Prime Directive

И да будемо начисто. Вређање мене овде још и може да прође, задаћете коју рану мојој сујети, зарашће, нема везе, али вређање неког другог, на мом блогу, мојој авлији, не дозвољавам. Ово сматрам разбибригом и малом можданом гимнастиком а не огласним простором те ако неко жели некога да прозива, нек` лепо отвори свој налог па удри брате, сестро или шта си већ. Свађа и те клиначке глупости не долазе ни под који обзир! Није цензура већ немање разумевања за приземна срања. Ако ме нешто нервира и диже ми притисак је препирање ради препирања! Двоје не може да разговара ако имају исти став, то је јасно ко летњи дан у подне, али контрирање зарад самозадовољавања личне малограђанштине заиста нема шансу. Аргументовани ставови долазе у обзир, то волим и много ценим и надам се истима. Унапред хвала на разумевању.

Понешто о мени

Моја слика
Половина људи има константну жељу да другима прича приче и објашњава очигледно. Ја спадам у другу половину. Ако имам шта да кажем рећи ћу/откуцаћу овде па кога интересује, интересује. А кога не интересује... изгубио је 10 секунди живота док је и ово читао. Нек` тражи бољу кафану!

... а кога интересује више података о мени:

петак, 13. април 2012.

Крајње је време

            Сећам се да је мера за здраво дете некад била 25 килограма пред полазак у први разред. Ја сам био један од оних који нису хтели да једу. Имао сам 21 килограм. Свако обедовање је моју мајку терало у очај. Како да ме натера да једем? Како да не будем гладан? Глад. Један од неколико легендарних српских страхова. Касније је схватила да ме је размазила и да сам постао пробирач. Ћевапима сам могао на црту кад год хоћеш. Са 6 година сам двадесетак комада јео као од шале. Пљескавице, па не баш толико. Виршле. Паковање истих и кувано јаје. Оде одк трепнеш. Од осталих ствари, „Еурокрем“. Палачинке и удри. Родитељи су ме са шест година послали и у школу пливања, не би ли променили моје избирачке способности. Тамо сам могао да останем и ватерполо да тренирам али је тренер био један нетактички смрад од човека. Сумњам и да је баш мрзео рад са децом, па сам се ја тамо набрао страха као никад. Једва сам чекао да се заврши курс. Нисам смео ни на последњи испит да одем, после којег су делили неке дипломе.
            Касније сам кренуо на фолклор. То је већ изискивало значајније физичке напоре. Ћале се увек надао да ћу да појурим лопту по ливади али јеби га, нисам тај тип. Увек сам био голман па је то већ почело да смара. Јеби га, стојим већину времена. Играо сам баскет испред зграде, што је за њега било „мало“. Тада сам већ почео да повећавам јеловник. Килажа је расла али не претерано брзо и много.
            После пар година сам почео и карате да тренирам. Пошто сам био некако ниже, стаменије грађе, брзо су ме упутили на борбе. Нисам био вичан оним финијим покретима, тј. катама. Није ми сметало и њих да вежбам али ми је недостајала грациозност покрета. Био сам осми разред, имао црвени појас и такмичио се у борбама на нивоу града Београда. Био сам тешка категорија. Имао сам 76 килограма. Тада сам почео све да једем. Сећам се да смо били у посети код ујака. Ручак, све лепо постављено и он ми рече да ја, ето као најмлађи и омиљени гост, први сипам. Кад је видео колико сипам, није одолео да, уз осмех, не прокоментарише: „Куд теби првом даде кашику? Остави и нама нешто...“ Било је ме баш, баш срамота. Али одговорно тврдим да сам тада имао само неколико килограма масних наслага. Сваки радни дан, тј. вече, смо тренирали. Уторак и четвртак су били тактички тренинзи у „Пинкију“ а остала три дана кондициони тренинзи у парку поред. Тада сам могao „волу реп да ишчупам“. После добијених батина у квалификационим „окршајима“, због веома малог искуства, освојио сам бронзану медаљу. Ћале је искусно мајци рекао да би било боље да остане кући, да не гледа. Дошао сам кући са поцепаном горњом усном, модрицом испод десног ока и отеклим левим уветом и пружио мајци медаљу. Све што је изустила било је једно очајно: „Сине...