Prime Directive

И да будемо начисто. Вређање мене овде још и може да прође, задаћете коју рану мојој сујети, зарашће, нема везе, али вређање неког другог, на мом блогу, мојој авлији, не дозвољавам. Ово сматрам разбибригом и малом можданом гимнастиком а не огласним простором те ако неко жели некога да прозива, нек` лепо отвори свој налог па удри брате, сестро или шта си већ. Свађа и те клиначке глупости не долазе ни под који обзир! Није цензура већ немање разумевања за приземна срања. Ако ме нешто нервира и диже ми притисак је препирање ради препирања! Двоје не може да разговара ако имају исти став, то је јасно ко летњи дан у подне, али контрирање зарад самозадовољавања личне малограђанштине заиста нема шансу. Аргументовани ставови долазе у обзир, то волим и много ценим и надам се истима. Унапред хвала на разумевању.

Понешто о мени

Моја слика
Половина људи има константну жељу да другима прича приче и објашњава очигледно. Ја спадам у другу половину. Ако имам шта да кажем рећи ћу/откуцаћу овде па кога интересује, интересује. А кога не интересује... изгубио је 10 секунди живота док је и ово читао. Нек` тражи бољу кафану!

... а кога интересује више података о мени:

петак, 22. јун 2012.

Фридрих Уде

            Родио се 12. јула 1880. године у Ајнбеку (Einbeck), а преминуо је 5. августа 1966. године у Дортмунду (Dortmund). Био је инжењер и предузетник. 1921. године је основао своју компанију у Дортмунду. Тачније у Дортмунд-Бувингхаузену (Dortmund-Bövinghausen). Почетком 20-тих година је развијао, конструисао и продавао своје планове за фабрике за производњу хемикалија у сировом стању и једињења која се користе у процесима добијања сумпорасте киселине или добијања амонијака кроз ниско-притисни процес.
            Филип Хајнрих Георг Фридрих Уде (Philipp Heinrich Georg Friedrich Uhde) је био најмлађе дете, од четворо деце, Августа Удеа (August Uhde) и његове жене Мари (Marie). Август је био ковач и израђивао је плоче за шпорете. Мајка је била, у то време сасвим уобичајено, домаћица. Фридрих Уде је 1895. године завршио школу, која је касније призната као гимназија, после чега је био на пракси две године у графичкој фирми и фабрици за израду локомотива. Након праксе је уписао шест семестара у вишој машинској школи, која је касније постала факултет. Имао је добре оцене па је стекао право да одслуша још три семестра на Универзитету у Хановеру. Инжењерски смер, прецизније смер за пројектовање машина за прераду текстила. Још током студија је пријавио свој први патент, разбој.
            После годину дана обавезног војниковања у Берлину, вратио се ономе што је најбоље знао, инжењерству. Радио је у фабрикама за производњу и прераду кокса у Бохуму. Од 1905. до 1914. године је био менаџер у једној од њих. Није био само шеф већ је наставио са изумима. Дизајнирао је и, 1906. године, изградио пилот постројење за производњу азотне киселине кроз каталитичко сагоревање амонијака са кисеоником преко контаката од платине (тзв. Освалдов принцип). Хемичар Вилхелм Освалд (Wilhelm Ostwald) је 1900. године установио овај принцип у лабораторији кроз низ експеримената али је Уде то све спровео у дело. Пионирскки радови у овој области су му донели међународну славу.
            Први светски рат је започео као војник али је убрзо враћен са линије фронта у фабрику на даљу производњу азотних једињења. Због поморске блокаде Немачке, недостајале су готово све компоненте потребне за производњу азотне киселине и азотних ђубрива што је даље довело до недостатка експлозива и барута. Овде бих напоменуо да је азотна киселина кључно једињење у процесу производње експлозивних једињења а пут од вештачког ђубрива до експлозива је веоам кратак, па с тога и не чуди што Фридрих није више морао да гули брда и долине по Европи. Постројење у које се вратио је био изграђено од бетона отпорног на киселине, што је било веома модерно за то време, али је било премало да обезбеди потребан простор за даљи напредак. Ова врста кочнице у ратно доба није била прихватљива па је фирма Круп („Krupp“) изградила нови блок од нерђајућег хром-никл челика. Испоручила је све потребне апарате и цеви од овог материјала. Ново постројење је имало, на дневној бази, капацитет од 200 тона натријум-нитрата, 500 тона амонијак-нитрата и 200 тона 95 процентне азотне киселине.
