Prime Directive

И да будемо начисто. Вређање мене овде још и може да прође, задаћете коју рану мојој сујети, зарашће, нема везе, али вређање неког другог, на мом блогу, мојој авлији, не дозвољавам. Ово сматрам разбибригом и малом можданом гимнастиком а не огласним простором те ако неко жели некога да прозива, нек` лепо отвори свој налог па удри брате, сестро или шта си већ. Свађа и те клиначке глупости не долазе ни под који обзир! Није цензура већ немање разумевања за приземна срања. Ако ме нешто нервира и диже ми притисак је препирање ради препирања! Двоје не може да разговара ако имају исти став, то је јасно ко летњи дан у подне, али контрирање зарад самозадовољавања личне малограђанштине заиста нема шансу. Аргументовани ставови долазе у обзир, то волим и много ценим и надам се истима. Унапред хвала на разумевању.

Понешто о мени

Моја слика
Половина људи има константну жељу да другима прича приче и објашњава очигледно. Ја спадам у другу половину. Ако имам шта да кажем рећи ћу/откуцаћу овде па кога интересује, интересује. А кога не интересује... изгубио је 10 секунди живота док је и ово читао. Нек` тражи бољу кафану!

... а кога интересује више података о мени:

недеља, 10. јул 2011.

Филмска прича

            Ових дана се мени, и члановима моје ближе породице, догађа прича коју смо сретали само у филмовима.
            Мој отац је давно, године се не сећам али ће се већ то само „касти“, довео у Београд, у посету свог брата из Босне. Нешто слично је њему његов стриц урадио кад је он био момак па је помислио да би и он могао некоме другом да помогне. Тако је довео тог момка из херцеговачке вукојебине опасане камењем у велики град. Допало му се и, наравно, није му се ишло назад. Момак је био на месту, што би рекао наш народ. Није криминалац, није пио, нити је пушио. Хтео је само боље да живи.
            Тражио му је разне могућности за посао, међутим, он је желео више. Сматрао је да би могао и даље. Ишао је и до Словеније, код другог брата, да окуша срећу. Тата није имао ништа против. „Иди“, рекао му је, „тражи своју срећу. Тако сам и ја моју тражио. Млад си, свет је твој ако желиш да га освојиш.“ Није ни знао да је то била иницијална каписла за младића жељног, па скоро, свега. Из Словеније је отишао у Аустрију. Није то тада била ЕУ али се могло ићи са „црвеним“ пасошем. Шта је радио, не знам, криминалац није постао, али се и оженио. Тај део са браком је за мене још увек завијен велом тајне јер нисам запиткивао, није моја ствар, ако ме разумете... У сваком случају, онолико колико знам је да она није била ни Аустријанка већ Чехиња која је тамо била исто као и он. Послом. Живот ју је тамо одвео. Нашли се и би им лепо.
Брак није потрајао јер му је свет и даље био пред носом и звао га. Жена није имала исту визију и развели су се а он је завршио у Аустралији. Далеко... Отишао је на крај света, рекло би се. Тамо је тек почео да ради шта је стизао. Најупечатљивији, за мене, посао који је имао је вожња оних дугачких и предугачких камиона кроз аустралијске пустаре. Под земљом у централној Аустралији су прави мали градови око којих се копала руда коју су бродови возили до Јапана. Е од тог рудника до брода је дугачак пут. Road Train“ је једини начин да она стигне где треба. Возио их је, наоружан бејзбол палицом у двоцевком, знајући да ће и томе доћи крај. Оружје је било ту јер се никад не зна ко вреба и да ли ће неки кенгур да искочи, а он није смео да стане. Ако стане, тешко креће па се може догодити да остане без горива у сред пустаре... После довољно година „мотања ђеврека“ успео је да добије посао у руднику. У ствари над рудником. У рудник су смели да сиђу само високо квалификовани и држављани Аустралије. Није био ни једно, ни друго. Мом оцу је причао да му је жеља да под земљом ради само годину дана и да се пензионише. Добро плаћено а услови ужасни... влага... прашина... мрак и вештачко светло читавог дана. Далеко од раја. Није тамо никад сишао али је радио и стварао. Скућио се. Купио себи стан и лагано водио живот путем којим би требало да иде. У једном тренутку је прекинуо везу са Балканом. Није се јављао ни где је ни шта је. Живео је свој роман.
Међутим, догодио се рат у његовој отаџбини. Емотивац у души, велики носталгичар и лоше вести од брата из Босне су допринели да почне олако да шаље новац својима. Да није све у новцу, схватио је кад су му се живци потпуно сломили. Никога више није било брига за њега, па чак ни оног брата који је добио позамашну своту новца. Остали му нису ни адресу знали. Тата се бринуо али узалуд. Вести о њему су стигле много година касније и то тек уз помоћ Црвеног крста. Они су га нашли. Сазнали смо да је продао и онај стан не би ли пронашао стари мир. Лекари су му рекли да мора да се „искључи“ од свега како би му било боље. Десет година је водио своју битку. И добио је. Поново се запослио и кренуо изнова. Као када је први пут дошао.
           Он сада има 64 године и ми смо се видели када сам ја имао 3 године. Не сећам га се али се он мене сећа. 31 годину није био ван Аустралије. Није могао или није смео да иде. Надао се да ће успети да дође док је мој отац још увек био жив али није успео. Зато га ја очекујем у гостима следеће недеље. Има много родбине и згаришта по Босни која жели да обиђе па се надам да ће успети да дође и код мене. Верујем да ће имати штошта да ми исприча...

