Prime Directive

И да будемо начисто. Вређање мене овде још и може да прође, задаћете коју рану мојој сујети, зарашће, нема везе, али вређање неког другог, на мом блогу, мојој авлији, не дозвољавам. Ово сматрам разбибригом и малом можданом гимнастиком а не огласним простором те ако неко жели некога да прозива, нек` лепо отвори свој налог па удри брате, сестро или шта си већ. Свађа и те клиначке глупости не долазе ни под који обзир! Није цензура већ немање разумевања за приземна срања. Ако ме нешто нервира и диже ми притисак је препирање ради препирања! Двоје не може да разговара ако имају исти став, то је јасно ко летњи дан у подне, али контрирање зарад самозадовољавања личне малограђанштине заиста нема шансу. Аргументовани ставови долазе у обзир, то волим и много ценим и надам се истима. Унапред хвала на разумевању.

Понешто о мени

Моја слика
Половина људи има константну жељу да другима прича приче и објашњава очигледно. Ја спадам у другу половину. Ако имам шта да кажем рећи ћу/откуцаћу овде па кога интересује, интересује. А кога не интересује... изгубио је 10 секунди живота док је и ово читао. Нек` тражи бољу кафану!

... а кога интересује више података о мени:

петак, 4. мај 2012.

Тропска острва у сред Лужичке области

             Прошле године смо први пут видели те купоне на паковањима од млека. Скупиш пет комада и једно не плаћа улаз. Нисмо били много организовани тада али ове године смо решили да ако та акција буде поново, идемо!
           Млеко смо попили, што и није био неки проблем јер "трошимо" око литар дневно. Спаковали смо шта морамо и у понедељак пре подне се запутили пут тропских острва где им место није. Прва помисао, кад сам видео непрегледне празне паркинг површине, је била да смо стигли или превише рано или да је тамо некад био аеродром. Нигде ни аута. Шта је бре ово? Нисмо баш толико поранили. Били смо тамо око пола десет. Је л` то рано? С друге стране грађевине, где је главни улаз, нас је сачекао дупке пун, ништа мањи паркинг. Рачунали смо да понедељак није ударни дан, а и ја сам узео одмор ове седмице, па... Службенице које деле карте у замену за новац су биле веома експедитивне и уђосмо за десетак минута, што је било заиста брзо, узевши у обзир са колико људи смо чекали у реду. Сви натписи су двојезични: немачки и пољски. Ту и тамо се наиђе на неки на енглеском али биће да нико са других подручја, осим немачког и пољског, није очекиван гост. А испред главне капије, међу многоборојним аутобусима, би и један из Београда. Заборавио сам о којој се туристичкој агенцији ради.
             Ипак, прво што се примети је "огромантност" целе грађевине. Да не бих тупио, ево званичних података:
- површина на којој све лежи заузима 66 хиљада квадратних метара;
- површина крова је 70 хиљада квадратних метара;
- дужина је 360 метара;
- ширина 210 метара;
- висина 07 меатара;
- количина уграђеног челика у конструкцију свода је 14 хиљада тона;
- и површина светло-пропусне фолије, која делимично филтрира штетно ултра-љубичасто зрачење је 20 хиљада квадратних метара. 
Кога не мрзи, ово је линк за  званични сајт.
Како бих илустровао ове бројке, рећи ћу да би кип Слободе могао комотно да стоји испод крова или би Ајфелов торањ могао да се опружи по поду, без да ишта "вири" ван свода. Површина од 66 хиљада квадратних метара је исто што и 8 фудбалских терена. Е сад, све ово без слика би било само обично "рекла-казала" па...

Поглед на тзв. "Јужно море". Постоји и "Лагуна" на супротној страни али до тамо нисмо шетали.

Лежаљке, купачи, посетиоци...

И идемо...

... кроз тропске...

... шуме и прашуме.

Кратак поглед на море...

... а са друге стране, биљке, птице, рибе и корњаче.

На шта ли ме ово подсећа...?

Дрво. Нефарбано дрво. Природни материјал.

Јес` да онај тобоган не припада онде али на нечему мора да се извуче кеш, зар не?

Никако да се сетим на шта ме подсећа ова слика...

На "Труманов шоу", наравно!

Боље рећи, на јефтин, веома јефтин "Труманов шоу".

