавају је као веома опасну. Ипак, не узрокује било какве здравствене проблеме код детета, у медицинском смислу су, тако рећи, безопасне.

Шта су фебрилне конвулзије?
                Фебрилне конвулзије су грчеви чији је покретач мозак а јављају се приликом високе телесне температуре (грознице). Погађају око 3 до 5% деце и догађају се између 6. месеца и 5. године. Посебно су чести између 1. и 3. године. Деца која доживе фебрилне конвулзије се иначе нормално развијају, здрава су, и немају било каква обољења мозга.

Шта је узрок?
               Фебрилне конвулзије долазе из одређеног дела мозга, који се налази у фази развитка и који на високу телесну температуру реагује грчевима тела. Познато је да погађају и вишечлане породице. Да ли је грозница сама по себи, или упарена са инфекцијом тј. упалом, главни узрок, још увек није познато. Важно је приметити да понекад температура толико нагло порасте да су једино фебрилне конвулзије једини знак да је дете пред грозницом, тј. да уопште и има високу телесну температуру. Све болести, повезане са појавом грознице, могу да изазову конвулзије. У већини случајева, узрок грознице је обична инфекција, као што су упале горњих дисајних путева док су теже упале веома ретко узроци.

Како се испољавају фебрилне конвулзије?
                 У огромној већини случајева, тзв. једноставне фебрилне конвулзије престају саме од себе у року од неколико минута. Прате их губитак свести, помодрела област око усана (Cyanosis) и напетост или ритмично стискање и опуштање мишића (трзање) или пак потпуна опуштеност мишића. Колико год да овај догађај изгледа лоше по дете, оно се од њега веома брзо опоравља. Веома ретко, ови напади трају и по 15 минута и тада их је потребно зауставити помоћу лекова јер могу изазвати друге проблеме. У случају дужег напада, ради се о тзв. компликованим фебрилним конвулзијама.

Како се понашати и шта чинити?
                 Када дете први пут доживи фебрилне конвулзије, потребно је остати прибран, тих и пратити на сату колико напад траје. Одећу детета, ако је потребно, скинути или олабавити како би могло лакше да дише. Детету ни у ком случају давати да пије или једе јер може доћи до загрцнућа и евентуално гушења. Због опасности од даљих повреда, дете се не сме трести, дрмати, нити је стављање у хладну воду од помоћи. Уместо свега овога, потребно је дете одвести код дечијег лекара или у Хитну помоћ. Након напада је потребно измерити телесну температуру, те је снизити помоћу чепића или хладним облогама.
                 У случају да се фебрилне конвулзије понове и напад траје дуже од неколико минута, потпуно је нормално користити одређене лекове. Који лек и у којој дози је питање за дечијег лекара који ће вам, након напада, преписати лек и начин дозирања, те објаснити о чему се ради. По правилу, ради се о раствору који се даје ректално. Лекар ће вам објаснити правилан начин употребе и његово дејство.
                  Након фебрилних конвулзија, дете мора отићи на преглед како би се отклониле све сумње у могуће компликације или развитак неких тежих обољења. Дечији лекар одлучује да ли ће дете остати у болници на даљем посматрању и евентуалном лечењу. Он ће затим са вама разговарати шта је даље потребно учинити, приликом чега ће се поставити питање неопходности снимања рада мозга (ЕЕГ).

Које су последице фебрилних конвулзија?
                Деца која су доживела ове нападе се развијају сасвим нормално, као и деца која нису имала ово искуство. Фебрилне конвулзије не воде до оштећења мозга. Трећина деце, погођене овим нападима, ће их имати поново. Склоност ка фебрилним конвулзијама деца губе у школском/предшколском добу. Ризик од појаве епилепсије (напади које не узрокује висока телесна температура) се не повећава у значајној мери.

