Prime Directive

И да будемо начисто. Вређање мене овде још и може да прође, задаћете коју рану мојој сујети, зарашће, нема везе, али вређање неког другог, на мом блогу, мојој авлији, не дозвољавам. Ово сматрам разбибригом и малом можданом гимнастиком а не огласним простором те ако неко жели некога да прозива, нек` лепо отвори свој налог па удри брате, сестро или шта си већ. Свађа и те клиначке глупости не долазе ни под који обзир! Није цензура већ немање разумевања за приземна срања. Ако ме нешто нервира и диже ми притисак је препирање ради препирања! Двоје не може да разговара ако имају исти став, то је јасно ко летњи дан у подне, али контрирање зарад самозадовољавања личне малограђанштине заиста нема шансу. Аргументовани ставови долазе у обзир, то волим и много ценим и надам се истима. Унапред хвала на разумевању.

Понешто о мени

Моја слика
Половина људи има константну жељу да другима прича приче и објашњава очигледно. Ја спадам у другу половину. Ако имам шта да кажем рећи ћу/откуцаћу овде па кога интересује, интересује. А кога не интересује... изгубио је 10 секунди живота док је и ово читао. Нек` тражи бољу кафану!

... а кога интересује више података о мени:

субота, 19. новембар 2011.

Свуда их има!


            Јуче нам је у посету стигао маленин отац, тзв. таст. Аутобусом до Берлина па сам га ја довезао до нас. Разлог за путовање бусом је практичног типа. Њему је свеједно чиме путује, бар тако тврди, а само до следећег града са аеродромом му треба око 3 сата вожње, у било ком смеру.
            Стигао је врло рано ујутро, око шест. По реду вожње је требао бити у 11. А ја сам био на станици у пет. Јесте, начекао сам се. И то са свакојаким светом. Напољу, међу тридесетак перона, је била нула али је чекаоница била фино загрејана. Мени је било досадно па сам шетао. Мало тамо, мало `вамо, мало унутра, мало напоље, мало загледао чудне излоге а бога ми сам и користио услуге јавног ве-це-а. Убацио 50 центи, прошао кроз решетке и пишао у невероватно чистом, назваћу га, тоалету.
            Чим сам стигао, добио сам поруку од таста да стиже око 6. Јеби га. Тренутак очаја јер сам се присетио колико сам тешко устао око пола три. Могао сам још једно пола сата, сат да џоњам. Добро, шта се може. Реших да се забавим. Да пазарим неке новине, неки слаткиш да забодем гузицу негде и да чекам. Девојка која ради у киоску ми је пожелела лаку ноћ, уместо довиђења. Мученице, па колико ти траје смена? Новине су биле све без везе па сам са неким јефтиним чоколадним бомбонама у руци, као што рекох, шетао. Посматрао мало будуће путнике и оне што их дочекују. После само пар погледа по чекаоници, схватим да су половина Роми. Или Цигани. Како коме мило и драго. ПРво ми је у очи упао један млађи пар који је једва држао очи отворене па су куњали једно другом на рамену, мада је она имала и веома отекле очи. Ко ће га знати шта је мучи. Близу мене је седела једна бака Ромкиња. Ниске грађе је па јој је било баш тешко да носи неки ранчић. Не зато што је тежак већ зато што јој се вуче по поду па запиње за свашта нешто. Преко пута мене, леђима окренут, је седео један Ром, највероватније, грађевинац, у народу познатији као „бауштелац“. Средњих година. Прљав, прашњав у радном оделу и радничким ципелама. Врло често је устајао и излазио напоље. Чинио је то или да би пљунуо шлајм који му је запео у грлу или да би издувао нос на под. Умеју прашина од цигала и цемент да изиритирају дисајне путеве, скроз јасна ситуација. Поред ових, упечатљивих, нервозно је по чекаоници шетало још пар припадника овог народа. Два мушкарца и једна жена. Нису се познавали већ су шетали. Биће да су стигли давно пре мене па су живци кренули да попуштају. Чим се отворио шалтер за продају карата, двоје су похрлили да заврше посао. Завршише и одоше. Ја, један дубоко сањајући господин, пар млађих Американаца који су покушавали да скапирају мапу градског саобраћаја, чика који је неколико пута за десет минута на чистом српском нервозно телефонирао некоме ко касни да га дочека, девојка у киоску и момак који је чистио чекаоницу смо чинили против тежу бројном стању Рома, четвртком рано ујутро, на берлинској аутобуској станици.
            Приспеће првог аутобуса, око пет и петнаест, и Роми су добили појачање. И то у невероватном броју! Нисам одолео и отишао сам да видим одакле је стигао бус. Био сам убеђен да је у питању онај из Врања, или онај из Куршумлије што касни 2 сата. Грдно сам се преварио. Стигао је из Дрездена и иде до Копенхагена! Какве ли, ови градови, имају везе са Ромима? Човек учи док је жив. Поглед даље на остале пероне и тамо су још два возила „опкољена“ Ромима на „пуш-паузи“ и са пластичним чашицама кафе у рукама. Један је стигао из Амстердама и иде у Штетин, Пољска а други је у пролазу кроз Берлин из Хамбурга за Минхен. Да је којим случајем јуче био јул, август па да помислим да су се управо вратили неки туристи са пржења на плажама али не, ово нема везе са тим. Били су тамније пути јер су их тако мајке родиле. Нисам могао а да се не отмем утиску да су они можда и најбројнији народ, нација, не знам шта је исправно, на свету. Аутобус из Босне, којим је стигао мој таст је донео очекивано појачање. С том разликом што су се из магацина аутобуса, поред пар торби, вадили џакови купуса, паприке, бораније, канте сира...
            Пре једно десетак дана, била је бувља пијаца у граду. И иако не волим те „скупове“ и изложбу отпада, одем да видим ко се тамо шуња. Ко је у већини продаваца? Роми из Пољске. Скупљали отпад и донели Немцима да га купе. Луда идеја. Код једног сам видео једну веома очувану Најки патику. Упитам га где му је друга? А он, мртав-`ладан, нема друге. Шта ће ти она? Ево ти ова, само 50 центи! Па оно јес`. Који ће ми друга кад је ова баш, баш јефтина.
Приче и догодовштине о њима из Србије, или са Балкана, са све царем Цигана из Бугарске сви знамо и не бих о томе. Свако се до сад сигурно присетио неке смешне, лоше или веоме лоше приче о њима па је слика у глави потпуно формирана.
Стварно их свуда има. Разликују се само по количини новца која се одсликава на одећи. Што су имућнији, то су шаренији. Утопили су се у свако друштво. Асимиловали су оно што је битно у околини у којој су и интегрисали се у правој мери. Не истичу се превише, а и кад их неко примети веома брзо нестану из видокруга, нити их ико нормалан јури. Ћуте и фурају свој фазон јер увек има неко други ко одвлачи пажњу. Другим речима, снашли су се где год да их је живот одвео. На овај начин ће да преживе и опстану после сваке катастрофе. Ако опет рокне нека комета и сјебе живот на Земљи, преживеће крокодили, бубашвабе и Роми. Мора им се одати поштовање за јединственост, нема шта.