Хибискус има заиста диван цвет.

Немам појма којој биљци припада овај цвет али изгледа феноменално!

Ресторан.

А ево и како се зове. Служе неки источњачки роштиљ. Питај бога шта је то. Ми тамо, нисмо ушли.

Афричка џунгла. Улаз се додатно наплаћивао па смо заобишли Африку и њену џунглу.

Е овде се Мирко силно забављао. Као што рекох, негде кеш мора да се намакне.

Нисам био али ме ово из мог познавања географије из филмова подсећа на неку делекоазијску државу. Или нека егзотична острва, типа Јава, Суматра...

Лепо пише. Ко не зна енглески, ово је тоалет.

Једна од зграда у којој се могло преспавати, уз новчану надокнаду, наравно. Све су прављене тематски. Ово је био мексички стил.

Опет нека "врата" али се мени допало како је то све уклопљено са прикључком за ватрогасна црева.

Ово би требало да представља Буду. Ваљда. Искрено, да сам будиста, увредио бих се.

Ова слика је требала да стоји на првом месту али, ето, јеби га, није. Десно су фине "тете" које наплаћују уфур а испод степеништа је улаз у целокупан комплекс.

Температура у читавом комплексу је увек била, око пријатних, тридесетак степени. Међутим, сво време смо се знојили као тркачки коњи у пуном галопу. Зашто? Влажност је веома висока. Па јеби га, дошли смо на тропска острва, тако то тамо иде. Вода... топла. Скоро као и ваздух али је, с времена на време, ћарлијао поветарац. Тек толико да нас подсети да се обришемо после купања. Он је чинио и да се стекне утисак да је вода још топлија. Мало пирне преко леђа и бррр, све длаке на леђима се усправе. Нисам циљао али сам са камером био тачно у 14 часова пред семафором који даје тренутне податке о ваздуху и води.

"Динг, донг. Тачно је четрнаест часова, нула минута,... секунди."

Температура ваздуха напољу.

Температура ваздуха унутра.

Влажност ваздуха. Унутра, наравно.

Температура воде у лагуни...

... и у "мору".
                Према препоруци познаника, понели смо храну и пиће. Дозвољено је. Рекли су нам да тамо има свега али да уме да буде доста скупо. Послушали смо их и нисмо се преварили. По сендвич за мене и Малену, Мирку клопица, пар јабука и флајка киселе су били довољни да нам зачепе гузице. Мирко је одремао партију, па смо се после тога упутили по комплексу.
                Слике су лепе, говоре да је тамо пријатно и све редом. Међутим, ми тамо више нећемо ићи. Имамо више разлога за то. Први је да је улаз папрено скуп. 34,5€. Прошле године је био 28€. Ове године је фирма "Tropical Islands" званични спонзор фудбалског клуба из Котбуса. Знам да то изискује додатне трошкове док се "Енерги" из Котбуса бори да не испадне из друге у трећу лигу. И не бисмо ни ишли да не би оних купона са млека! Плаћа се на излазу јер свако добије по један повез за руку, који изгледа као сат јер има округли пластични део на средини, са бројем. То је број ормарића који он отвара. Електромагнетна брава и нема ту: "Где ми је јебени кључ, у пизду лепе материне!?" и сличних сцена. Успут, тај магнет отвара све сигурносне пролазе, са њим се све плаћа па и у тоалет улази. Није лоша фора јер је могуће све битно оставити у ормарићу и кренути путем уживања и опуштања. То има и негативне ефекте. Чим нема увида у новчаник, лако се може отићи у крајност па пазарити све и свашта. Ценовници су свуда истакнути, што не значи много кад не мораш да бројиш паре и чекаш кусур. Само примакнеш руку уз апарат и добијеш смешак као кусур. Непријатно изненађење чека на излазу, без бриге. Били смо опрезни па смо платили само једну вожњу са Мирком у делу за забаву деце. Он није хтео више, да не буде да сам био џимрија. Раде 24 часа, 365 дана у години. И гарантују увек исте услове под куполом. Истина је мало другачија. Исти они познаници су нам рекли да тамо не вреди ићи по облачном дану. Имају они своју микроклиму, све је то лепо, али док сунце не огреје, па макар и кроз оне "чуда-муда" фолије, ништа од топлоте. Даље, све нас је, ипак, подестило на базен. Вода није морска, ни слана. То би тек било скупо за одржавање, то ми је јасно али одуство соли и мириса јода у ваздуху чини да ефекат мора једноставно нестане. У води нема хлора већ се пречишћава посебним јонизаторима. Врло успешно, признајем. Али ипак је то све базен. Базенска вода, базенски улаз у воду, гужва у води, гужва ван ње, лежљка до лежаљке, тушеви, свлачионице, ормарићи... јеби га, није то било баш ТО. Или смо више очекивали. Свеједно. Много пара за базен и много лепих биљака.
        Све у свему, није нам било толико лоше. Видели смо нешто ново и крајње неуобичајено и задовољни смо. Обзиром да тражим други посао, што повлачи и други град, била би гре`ота да ово нисмо посетили и видели.