            После Првог светског рата, као што сам већ поменуо, 1921. године је покренуо своју компанију, у предграђу Дортмунда. У почетку је производио мастило али се убрзо преорјентисао на производњу онога што му је донело славу: једињења на бази натријума. Тачније амонијака и вештачког ђубрива. Развио је процес за производњу амонијака на велико по принципу Монт-Ценис-Удеа. Био је први који је био успешан у овоме а да идејно решење не припада компанији „БАСФ“ (BASF), иначе и дан-данас највећој немачкој хемијској индустрији. Помогао му је шведски инжењер Цедерберг (Cederberg) и током 1927. и 1928. године је постигнут пун капацитет од 100, до 120, тона амонијака на дан. До 1937. године је продао 28 ових постројења широм света. Примену Монт-Ценисовог процеса је покушао да оспори „И.Г. индустрија фарби“ („I.G. Farbenindustrie“), претеча БАСФ-а, јер су сматрали да је у питању индустријска крађа. Успешност Удеа у усавршавању тог процеса је оборила све оптужбе. Накох свих судских процеса, 1930. године је основао следећу компанију, „Фабрику за уређаје под високим притиском“ („Hochdruck-Apparatebau GmbH“), данас познату под именом „Uhde High Pressure Technologies GmbH“, где је применио све до тада научено. Мора се признати да се врло брзо снашао. Угасио је стару компанију, која је кубурила са тужбама, и отворио нову, са новим именом и чистим папирима. Дефинитивно је имао и осећај за економију.
            1929. године је администрацију и пројектни биро преселио у Дортмунд а у предграђу је остала лабораторија у циљу истраживања угљене ликвефакције (процес добијања течног горива из угља, које има састав веома сличан дизелу). Истраживање и развитак који је остварио на овом пољу му је донео значајну количину новца па се приступило и преговорима са „И.Г. индустријом фарби“ око оснивања заједничке компаније. 1937. је основана фирма „Фридрих Уде КГ“ („Friedrich Uhde KG“). Убрзо након оснивања, изграђена су постројења за производњу на велико ових синтетичких горива, која су била веома значајна у ратним годинама. Постројења су била од, очигледно, стратешког значаја па су веома често била бомбардована. 1944. године, са једва 1000 запослених, је успео да поправи све уништене, или оштећене, погоне. Ипак, 1945. године је зграда, у којој су били администрација и пројектни биро, сравњена са земљом а производњу су запосели Американци.
            Крајем 1945, „Фридрих Уде КГ“ је био под британском управом а Удеов син, Ханс, је био равноправни партнер у компанији. Тада су имали 99 запослених, који су радили на обнови уништеног. Након измене монетарног система 1949. године, Фридрих је повукао свог сина Ханса и преузео компанију. Током послератних година, није било већих пословних изазова, планова нити производних уговора. Упркос томе, Фридрих је тражио пословног партнера. „Кнапзак-Грисхајм АГ“ („Knapsack-Griesheim AG “) је настао од једног дела  „ И.Г. индустрије фарби“ и представљао је идеалног партнера. Децембра 1952. године је „Фридрих Уде КГ“ преименован у „Фридрих Уде ГмбХ“ („Friedrich Uhde GmbH“). 72-годишњи Фридрих је потом предао менаџерску позицију свом сину, Хансу, а он је отишао у Управни одбор. Такo „пензионисан“ је основао још једну компанију, „Рур-Пластик-Вегенер и ко.“ („Ruhr-Plastik Wegener & Co.“), у Дортмунду, за производњу полиетиленских производа процесом извлачења.
            Током свих ових туробних година, успео је два пута да се ожени. Први пут 1909. године. Елза Ене Хермингхаус (Else Aenne Herminghaus) из Хердекеа (Herdecke) му је родила сина и умрла 1915. године. 1918. се оженио по други пут, са Мартом Хуберт (Martha Hubbert) из Бувингхаузена. Она му је родила два сина и једну ћерку.
            05. августа 1966. године је преминуо у Дортмунду. Три године после своје жене.

