Prime Directive

И да будемо начисто. Вређање мене овде још и може да прође, задаћете коју рану мојој сујети, зарашће, нема везе, али вређање неког другог, на мом блогу, мојој авлији, не дозвољавам. Ово сматрам разбибригом и малом можданом гимнастиком а не огласним простором те ако неко жели некога да прозива, нек` лепо отвори свој налог па удри брате, сестро или шта си већ. Свађа и те клиначке глупости не долазе ни под који обзир! Није цензура већ немање разумевања за приземна срања. Ако ме нешто нервира и диже ми притисак је препирање ради препирања! Двоје не може да разговара ако имају исти став, то је јасно ко летњи дан у подне, али контрирање зарад самозадовољавања личне малограђанштине заиста нема шансу. Аргументовани ставови долазе у обзир, то волим и много ценим и надам се истима. Унапред хвала на разумевању.

Понешто о мени

Моја слика
Половина људи има константну жељу да другима прича приче и објашњава очигледно. Ја спадам у другу половину. Ако имам шта да кажем рећи ћу/откуцаћу овде па кога интересује, интересује. А кога не интересује... изгубио је 10 секунди живота док је и ово читао. Нек` тражи бољу кафану!

... а кога интересује више података о мени:

петак, 30. децембар 2011.

Честитке

           Моја некадашња комшиница у Београду је радила у Пошти. Била је и обична шалтеруша али је била и шефица у пар објеката. Као и сви, и она користи компјутер, мобилни… Давно је приметила да ће се њен посао свести на исплату пензија и примање готовинских уплата за комуналије, телефон и слично. Чак су и пакети све ређа појава. Којекави „разносачи“ и „слање“ у гепеку аутобуса су све популарнији.
            Није била далеко од истине. Не памтим кад сам последњи пут купио а камо ли видео маркицу за писмо. У последњих пар година сам примио неколико одмор-разгледница од пријатеља, признајем, али је то веома занемарљиво у односу на давно прошло време. Никад нисам ни био неки љубитељ тих разгледница јер ме гризе савест кад треба да их бацим. Реално, лепо их је добити, обрадујем се макар и на трен али их после само премештам са једног на друго место, све док не прође толико времена да заборавим зашто сам их уопште и чувао. Тада их сместим у канту за смеће без трунке гриже савести.
           Честитке, било које врсте, су већ друга ствар. Већ неко време их сматрам изумрлом врстом. Сви једни другима честитамо празнике, или битне догађаје, телефоном, смс-порукама, мејловима или уживо. Ово последње је дефинитивно најређе. Тетка моје мајке је била једино биће које се веома обрадује новогодишњим честиткама. Све би их поотварала и поређала по кући. Роуан Еткинсон, у једној од епизода серијала „Мистер Бина“, их је качио на канапу по стану. Веома несмешно и неинвентивно. Она је најлепше стављала на најочигледнија места у кући како би са комшиницама, уз поподневну кафу, имала шлагворт да заподене крајње наиван разговор. Комшиница би констатовала: „Ау, што је ова лепа!“, а затим и упитала „Од кога си је добила?“ Она би онда сва поносна причала читаву причу о ономе ко је шаље. Течу то није нервирало иако је у време новогодишњих празника увек ћутао уз кафу. Сироти човек није могао од ње да дође до речи. Код тетке би оне тако стајале до средине фебруара, чини ми се. Ценим да јој је било драго што је се уопште неко сетио јер није имала ту срећу да има децу. Звали смо је телефоном, наравно, ишли јој редовно и у посете али ништа није могло да надокнади писану форму. Она је давно умрла и од тада се нешто не сећам да сам било коме после ње адресирао честитке.
    Ове године се историја поновила. Мирка смо фотографисали, по ко зна колико пута, и ухватили га у једној веома радосној пози док седи. Маленој се слика много допала па смо отишли до оближње продавнице да је развијемо. Мала дигресија: овде поједине продавнице имају апарате за брзо развијање фотки. Читају све медије. Е на једном таквом апарату би и опција да направимо честитку. Цена, мање од десет евро-центи по комаду. Морам признати да лепо изгледа. Он седи на сред фотке урамљен у, за ово доба године, типично зелени рам са црвеним машнама а испод слике су наша имена. Успут смо пазарили и коверте и двадесетак честитки је тренутно на путу.
               Док су коверте стајале на столу, са све адресама на њима, нисам могао да се отмем утиску колико смо расејани по свету. Од Србије и Босне, логично, преко Немачке па све до Америке и Аустралије. Да ме је којим случајем носталгија тада у душу убола, могао сам их све сузама залепити. Јеби га, морао сам сваку коверту да олижем...