45 коментара:

  1. Da, slike potkrepljuju tvoj krajnji sud. Ali, treba ceniti pokušaj. Verujem da bi to i kod nas izgledalo slično ovome. Liči... ali nije to TO. Čuo sam za ovakve komplekse u svetu. Oni uspešniji imaju i veštačke talase i šta još ne.

    Baš me čudi da nisi, sa sve aparatom, obišao i bazenske instalacije. Možda im je koja cevka zaHrđala... :)

    Mada, da si se stvarno muvao "ispod haube" možda bi završio kao Bata na početku ovog odlomka...

    http://www.youtube.com/watch?v=PAoQfIpSPA8

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Понављам, оно чудо је огромно! Не изгледа тако али шта је све спаковано унутра... није ни чудо што и није баш све квалитетно. Квантитет је ту, нема шта. И да знаш да сам се питао колико ли кошта само одржавање оноликог система. У близини нема ни једне зграде, брда или дрвета. Испод је 100% нека мала фабрика воде. Сигурно.

      Избриши
  2. Извињавам се, нисам наставио серију "Мршављење у кафани" али ћу то исправити. Јутрос сам имао 98,6 килограма. То је ок али сам у среду имао килограм мање. Где сам добио тај један ових дана, појма немам. Толико па до следећег петка.

    ОдговориИзбриши
  3. Lomi, ovo izgleda jako zanimljivo, ja jos nisam do sad imala priliku da cujem da to uopste postoji. U svakom slucaju je dobro da postoji, vjerujem da cu sigurno super da se provedem ako odem tamo. :)

    Komentar na pethodni tekst jer nisam stigla da se tamo ukljucim u konverzaciju:

    Tacno razumijem kako si se osjecao kad je tek trebalo da podjes, a i tvoju razocaranost Srbijom. Ja sam tamo dobila prilicno dobar posao - za standarde tamo(iako za 5 mjeseci ni evro nisam uspjela da ustedim, a nisam se rasipala), da bi mi poslije 5 mjeseci rekli da nema vise dovoljno posla da radim svaki dan, da ce od sad da me zovu kad ima posla i placaju honorarno. Toliko sam se razocarala i prihvatila sam prvu ponudu za Njemacku koja mi se ukazala. Nije me bio strah kad sam dolazila, sa mnom je slucaj takav da ukoliko zakonskih okvira ne bi bilo, da nisu potrebne sve te nesrecne radne dozvole i cuda, ja bih do sad promijenila bar 5 drzava. Ne vezuje me mjesto nikad, pa ni ljudi nesto pretjerano, jer sam se od malena stalno selila zbog nesrecnih ratnih prilika. Nisam ni patriota, i mislim da Srbija i Bosna nece jos dugo moci da napreduju zbog mentaliteta koji tamo opravdava sve politicke zlocine, i da su na toj poziciji nista ni sami drugacije ne bi ucinili. Sve dok se to ne promijeni ja vise nisam patriota. Stoga tekst o izbornom ludilu necu komentarisati uopste.