14 коментара:

  1. Извињавам се, био сам лењ јуче па је овај сто постављен данас. Опраштајте драги гости.

    И немој неко да је случајно помислио на неку дискриминацију после овог текста! Мене заболе да ли је неко црн, бео, жут, ма и црвен, мршав, висок, дерпе... само сам описао оно што сам видео и размишљао у том тренутку.

    ОдговориИзбриши
  2. Viši inspektor Bešević19. новембар 2011. 23:42

    Ciganin mi je bio prvi komsija godinama. Najjaci lik u celom naselju. Naravno prodavao je farmerke i jedno vreme sanirao po Italiji i Nemackoj.I mogu da kazem da je odatle povukao odredjene manire,da nije malo crnkas niko nikada ne bi provalio da je Ciganin,jer nije obican ciganin vec je i carsijan (covek iz carsije-grada,heheh). Izgledom podseca na Dzeja samo je malo visi. Zena mu je Srpkinja...Mada joj je on (Marijan) cesto psovao majku cigansku...na sta smo se mi upisavali od smeha.
    Ostaje zapamcena njegova izjava "Milka,'ocemo da jedemo neka govna danas?" :)
    Cigani uglavnom gledaju svoja posla i nikoga posebno ne diraju. nemam nista protiv njih. Ja sam cak u skoli u klupi sedeo sa Savketom ciganinom (Milan Savic Savke ili Cavke,kako smo ga zvali...pripadnik Djavola,hehehehe...nekog ciganskog ganga,hahahaha)Bio je dobar momak skroz,ja ne sedim sa bilo kim u klupi. :) Svercovao je petarde. :) Ponavljao je dva puta,pa je pao kod nas u odeljenje u 5. ili 6. osnovne,ne secam se. :)
    A bilo je i par nekih dripaca cigana koji su izigravali neke bandite,pa sam se ja jednom-dvaput i sibao sa njima. Jos neki momci su tu sa njima imali nerasciscene racune.
    Sad me ovo natera da razmisljam...i setim se...ko je sve samnom isao u skolu,mislim na koje nacije,ko bi rekao...imao za skoslke drugove cigane,muslimane,jednog polu Slovenca- Golc (strasan lik i najgori djak ikada...momak totalni individualac,ali totalni),bio neki lik pred kraj Mustafa Markovic,posle skole isao u crkvu preko puta na veronauku. :) Kasnije sam u gimnaziji imao drugara Jermena...deda ili pradeda mu jos za vreme prvog svetskog rata prebegao iz Turske od pokolja Jermena i naselio se u Srbiji. Svih njih nije bilo puno,ali ih je bilo...i niko na to nije ni obracao paznju,ako su vremena bila sjebana,uglavnom. Sada vec imam citavu lepezu prjatelja po nacionalnosti i veroispovesti i osecam se vrlo ugodno sa njima. A ovi koji su samnom isli u skolu su mi posebno dragi.
    A sto e tice konkretno diskriminacije cigana ilti ROMA...kada se isprave sve pesme o ciganima:
    Ovamo Cigani-Tozovac
    Ako te odvedu Cigani cergari-Zdravko
    Ciganin sam al najlepsi-Ljuba Alicic
    Evo banke Cigane moj
    ja sam mala garava crna tvoja ciganka
    ...itd,itd...kada se to sve prevede na ROM i ROMKINJA...onda cu i ja da ih zovem tako...a do tada ostaju Cigani,jer ne znam sta je tu pogrdno. I mene neki zovu CETNIKOM,pa meni to ne smeta. :))
    Cigani su mi ok,Romi su mi FENSI. :))
    Kao sto rece jedan lik...dete mu se malo pokacilo sa nekim cigancetom koje zivi tu ngde blizu,pa su se posvadjali,pa mu ovaj rekao da je Ciganin ili sta vec,pa je majka tog ciganceta to uzela za veliku uvredu...da bi joj druga ciganka koja zivi preko puta rekla u fazonu..."a sta ste ako niste Cigani,da niste Englezi?" :)