            Компанија коју је основао давне 1921. године се данас зове „ТисенКруп Уде ГмбХ“ http://www.uhde.eu („ThyssenKrupp Uhde GmbH“). Светски је позната у области планирања, пројектовања и изградње хемијских, петрохемијских и других индустријских постројења. Сада је тзв. „ћерка-фирма“ под сукњом Тисен-Круп концерна и има своје центре широм света. Поред седишта у Немачкој, ту су пројектни бирои у Америци, Индији, Русији, Аустралији, Тајланду, Малезији... Области којима се бави обухватају: вештачка ђубрива, електролизере, гасне технологије, гасификацију нафте, угља и остатака из дестилације, рафинерије, органске међупроизводе, полимере и синтетичка влакна као и технологије производње кокса и високо-притисне технологије.
            01. новембар, ове године, ће ми бити први радни дан, као директно запосленог радника, у седишту компаније, у Дортмунду. Већ сам радио код њих али као изнајмљена радна снага. Због, ко зна чега, вероватно уштеде, су сви спољни сарадници током пролећа 2009. године отпуштени а међу њима и ја. Тада није постојала могућност да наставим да радим код њих, без посредника, иако је за то постојала обострана жеља. Замољен сам да оставим своје контакт податке и, ако буде шансе, они ће ме контактирати. Учинили су то у новембру прошле године. Ишао сам код њих, преговарали смо, ја сам скупљао потребну папирологију и сад ми овде, у Котбусу, тече отказни период. Мени, Маленој и Мирку следи компликовано пресељење. Од Котбуса до Дортмунда је 650 километара... Кад бих могао, бацио бих бомбу у стан и уништио све што имам па тамо пазарио све! Али авај, немам толико новца... Добра страна је што тамо имамо доста познаника који нам могу помоћи око логистике. Тражење стана, истовар ствари и слично. Биће зајебано. Стресно. Али нека! Идемо на боље. Исток Немачке је ипак најсиромашнији део. Живи се боље него у многим деловима Европе али знатно лошије, у смислу стандарда, у односу на друге делове Немачке. Зато се селимо. Пре него што Мирко уопште и схвати шта га је снашло.

П.С.: После читања свега написаног, чини ми се да не би било згорег да објасним оне чувене немачке скраћенице садржаних у називима фирми. Дакле:
- „I.G.“ је скраћеница за „die Industriegewerkschaft“, а преведена на српски језик значи унија, илити најтачније инудстријска унија;
- „KG“ је скраћеница за „die Kommanditgesellschaft“, док би превод на српски језик био ограничено партнерство или приватно ограничено партнерство;
- „AG“ је скраћеница за „die Aktiengesellschaft“, а тачан превод на српски језик је акционарско друштво, мада није грешка ако се преведе као корпорација или јавно предузеће, све у зависности од тога о којој се фирми ради;
- „GmbH“ је скраћеница за „Gesellschaft mit beschränkter Haftung“, а најпрецизнији превод на српски језик је друштво са ограниченом одговорнношћу, мада може бити преведно и као корпорација или корпорација у приватном власништву.