    A ljudi, gdje nam je Tina?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Занимљиво је, како не, али ми се чини да ти је мало подаље да се запутиш до источне Немачке из Штутгарта. Како хоћеш, можда ти се више свиди него нама ;)

      Много сам пута до сада рекао да ја волим Србију. Разлога за ту љубав немам много, поготово што баш и није узвраћена. Што се види из приложеног, јер куцам на немачком а не на српском серверу. Тебе исто тако разумем. Такав став има и Малена. Оно што је мене тада нервирало је стање у држави, које се, сасвим очигледно, није променило, чак је постало горе. Ево, избори су, и шта ће се догодити? Апослутно ништа. Они који су владали, наставиће да владају и довиђења. Ко сумња у ово што говорим, нека сачека метар дана. Неке ствари не могу да променим, јеби га... Лепо каже она руска изрека: "Паметан човек живи тамо где му је боље а луд тамо где се родио."

      Тине овде већ одавно нема. Чињеница. Где је? Немам ни најмањег појма...

      Избриши
  4. Ja se izvinjavam, ali meni se to, makar preko slika, ne dopada. Ne dopada mi se ni sama zamisao, nekako me čini tužnom na sličan način na koji to čini i veštački sneg.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Написао сам испод једне од слика да ме подсећа на "Труманов шоу". Јесте некако чудно. Сад, тужно или нешто друго, зависи од особе до особе, а Малена и ја смо ово скапирали као скупи комплекс базена са много лепог зеленила. Ништа више и ништа мање. И остали смо поприлично равнодушни.

      Избриши
  5. Ono za Tomu diplomu je bilo ovo: http://www.youtube.com/watch?v=_C320nT0Vbo&feature=related

    1:50

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Кад си споменула ту емисију, ја сам га још тада замислио како се извлачи и млати празну сламу. Сад схватам да је горе од мојих замисли... Само се питам, хоће ли "сјашити Курта да би се попео Мурта", па да се настави са кукњавом међ` народом а хвалисањем власти сопственим Успесима?

      Избриши
    2. Ne znam da li će zajahati Murta, čini se da ima sasvim fine šanse da postane predsednik, pošto je narod očajan i želi bilo kakve promene, ali u ovom slučaju - to ne mogu biti promene nabolje nikako, jedino ako manje stranke budu dobro radile u svojim ministarstvima, što je moguće. Onaj mali debeli je ambiciozan i on po svaku cenu želi da bude predsednik, tako da će on dati sve od sebe da pokupi ili Tomine ili Borisove glasove (u zavisnosti od toga s kim se dogovori). Ovo je vrlo pipava situacija pošto je Tadić, bez obzira na sve, morao dosta govana da pojede (izručivanje haških optuženika, gej parada na kojoj je insistirano, status Kosova)... Sad da dođe neko drugi kad su ta govna već progutana, ne znam... S te strane - nije fer. Sad bi bilo lako bilo kome da priča kako bi uradio drugačije, ali znamo da nije moglo. Ja sadašnjoj vlasti najviše zameram to što nisu u stanju da razbiju kriminal, reformišu školstvo, sudstvo, zdravstvo i učine prava ulaganja. Lako su potkupljivi, lako pristaju na ucene, nema odlučnosti, nema energije. A ostali deluju takođe nesposobno ili čak nešto još gore.

      Избриши
    3. Потпуно сам сагласан са свим што си рекла. Свака власт има и добрих и лоших особина. Проблем је што кад је лоших знатно више од добрих. Довољно је само једно срање и све лепо нестане у смраду истог. Са последњом екипом је био проблем све што си горе навела али и што су дозволили невероватне перфидне крађе. Шта сам све о њима чуо, не смем ни да причам. А ко се највише окористио? Све мале странке, читај председници истих. Срамота... Иначе, свеједно је ко ће да победи. То је као у цртаном филму: "Певац или крелац, није битно. Важно је да ће бити печење на столу!"

      Избриши
  6. Hajde da se osilim i ovde prognoziram politički rasplet oko izbora. Biće zabavno (bar meni) da se posle vratim na ovaj moj komentar (digitalni otisak) i proverim svoju promućurnost. Dakle, javlja mi se...

    1. Nikolić dobija predsedničke izbore
    2. Tadić se prestrojava i postaje predsednik Vlade
    3. Dačić ostaje ministar policije i zamenik predsednika Vlade (SPS dobija i spoljne poslove).

    Najkasnije za 2 godine - raspisivanje prevremenih izbora.