Шта се може учинити у циљу превенције?
               Не постоје средства за превенцију фебрилних конвулзија, нити средства за скидање температуре имају утицаја, јер се ови напади јављају приликом наглог скока телесне темепратуре и с тога их није могуће предвидети. Због ове чињенице, родитељи не треба себе да криве да нису учинили све што су могли, или требали, ако се напад поново догоди. Уопштено посматрано, важи правило, да ако дете лако стиже до грознице приликом инфекција, могу се користити, од стране дечијег лекара, одобрени лекови за снижавање температуре. У појединачним случајевима, када се ради о компликованим фебрилним конвулзијама или је дете имало више једноставних у кратком временском року, корисно је употребити извесне лекове за опуштање зарад предострожности.
              Дуже коришћење антиепилептика (лекова против епилепсије), као превенције против фебрилних конвулзија, није неопходно.

Најбитније!
              Након фебрилних конвулзија, попричати са одговорним дечијим лекаром који ће вам објаснити све појединости.“

Извор: „Немачко медицинско удружење за педијатрију и лечење адолесцената“ („Deutsche Gesellschaft für Kinder- und Jugendmedizin e.V.“). Превео сам онако како сам знао и умео. Ако није јасно, питајте. Одговорићу.

                Лично искуство. Пре неких пар недеља Мирко је био сам са Маленом и тада му се први пут догодило ово грчење. Она га је држала док то није прошло, помислила је да се гуши својим језиком јер су му очи отишле на горе, језик се заврнуо на унутра, поплавео је око уста па је покушала да му помогне да дише тако што је гурнула прст у уста не би ли ослободила дисајне путеве. После, од прилике, минута напад је прошао, и тело му се у потпуности опустило. Изгледало је као да је испустио душу јер је дисао веома слабо. Плаветнило око уста је нестало као и свесно стање. Висио јој је у рукама као крпа. Позвала је Хитну помоћ и први преглед је имао у Ургентном одељењу. Тада је већ био свестан, седео је и плакао јер је имао грозницу. Температура му је била око 40°C.
                  Прошле суботе, ја сам био сâм са њим јер је Малена отишла у посету даљој рођаки у Берлину. Нисам био читаве недеље кући па смо се договорили да је будем мало са њим а она да „одмори“. Горе описано се поново догодило. Она ми је описала шта се догодило и како је то све изгледало па сам, донекле, знао шта да очекујем. Држао сам га, исто сам му гурнуо прст у уста (то нисам морао да учиним иако појава модре области око усана јесте знак недостатка ваздуха, рефлекс дисања је снажнији од било ког другог па је он сам удахнуо, а тај удах уједно и прекида овај напад), све док грчеви нису прошли. Пред крај је било и трзања читавог тела. Трајало је не више од 30 секунди. Једино сам погрешио што сам га држао усправно, а требало је водоравно како би му се пљувачка сливала на страну. Да је старији, могао је чак и да ми повреди прсте стискајући десни. Док ми је висио у рукама, обукао сам му јакницу, ципеле, сео га у његово седиште у колима и одвезао до Ургентног одељења клинике у Котбусу. Док смо се возили, а то је било не више од 5 минута, почео је да гледа кроз прозор, нешто мрмља и показује на саобраћај. Приликом прегледа је био потпуно свестан, плакао је, наравно, јер је опет имао веома високу температуру.
                  Овог пута је смештен на одељење Неуропедијатрије, где су му спуштали температуру. Налаз крви и урина није показао било какве знаке болести или упале унутрашњих органа. Брисеви из грла и носа су били једини показатељи да се нешто догодило. Тзв. Адено-вирус је направио проблем. Изазива теже упале горњих дисајних путева, уз могуће проливе. Он их није имао али је мука што је овај вирус, чак и код одраслих, веома упоран и прати га грозница. Мирко је, уз лекове, читав викенд имао телесну температуру између 38°C и 40°C. Понедељак пре подне је провео релативно мирно али је увече температура почела да „скаче“. Чак и ово варирање температуре је уобичајена појава приликом инфицирања овим вирусом. Може се догодити да у току дана пар пута оде нагло горе, или чак после неколико дана, када човек помисли да је оздравио. Чим се вратила у нормалу, урадили су му ЕЕГ и сад је остало да му ураде електро-магнетну резонанцу лобање. Узеће му и узорак течности која обавија кичмену мождину, тзв. ликвора, како би се отклониле баш све сумње.
                 Разлог за ово, нешто обимније, испитивање је тај што је у суботу он у ствари имао два напада. Један код куће, кад сам га донео у клинику, и други касније у току дана. Разлог због којег се догодио овај други је тај што му до тада нису дали ама баш ништа за „скидање“ грознице. Смештали су га у собу, попуњавали паприлогоију а њему је тај вирус изазвао још један нагли скок температуре и бум! Фебрилне конвулзије су се догодиле још једном. Чињеница да је имао два у току 24 часа је сасвим легитиман разлог за комплетан програм. ЕЕГ је ништа посебно, залепе му електроде на главу па може и да спава, док је електро-магнетна резонанца ипак захтевнија. Добиће анестезију, због чега мора бити потпуно здрав па је сад са Маленом у соби као у затвору, јер не може бити потпуно миран. Док је под анестезијом, извадиће му и ону течност, а то већ може касније да боли. Анестезија делује готово 24 часа па ће бити неопходно да га неко све време носи јер неће моћи самостално да стоји. Нека деца повраћају после. Ма видећемо.
                 Оно што је битно је да је он сада добро. Једе, пије нормално, кења, пиша, игра се и уопште ради све оно што раде његови вршњаци: задаје бриге родитељима. Али као што рече моја ташта: „Добро је докле год га ти спушташ у кревет. После ће бити зезнуто.“