П.С.С.: Сматрам да сада улазим удео живота који се зове „свој на своме“. Када сам овима овде рекао да одлазим, били су зачуђени. Неки више а неки мање. Један колега ми је касније пришао и рекао: „Знам зашто идеш. Не мораш ништа да ми објашњаваш. И нека. И треба да идеш. У годинама си када можеш највише да напредујеш. Све најбоље ти желим.“ Компанија у коју идем је огромна. Преузео сам ризик промене посла, у не баш најсрећнијем периоду светске економије за тако нешто али ми је понуђено много. Ко је помислио на новац, погрешио је. Јесте, плата ће ми бити већа али ми је понуђена већа шанса за напредовање. Дали су ми шансу каква се, типичног ли описа, добија једном у животу. Шансу да покажем све што знам. Да искористим знање стечено на факултету али и оно које сам искуствено стекао. Задовољан сам и, иако нисам ни најмање еуфоричан, сматрам да бих могао код њих до пензије да догурам. Не могу ово да тврдим са 100% сигурношћу јер „чудни су путеви божији“ али... Зато сам и рекао да се надам да ћу бити свој на своме. Доста ми је сељакања по Немачкој. Давно сам рекао да ћу чим средим свој лични и пословни статус рећи нешто више о себи. Верним гостима кафане сам ово давно обећао. Некако ми се овај тренутак чини правим за тако нешто... Како не бих смарао са набрајањем шта сам и ко сам, ставио сам „значку“ која упућује на мој профил на пословној мрежи www.linkedin.com, на улазу у кафану.

40 коментара:

  1. Sad imam onaj čuveni "problem" kada godinama slušam radio glas nekog voditelja a onda ga vidim na TV-u pa nikako ne mogu da povežem glas i stas. Trebaće mi neko (kraće) vreme da Gazda poprimi obrise ovog "lika" sa LinkedIn-a... :)

    Šta drugo da kažem, srećno! Hrabrosti i znanja imaš, zaslužio si i malo sreće... Grubače.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Шта да ти кажем... Или ме прихвати такав какав јесам или заувек одбијај да поверујеш да ја заиста постојим. Можда сам нешто налик Макс Хедруму... Ко ће га знати... ;)

      Избриши
  2. Svaka čast Fridrihu, ali ove nedelje je Dragan zvezda kafane. :DDD

    Dobro, sad bar znamo zašto je pisalo Gruby onomad kad se "blogspot" uzjebao. :P

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. То ми је стари надимак, само мало "осавремењен" са "y" на крају.

      Избриши
  3. Ja sam znao Gazdino ime i prezime, jer sam odavno video na bloggeru.
    Ali, stvarno je neobično videti lice čoveku, poslke svega.

    I ja imam taj problem, jer kad stavim (a, kad-tad ću) neku svoju noviju sliku na blog (al' da se lepo vidi lice), razočaraće se ljudi. Pomisliće "Au, ali si star, jbt..."

    Kako si se odlučio da se "pojaviš", gazda, a?

    p.s. samo da se i Mirkoni ne materalizuje, jer njega nikako ne bih mogao da svarim u slučaju da ima kosicu i da non-stop ne čačka šuplje zube... ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Давно сам тамо био оставио све податке. То је било у време док сам имао и налог на "Фејсу" па је било потпуно свеједно да ли овде остављам право или неко друго име. Касније сам све брисао и лагано ишао у илегалу... Ти си један од малобројних који те податке видео.
      И нисам тек тако одлучио да се појавим. Давно, сад ме мрзи да претурам по архиви, сам то рекао. Кад смо причали о именима, о томе ко сам, шта радим и тако. Тада сам рекао да ћу се представити али кад дође време за то. Сматрам да је ово био прави тренутак. Сад се сетих да је Лајка тада рекла да се ја највероватније зовем Драган :) Убола је к`о прстом у... мед.