    P.S. Sviđa mi se što se za ovim astalom raspravlja i o srpskoj politici. Gazdina tema je bila imitacija tropskog raja a naša politička scena je, taman tako, imitacija parlamentarizma, demokratije i medijske slobode. Ojha!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Хајде да и ја оставим одговор на твоју прогнозу. Јесте да логично размишљаш али и ја волим понекад да се "коцкам". Прво, мислим да Николић неће добити председничке изборе. Једноставно га неће. Човек је вечити други. Сматрам да се прва постава владајуће екипе неће битније променити. Можда које министарство тамо-`вамо и то је то. Једина ми је енигма ко ће бити премијер јер "Тадићевци" желе ту да виде Ђиласа. Хоће ли им успети и кога би онда углавили у финансијски удобну београдску фотељу, не знам... а Дачић се врти око премијерске столице к`о мачка око свеже џигерице. Нек` мало неко скрене поглед, цап-царап и готово.

      П.С. на П.С. Парламентаризам, демократија и медијске слободе не постоје на овом свету. А да је код нас имитација свега тога, јесте. Баш вала, "Ојха!"

      Избриши
    2. P.S na P.S na P.S. Parlamentarizam, demokratija i medijske slobode postoje dok se ne dokaže suprotno. To je kao snimak sletanja čoveka na Mesec. Je l' im'o skafander? Je l' hod'o? Je l' ono izgledalo kao površina Meseca? Znači, bio je... (Druga je stvar što sam ja od onih koji ne veruju da je bilo tako i dok se ne popnem gore LIČNO i ne vidim onu pobodenu zastavu, neću promeniti to mišljenje.) No, kad bih video snimak čoveka na livadi, u trenerci i zalepljenom ceduljom na čelu na kojoj piše "Ja sam astronaut i ja sam na Mesecu", nešto i ne bih morao da se trudim oko opovrgavanja.

      Dakle, da zaključim... postoji parlamentarizam, demokratija i medijske slobode ali postoji i "parlamentarizam, demokratija i medijske slobode".

      I zamalo da zaboravim... ojha!

      Избриши
    3. Doktor Toma: 47%, Maneken: 52%
      Kafe kuvarica: Dača (ovaj put će da ucenjuje, ako treba, samo da konačno zasedne pored šporeta)

      Избриши
    4. Миркони, моје мишљење је да их нема, било где на свету. У неке ствари сам се уверио, као што је веома суптилна контрола медија. Ја да те убеђујем, да доказујем, не могу а и не умем јер не знам какви ти докази требају, те би нас ова, могућа, расправа одвела у неке веома чудне воде. Ја сам доказе нашао. Ти сачекај још мало... Ојха! :)

      Избриши
    5. Da pojasnim... Mislio sam pre na medijski prostor a ne na same medije. Naravno da su mediji svugde pod kontrolom ali medijski prostor nije. Kod nas nije baš tako... I šta fali da se malo nadgornjavamo, vidiš da je sad sezona duela. :)

      ***

      Pod uslovom da Toma pobedi, Tadić MORA da bude premijer (ionako je to STVARNO bio već godinama unazad) ako misli da ostane politički faktor. Dačić nije lud da bude premijer u periodu kad će nas krizetina TEK udariti šakom u glavu (još veći pad dinara, vraćanje kredita, štrajkovi, proizvodnja NULA) pa mu je "sedi di si" prava mera (hvata lopove, dobar momak). No, SPS je poboljšao svoj lokalni rejting a sada bi kroz Ministarstvo spoljnih poslova to postigao i sa "stranim faktorom". Postao bi punopravni partner Zapada, što bi se reklo, i time bi pranje SPS-a (u tri vode) bilo zaokruženo. Ministarstvo ekonomije je za izbegavanje (mislim da ga više ne želi ni Dinkić) a Ministarstvo pravde MORA zadržati DS jer procesuiranje MORA biti kontrolisano.

      Eto, to su neka moja razmišljanja. Ne mora da bidne al' mora da znači...

      P.S. Čak i ako omanem u prognozama, uvek mogu da se vadim da je Gazda služio bajato (i mlako) pivo...

      Избриши
    6. U pravu si... Zato sada ide dvared... Ojha! Ojha!

      Избриши
    7. Јебеш га Миркони, ниси ми баш појаснио. Није ми јасно раздвајање медијског простора од медија. И шта подразумеваш под медијским простором? Ко користи тај простор ако не сами, контролисани, медији?