“, да дуго узлазним акцентом на „и“. Тренер је хтео да идем и на републичко такмичење, да браним медаљу али сам одустао. Био је љут а ја сам размишљао како сам спасио себе од нових ожиљака. Пре тог републичког се и клуб распао. Тренер је почео више да пије, није водио рачуна о тренинзима, лагано су изостајала и спонзорства и крај.
            После основне дође и средња школа. Други крај града, мало времена за спортске активности и све што сам радио по том плану је бицикл и баскет по крају. Ишао сам и бициклом до школе, неких 45 минута, али сам престао јер нисам успевао да пронађем баш најбоље место за оствљање истог. Лопова има свуда. И килажа је кренула лагано да расте. До факултета сам накупио 90.
            Факс је посебна прича. У првој години сам имао толико обавеза да је то било ужасно. Сећам се да сам понедељком имао предавања и обавезне вежбе од 8 до 21 час! Сат времена паузе за ручак, од 12 до 13, и готово. Због лошег осветљења у огромним просторијама и умора сам почео и наочари да носим. Диоптрија је још увек мала али ми требају. Килограми су стигли до броја 95.
            Академску је, после пет дана, заменила војничка тортура. Дипломирао сам 28. новембра а 3. децембра сам био у касарни. Тамо сам, више него, смешне оброке свакодневно употпуњавао „Еурокрем“ блоковима. Оним од сто грама. Један до два дневно. А кад ме пусте од града, прво сам свраћао до пекаре чувеног „Дула тровача“ на невероватно добар бурек а онда на пуњену пљескавицу са прилозима. После три месеца којекавих физичких активности, лоше исхране, имао сам 82 килограма. Кад сам дошао кући, комшилук је био у фазону: „Опа, види њега. Ал` си се стесао...“, а ја сам био у толико сјебаном стању да је и дете могло да ме бије. Можда и јесам добро изгледао, не знам, али нека хвала, не поновило се. Не на онај начин.
            Крај војске и тражење посла. Килажа је отишла на 96. Са том тежином сам стигао до Немачке. Беше то крај октобра 2006. године. За нову годину сам стигао кући и стао на вагу. 106! Јеб`о те! Нередовна исхрана у мензи, где је све тек извађено из фритезе, а у стану нека чајна кухињица, без рерне и са малим фрижидером. Не. Нећемо тако. Понео сам пасуљ и сува ребра, јер то нисам нашао у Немачкој, купио лонац и кренуо да кувам у стану. Шта год али да буде кашиком. Уписао се у неки не-фенси јефтини фитнес клуб и после пола године сам имао 92 килограма.
            Те године сам упознао Малену. Остатак приче је мање-више познат али сам се опет попео преко „стотке“. Јутрос сам се мерио. 102,6 килограма. Дигитална вага па одатле она децимала. И Малена је добила пар кила после трудноће, које није успела да скине.
            Она је почела неку врсту дијете. То је уствари смањивање оброка, без хлеба, слаткиша сокова и кафа, плус не једе после 18 часова. Даје резултате. Сваки дан се мери и има 100 до 200 грама мање. У једном тренутку ће то опадање да стане али долази лепо време па ћемо бити више у покрету. Мирко је већ усталио ход па трчакара на све стране и ето нам фитнес тренера.
            У мају пуним 35 година. Крајње је време да смршам. После ће бити све теже и теже. Од понедељка се придружујем Маленој, па ћемо да видимо „ком` опанци, ком` Рибок патике!“

23 коментара:

  1. Hristos Vaskrse!
    Svima zelim sretan Uskrs!

    ОдговориИзбриши
  2. Pridružujem se čestitkama. Srećno, Lomi!

    ОдговориИзбриши
  3. Viši inspektor Bešević16. април 2012. 01:27

    Hristos Vaskrs! Pomaze Bog gazda u ovu kafanu! :) Srecan Uskrs svima.