26 коментара:

  1. Знам да има још времена да се исправе ствари али се историја поновила и у оном лошем делу. Многима честитке нису стигле. Понајвише онима у Босни али и онима у Србији. Поједини поштари су дефинитивно злочинци. Криминалци. Раније су се паре слале поштом. Обично писмо, доста речи и у тај папир буде умотано бар 100 дојч-марака. Ови кримоси су то провалили и почели да отварају коверте за које су успели да провале да има нечега. Загарантована приватност се ових дана грубо руши. Јао си га оном поштару за којег сазнам да је "одрадио" честитке које смо послали јер ја сад имам нерасположену жену а она несрећну родбину која очекује коверте. Јеби га, има оних који су добили па су причали са онима који нису и ето... чега? Па срања!

    ОдговориИзбриши
  2. Debili... Čim vide da je iz Nemačke, moraju da otvore. Mrzim lopove.

    ОдговориИзбриши
  3. Narode moj dragi,svima zelim sretnu Novu Godinu!Lomi,mogao si da i nama,u kafani stavis sliku Mirka,i nama bi to bila prelijepa cestitka!:)))

    ОдговориИзбриши
  4. Е па народе мој, драги моји гости, дође још једна година. Шта ће донети, видећемо, али се, као и увек, надамо нај, нај, најбољем. И да не дужим даље http://www.youtube.com/watch?v=6XiDldU-0To&feature=related и све је речено. Стара више не устаје а нова је спремна све редом да бије... Ко издржи, причаће јуначке приче :)

    ! ! ! СРЕЋНА НОВА ГОДИНА ! ! !

    ОдговориИзбриши
  5. Тина, опрости али ако не морам, не бих његову слику овде постављао. Нека буде непознат, докле год може.

    ОдговориИзбриши
  6. Лајка, не бих да мрачим већ у првом дану али и ја мрзим лопове.

    ОдговориИзбриши
  7. Viši inspektor Bešević3. јануар 2012. 03:36

    Gazda,odlicna tema. Moram da kazem da mnoge stvari koje su kod nas izumrle,izmedju ostalog i slanje razglednica i cestitki,po belom svetu su i dalje vrlo normalna stvar. Istini za volju ja ko zna kada sam poslao cestitku (ima jedno 2-3 godine,poslednji put),ali ovde kod mene je sasvim normalno da se cestitke salju,posebno za Bozic. Sve radnje su pune raznoraznih cestitki.
    Recimo,moja keva je jednom spremala neku klopu,bila neka sarma i nesto...i ja sam odneo jednom mom poznaniku na poslu da proba,matori cikica. Bio je totalno odusevljen i sledecei put kada smo se videli doneo je cestitku da predam kevi kao znak zahvalnosti. Unutra je naravno ispisao odgovarajuci tekst.
    I svuda gde sam bio slale su se cestitke...u Americi,recimo,posebno.
    Sto se tice redovne poste,ja ludim od svakodnevnih dostavi...ja za ceo zivot nisam dobio ovoliko poste koliko za par godina ovde. Jos sada od kada sam otvorio svoju firmu,majko mila...izludeo sam. Za svaki kurac me nesto obavestavaju,nesto traze...kao da ja sedim kuci i ladim jaja i cekam da se piskaram sa njima. Ispizdeh.
    Sluzbenica na salteru redovno svaki put pita da li mi trebaju markice,da ponesem ,da imam. Jednom me neka zena na starom poslu pitala da li mi treba markica,jer ide do poste...ja zatecen za trenutak,mislim se jebote,ova je luda...koji ce mi kurac markice. lepo joj se zahvalim i kazem da mi ne treba. I cudio sam se onako sam sebi,ali posle sam ukapirao da ih ipak treba imati par komada sa sobom.
    Ej,pa ovde i dalje postoje postanski sanducici. KOje ja izbegavam...jer,sta ti je moz navike,navikao sam da ih izbegavam i u Srbiji,pa i ovde. Nikada se nije znalo kada oni i kako to prazne i dali ce neko da ih obije.Pa,ja,sto je sigurno sigurno je...u postu,na salter,pa jos kada zavrsim ja pogledom ispratim ruku zene sa saltera,da vidim gde ce ona to da spusti. :))
    Pre dve godine desilo mi se da jedno pismo sa skoro svim mojim kopiranim dokumetima i raznim karticama i ovlascenjima NIJE stiglo u Srbiju,nikada!
    Ne znam ko je kriv.
    Razgledinice sam nekada redovno slao i rado ih primao i cuvao. Imao sam bogami jedno 50ak komada sa svih strana sveta...najvise su stizale 90ih.
    Lepo je to.