20 коментара:

  1. Proba,1,2,3...idemoooo,al'unazad,da,da!Malo da "prosetam"kafanom,da vidim sta se tu suskalo dok me nije bilo.Ovako(ukratko):
    Pa sto mu munja i gromova!Ni sam Zagor sve sa Cikom,da me drze za ruke,nista...kad grmi,sjeva,pali samo "dobra","atomska s'lijeva","atomskas'desna".Zalijezi negdje ispod cebeta,zazmuri,pa dok ne prodje.Cuj,da si kuvam kafu da gledam nevrijeme,pi...radje bi legla na onu travu u Ceskoj,pa kafa,pa setnja,pa svjez zrak,pa ako je jos bez dijeteta...hopla,mozda "dodje" i drugo,mmmm...e takve prirodne ljepote volim!Uz ovo ide i citat(sa bloga o citatima):
    33.Zena mora da je zena non-stop,jer nikad se ne zna kada muzevi mogu postati muskarci.Ja cu samo dodati-amin!Ne odnosi se samo na brak,vec i vezu,bilo kakvu zajednicu.Istina.

    ОдговориИзбриши
  2. Citat 184.Dobri ljudi imaju vremena.To je prava odlika dobrote. Lomi,Mirkoni,Swoosh,Lajka,Inspektor,Hypatija,bivsi i buduci gosti,ako nadju vremena da svrate ovde,trgnu jednu s'nogu,ili prespavaju za sankom,tuzni ili veseli,dobri ljudi!
    Naidje tako covjeku period kada hoce,zeli,ali ne moze nesto da kaze..i tako prodje dan,pet,nedelja,pet nedelja,nakupi se toliko todga da se izgubis.Ali samo polako...
    Swoos,cura,tako mi je drago,kakva radost!Onako bi te bas jako zagrlila,malo "udavila" a poslije bi se i raspekmezila,sigurno.

    ОдговориИзбриши
  3. U prorodici nemam "filmsku pricu",mozda,ali mozda,kada bi vidjela oca,bioloskog,nakon 30.god.hmmm,ne znam u koji bi to "zarn"svrstala.