      Избриши
  4. Ali, nekako si mi čudan, nisam te zamišljao sa cvikerima i tako kratkom kosom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. То "чудан" ћу да сматрам комплиментом. :) Наочари сам почео да носим тачно пред полазак у средњу школу. Нагли раст после осмог разреда једино рожњаче нису пратиле и узјебале су оно преламању у оку. Од тада, па до данас, се диоптрија није значајније променила. Мала је али зезнута па ми је лакше да их стално носим. Сочива нисам никад ставио у очи. Можда ћу некад, ко зна... У истом том периоду сам скратио и косу. Ето, од пролећа те 1992. године ја на глави немам длаку дужу од 6 милиметара. И веома сам задовољан. Ко би рекао, моја коса слави 20 година своје краткоће :)

      Избриши
  5. Ja jesam Gazdu ovako zamišljala, sve mi se uklapa, cvike, ime, sve. Ali jesam zamišljala dužu kosu.

    Mirkonija ne mogu da zamislim visokog i sa kosom.

    Svuš je rekla da je plava i da nosi cvike. Ni to ne mogu da zamislim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Видиш, ја Мирконија могу да замислим бааш таквог. Високог, са доста кила, са дугом косом јер је то сушта супротност његовом чувеном аватару. баш ми се уклапа у причу!

      Избриши
    2. Кад већ помену Свуш... Ја бих поменуо и Тину и Хипатију јер све скупа нису оставиле ни десет коментара у овој години. Шта се с њима збива... Додуше Хипатија је рекла да је у фрци па нема кад, ок, капирам, али остале? Заиста се надам да су добро.

      Избриши
  6. Pošto sam iskreni ljubitelj anonimnosti, nema bojazni da ću otkriti svoj identitet (kakva šteta za čovečanstvo). Dakle, ostajem tjelav sa prstitj u usta. Druga je stvar što sam relativno visok (186cm a kad sam dobre volje i 188cm) a imam i kosu. Kosa me zaista dobro služi ali, avaj, prosed sam. Šta reći kad sam prvu sedu dobio sa 16-ak godina. Sad sam fino prosed ali za nas "sa susnežicom na glavi" kažu da se nismo ništa promenili jer smo takvi po 20-30 godina. Ovi što kasnije posede, lakše dobiju etiketu matorog. Što se tiče kilaže, nisam nikad imao problema sa njom, naime, lako sam se gojio. Lični rekord mi je 115kg (pre 3 godine) a sad sam tu negde do 110 (poslednji put kad sam stao na vagu imao sam 107). U klubu 100 sam već godinama ali se još ne predajem i cilj mi je da se kad-tad vratim u devedesete i tamo ostanem. Mislim na kilažu, naravno. Osamdesete obožavam ali sam svestan da u njima mogu da uživam samo muzički...

    http://www.youtube.com/watch?v=t2mU6USTBRE

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Срећа је што се сећам и спота и песме јер линк не може да се отвори на територији Немачке. Тзв. "GEMA" не гарантује права за ову песму тако да... ћорак!

      Избриши
  7. Aj i ja da kažem: nizak sam oko 178 cm, ne znam koliko kila imam, ali sigurno imam viška. Do svoje 37. godine, tj. dok nisam nabacio Skvo, imao sam 71-74 kila (leto-zima). Sad ih imam sigurno 10-ak više i mrzim što je tako. Nisam se merio 3-4 godine, da se ne bi' depresirao :)

    Uvek sam mogao da se "prodam" za 4-6 godina mlađu osobu, ali sad mi ne vredi mnogo, jer i kad bi mi se odbile, opet bih imao 40-42 :(

    ОдговориИзбриши
  8. Nakon što su nas žene trajno napustile, ova kafana je postala najbolje mesto na svetu. Ja nikada nisam bila u kafani u kojoj su svi gosti bili između 20 i 40 kila teži od mene. Kamo sreće da je ovakvih mesta više. :D Sinoć sam sela u kafić i sva srećna naručila pivo i odjednom počeše da dolaze one sa obimom struka manjim od obima moje podlaktice. Odmah sam zamrzela i sebe i pivo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ništa ti ne verujem. Pivo se ne može zamrzeti. Doduše, ono se može zamrznuti, ako dugo čeka u frizu...

