Prime Directive

И да будемо начисто. Вређање мене овде још и може да прође, задаћете коју рану мојој сујети, зарашће, нема везе, али вређање неког другог, на мом блогу, мојој авлији, не дозвољавам. Ово сматрам разбибригом и малом можданом гимнастиком а не огласним простором те ако неко жели некога да прозива, нек` лепо отвори свој налог па удри брате, сестро или шта си већ. Свађа и те клиначке глупости не долазе ни под који обзир! Није цензура већ немање разумевања за приземна срања. Ако ме нешто нервира и диже ми притисак је препирање ради препирања! Двоје не може да разговара ако имају исти став, то је јасно ко летњи дан у подне, али контрирање зарад самозадовољавања личне малограђанштине заиста нема шансу. Аргументовани ставови долазе у обзир, то волим и много ценим и надам се истима. Унапред хвала на разумевању.

Понешто о мени

Моја слика
Половина људи има константну жељу да другима прича приче и објашњава очигледно. Ја спадам у другу половину. Ако имам шта да кажем рећи ћу/откуцаћу овде па кога интересује, интересује. А кога не интересује... изгубио је 10 секунди живота док је и ово читао. Нек` тражи бољу кафану!

... а кога интересује више података о мени:

петак, 16. децембар 2011.

Мирко, Хари Худини, доктор Хенри Џекил и господин Едвард Хајд


          Шта ова тројица имају заједничко? На први поглед, ништа.
       Доктор Џекил и господин Хајд су фиктивни ликови, које је из главе на папир пренео Роберт Луј Стивенсон. Признајем, књигу нисам прочитао али сам, као и већина, гледао филм. Укратко ћу. Доктор Џекил је угледна личност. Уважаван у јавности. Господин Хајд је нешто сасвим друго. Он је оно што Џекил никада није хтео или није могао бити. Колико год се опирао трансформацији, Џекил је свако вече постајао чудно биће, које није било пријатно чак ни видети. Поред одурног изгледа, чинио је и ужасна злодела. На крају је потпуно обузео тело које је делио са доктором Џекилом. Вечна борба доброг и лошег. Па ко победи...
       Хари Худини је поприлично чувено име. Не волим мађионичарство, илузионализам и све те чудне и јефтине обмане. Једноставно им не видим сврху, али поштујем када је неко најбољи у послу којим је одабрао да се бави. Худини је први на свету успевао да обмане људе у великом стилу. Чинио је никад пре виђена ослобађања од ланаца и лудачке кошуље под водом, био је жив закопан и још много тога. Пар пута се окушао и као глумац али је то било само каљање величанствене илузионистичке каријере. Биле су потребне године док свет није скапирао како је он то све изводио. Многи се данас ките његовим перјем или се хвале како знају како је он урадио оно што је урадио. Па шта ако знају? Сазнати нечију тајну није веће од саме тајне.
        Мирко је још увек беба. За нешто мало више од два месеца ће напунити прву годину живота. Не уме сам да промени гаће, тј. пелене, не уме сам да једе, да пије, иако обоје покушава, не уме још увек самостално да хода, нема чак ни све зубе! Добро де, има један али му је и тај један донео много непроспаваних ноћи. И поред свега што нема или не уме, он има, изнад описане, моћи.
Током дана је дивно дете. Смеје се, воли друштво, причу, музику, живе боје и звукове. Играње се подразумева. Једе и пије редовно, не буни се на било шта је до сада пробао. Тада је добар исто као и доктор Џекил. Међутим, када се смрачи, када легне да спава „и онај ко је овце погубио“, како је знао мој отац да каже, он уме бити нешто налик господину Хајду. Није ружан и не одузима животе, далеко било, али га нешто потакне да почне да зајебава. И то у великом стилу. Не узимам у обзир кад га стисне нека мука, као што су зуби или грчеви, већ ситуације кад се пробуди у пола ноћи, као да се „бог зна како“ наспавао и пожели да се игра. Ни та игра, у принципу, није проблем јер уме он и сам да се игра. Мало се заприча, мало виче, мало окреће, узме неку од оних пуњених играчкица око њега и тако се успава. Или смири. Проблем је кад жели друштво. Без обзира што се не види ни прст пред оком и што се свима, сем њему, спава! У тим тренуцим диже неописиву галаму. Једна познаница је имала исти проблем и она је тај плач, ту вриску, описала на најбољи начин: „Плаче као да му секу ноге и руке. Као да га кидају. Као да виче: „Умирем! Умирем! Помагајте!“ Као да му живот виси о концу...“ Сваки родитељ, који иоле воли своје дете, не може да буде миран поред детета које вришти и запомаже. И тако док га не прође жеља за играњем а сан се врати на поспане очи. То уме и по пар сати да потраје. Он заспи, ужива а неки устају за пола сата и иду на посао... Ујутро је опет онај добри доктор Хајд.
Шта га чини Худинијем? Илузије које ствара, шта друго. Цуцла му и није баш на листи најомиљенијих ствари али воли да му је у устима кад треба да заспи. Догоди се да се окрене и ње више нема у устима. Тада се јави, крајње нерасположеним тоном, па се једно од његових двоје родитеља баци у потрагу за чепом који затвара рупу из које излазе заглушујући звуци. Просто је невероватно колико је тешко пронаћи цуцлу у тим тренуцима. Његов креветац има површину око једног квадратног метра и већину те површине заузима он са својом врећом за спавање. Па где је та цуцла мајку јој јебем? Налазили смо је у ћошковима кревета, скоро испод душека који је баш по мери углављен у креветац, затим у врећици и то испод њега или у његовој пиџами, испод главе али тако да кад га подигнемо ње нема. Као да му је залепљена за потиљак па се подигне с њим. Или буде испод плишане играчке са којом се не игра тако често. Нађе се и на поду али не тек тако негде где се види, већ увек испод кревета, на таквом месту и у таквом положају да се оно мало светлости које допире у собу, од уличног осветљења, поиграва са њом. Буде је тешко препознати. Није редак случај ни да неке играчке буду испод њега док седи у својој столици. Док је у тој столици, увек је неко поред њега. Или га хранимо или му дајемо да пије. Тренутак скретања погледа зарад склањања прљавог суђа и есцајга је довољан да се играчка нађе под њим. Како? Кад? На коју фору?
            Знам, знам све су ово случајности и стадијуми одрастања али сличност са осталим ликовима је, у појединим тренуцима, запањујућа.