16 коментара:

  1. Освежавање базе података.
    Мирко је од петка вече у стану. Потребе за магнетном резонанцом и узимањем оне течности, испоставило се, није било. Ми јесмо потписали тамо нека одобрења али ће се особље клинике на њих позвати ако ти прегледи, можда неког следећег пута, буду потребни. Оптуштен је с напоменом да тај вирус није 100% побеђен. Његово здравстевно стање се сматра задовољавајућим и сада смо ми, родитељи, дужни да га пазимо наредних 7 до 10 дана. До данас, температура му је била увек у нормали а нама је напоменуто да би требали да му ограничимо кретање! Како то да урадимо? Да га вежемо, можда...? Изборио се са главним нападима па нек` сад мало ужива. Нама двома остаје да стрепимо још неколико дана...

    ОдговориИзбриши
  2. Baš sam to htela da te pitam. Dakle, da li će mu se sigurno to dešavati pri svakom napadu groznice u narednih nekoliko godina?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ако му температура буде лагано расла, што је уобичајено приликом било које упале, одговор је не. У случају наглог скока, као што то изазива овај вирус, врло вероватно. Лепо ми рече дечији доктор у Ургентном одељењу после прегледа: "Тата, мораћете да издржите још неколико година... али се опустите, добро му је."
      А ја... још увек не могу да се опустим. Стрепим. Као и Малена. Иако знамо да не изазива никакве проблеме, ми стрепимо. Јеби га...

      Избриши
    2. Ma, taj napad na osnovu opisa deluje zastrašujuće. Jedino je lakše to što sad znate šta je. Kad se prvi put desilo, to je moralo biti užasno.

      Ne možete da se opustite, još uvek sigurno drži osećaj straha, ali proći će.

      Избриши
    3. Деца осећају родитељске емоције. Зато смо ми с њим опуштени. Не желимо да стекне утисак да нешто није у реду. Током претраге и потраге за информацијама о овоме, наишао сам на искуство једне жене која сад има око 40 година, а боји се тих напада. Зашто? Чак је имала само један у животу. Догодио јој се кад је имала 4 године а њени родитељи су били толико уплашени и успаничени да она сад има паничан страх од грознице. Из овог разлога се ми с њим играмо, причамо, све као и обично али мало-мало па нам рука оде на његово чело да проверимо да ли је "топао". :)

      Избриши
  3. Malopre naleteh na ovaj snimak pa reko' da podelim sa kafanom. Nije iz domena medicine, mada i smeh leči...