    I na kraju,svima zelim SRECNU NOVU GODINU i lep zivot u 2012. I da nam i ovde bude lepo kao i do sada. Ziveli! :)

    ОдговориИзбриши
  8. Srecna Nova godina svima!

    Ja dobijam od nekih prijatelja cestitke Blue Mountain na mail. Mnogo su fine i prakticne.
    Ja nazalost nemam kreditnu karticu pa ne mogu na to da se pretplatim, pa njima vracam cestitke postom, ponekad ih nikad ne dobiju.
    Ti isti prijatelji su meni pokusali za rodjendan da posalju 100 dolara ljetos za rodjendan i pogadjate nikad nisam dobila! Mozete da zamislite koliko sam ja kivna na srpske poste i drzavu uopste.
    Lomi i Tina,evo lijepih novogodisnjih vijesti- pridruzujem vam se u Njemackoj! :)))
    Danas sam podnijela zahtjev za vizu, rekli su bice gotova za par dana, dobila sam praksu i idem od 20. januara u Stuttgart. Jeeej!
    I jos jednom Srecna Nova godina!!!!

    ОдговориИзбриши
  9. Ne bih ja bila ja kad bih procitala komentar prije objavljivanja i pritom ga napisala bez greske. :)))

    ОдговориИзбриши
  10. Viši inspektor Bešević3. јануар 2012. 22:40

    Posto sam na odmoru...
    evo malo muzike po preporuci,pa kako se kome svidi...

    http://www.youtube.com/watch?v=RCWnVznnWcs

    http://www.youtube.com/watch?v=am6rArVPip8&ob=av2e

    ОдговориИзбриши
  11. Ode i Hypatia u beli svet, ostadosmo samo Mirkoni, Lajka i ja da se patimo ovde :)
    Nek' je sa srecom, Hypatia, javices nam kako ide.

    Ne pamtim kad sam dobila cestitku postom. Doduse, ni kad sam je poslala, da budem iskrena. Sve se svelo na SMS, sto mi se sve manje dopada. Posebno se iznerviram kad dobijem one bezlicne debilne SMS poruke u stihu sto ih salju na Bozic ili Badnje vece. Na takve ni ne odgovaram.
    Ja razumem da nisi uvek u mogucnosti da licno nekom nesto cestitas. Ne mogu ja sad sesti u kola i otici u Nis da svojoj sestri od strica koju bas volim cestitam NG, tu je telefon za takve stvari.
    Najvise me je zgrozilo kad sam dobila par SMS-ova kad mi je tata umro. Tu sam popizdela najstrasnije, posebno jer su to bili ljudi iz istog grada. Pa ako ne mozes da dodjes ili neces ili si na bilo koji drugi nacin sprecen, nemoj mi ni slati SMS sa tekstom "primi moje saucesce". Sta ja odgovorim na to? "Hvala" ili posaljem onog obrnutog smajlija da se vidi da sam tuzna? Ni na jednu takvu poruku nisam odgovorila, a bogami i sad kad sretnem te likove u gradu gledam da se pravim da ih ne vidim. Nesto mi se smucilo od tad.