    Vidim gazda da te muci isto sto i mene. :) I moj ti je savet ono sto i ti znas a to je da odmah pocnes da gubis kile,jer ce posle biti kasno.
    Mada,moram da budem iskren i da ti kazem da si ti verovtno tip koji lagano nabacuje kile ako se ne bavi nekim sportom. Ja sam malo drugacija katogorija. Slabije napredujem,ali ni to nije utesno. Vaga je poslednji put pokazivala oko 105 kila,sto je oko 3 kg manje od pre izvesnog vremena. (visina 181)
    Ne znam kako ti gazda,ali ja vise delujem krupan,nego debeo,stomak mi je jos uvek podnosljiv,ali ne zelim da se zajebavam. Znam ljude koji imaju po 10 kila manje od mene a izgledaju kao burici. Znam da imam izuzetno krupnu kost,cak brutalno krupnu,ali me to ne tesi previse,jer znam da imam 10-12 kila vise.

    Pre 10 godina ja sam pokusao sa tom dijetom bez hleba. Rezultati su bili neverovatni...oko 10 kila za 3 meseca. Bukvalno sve bez hleba,ukljucujuci i pasulj...SVE. Na to sam se odlucio jer sam cuo pricu da je neki lik tako smrsao 50-60 kila za godinu dana. Sto je vrlo verovatno,jer postoje ljudi koji za obrok pojedu po pola hleba,a to je SMRT!
    Ja sam sada ponovo na tm rezimu,vec oko mesec dana. Izgleda da daje rezultate. Usto,vec od NG idem na plivanje,koliko stignem nedeljno...neki put 3 puta,neki put 2 puta. Plivam oko pola sata,prsno,zenski,ne zurim...onda odradim jedan krug brzinski muski,pa opet lagano. Nije mi poenta da se umorim sto pre,vec da se sto duze krecem. Neki put se malo ishorsiram,pa kada stanem svaki mi misic drhti. Posto si vec trenirao,preporucujem plivanje kao dodatak. Ako imas mogucnosti i ako ti je blizu.
    Takodje preporucujem bajs. Bajs razbija salo,ali razbija.
    Vrlo bitna informacija,ko nije znao...za prvih 30-45 minuta svakog treninga organizam prvo trosi dnevne unete kalorije,a tek posle toga trosi nagomilanu mast. Znaci,ne trenira se dzabe sat ipo. Ali mislim da je sat vremena ok. Jer nije svaki organizam isti.
    prosle godina kada sam imao problema sa pritiskom jedno dva dana,bitno sam izmenio i redukovao ishranu. Sto mi je pomoglo da se osecam bolje,puno bolje,da bolje spavam,da osecam da imam vise snage,da sam bolje raspolozen,da lakse podnosim vrucinu i vlagu,lakse se krecem...itd.
    bez hleba mi zeludac mnogo lakse vari hranu,ne nadvam se kao zaba posle jela,ne bude mi muka,ne bude mi tesko,ne spava mi se...hleb mi je OTROV.

    ОдговориИзбриши
  4. Viši inspektor Bešević16. април 2012. 01:31

    Moje preporuke su:
    -riba- morska najbolje,bar 3 puta nedeljno. Tri konzerve tune su dovoljne.
    -maslinovo ulje za sve
    -maslinke
    -beli luk
    -crni luk (poboljsava mokrenje i tako cisti krv)
    -ren- cisti krv od masti i svih ostalih govana,ubica. Inhalira momentalno,dobar za sinuse ko ima problema.
    -zeleni caj-svako jutro po solja (ja inace ceo zivot pijem caj pa mi nije tesko,sa medom da se ostavi preko noci da odstoji ujutru mu dodadi limun, osvezava vrhunski. Dize iz mrtvih.
    -praziluk (pospesuje varenje i probavu,takodje cisti krv)
    -bademi,lesnici,orasi,soja,...sve mahunarke...pune su kalijuma,minerala,vitamina E i cega sve ne,vrlo vrlo znacajne za svaki organizam. Svi volite da grickate nesto pa vam je ovo moj PRVI ADUT. Suva soja zavrava glad vrhunski. Kao i bademi. (bademi i kvalitetan prirodni djus su moj izbor)
    -Banane,pomorandze i limun. Banane zavarju glad na sat vremena minimum,pomoradne i limun su bogate antioksidantima,vitamin C se podrazumeva.
    -ljute papricice (ko moze i koliko moze. mini bomba u zelucu,probava,sadrze antioksidante i sve i svasta)
    -Jabukovo sirce (topi mast i holesterol-moja preporuka za par gutljaja svako jutro na prazan stomak:2-3 supene kasike sirceta sa medom i mlakom vodom,promesajte i popite. Preporucujem na eks,mada ako stavite malo vise meda i malo vise vode,nije nista strasno,kao sok je.
    -sargarepa
    -od mesa samo piletina,belo meso...izbegavati crveno meso koliko god je moguce
    -maksimalno izbegavati suhomesnato
    -pecurke-vrlo su hranljive
    -crno vino,jedna ili pola case dnevno
    -bez gaziranih sokova,samo prirodni sokovi i obicna voda.