      Protekle dve-tri nedelje me je mučio kašalj, bol u grlu, temperatura. Simptomi su odavno nestali ali grlo me još malo bolucka. Glavni krivac je hladno pivo. Uveliko počela pivska sezona a ja udario po čajićima. Znam da je topao čaj prava stvar za vrućinu (beduini znaju zašto) ali ipak...

      Избриши
    2. Ма дај Лајка, па ти добро знаш да оне теби нису конкуренција. Као ни ти њима, је л` тако?

      Избриши
    3. Ja sam pričala o kilaži ovde. I to u zajebanciji.

      Избриши
  9. Ja pijem čajeve i leti. Svaki dan po nekoliko čajeva, ali ni pivo ne izbegavam... :S

    Nego, da pustim ja u ovoj kafani nešto iz ovog veka već jednom?

    http://www.youtube.com/watch?v=dkE3PuYE3dU

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Лепо за линк и песму али сам се искрено разочарао кад сам чуо ову децу да певају. Јебеш га, па још се није ни извртела песма колико треба у оригиналу http://www.youtube.com/watch?v=Jsm5VVd4eZ4&feature=related а већ је основци певају... ух...

      Избриши
    2. Ja sam slučajno iskopirala onaj link, nisam ni gledala. Pravi spot je odličan.

      Избриши
  10. Sad sam odslušala i osnovce. To su talentovana deca, "autotune" je loša ideja, uvek i bila.

    Ali, šta je više sa tim tinejdžerskim stilom pevanja?! Zašto svi zvuče tako? Devojka ima predivnu boju glasa, ali se sve vreme čuju oni meketavi ukrasi, ono kao nevino nešto, a ipak, kao fora, seksi. Debilizam čisti, treba im zabraniti da tako pevaju.

    Dečak daje sve od sebe da zvuči kao jedan od onih Backstreet kmezavaca. To je glas koji govori: "eto, juče sam mutirao, ali već danas iskreno patim od ljubavi". A taj glas ima za cilj da učuni da ova što seksi mekeće ovlaži kad prepozna tu iskrenu patnju.

    Ko li njih uči da su Britnika i Backstreet boys uzori u pevačkom smislu pitam se samo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Докле год се та срања могу добро уновчити, ето ти разлога. Као што су све те групе и ти појединци настали, тако и нестају. Долазе неке нове глупости. Кад год ти нешто на овом свету звучи или изгледа нејасно и нелогично, ти се сети речи "новац" и све ће ти бити јасно.

      Избриши
  11. Поштовано гости, ја ћу опет бити одсутан ове недеље. Имаћу приступ некој бежичној конекцији па ћу преко мобилног свраћати. Ајд` буд`те добри, па се чујемо.

    ОдговориИзбриши
  12. Malopre otkrih ovaj lažni (a kakav drugi, čovek je mrtav) tviter nalog Slobe Miloševića. Zabavno, nema tu šta...

    http://twitter.com/#!/sloba_milosevic

    ОдговориИзбриши
  13. Viši inspektor Bešević26. јун 2012. 02:14

    Gospodine Grubac,
    zeleo bih da iskoristim ovu priliku da Vam u svoje licno prenesem odusevljenje za ovaj poslovni potez i premestaj na bolje. Primite moje najiskrenije cestitke i zelim vam svaku srecu u daljem radu i zalaganju,kao i u privatnom i porodicnom zivotu.