    ОдговориИзбриши
  3. 1. Meni je baš zanimljivo bilo to opisivanje situacije na stanici... :)

    2. I kod mene će biti o ciganima ("Cigani" će biti naslov, pa šta bude).

    3. Sad sam tek primetio... Čini mi se da ti onaj podnaslov "Кад могу сви да отворе кафану што не бих и ја..." nije ok. Neka se oglasi Rajka, ali meni se baš javlja.
    Možda "Kad može bilo ko...", ili "Kad može svako...", ili "Kad mogu svi da otvarAJU"...

    ОдговориИзбриши
  4. Rajka neće baš 28 puta zagristi isti mamac.

    Odličan mi je tekst, a i Inspektorov komentar je odličan doprinos. Ja nemam neke posebno interesantne priče na tu temu. Samo bih dodala da se slažem sa Inspektorom u vezi sa "Romima". To je posebna priča i o takvim glupostima bih mogla još dva dana da drobim.

    ОдговориИзбриши
  5. Кратко ћу, имам доста посла ових дана. Написао сам Роми јер сам, ето, хтео да будем у духу времена. Јеби га. Поклекао сам. Цео живот сам их знао као Цигане али сам ипак писао Роми. Моја мајка ми је причала пар догодовштина са њима. Наиме, шибала се са њима на редовној бази јер им је омиљена псовка била "Јебем ти матер" а она то не мож` да отрпи, па удри по њима. А и старија је од оба брата па их је "штитила". Ни ћале их није волео. Бар не све. И она он су о њима говорили увек као о Циганима. И у немачком језику их називају "Zigeuner", изговара се "Цигојна`" (апостроф је тзв. нечујно "р"), и све ми се нешто чини да смо ми од Немаца покупили тај назив. Ко ће га знати. Ја чак ни не знам одакле бре то име Роми? Стварно немам појма... Идем сад. Журим. Обилазим вас, без бриге па ћемо касније мало опширније попричати.

    ОдговориИзбриши
  6. Imam dobre drugove
    Poznate po tome
    Što preziru Cigane
    A poštuju Rome!
    Juče bejah Ciganin
    A danas sam Rom
    Kakva divna promena
    U životu mom.
    Uporno nam pristižu
    Veseli saborci
    Juče behu Srbi
    Danas Crnogorci!
    Primam novu istinu
    A teram po svom
    Ja sam Srbin Ciganin
    Crnogorac Rom!

    Brana Crnčević

    ОдговориИзбриши
  7. -Dobro, bre, nisam siguran. A, ti sigurno znaš. ;)

    -Žabari kažu DZingari, tako da je sve to slično.

    -Mirkoniću, je s' ti to sklepao?

    -Inspektore, i ja sam u jednom periodu (negde u trećem osnovne, recimo) sedeo sa jednim 'EnglezOm' i... zaradio vaške! ČD

    ОдговориИзбриши
  8. Улични, чуо сам за тај `талијански израз али ми овај немачки звучи скоро као кад ми изговарамо, па сам зато помислио да смо од њих преузели. Бар фонетику.

    ОдговориИзбриши
  9. Е да, кажемо ми и оно увредљиво: "Џиберу један..." па је то можда од Италијана. Као што рекох, ко ће га знати.

    ОдговориИзбриши
  10. Стигао новембар Лајка. Сад ће снег. Свима је енергија на ниском нивоу. Ваљда тако мора. Једини кога ја знам да је ових дана препун енергије је Мирко. Мирује само кад спава :)

    ОдговориИзбриши
  11. Što bi rekla Zana (ona prva i jedina prava) u onom hitu iz osamdesetih: "13 je moj srećan broj..." Ja baš volim taj broj jer sam rođen tog datuma. Ipak, mnogima je oličenje baksuza. Zato i pišem ovaj četrnaesti komentar... Što je sigurno, sigurno je.

    Evo i pomenute pesme, ako neko ne zna. Ima ovde i "balavurdije"... he, he, he...

    http://www.youtube.com/watch?v=gSC7h3xB9ag

    ОдговориИзбриши

Пратиоци

Претражи овај блог

...

free counters