9 коментара:

  1. Viši inspektor Bešević17. децембар 2011. 08:47

    Za cuclu ne znam sta da ti kazem :) ali za budjenje nocu jedino resenje je da mu ne date da spava preko dana,ne bi li uvece zaspao i spavao do ujutru.
    Mada ni to ne mora nista da znaci,jer jednostavno postoje mirna i nemirna deca tj. bebe. Znam mnoge koji su proveli besane noci u nizu bs zbog toga.
    Recimo,moja keva za mene kaze da sam bio totalno mirna beba i da nije imala nikakvih problema sa mnom. Jedem,spavam,cutim i tako u krug. Dok je moj burazer bio "drekavac". :)
    Cuo sam jednom,ne znam da li je istina,sta Makedonci rade sa svojom decom. Kuvaju im caj od maka. :))) I tako ih uspavljuju. :)) To naravno NIKAKO ne preporucujem...ali sam cuo da oni to rade.
    evo sta se recimo meni kao matorom konju desava povremeno..dodjem s posla u neko doba...da li 5,6 ili 8h uvece...istusiram se,zderem,zavalim se u krevet uz komp i tv...i zaspim oko 7 ili 9h npr. i tako spavam do 22h ili ponoci. U ponoc se probudim i ne znam sta cu od sebe (to je ono kada pisem komentare u pekarskim terminima sto rece jednom Mirkoni)...ne mogu da spavam. I onda zijam i tek pred zoru zaspim par sati,pa opet ustaj. To nije tako cesto,ali se desava. E,sad...dobra stvar je sto sam ja matora konjina,pa imam tv i net kao zabavu kada se probudim,a i znam sam da ustanem i da jedem ako sam gladan. :)
    Uglavnom,jedino resenje je da mu ne date da spava preko dana,nista drugo nece pomoci. Ili da ti gazda savas preko dana,a igras se s Mirkom nocu,pa na posao. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ех, Инспекторе, чај од мака му нећу кувати, буди 100% сигуран. Ако са маком почнем док је овако мали, мораћу онда џоинте да му ролам за ужину у првом основне како би био што концентрисанији. :) Види, не буди се он сваке ноћи. Да је тако, претпоставио бих да има проблем са спавањем. Догађа се. Он преко дана не спава много. Сат времена, можда сат и по и то све у сред дана. Послеподне и предвече се играмо са њим к`о блесави и буде баш, баш уморан. Просто једва чека купањац па у кревет. Горе описано буђење му се догоди понекад али кад се догоди то је из потпуно несхватњивих разлога. Малена и ја можемо само да претпостављамо о чему се ради. Имамо пар идеја али смо без решења. Чекамо да порасте :) Иначе, обећао сам му да ћу га, кад напуни 18, позвати у пола ноћи, онако да га пробудим. А можда и нећу, јеби га, не знам хоћу ли имати срца...