    Iskreno Vas,
    Visi inspektor Besevic
    :D

    ОдговориИзбриши
  14. Viši inspektor Bešević26. јун 2012. 02:38

    E,ovako...znam koja je muka preseljavati se...evo ja sada gledam da se preselim tu negde 500 metara u krug,ali mi se ne preseljava u picku materinu. A i ne ostaje mi se na ovoj gajbi...malo mi dosadila...skoro 4 godine sam u istoj. Ne fali joj nista,ali mislim da mi treba promena...ali kada pomislim na selidbu,makar i tu preko ulice ili 2-3 ulice nize...muka me uhvati,cak i ako je stan jeftiniji ili je za iste pare ,a malo veci.
    Muka ziva!
    Inace 650km ti i nije neka razdaljina,ako mene pitas. :)) 6-7 sati voznje...lagane. :)
    Mene bi radovalo da se iz Kotbusa selim u Dortmund...iz mnogo razloga...Dortmund mu zvuci vrlo LUDO u svakom smislu,a mocic ces i na Vestfalen i na pice sa Suboticem. :)
    (zasto mi se cini da cu da te cimnem za recimo neki dres...o mom trosku naravno,hahahaha)
    Mocice na kafu ili pivo do Kelna,Dizeldorfa,Bohuma.Oberhauzena,Mehengladbaha,Duizburga...Dizeldorfa posebno. :) (jebote pola lige im igra na 100 km od Dortmunda),Frakfurt i MinKen su ti malo daleko,ali jebiga sad... A i Amsterdam ti je sada mnogo blize..znaci zenu i dete u kola i za vikend u Amsterdam. :)
    Inace moram da kazem da svi moji prijatelji i poznannici (stari i novi) su uspesni ljudi (sto ja bas i nisam), ( a eto i ti na neki nacin spadas medju njih,pa se nisam ni iznenadio ovom poslovnom napredovanju,hehe).
    Sto se tice slike...nisam te ni zamisljao (daleko bilo,hehehehe)...kao ni ostale ucesnike (nikada nisam pravio slike ljudi sa neta u glavi,cak ni riba. Retko kada sam im i trazio,ranije dok nije bilo FB,MS...itd vec samo mirc i forumi,meni je bitno samo da mi je zabavno u konverzaciji,ako dobijem sliku dobijem,ako ne uglavnom ni ne trazim),pa mi slika nije ostavila nikakv poseban utisak. Mogao sam da pretpostavim da tako nekako,otprilike, izgledas. Jedino sto sam zapazio je to da mi u faci delujes kao veci zajebant nego sto te znam sa neta.
    To je sve. Ne moram da se navikavam kao Mirkoni.

    Inace,Mirkoni,znam za Zlobu vec oko godinu dana,(iako nemam tviter) ne znam zasto se nisam setio da vam preporucim...lik je KOMA! :))

    ОдговориИзбриши
  15. Ovo je prvenstveno za "jezičarku" Lajku mada i mi ostali možemo da uživamo u ovom prazniku akcentovanja...


    MALO ŠAŠAVA PESMA
    Autor: Veselin Dželetović Pavlov (ma ko to bio)

    http://images-srv.leonardo.it/progettiweb/trg-cuda/blog/sasava_pesmaveselin_dzeletovic_pavlov_933.gif

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Занимљиво. Не знам да ли се то налази у уџбеницима, мада такве песмице често и збуне децу. Фина идеја, али пред крај је и мени постало тешко да пратим.

      Него, шта би с твојом прогнозом? :)

      Избриши
    2. Dobro, nemoguće je baš sve uspešno prognozirati u politici. Za politiku se ionako kaže da je najveća kurva a za srpsku politiku još nije osmišljen odgovarajući termin. Ne znam i da li će...

      Baš kao i sa pomenutom pesmom, pred kraj je i meni postalo teško da pratim ovo porađanje Georgine zvane nova Vlada Srbije.

      Избриши
  16. Ne mogu da kliknem na "odgovori" pa cu ovako.