    uz neki trening 2-3x nedeljno (bajs,setnja sat vremena,plivanje,bilo koji sport i ovako korigovanu i obogacenu ishranu,posle 3 meseca rezultati su neminovni.
    Moja kulinarska preporuka:
    makarone ili kuvani krompir
    dodate:
    tunjevinu
    maslinovo ulje
    naseckate malo belog luka
    malo praze ili crnog luka
    marinirane pecurke
    zelene ljute papricice,marinirane po zelji
    soli i bibera po zelji
    ko hoce moze da stavi i jabukovo sirce da mu bude vise kao salata.
    Mozete jos nesto da smislite u ubacite po zelji.
    promesate...i milina. Ja se od toga razbijam vec mesecima. Em zdravo,em ukusno,em lako za stomak.

    ОдговориИзбриши
  5. У праву си Инспекторе. Ја да мало почнем нешто да тренирам, ја бих скинуо комплетан вишак. Уби ме овај биро, мајке ми... Зато, морам да мењам тактику. Смањујем оборке. Правим и Маленој друштво и пружам подршку, па докле стигнемо.

    Него, у вези оног зеленог чаја, ја попијем свако јутро једну шољу. Пијем га без шећера, меда или лимуна. Али у шољу додам и кесицу чаја од ђумбира и лимуна. Неко мешано њесра али лепо мирише. Е сад, ако ми дуго чучи та кесица у шољи, он постане опасно горак и веома ми је тешко да га попијем. Зато ми није јасно оно "да преноћи"? Ајд` објасни, `леба ти. И знам да би требао да користим чист чај, не кесице али јеби га, мало конформизма ми понекад годи. :)

    ОдговориИзбриши
  6. Ja sam isprobala dosta toga što je Inspektor nabrojao, sve to pomaže. Pomaže i plivanje, idem i ja povremeno, s tim što ja vežbam i u stanu. Ja nisam izbacila hleb, ali to je zato što ne moram, ne jedem ga mnogo, tako da to kod mene ne čini glavnu razliku. Izbegavam hleb, ali ga nisam izbacila.

    I ja sam baš za vikend odlučila da se ponovo aktiviram po pitanju ishrane, nije meni mnogo viška ostalo, ali ono što je ostalo sad mnogo smeta. A, kad i dođem do kilaže koja je za mene optimalna (60 kg), to mi neće biti dovoljno, pa ću hteti 54-55 kilograma, ali to su već ženski kompleksi.

    Tebi će ići lako. Što se tiče Malene, to će biti drugačije. Ako višak nije veliki, prvi kilograme lako idu, a kad dođe do onih poslednjih nekoliko, oni kao da su zalepljeni. Ja sam se sad smorila pošto mi višak nije veliki, pa sa normalnom ishranom ne mogu više od 2 kilograma mesečno da skinem. I za dva kilograma moram baš da budem disciplinovana. Znam ja kako bi to moglo da se ubrza, mogla bih da skrešem ishranu na 1200 kalorija dnevno, nekoliko puta mi je malo i falilo da se odlučim na to, jer sam se smorila, ali stvarno ne smem. Ugojiću se nakon toga 2983 kilograma. Tako da svaki put kad pomislim na to, setim se da nemam 17 godina i da bi trebalo da sam pametnija od tih klinkica.