    ОдговориИзбриши
  3. Инспекторе, сада нешто на тему из прошлости ове кафане која није званично затворена. Онај филм, са оним црвеним аутом, пронашао сам један могући траг: http://www.youtube.com/watch?v=mIPWgMoudKI и http://www.imdb.com/title/tt0111173/ али није Ферари на крају већ црвени Порше који гори. Таман сам био на ивици да кажем да се предајем, кад се ово појави. Не краду аутомобиле али их возају у филму к`о ненормални. Што је најгоре, и даље не могу да се сетим свих детаља из филма који нас прогања... За сада ћу се задовољити овим јер је глумачка постава феноменална.

    ОдговориИзбриши
  4. Gazda, imaš jednu nespretnu rečenicu. Pošten čitalac bi pomislio da KAFANA još nije zvanično zatvorena (a ne tema). To bi bilo iznenađenje jer, ipak, KAFANA JE TVOJA SUDBINA.

    Nadam se da je to TAJ film jer će Inspektor, sad kad si ga podsetio, svoje dragocene pekarske termine da troši na dalju potragu za tom filmskom prokletinjom... A taman je zaboravio.

    ОдговориИзбриши
  5. Јес` вала, у праву си. Неспретна је. Али си је ти допунио па је сад спретна ;) Хвала на примедби.

    ОдговориИзбриши
  6. Vidim da je i tebi spor (radni) dan čim si imao vremena za ekstremno brzi odgovor. Idem na novi blog M. Š. da usporim svoj dan još malo... :)

    ОдговориИзбриши
  7. Naravni da ga nećeš buditi kad napuni 18, ni tebe nisu. Ubrzo ćeš zaboraviti. :) Nego, vide li se kod Mirka konture ličnosti? Može li se kod tako malog deteta već videti koje će osobine imati kad malo poraste? :)

    ОдговориИзбриши
  8. Јој Лајка, обећао сам му. Како сад да га изневерим? КАКО!? :) Ма вероватно нећу...

    Контуре личности? Добро питање. Могу ти рећи да се примете неке ствари.
    - Свако дете, тј. бебу коју ја знам, инстинктивно хвата све што се око ње креће али он не. Докле год се то помера он ту ствар неће такнути. Гледаће је све док се не умири. Затим ће је дуго посматрати и тек након визуелне процене следи хватање. Или потпуна незаинтересованост истом.
    - Даље, ленштина је. Или готован. Кад му дајемо да пије, нпр. он рашири руке. Чим неко пусти флашицу, прво гледа у нас и ако нико не одреагује, онда се лати посла. Буни се кад год му нешто не иде. И није то само мала побуна већ дрека. Проба да устане и ако му негде нога мало запне, не да га боли, далеко било, већ нешто мало он се врати где је био и галами. После кратког времена ће покушати поново и све тако у круг. Као и кад је пропузао. Скоро свако дете прво пуже уназад. Е али он хоће напред. Види неку играчку и хоће напред и чим крене назад, следи галама. Чим му неко прише, да му помогне, да га научи куда која рука иде, он престане да се ослања на руке, легне на стомак и чека да га неко помери. Кад се то не догоди он се опет диже, иде уназад, галами... схватила си образац понашања.
    - Не буни се кад му неко узме играчку. Иако се можда баш заиграо са њом, неће бити вриске што је више нема. Чак и ако је после узимања види, схвата да му више није у поседу, отпрати је погледом и тражи следећу занимацију.
    - Воли да је поред прозора, да гледа улицу. Не природу. Не људе који шетају већ баш најпрометнију улицу. Чак и када нема ни пешака ни возила. То му је интересантније и од тв-а.
    - Фасциниран је косом. Тачније длакама. Или било каквим нитима. Неће да је чупа и вуче већ да је дира рукама. Ја сам кратко ошишан па му нисам с те стране забаван али ако сам без мајице па се види оних пар длака на грудима... Јуриш! Код малене му је екстра забава. Руке у косу и миран је. Да ли је ово контура личности, не знам али фасцинација постоји.

    ОдговориИзбриши
  9. Viši inspektor Bešević24. децембар 2011. 02:03

    Lomi,svaka ti cast na upornosti. veruj mi da sam ovih dana pomislio da te pitam da li uopste imas neki trag za onaj film,kad se ti javi sam.
    Steta je samo sto to nije taj film. Nema ni porsea,ni ferarija...samo neki bmw i jos neki obicni automobili. I na kraju ginu oboje,a u ovom filmu koji ja trazim gine samo momak u jurnjavi sa murijom,devojka ostaje citava i izvlaci se sa tim porseom ili ferarijem (sta god) van grada,na neko brdo ili tako nesto i od tuge poliva auto benzinom i pali ga.
    I sve vreme mi u glavi se muva ime Dino,Dino,Dino...da li se lik zove Dino ili je auto Dino...nemam pojma u pizdu materinu.
    U svakom slucaju hvala ti kao bratu na trudu,stvarno si LAF! :)

    ОдговориИзбриши

Пратиоци

Претражи овај блог

...

free counters