    ОдговориИзбриши
  4. Viši inspektor Bešević12. јул 2011. 02:58

    Gazda,prica je prava. Ono sto sam ja kao mladjan momak prizeljkivao i o cemu sam mastao,a kada je to pocelo da mi se desava,onda mi se posle nepunih 5 godina sve skurcilo i dojadilo. :)
    Nego,da li ti to nama hoces da kazes da bi deda mozda mogao da "donese" rudnik na poklon u nasledje,a? :))) Uuuuuu,to bi bio pravi film iliti neka latino serija...I stocari placu...
    Ne jebote...ono se zvalo Kralj stocara,hahahahahahaha!
    A ovo ce da bude nesto kao gospodar rudnika i to. :)
    Zaista,nesvakidasnji dogadjaj. Veruj mi da vec osecam deo tvoje jeze i nestrpljenja...veruj mi.

    ОдговориИзбриши
  5. Auuu, kakva prica, prava filmska, da ne verujes...a Lomi ima i tog pripovedackog talenta u sebi, pa sve zvuci bas kao iz romana. Neko drugi bi rekao "doci ce mi u goste neki deda-stric, nisam ga vid'o tries' godina" i kraj. Ova prica je super.
    Volela bih da sam muva, da se nadjem u prostoriji sa vama dvojicom. Bas me zanima kako krece razgovor sa nekim koga nisi video toliko dugo i koga maltene znas samo iz price (ne racunam ono druzenje kad je Gazda bio trogodisnjak, a sumnjam da ga racuna i on).

    Javi nam kad ode kako je sve proteklo.

    ОдговориИзбриши
  6. A tebe smo, Tina, vabile i dozivale mi zene iz kujne, ceo mesec (a i duze). Bas smo se bile zabrinule za tebe. Nadam se da ste svi dobro i zdravo, a period ako je bio los, nema veze, bitno da je prosao.

    ОдговориИзбриши
  7. Ja bih samo da mahnem Tini koja se napokon pojavila. Ne volim da komenztarišem tekst pre nego što ga pročitam, a sad sam straaaaašno umorna!

    ОдговориИзбриши
  8. Тина, ти ли си? Имаш пиће за столом да се мало окрепиш па полако...

    Инспекторе, беше једна епизода "Досије Икс" кад Молдер нађе духа у тепиху :) Смејурија али имао је три жеље. Даље није битно али рекла му је да мора пази шта жели јер их она буквално испуњава и могу да му се обију о главу. Као пример је навела жељу једног од претходних "власника" да има највећа муда на свету! Завршио је на хирургији... Дакле, пази шта желиш! ;)

    Свуш, не брини, јавићу шта је било. Ако дође, ето новог астала! Ако не дође... шта да се ради...

    ОдговориИзбриши
  9. Lomi, mi što "pušimo" nismo na mestu, a? :D

    ОдговориИзбриши
  10. Лајка, не знам зашто си ставила наводнике али није ваљда да ниси чула за народни израз да је неко "на месту" ако нема порока?

    ОдговориИзбриши
  11. Narode, niste mi odgovorili - jel ide neko negde na odmor? Samo se Lajka prijavila za CG, ostali cute. Ja verovatno necu nigde, mozda eventualno u septembru nedeljak dana u Hrvatsku, ali otom potom, sve je jos u fazi razmisljanja.

    E moja Lajka, i ja sam sad zena na mestu, a to mi se uopste ne svidja. Niti pusim, niti kafu pijem, alkohol da ne pominjem...nisam zabavna vise uopste. Odjednom mi se sve to smucilo (iz poznatih razloga), pa sam sve batalila, ali mogu ti reci da sam jedno dva-tri puta sanjala cigarete. Pa ti vidi...:) Mnogo sam se vise sebi svidjala dok sam imala po koji mali porok :)

    ОдговориИзбриши
  12. Свуш, само одговорне, трудне жене, као ти нпр., су на месту. Иако имаш по који порок, одричеш га се јер знаш чему то све води. Тако и треба. Када чујем да трудница припали по коју јер "не може да издржи"... је невероватна појава. Заиста. Сви ми остали нисмо, нити ћемо бити, на месту. Свако има нешто. ;)