      Демократија и парламентаризам су посебне теме. Код нас демократије није било, осим као назива часописа који је давно покренуо Ђинђић. Кад је часопис престао да излази, демократија је нестала чак и као реч. Сад, то што је многи користе како би се приказали као "добри" јер је јебено "ин" бити демократа, је већ питање политичарске психо-патологије. Нема демократије ако добијеш преко пичке, онако осветнички, сваки пут кад јавно кажеш шта мислиш. За парламентаризам је потребно доста времена. Не можемо говорити о јасном односу према државном парламенту ако се тамо читају новине, играју игрице, куња и слично, док неко покушава да реши/изнесе нпр. проблем опорезивања малих пољопривредних произвођача или смањења дажбина на беби-опрему. Није се много тога променило од, већ легендарне, приче о "деди и унуку" у три сата после поноћи. Није то место где се другима држе придике, где се учи лепом понашању, где се изврагава руглу нечије одело и говор, већ место где би требало да седе људи који имају непосредан контакт са народом. Они би требали да се баве народним проблемима, да их износе и решавају, да предлажу законе и друга правна акта која ће министри да спроводе у дело а све у циљу олакшавања живота обичног човека. Тај обични човек плаћа порез. Њихове плате и дневнице. У Аустралији је један посланик отворио канцеларију у неком градићу, који га је изабрао, где су грађани три дана у недељи могли да дођу, ненајављени, на разговор. Било му је горе него поповима у исповедаоници. Све је он то лепо писао и причао у парламенту. Тад је настао проблем. Не сме јавност баш све да зна. И убрзо су му "нашли" неку аферу и ћао... Вратио се узгоју оваца. То је радио пре и био уважаван међу људима. Сад му је горе него пре. Ухватио се у коло које није било за њега и већина суграђана сматра да их је разочарао. А радио је посао који је требао да ради.

      Извињавам се, развукао сам.

      Избриши
  7. KONTROLISANI MEDIJ - vlasnik (ili deoničari) su u vlasti/politici, urednik... pa čak i poneki istaknuti novinar.

    KONTROLISANI MEDIJSKI PROSTOR - vlasnik (ili deoničari) nisu u vlasti/politici ali su "ohrabreni" da sviraju po notama inače će monopol koji vlast ima na reklamno tržište dovesti do toga da naprasno nema reklama koje izdržavaju sve medije (ne izdržavaju ga pretplata ili tiraži). Da ne pominjem selektivnu proveru poslovanja ako si se drznuo da ideš uz dlaku.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Видиш, нисам то тако посматрао. Ако сам добро схватио, онда су нпр. тамо неке новине медиј а странице су медијски простор. За мене је и једно и друго било вазда медиј. Добро, хвала на појашњењу.

      Сад ће да испадне да сам упоран к`о Улични али зар има код нас "неконтролисаних"/слободних медија или оних чији простор није контролисан? Раније сам узимао новине на главним железничким станицама, овде у Немачкој, кад год сам морао дуже да путујем јер их има на скоро свим језицима. Пар на немачком, пар на енглеском и по које "наше" које се издају ван граница матичних држава. Шаренило у сваком смислу. Најупечатљиви пример су ми "Новости". Наиђем на исту вест у франкфуртском издању и оном на српском, на нету, а текстови су као небо и земља. Нисам могао да се отмем утиску да су сви оглашивачи под неком врстом контроле. Намере "контролора" и циљана група ми нису увек били јасни, то признајем. Најјаснији период ми је предизобрни период. Странке, осмеси, пароле на све стране. Тада се баш лепо види "ко је за кога".

      Избриши
    2. Kod nas nema. Mi smo "astronauti na livadi". Pa zar to nije jasno?


      POJAŠNJENJE 2 (analogija sa mafijom)


      MAFIJA - Don (i svi ostali članovi) su kriminalci koji krše zakon uzduž i popreko

      KONTROLISANI MAFIJAŠKI PROSTOR - običan svet koji je "ohrabren" da plaća reket ili okreće glavu u stranu pred očiglednim kršenjem zakona... inače će dobiti nove cipele sačinjene od betona i kartu u jednom pravcu za dno reke.