    Ja ću danas jesti pilav, bez hleba, naravno. :D Staviću unutra belo meso i beli pirinač, vrlo malo ulja, luk i začine. Sledeći ručak mi je prebranac, nakon toga pravim sarmice u zelju, nakon toga - belu čorbu i onda jedan dan integralne špagete u sosu od spanaća. Za doručak jedem uvek neku papicu, nešto od te dečije hrane, jer musli ne mogu nikako. Za večeru pojedem ili palentu ili kajganu od jednog jajeta ili manji sendvič, kiflu sa jogurtom... Ili isto ono što sam jela i za ručak, samo u maloj količini. Za užinu uzmem skoro svaki put bananu, malo su mi dosadile, sad čekam crveno voće, ali tačno je da baš zasite. Uz obroke uvek imam ili zelenu salatu ili cveklu. Na leto ću krastavac.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Не једем ни ја много хлеба, па ни мени није фрка да га избацим. Поента ове наше дијете је смањивање оброка. Једноставно их преполовимо. Нема слаткиша, нема сокова, само вода и чајеви и нема јела после 18 часова. Током викенда сам мало обратио пажњу да не једем много, иако сам пазарио јагњетину, ух... била је да прсте полижеш, и јутрос сам се мерио. 101 килограм. Од петка до данас је 1,6 кила мање стало на вагу. Ја сам, за сада, задовољан.

      Избриши
  7. Ево, лагано пролази и овај Васкрсни понедељак а ја никако да кажем Христос васкрсе! Срам ме било...

    ОдговориИзбриши
  8. Viši inspektor Bešević16. април 2012. 15:10

    Lomi,znam odlicno tu gorcinu. Ceo zivot sam pio indijiski (crni)caj ujutru i ako je skuvan uvece znam kako je gorak ujutru. Ako ti smeta onda nemoj,nije moranje. Ako vec ne stavljas ni secer,ni med.
    Ako uvece odstoji,onda mozes da probas da u njega sipas malo mleka,kao Englezi u crni caj. Mnogi ljudi se tome cude,secam se i nekog interviju sa Vidicem da mu to nikako ne ide,ali meni se svidja. Ja sam to video od moje keve jos kao dete. Isto kao i mleko u kafu...sluzi da ublazi,jer konkretno crni caj iako je dobar zna da padne tesko na zeludac,pa mleko sluzi da ga malo "ubije". Kada se prohladi i kada mu se doda malo mleka ukus je potpuno drugaciji i meni osvezavajuci. Probaj pa sam proceni. Zamisli kako je meni sto 3 meseca ujutru pijem ovo sirce? :))
    Naravno i ja stavljam zeleni caj iz kesice,jer nemam puno izbora.

    Ja sam za poslednji 4 meseca pojeo vise ribe nego za ceo zivot,ali bukvalno. Kazu da je losos najbolji,ali moze bilo koja iz hladnih mora. (kada pricam o ribama iz severnih mora osecam se kao da citiram Main Kampf,posto je Hile pisao da arijevci treba da jedu samo morsku ribu,nikako recnu,jer je morska cistija,hehehe),uglavnom prija mi,i primecujem da mi svinjsko,a posebno telece meso uzasno tesko padne na stomak,sada. Telece me ubija,ne mogu da ga svarim.

    Lajka pomenu jogurt za veceru. Ja to maksimalno sada izbegavam. Jogurt samo u toku dana,jer se od samo jedne case jogurta bez icega drugog tako nadujem,da je to strasno. A volim jogurt bas,bas.
    Zatim,jedan doktor ovde kod mene mi je rekao da kada jedete meso,morate da jedete 5x vise salate uz to meso. Mnogima to verovatno nije tesko,ali meni je nezamislivo,jer inace jako slabo jedem salate. Jedino sto mogu da tamanim to je zelena salata,kupus i praziluk. Paradajz,krastavci itd...to ne jedem.
    Da se samo kratko vratim na hleb...lakse se trosi mast od pojedene slanine,nego hleb koji se momentalno "lepi" i pravi salo. Samo slanine ne valja puno zbog krvne slike. :)

    Lajka,ja se samoinicijativno samopozivam na taj tvoj pilav. :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Пази, пробаћу па ћемо да видимо. Мада, сва је прилика да ћу се држати свежег. После тог зеленог, на послу попијем црни. Кафа из аутомата је... ма зло!