    Одмор, хммм... Ове године је одмор = Србија. Крајем августа ћемо аутом у житије кроз и низ Европу. Авион је био опција али имамо невероватно много обавеза у Србији а без аута не би стигли ни трећину да позавршавамо. Преко хиљаду километара па кад стигнемо, стигли смо! :)

    ОдговориИзбриши
  13. Znam da je ovo sasvim deseta tema ali ima neke veze i sa ovom kafanom. Ipak je Blic, posredno "kriv" za njen nastanak. Na jednoj od vesti se oglasio i moderator. Nisam odoleo. Izgleda, biće noviteta...

    http://www.blic.rs/IT//265772/Drzavni-organi-Srbije-blokirali-satiricni-tviter-nalog-koji-se-podsmevao-Jeremicu/komentari


    P.S. Ja i ovog leta ne idem na more (a trebalo je). Dogodine...

    ОдговориИзбриши
  14. Ne znam zašto sam stavila navodnike. Verujem da sam prolupala od sunca.

    ОдговориИзбриши
  15. U, jbt, Milutinu su zaključali fb profil zbog komentara na Blicu. Dokle ide glupost!

    ОдговориИзбриши
  16. Ovaj kontakt sa Markom Stojanovićem (nije moderator već glodur onlajn izdanja Ringier-a) me je podstakao da (opet) pročačkam arhivu blog sekcije Blica. Uopšte se ne sećam da sam čitao ovaj njegov stari blog (verovatno jesam) pa sam imao osećaj premijere. Tek sam počeo da čitam komentare a već mi je zanimljivo. I zbog teme a i zbog odnosa među komentatorima. Tad su se npr. Milutin i Licepas baš poštovali. Proverite...

    http://blog.blic.rs/219/Sve-sto-ste-hteli-da-pitate-o-blogu-a-niste-imali-gde

    ОдговориИзбриши
  17. Mada, to sad vidim, veoma brzo su obojica došli na svoje... he, he...

    ОдговориИзбриши
  18. Viši inspektor Bešević17. јул 2011. 02:20

    Swoosh,da ti odgovorim za odmor.
    Ja necu nigde. Inace nisam tip koji voli te klasicne odmore. Imam problema posle da se vratim na posao. :)
    Meni vise odgovara da spojim dan-dva sa vikendom,pa tako mozda par puta u godini. To mi je sasvim dovoljno,jer se inace prilicno olenjim cim prodje vise od 3-4 dana. CIm prvi dan krenem na posao,odmah proklinjem sudbu kletu. :)
    Necu preko leta nigde,more mi je uz dupe (mada nije bas uvek za kupanje),tako da je to ok. I planincine su mi uz dupe,ali njih ne ljubim bas. :) Mozda odem na jesen kod brata preko bare,na par dana,da se vidimo i tako,klasican odmor u svakom slucaju za sada ne. Mozda uzmem odmor tamo u januaru,februaru kada stegne zima,pa ako ubodem da odsedim kuci u najgore vreme,to bi bilo ok.
    Eto,neka je za utehu vecini u Srbiji,da ni ja kao gastarbajter ne mogu na onaj pravi odmor kao nekada,nego moram da radim. :)

    ОдговориИзбриши
  19. Viši inspektor Bešević17. јул 2011. 20:28

    Gazda,nisi valjda na odmoru. Gde si bre tamo na Blicu da mi pomognes o prici sa emigrantima...ajde ukljuci se. Boje se Srbi u svetu,pa da se jedno prebrojimo i da krenemo da se VOZDIGNEMO,hahahahaha!

    ОдговориИзбриши
  20. Нисам на одмору али нисам нешто вољан ни да се укључујем у ону дискусију. Бојим се да ћу испасти рогат ако кажем шта мислим и осећам. Можда сутра... А и нови астал ће сутра. Данас није мој дан...

    ОдговориИзбриши

Пратиоци

Претражи овај блог

...

free counters