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=4kEquynS83w

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Питам се што ти не објављује коментар и случајно завирим међ` спамове. Тамо се крио. Зашто? Појма немам. Онај несрећник јесте лош али не заслужује да буде спам. И некако ми га је на крају снимка жао. К`о да је ретардиран, мајке ми.

      Избриши
  4. Dugo niko (Inspektor je tu još i najrevnosniji) nije postavio neku muziku ovde. Evo, ja ću da postavim link ka ODLIČNOM onlajn radiju koji često slušam u poslednje vreme... Mnogo fino.

    RADIO PARADISE

    RP is a blend of many styles and genres of music, carefully selected and mixed by two real human beings. You'll hear modern and classic rock, world music, electronica, even a bit of classical and jazz. What you won't hear are random computer-generated playlists or mind-numbing commercials.

    Our specialty is taking a diverse assortment of songs and making them flow together in a way that makes sense harmonically, rhythmically, and lyrically — an art that, to us, is the very essence of radio.

    http://www.radioparadise.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Још један, од многих, који не пролази кроз "ватрени зид"... Ипак, пажња је битна. Хвала, Миркони!

      Избриши
    2. Meni se činilo da je ovaj prošao glat. Proverio sam. Hmmm...

      Nema šta, pravi si Gazda, kud mi okom, ti skokom. Napravi sebi jedan mohito, zazlužio si.

      Избриши
    3. Немам свежу нану. Без ње, не иде...

      Прво је почео нормално, а онда је почео да шкрипи, меша тонове, убрзава, успорава да би, после замуцкивања, потпуно престао са радом. Да ли га ватрени не пушта или је нешто друго у питању, појма немам. Једини два који ми раде су немачки, тзв. државни. Плаћени од народног новца, нешто слично што има добија РТС.

      http://www.jumpradio.de/web/programm/inhalt/index.shtml

      и

      http://www.fritz.de/media/livestream/index.html

      Избриши
    4. Ha, ha, ha... Nisam te razumeo. Mislio sam da misliš na moj komentar. ON je prošao glat. Kad ono, ti pričaš o radiju. Čekaj, zar ti smeš da slušaš mjuzu na poslu?

      Nema veze, vredi slušati onaj PARADISE i kad si kod kuće, onda kad ti leži ta vrsta mjuze (a kad ne?).

      Избриши
    5. Ja ga slušam preko ovog linka http://scfire-mtc-aa03.stream.aol.com:80/stream/1048 pa probaj da ga dodaš na plejlistu omiljenog slušačkog programa (add URL). Ja koristim program AIMP3, davno sam napustio Winamp.

      Избриши
    6. Јок. Не ради. Нема везе, држаћу се ових дрљавих. Волим да слушам радио док радим, па који год био. Ови државни смарају јер баш много форсирају одређене песме, па сморе. А да ли смем или не смем да слушам радио, то овде нико не пита. Слушај ако неки линк може да прође али посао завршавај. И ћао. Опуштено је све док се не виде резултати...

      Избриши
  5. Sad bash chitam onaj blog o pravopisu u jbt bash je neshto umishljen onaj Selakovic. Misim koji kurac on nishta nezna prijemni ispit je ono skroz tezzak a on oce da bude josh tezzi... Misim shta reci. Ne verica.

    Izvinjavam se, moram da se pripremam. Ako ikada budem radila u školi, moraću da se priviknem na ovaj novi pravopis.

    Muzika i od mene: http://www.youtube.com/watch?v=h3YFD4Iirks

    ОдговориИзбриши
  6. `Бем ти па ја заборави ода је данас петак! Да не би Лајкиног коментара, ко зна кад би се ја сетио... :)

    Пре новог стола, нова епизода "Мршављења у кафани": 92,8 килограма. За малкице па целих десет мање!

    ОдговориИзбриши

Пратиоци

Претражи овај блог

...

free counters