      P.S. Ovoga puta nema "Ojha!" ali, u duhu pojašnjenja, sledi jedno "Eccola!"

      Избриши
    3. Таман сам помислио да имаш неку "инсајд" информацију о неком слободном медију, паде метафора са астронаутима. Јеби га. Ипак, сад је потпуно јасно. Хвала.

      Избриши
    4. Meni je sve bilo koliko-toliko jasno do ovog poslednjeg komentara. Ja sam izgleda stvarno na livadi i pasem trenutno, pošto mi mozak uopšte ne radi.

      Избриши
  8. Odnosno, Mirkoni, da li ti misliš da je recimo list poput Blica (koji je čak u vlasništvu stranaca, što sugeriše da nije kontrolisan od strane vlasti poput, recimo, RTS-a) ohrabren da podržava vlast zbog monopola na domaćem tržištu?

    ОдговориИзбриши
  9. Biće da je u pitanju bajato pivo. Samo, ne znam ko ga je ovde više popio...

    Nisam upoznat sa vlasničkom strukturom Blica ali mogu (pokušati) da pojasnim. Ako su stranci vlasnici Blica, nisu vlasnici marketinških agencija i "privrednih subjekata" koji se reklamiraju u njihovim izdanjima. Kada bi neki takav list krenuo da ide uz dlaku vlasti (može malo, folklora radi) vrlo brzo bi došlo do povlačenja reklama koje, ponavljam, održavaju u životu sve medije. Ako ne to, onda bi neka državna institucija počela da češlja poslovanje i pronašla neku privrednu nepravilnost i novčano ih kaznila, drakonski. U oba slučaja, mediji ne mogu da opstanu. Logika je - bolje s mirom!

    2 PRIMERA

    1. Nekada je Karić bio dobar vlasti ali onda je poželeo da bude političar pa je svoju medijsku imperiju upregao u svoju kampanju. Kad je narastao na 30% biračkog tela, vrag je odneo šalu pa je BKTV prošla kao Kartagina a on proteran da se ne vrati. Ubrzo je sve došlo na svoje mesto.

    2. Nekada je "Kurir" bio izraženo "antiprotivan" Tadiću a onda je vlasnik lista (zbog navodnih malverzacija starih 7-8 godina) poslat na istražnu robiju od godinu-dve. U međuvremenu je njegov sin preuzeo kormilo lista. Tata je osuđen i odslužio (valjda). Danas je "Kurir" postao mali Blic. Lekcija naučena.

    P.S. Poznato je da je Đilas kralj marketinga u Srbiji (pita se u sijaset stručnih firmi u SRB). Ne treba zaboraviti ni Šapera, starog maga marketinškog zanata.

    P.S.2 Vlast u mojim "bajatopivskim" razmišljanjima treba shvatiti uopšteno. Naravno, akcenat je uvek na aktuelnoj vlasti ali nemam iluzija da se i drugi, kod nas u Srbiji, ne bi ponašali potpuno isto. Samo da mogu...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Onda sam dobro shvatila, nije u pitanju bajato pivo. Bilo koji list, koji ;ak i nije povezan s vlašću će najebati ako bude protiv vlasti zato što vlast drži monopol u mnogim sferama. Ili vlast - ili oni koji kontrolišu vlast (da, ja verujem i u te teorije zavere).

      Pazi, jasno je da su i Karići i Kurir lopuže, ali to se pitanje pokrenulo u pravom trenutku.

      Kod nas su mediji bili pod papučom aktuelne vlasti oduvek. Danas se stiče utisak da to nije u potpunosti tako najviše zbog pojave elektronskih medija, a njih nije toliko lako kontrolisati. Tako je i ovaj blog vrsta medija. Postaje sve teže kontrolisati protok informacija. Tako ja sad vama mogu reći da poznajem nekoga ko radi na jednoj režimskoj televiziji i da mi je ta osoba rekla da je cenzura neverovatna. Recimo, jednom joj je rečeno da iseče iz priloga intervju sa XX osobom zato što je XX osoba u svađi sa suprugom od jednog veoma uticajnog političara. Šta onda dalje pričati!

      Избриши
    2. Ух, добро је! Само нек` није у питању бајато пиво. За мало да ми кафана изађе на лош глас...

