Prime Directive

И да будемо начисто. Вређање мене овде још и може да прође, задаћете коју рану мојој сујети, зарашће, нема везе, али вређање неког другог, на мом блогу, мојој авлији, не дозвољавам. Ово сматрам разбибригом и малом можданом гимнастиком а не огласним простором те ако неко жели некога да прозива, нек` лепо отвори свој налог па удри брате, сестро или шта си већ. Свађа и те клиначке глупости не долазе ни под који обзир! Није цензура већ немање разумевања за приземна срања. Ако ме нешто нервира и диже ми притисак је препирање ради препирања! Двоје не може да разговара ако имају исти став, то је јасно ко летњи дан у подне, али контрирање зарад самозадовољавања личне малограђанштине заиста нема шансу. Аргументовани ставови долазе у обзир, то волим и много ценим и надам се истима. Унапред хвала на разумевању.

Понешто о мени

Моја слика
Половина људи има константну жељу да другима прича приче и објашњава очигледно. Ја спадам у другу половину. Ако имам шта да кажем рећи ћу/откуцаћу овде па кога интересује, интересује. А кога не интересује... изгубио је 10 секунди живота док је и ово читао. Нек` тражи бољу кафану!

... а кога интересује више података о мени:

петак, 23. март 2012.

Проклет био оксиду гвожђа!

         Оксид гвожђа (међу хемичарима је познатији под надимком гвожђе(III)-оксид, а они хемичари са којима је на „прст у дупе“ је дозволио да га зову и Fe2O3 · XH2O, народ га зове рђа или, онако, мало „по страњски“ корозија, мада ова реч означава нешто много више од обичног металног оксида), један је од многобројних истинских суперхероја које је родила мајка Природа. Свуда га има! И нико му не може ништа. Његова снага лежи у стрпљивости јер времена има на претек. На овом свету нема инжењера који се са њим није срео и да се, при том сусрету, није осетио потпуно беспомоћним. Много је научног труда потрошено како би се његов успех умањио али је, до данас, све било залуд. Рђа је јача од свеке заштите, препреке, заптивке, шмиргл-папира... Природни процес се, једноставно, не може зауставити.
Не бих много да ширим причу на физичку страну поставке Универзума али све на овом свету тежи хаосу. Јеби га, тако је. Када би, филозофски посматрано, свуда владао хаос, све би било доведено у ред, јер би тај исти хаос био сасвим нормална ствар и не било шта више да се мења. Исто тако кисеоник из ваздуха, или из воде, реагује са гвожђем у жељи да му потпуно разори структуру. Зашто? Зато што чисто гвожђе, или сједињено са неким другим неметалима, није природно стање тог елемента. Оксид гвожђа јесте. Када је чисто, гвожђе или неки други метал, имају веома правилну кристалну структуру. Као што рекох, правилно и уређено не прија мајци Природи. Она тада пошаље хаотични оксид да одведе гвожђе на „тамну страну“. Уништи му структуру. И то је то. Крај.
Ипак није. Има ту још понешто позитивно о овом оксиду. Да није њега не би било размене кисеоника у организмима, нпр. Гвожђе је чудан метал и гради неколико оксида. Док се створи овај најкомпликованији, морају се два претходна разградити. Када удахнемо кроз плућа нам крене ваздух, који је само мешавина гомиле гасова, и ту се он среће са крвотоком кроз веома фине мембране. Кисеоник се везује за гвожђе, гради оксид, који се после разграђује у телу предајући део кисеоника потребним органима и тако у круг. Ето, има нешто и лепо и позитивно. Није Природа намћор. Није, али има свој систем рада и не дозвољава трајне промене. С времена на време севне нека промена. Многи помисле, да, то је то, а онда она пошаље неког свог суперхероја и ствари врати на место.
Инжењерски, рђа смета. Омета правилно функционисање свега. Проблем је што је гвожђе најраспотрањенији метал у природи па је самим тим и најјефтинији. А што је јефтино, то је добро за обраду. Могли би сви уређаји, машине, посуде под притиском и цевоводи да буду од, рецимо, алуминијума. Или титанијума. Скоро да не рђају. Не оксидирају у смислу у којем то чини гвожђе, већ на себи својствене начине. Чак имају способност обнављања заштитног омотача. Могли би да буду и од злата или платине. Једина два метала која уопште не рђају. Сваки напад оксида се у њиховом случају завршава спонтаним распадањем на основне елементе па су ово једини метали који се на(у) нашој планети налазе у елементарном облику. Ту су и цинк, магнезијум као и кадмијум. Рђају али толико споро да је то невероватно. Бакар је добар. На његовој површини умиру све познате бактерије, вируси и бацили. Али је мекан, џаба му. Док га удружиш са неким другим металом, да га ојачаш, он изгуби своје првобитне особине и ћао. Плус веома брзо добије ону ружну зелену патину. Додуше, можда звучи апсурдно, али она га штити од даљег пропадања. Као што рекох, гвожђе је најјефтиније а ови остали су веома зајебани за припрему. Њихово издвајање из минерала је очајно скупо. Или их има мало на нашој планети. На крају, будући да морају да балансирају између функционалног и јефтиног, инжењерима преостаје само да проналазе начине да заштите драгоцене уређаје од свемоћног оксида. Ту су премази, хемијске обраде гвоздених површина, сједињавање тј. легирање гвожђа са другим металима и неметалима, физичке заштите, као нпр. изоловање цеви против атмосферских утицаја помоћу гуме, затим рад у посебним срединама где се проценат ваздуха смањује на најмању могућу меру и слично.
Мени су се до сада само цеви и цевоводи жалили на оксид, јер се само са њима срећем. Кад су правилно прорачунате, цеви су веома захвалне. Срећне су и раде пуном паром. Тресу се од среће. У мом послу се каже да све што се мрда, то и живи. Зато се временом развија и посебна веза између њих и нас. Оне не закерају, не стају са радом, не жале се док их неки суперхерој не стисне. Онда почињу да плачу. Искачу им избочине, сличне чиревима и канцерогеним обољењима. И муче се. Јадно је то видети. Шта друго могу тада да учиним, осим да им помогнем. Видим где их боли, пријавим мајсторима и они одстране болестан део и замене га са здравим. И тако до потпуног уништења, јер је оксид толико јак и сваки покушај помоћи представља само одлагање неизбежног. Свестан сам своје немоћи али шта ћу. Не могу само да седим и ћутим. Увек могу да пројектујем нови цевовод и да заборавим на стари, што се понекад показује као једини начин да постројење настави са радом.
        Прошле недеље сам био у једној електрани. Већ дуго постоји. Све време није престајала са радом. Лагано јој истиче гаранција па је ваља обићи, видети шта и где не ваља, или ваља, па смислити како јој продужити радни век. Призори које сам тамо видео, се морају доживети. Направио сам пар фотографија у жељи да покушам да дочарам моћ оксида.
Несрећна цев је кородира читавом дужином и сад се распада...