      А ти Лајка, сад кад си се похвалила, немој ђаво да те носи да не донесеш тепсију пилава у кафану! ;)

      Избриши
  9. Mislim da ono posle 6 sati nije baš neophodno. Ako ležete u 9, onda je to OK. Ali, ako ležete oko 11, to je prerano za poslednji obrok. Trebalo bi da vam poslednji obrok bude nekih 4 sata pre spavanja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. О томе се и ради. Лежемо између 21 и 22ч. :) Мирка смо ушемили па закунта између 20,30 и 21 (током зиме је то било 19,30 до 20 па се померио сат :) ) а онда ми малко искулирамо и на спавањац. Уме да буде гласан ноћу кад год му нешто смета, иако се не пробуди, докторка каже да је такав тип, па се и ми монтирамо у кревет релативно рано. Плус ја свако јутро у пола шест устајем и тако... Одо` далеко. Јесте, последњи оброк нам је око 4 сата пред спавање.

      Избриши
  10. Viši inspektor Bešević16. април 2012. 15:30

    I ja bih se slozio za poslednji obrok oko 18h,nije jad ni ako je 19h...takodje lezem izmedju 22-23h...sto kaze Lajka 4 sata pre,uz laganu veceru i milina. Posebno meni koji ima problem da zaspi punog stomaka,pa vec godinam se trudim da ne jedem previse uvece,da bih lakse zaspao pre svega.
    DOk ima nekih koji ne mogu da spavaju dok se ne nazderu do daske. :)
    Meni je vikend malo gadan,jer vijam po kuci,tu i tamo,dosadno mi je,nemam sta da radim,pa onda malo malo pa gledma prema frizideru...pa okrenem glavu,necu da ga gledam...uzmem citam nesto. :))

    ОдговориИзбриши
  11. Pilav je ispao dobro, ko želi - neka se posluži.

    Pet puta više salate? Na 100 g mesa - pola kile salate! OK, mislim da mogu toliko da strpam u sebe. :D

    ОдговориИзбриши
  12. Viši inspektor Bešević17. април 2012. 15:55

    Ma ne Lajka,ja sam se lose ODRAZIO :) ...ne 5x od kolicine,nego 5 puta od velicine. Znaci 5x vise salate od velicine pljeskavice,parceta pecenja i to. A to znaci jedna omanja cinija salate.
    I ja tada gledam tog doktora i mislim se u sebi,prijatelju ja bih da dok jedem osetim meso,a ne neku travu. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. И ја сам те погрешно разумео али сам прећутао... Откуд знам шта ко воли да једе :)

      Избриши
  13. Pa, dobro, meso se mora jesti, to nije sporno. Ali, preporučljivo je da bude nemasno i da bude dosa povrća uz meso, bilo kao varivo, bilo kao salata.

    Meni je najteže da smislim šta ću jesti za večeru. Ne volim ribu, a najpametnije je jesti tunjevinu i salatu. Ili neko bareno belo meso, ali ne mogu da jedem meso dva puta u toku istog dana.

    Za doručak jedem tu bebeću hranu, za užinu voće, za ručak mogu da smislim. Ono što ja kuvam od domaće hrane nikad nije masno, a i trudim se da bude i mesa i povrća. Večera me strašno živcira, pošto ne treba da se sastoji od ugljenih hidrata, ali ja nemam pametnije rešenje. Kad dođu krastavci, praviću salatu od krastavaca i mladog sira. Dinstane babure ili šampinjoni sa kiselim mlekom isto mogu da prođu, ali šta zimi!?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Јесам ли те ја то добро схватио или ти једеш неку "бебећу храницу"?

      Избриши
    2. А то ли је у питању... Ја сам те већ замислио како отвараш оне теглице са храницама :)

      Избриши
  14. Inspektore, kakva je stopa samoubistava u Norveškoj? Jesu li tamo ljudi depresivni kao Finci ili ne?

    ОдговориИзбриши
  15. Рекох изнад да имам 102,6 килограма. То је било прошлог петка. Јутрос сам се мерио и вага је показала 99,5 кг. За сада, дијета тј. уздржавање од хране, даје резултате.

    ОдговориИзбриши
  16. Мушкарци... Све им иде лакше...

    ОдговориИзбриши

Пратиоци

Претражи овај блог

...

free counters