    ОдговориИзбриши
  12. E da, nisam pitala jel isao neko u neki provod za NG?
    Svusko i ja u kucnoj varijanti kod nekih prijatelja, nas sestoro, poprilicno dosadnjikavo ali i nisam za nigde sa ovolikom trbuljendom. A i nisam luda za nekim proslavama po kaficima.
    Ostali?

    ОдговориИзбриши
  13. То је то, Инспекторе, културан и смирен свет па полако код куће, маркице, писамца, честитке... Фрка, журба и нервоза живе у другој димензији. Тачније нешто јужније на карти Европе.

    ОдговориИзбриши
  14. Хипатија, откуд то!? Мислим, нека си одлучила али сам стварно имао утисак да си се снашла и да ти је, колико-толико, добро. Мало само изненађен али ти знаш боље. У сваком случају ћеш бити Тинина комшиница ;) Је л` тако Тина? Тина!? Где си?

    ОдговориИзбриши
  15. Свуш, људи се, по мени, опасно препуштају електронским медијима за све. Слање поруке и слично је одстранило онај моменат кад неког мораш да погледаш у очи, јер тај неко тада заиста види да ли ти се речи засита поклапају са осећањима. Није битно да ли честиташ нешто фино или изјављујеш саучешће. Тет-а-тет је једини прави начин. Опет, многи од нас су спречени за тако нешто.
    Ево ја, нпр. Таман смо се вратили из Србије кад ми је преминуо брат од стрица. Није било ни теоретске шансе да одем на сахрану. Позвао сам телефоном неких пет дана касније јер не могу да зовем исти дан, једноставно не могу. Сачекам да се емоције, првенствено моје, смире јер умем да заплачем у овим ситуацијама као каква бабетина, и добио сам критику што се нисам одмах јавио... Јеби га, разумем, афекат, тренутак туге и свашта се тада каже. Нисам узео те речи за зло, наравно.
    Једна познаница је постала зависник од "фејса" па је тамо написала да јој је преминуо отац. Можда неко овде сматра да није погрешила али је добила лавину "Моје саучешће" порука. Са све тужним смајлићима, наравно. Сама је изазвала ту лавину. Не звучи ми у реду. Уопште. Можда она нема ништа против тога, не знам нити ћу је тако нешто питати.
    Лавину глупавих порука изазива и кад неко на сличан начин објави да му се догодило нешто лепо. Онда стижу честитке "Вау!" или "Супер!" или типичне "Честитам!" Наравно да би сви да честитају али што то заиста не учине. Позив је заиста неки минимум за ове ситуације... ако неко има искрену намеру да честита.
    А на новогодишње и божићне "романтичне" поруке одговарам само са "Хвала, и теби све најбоље."

    ОдговориИзбриши
  16. Lomi, taj plan je oduvijek postojao, saamo je trenutno uspio da se se realizuje. Prije nego sto sam dobila posao tu u BG, mislila sam da se i ovamo moze uspjeti na neki normalan nacin, medjutim, taj posao mi je dovoljno placen da mogu da priustim za kiriju, racune i nesto da pojedem, ni da pomislim da putujem negdje, kupim stan i udajem se i radjam djecu... Decko mi je otisao prije 6 mjeseci, sad mu se i ja pridruzujem, tako da drzite nam palceve da tamo i ostanemo, jer ovo za sad je sve privremeno.
    Dobro ce mi doci naravno i da usavrsim njemacki, cak i ako ne ostanem tamo, ali rado bih ako ikako budem mogla.

    Ja sam bila na zurci u stanu kod drugarice, bilo nas dvadesetak, toliko dobar provod je bio, nije bilo osobe koja je trijezna, ali nije bilo ni nikog ko se oduzeo, samo najbolje raspolozenje cijele veceri, kuci sam dosla u pola 9 ujutro :)
    Meni NG u diskoteci nikad ne moze da bude tako dobra, s koliko god da si ljudi opet oko tebe gomila stranaca.