"Крвари", зар не?

Вентил је нов а цев изнад је толико "оболела" да јој нема спаса. Пустили су је да ради до последњег атома гвожђа у њој па ће је мењати.

Још један "крвави"детаљ.

Исти детаљ, из другог угла.

Веома нездрава избочина. Ускоро ће и кроз њу кренути тамно црвена - браон течност.

11 коментара:

  1. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  2. http://avaxhome.ws/ebooks/engeneering_technology/PittingCorrosionITO12.html

    ОдговориИзбриши
  3. Sva sreća pa Gazda nije gastroenterolog inače bi ovde bilo vrlo "interesantnih" fotki... da ne kažem fotaka.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Мој ћале је увек причао како се надао да ћу ја бити лекар. Ја, међутим, не могу да смислим ране, крв и игле. Могу да будем "прва помоћ", није фрка, али да ми то буде целог живота пред очима, не. Дао сам крв неких 15так пута. Ни једном нисам гледао у иглу. Не могу... Зато, Миркони, не бој се. Тих гастроентеролошких фотки неће бити. ;)

      Избриши
  4. Bogami, ove slike su me stvarno i podsetile na prave rane. Zapravo, ja zamišljam karcinom kao onaj detalj na poslednjoj slici.

    Inače, ovo je nebuloza, ali ja svake godine obolim od prolećnog umora i ne mogu da se sastavim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Пар пута сам причао са лекарима и они су ми рекли да је су призори поприлично слични. Јебем ли га, можда су ме и зајебавали :)

      Пролећни умор је невероватна ствар. Сматрам да на мене не утиче, мада сам нешто успоренији али то је више због јебеног померања сата. Малена и ја још и ђене-ђене, али Мирко. Проблем је сад њега опет довести у ред. Таман је укачио неки свој ритам кад ето ти га на! Кретени померише казаљке и сјебаше му принцип. Сада и ми спавамо "померено" плус се јутарња и дневна температура разликују за 20 степени.

      Избриши
    2. Ne verujem da su te zajebavali, sve je to od materijala iz prirode, pa se i "ponaša prirodno".

      Mene je kombinacija pomeranja sata i prolećnog umora razbila. Vrti mi se, slaba sam, boli me glava.

      Избриши
  5. Ja sam tri puta dala krv i takođe nisam smela da gledam u iglu. Da sam kojim slučajem virnula, mislim da bih se onesvestila.

    ОдговориИзбриши
  6. Da znate da me odmah nesto zaboli dok gledam ove slike cijevi koje krvare. Prizor je kao da je covjek.
    Ja krv nikad nisam davala jer sam malokrvna, i ne znam kako bih se ponasala u tom slucaju, ali ako imalo lici na ovo, neka hvala.:(

    Nemam puno vremena ljudovi, ova dva mjeseca u Dojclandu mi prodje kao deset dana, za nepovjerovati.

    Veliko mahanje svima!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Добро је, пребродила си први "удар" :) Сад лагано... Нека те, нека, па макар се јавила једном месечно.

      Избриши
  7. Нисам јуче објавио причу јер смо јуче малко "прослављали" рођендан. Чему наводници? Рођендан је био, Малена се родила претпоследњег дана у марту, али смо га "прослављали" јер се Мирко прехладио па је било као на стражи. Сваких пар сати је био будан, помало нервозан и тако... Пре месец дана је био исто тако болестан. Као и тада, и сада је прехладу зарадио код доктора. Морао је да добије, питај бога коју више, вакцину а у ордонацији болесне дечурлије колико нећеш. Оде, прими вакцину, па га после лечимо...

    ОдговориИзбриши

Пратиоци

Претражи овај блог

...

free counters