      Избриши
  10. Za sada mi vidovnjaštvo ide od ruke...

    http://www.blic.rs/Vesti/Politika/322915/Dacic-Hteo-bih-da-ostanem-ministar-policije


    Šta ga briga, ni krivom ni dužnom su mu se baš otvorile karte... Sve i da hoće, ne može da pogreši.

    Ako pogodim i ishod predsedničkih izbora, počeću da igram LOTO.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš to. Ide i hapsi, krupne ribe ne dira, bitno mu je da hapsi.

      Избриши
    2. Ја играм Лото. Играо сам га у Србији а играм и овде. Ћале се много ложио да ће да добије, па сам осећао неку врсту обавезе да наставим традицију. Имао је он ту и тамо неки добитак али никад главни. Надао се највећем док је год дисао. Нисам коцкар, не кладим се и слично али ово је сад ствар фолклора у мојој породици.

      Избриши
  11. Miki, da se ti nisi naduvao malo? Otkud ti ovolika energija? K'o da si Forza. Objašnjavaš, objašnjavaš, a redove nit' brojiš, nit' štediš. Ko da si na Blicu. Tamo ne štediš mastilo, sigurno zbog veličine auditorijuma, a? ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da sam se naduvao, ne bih baš imao energije za ovoliko redova. Biće da bih pre upotrebljavao mnoštvo smajlija a verovatno nijedna rečenica ne bi završila tačkom (a ni poentom). Mislim, nije da sam to probao ali mogu da domislim.

      Istina je da sam danas imao višak vremena na poslu. Otud moja raspisanost. Na Blicu "najviše mnogo obožavam" da pišem što kraće i što humorističnije a samo na blogu, ponekad, dosegnem do nekoliko pasusa i to kad je baš zahvalna tema. Kao što ti je poznato, to tamo više nije tako čest slučaj.

      Избриши
    2. Ja izuzetno retko čitam komentare na Blicu, pa stvarno dugo nisam video tamo tvoju ćelu, ali da... tamo voliš kratko ali ubitačno. Sećam se onog komentara u jednoj reči: "Burleskoni" :)

      Избриши
    3. Ne što sam Leskovčanin, nego stvarno jeste mlogo lepa sevdalinka...

      http://www.youtube.com/watch?v=Gboq3c8WdIo

      Избриши
    4. А Недељко је умео баш добро да их отпева... Јес` лепа, нема шта.

      Избриши
  12. Normalizovala su se vremena u kafani. Sad je sve kako valja, po srednjeevropskom. Ono pre nisi znao ko je noćobdija a ko nije.

    Jutarnja smena smo najčešće Gazda i ja, uglavnom s posla (ja ponekad i oko ponoći). Noćna je, zna se, Inspektor. Lajka je podnevno-dnevno-večernja. Ulični je ponoćno-noćna, sa izletima u dan. Ostatak kafane je skoro pa dao otkaz...

    P.S. Astal o Lužičkoj oblasti dobi fin broj komentara. A nismo se ni dotakli položaja Lužičkih Srba. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Лужичким Србима ништа не фали, одма` да ти кажем. Јели су говна раније, тражили неко курчево отцепљење, самосталност а сада имају и тропско острво. Развили су и свој бизнис. Чини ми се да сам већ споменуо "Домовину", неку врсту незваничног удружења ауто и дуванских криминалаца са ове стране немачко-пољске границе и фино им иде...

      Избриши
    2. Znaš kako ono kažu: "Svi Srbi će završiti pod jednom šljivom". Ne bih imao ništa protiv da svi Srbi (pa čak i Lužički) završe na jednom velikom tropskom ostrvu. Svoji na svome, oko nas ajkule... Bog da nas vidi!

      Избриши
  13. Gazda, svaka čast Nedeljku, ali pre svega komplimenti autoru pesme... ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Да, да, наравно. (Речено без имало ироније у гласу...)

      Избриши
  14. Planiram da odlepim potpuno i da napišem kratku priču inspirisanu ovim nebulozama u vezi sa krađom listića.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Немој само да одлепиш, свега ти! Смири се. Попиј нешто. Пиво није бајато, доказано! Биће ми жао Лајка ако одлепиш јер ће он бити први на удару па ће морати да те поново "залепљује"... ;)

      Избриши

Пратиоци

Претражи овај блог

...

free counters