    ОдговориИзбриши
  17. Ти и твој стомак! :) Он те као спречава да уживаш, а? Шалим се, наравно. Знам како је имати трудњачу у стану. Е да, малена се љутила кад сам јој тепао: "Трудњачо моја". Утицај филмске индустрије, шта ћу, јаче је од мене. А ти? Је л` ти смета овај израз?

    За нову смо били у стану. Очекивана ситуација. Али смо имали и госте. Брачни пар са бебицом. 4 месеца старија девојчица од Мирка. Мирко је заспао око пола осам, она неких сат времена касније па смо онда ми клопали уз тзв. раклет-грил (мала ислустрација те справе је http://www.louistools.de/catalog/images/products/bomann/4004470124705.jpg где су оне ручке испод мале тацне у коју иде сир, поврће, маслинке, неки сос па на топљење. Горе је плоча на коју иде ситније сецкано месо, кобасице, риба или рачићи тако да свако себи спрема шта би јео). После поноћи смо "играли" тенис на ВИ-ју. Они су отишли око један. И на крају, било нам је забавно.

    ОдговориИзбриши
  18. Jao, Hyp, pa to su fine vesti. Srećno. :)))

    Ne znam šta bih rekla na sms izjave saučešća. Verujem da nije u pitanju loša namera, ali eto... Ljudi su postali takvi. Ja sam čula i da postoji raskidanje preko fejsa, spejsa, mejla... Meni je teško da zamislim to, ali očito i to postoji. Ljudi su bre postali kukavice, pa kad dođe do neke komplikovanije situacije, ne umeju ni da se postave kako treba, pa onda uhvate tastaturu i ajde... Ne znaš kako da uživo pokažeš podršku ljudima koji su u žalosti ili ne znaš kako da saopštiš dečku ili devojci da hoćeš da raskineš, pa eto... Budale.

    Ja sam NG provela sa najbližim prijateljima, pre ponoći smo se prošetali do Trga, odgledali vatromet, kasnije smo se vratili u taj stan u kom smo bili i eto. Bilo je prijatno. TGo je sve.

    ОдговориИзбриши
  19. Lajka je stopostotno u pravu kad kaze da su ljudi postali kukavice pa biraju laksi nacin za neke stvari. Jasno je meni da niko ne voli da ide na sahranu, da nije lako raskinuti sa deckom ili devojkom ako druga strana i sama nije zainteresovana za raskid, ali...jbg, uslo se u godine kad neke stvari moras da obavis sam, ne rade vise roditelji sve prljave poslove za tebe.
    Sad kad mislim o tome, kako uopste srocis sms da hoces da raskines sa nekim?! I kako taj neko odgovori na njega?
    NPR
    A: Posle duzeg razmisljanja zakljucila sam da ne zelim vise da se zabavljam s tobom.
    B: Ok, pozz

    Pa stvarno, koliko je ovo debilno? Ili to uradis preko fejsa i spejsa, pa da jos svi koji te poznaju budu upuceni? Mis'im strasno :)

    ОдговориИзбриши
  20. Kud se dede Mirkoni? Nema ga da se javi.
    UM pretpostavljam da ima tezge pa mu je oprosteno.

    ОдговориИзбриши
  21. Ma navratim ja do prozora kafane, prislonim nos uz staklo i zamaglim ga dahom. Kratko gvirnem unutra, pa nastavim dalje... Malo je redovnih gostiju pa čim neko izostane, odmah se oseti. A novih (budimo realni) nema! Nekad mi baš odgovara da samo pročitam nešto. Kanda je sad takav momenat... Verovatno ću se raspisati u komentaru na neki budući blog na Blicu, ako me takne u pravi živac. A biće i novih astala, bogati...