    Lajka, povodom one konkurencije gore, ja sam ozbiljan. Kakva bre kilaza, kakvi bakraci, nemoj da si blesava. One imaju svoje obozavaoce, ti svog obozavatelja i to je to! ;)

    Postovani Visi inspektore, zahvaljujem vam se u moje, i ime moje porodice, na cestitkama. :) A preseljenje je posebna prica. I nije 6 do 7 sati vec najmanje 8. Provereno. Vec sam to radio. Samo iz Dortmunda ka Kotbusu. :) Tada sam ziveo bas blizu stadiona i Dortmund nije odavno bio na tako niskim granama. Kotbus je tada bio u prvoj ligi. Ja se preselim sa Malenom na istok, Kotbus ispadne iz prve lige a Dortmund se popravi i zavlada Bundes ligom! Eto dojave za one koji vole da se klade. :) Od sledece sezone sve pare na pobede Kotbusa ili na izgubljene utakmice Dortmunda!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. "Lajka, povodom ... ja sam ozbiljan."

      Ja nisam bila ozbiljna, pa je ovo malo zazvučalo onako... Ne možeš se našaliti ovde.

      Избриши
  17. E da ga jebem... sad nista ne kapiram. Nisam te valjda uvredio?

    ОдговориИзбриши
  18. Pa, ako mi dva puta objašnjavaš da mi one nisu konkurencija, onda ispada kao da si me zaista ozbiljno shvatio. A, ako si ozbiljno mislio da ja nekoga ovde vidim kao konkurenciju, e onda... :)))) Onda me zaista smatraš, u najmanju ruku, detetom.

    ОдговориИзбриши
  19. Jao bre kako je vama zenama/devojkama lako da me okrenete protiv mene, cudo jedno! :) Nisam ti objasnjavao dva puta, nisam te ozbiljno shvatio, o konkurenciji ovde ili stogod slicnom necu ni da pocinjem jer to nisam ni pomislio pa necu da se umotavam ko pile u kucine jer cu sasvim sigurno najebati posle (sto od tebe, sto od Malene koja tebe, i sve ostale koje se retko pojavljuju ovde, vrlo zustro brani), ali sam bio ozbiljan kad sam rekao da ti oni tapacirani kosturi, koje si pomenula da su usle u kafic dok si pila pivo, sasvim sigurno nisu konkurencija. Eto. Rekao sam i spreman sam da primim povratnu paljbu! :) Ziveli! Ja sam sad na nekom laptopu u nekoj kucici na severu Nemacke i nemam pristup alkoholu ali ti uzmi pivo, ja cu kafu, pa da se nazdravimo! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam mislila da govoriš o Svuš i Tini, izvinjavam se.

      Inače, što se tiče tapaciranih kostura, mislim da lepo izgledaju. Jesu možda premršave, ali izgledaju zdravo. Rekla bih da sunce, leto, Štrand, kej i sve letnje aktivnosti daju fine rezultate. Novosađanke trenutno baš lepo izgledaju, skoro sve imaju finu liniju, preplanuo ten. Kao što rekoh, zdravo izgledaju, a ne sasušeno. Moram i ja do Štranda za vikend. Bela sam preko mere.

      Избриши
  20. Mirkoni je pre nekoliko dana postavio link na neke fotke, pa, reko', mogla bih da se nadovežem, ali sa zakašnjenjem. :)

    http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/429755_241189605965833_2112347330_n.jpg

    http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/528587_293214344096692_2043877537_n.jpg

    http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/8097_326021080816018_1672406298_n.jpg

    http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/528266_325974524154007_343451872_n.jpg

    http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/563278_325972220820904_744944364_n.jpg

    http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/282978_325791870838939_1537018676_n.jpg

    http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/283599_324393417645451_489418248_n.jpg

    ОдговориИзбриши
  21. Извињавам се свима који су очекивали да ћу поставити нови сто али заиста немам снаге. Вратио сам се с пута и баш сам уморан. Сутра ћу. Је л` може?

    ОдговориИзбриши
  22. Ne znam zašto se opterećuješ. Ovde su svi opušteni po tom pitanju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ви, редовни гости, јесте опуштени али има оних нешто нередовнијих који само завире и оду, без да кажу коју реч али су навикли да прочитају. Бар су ми тако рекли... Плус што сам ја болесно одговорна особа па ми све ово померање смета.

      Избриши

Пратиоци

Претражи овај блог

...

free counters