    ОдговориИзбриши
  22. E,pa,Hypatija,dobrodosla!Mlada si,skolovana,cini mi se da imas zelju da "zagrizes"svoj dio kolaca(zivot,sansa),sta vec tebi predstavlja dolazak ovamo.Jeste,bicemo komsinice,a-ha:))))
    Ako zelis informacije o gradu(a dosta ti je pricao i decko),rado cu da ti kazem,ako mogu preporucimo,naravno,pitaj slobodno,ako ne smeta gazdi i drugim gostima.Do tada,vjezbaj jezik,ipak znanje njemackog otvara sva vrata.Uf,meni je u pocetku bilo tesko,krvavao,jbg.,nisam znala njemacki(cak imala otpor prem meni grubom,hladnom,"naopakom"jeziku i gramatici),ucila u hodu,imala blamova,bisera,osjecala se nekao ponizenom kada je i suprug isao samnom kod ginekologa,da "nam"prevodi,meni,njemu, ...mislim to su ti obicne stvrai iz zivota,nesto sto toliko puta odes,obavis sam...a onda,najednom osjecas se kao statista,kulisa,jer ne znas da pricas,a tebe se tice.I dan,danas ga ucim,takav je jezik...
    Veeelika pusa svim gostima,pogotovo mojim djevojkama...

    ОдговориИзбриши
  23. Ja i ove godine nastavljam u starom "maniru"-greske u pisanju,Hypatia je dobila i"j"od mene...
    Mi smo Novu slavili kod jednih prijatelja,oni+njihovi klinci+moja cica...svako je sebi imao drustvo.Domacin nam se zapio i pre naseg dolaska,nas dve sve obaveze oko jela podjelile,lijepo se dogovorile,pa kada smo sve sjedinili, ispala je odlicna klopa.Ostali do tri,isplesali se,ludovali da su klinci prevrtali ocima,kao brukamo ih.Mene moja malena pita sto smo bili tako "ludi"he,he...sutra fino dosli na rucak,da "sredimo"ostatak.Sto se klope,i pica tice,ova godina mi je bas pocela udarnicki!Pa nek bude smak svijeta:))))
    A nekad,i gladna,i ozebla u nekoj haljinici(minic),a stikle zuljajuuu..."mladost-ludost":)
    Swoosh,kako si mi?Ili je ono-ne pitaj nista sestro slatka...Prepostavljam da ti je torba vec spremna.E,napit' cemo se kada rodis svrcu,ima da ljulja kafana.A mogli bi i svake godine po jedno bebce,sta velis gazda?Pa da nam postane tradicija,lijepa tradicija bi to bila.
    Mirkoni,i meni nekad takao dodje,svratim,citam,volim kada ste za svojim astalima,pa dobacujete nesto,a gazda obilazi.Cesto,ma sta cesto,zadnjih godinu i po,prvo na netu idem u kafanu,pa onda ostali,ostalo...Ostavi ovde pola plate,bokte!

    ОдговориИзбриши
  24. Tina, eto mozemo i kafu da pijemo :)
    Vec sam pocela jezik da ucim, a i upisujem se na kurs cim dodjem. Ucila sam i ranije,tako da za pocetak nije lose.
    To s prekidima i slanjem saucesca preko sms-a, necu ni da komentarisem. Mada postalo je jako uobicajeno.
    Swoosh, radujemo se novoj prinovi u kafani, jesi odlucila hoces prirodno da se porodis ili uz epidural?

    ОдговориИзбриши
  25. Тина, Тина... као и увек. Нема те па онда кренеш да решеташ по свима! :) Што се тиче бебица, Мирко је "повукао ногу" а сад ћемо да видимо даље... Можда добије брата или сестру ове године. Колико их нам је баш ту жељу пожелело, не би ме чудило. Можда се и Миркони похвали, ко зна. Мудро се крије. Инспектор можда успе да не изнервира своју Марију, да зајебе посао и приватништво и начини неког јунака. Или принцезу, свеједно, ко ће га знати. Улични се већ изјаснио. Има наследника, али му пушка буде у неком тренутку откочена. Ко зна... Тина... ко зна...

    ОдговориИзбриши

Пратиоци

Претражи овај блог

...

free counters