Prime Directive

И да будемо начисто. Вређање мене овде још и може да прође, задаћете коју рану мојој сујети, зарашће, нема везе, али вређање неког другог, на мом блогу, мојој авлији, не дозвољавам. Ово сматрам разбибригом и малом можданом гимнастиком а не огласним простором те ако неко жели некога да прозива, нек` лепо отвори свој налог па удри брате, сестро или шта си већ. Свађа и те клиначке глупости не долазе ни под који обзир! Није цензура већ немање разумевања за приземна срања. Ако ме нешто нервира и диже ми притисак је препирање ради препирања! Двоје не може да разговара ако имају исти став, то је јасно ко летњи дан у подне, али контрирање зарад самозадовољавања личне малограђанштине заиста нема шансу. Аргументовани ставови долазе у обзир, то волим и много ценим и надам се истима. Унапред хвала на разумевању.

Понешто о мени

Моја слика
Половина људи има константну жељу да другима прича приче и објашњава очигледно. Ја спадам у другу половину. Ако имам шта да кажем рећи ћу/откуцаћу овде па кога интересује, интересује. А кога не интересује... изгубио је 10 секунди живота док је и ово читао. Нек` тражи бољу кафану!

... а кога интересује више података о мени:

уторак, 22. фебруар 2011.

После њега, Он!

            Он се родио неколико недеља после бомбардовања Београда у другом светском лудилу. Као што нико на свету не може да бира где ће и кад ће да се роди, тако се он представио овом свету баш у предвечерје друге светске глупости негде у херцеговачком камењару. Мајку није никада ни упознао а камоли видео. Родила га је као друго дете, другог сина и умрла. Њега су касније у пепео ваљали да би преживео. Воде и чаја су му давали уместо млека. Још се није поштено ни снашао на овом свету а већ се, после „осме офанзиве“, обрео у војвођанској равници. Маћеха је наставила бригу о њему и још шесторо деце после њега. Једна жена нема толико ни моћи ни времена како би о свима подједјнако бринула па је он, као и сва старија деца, морао да ради. Ниског раста и нејаке конституције и није био за неки већи посао. Стога су му давали да води коње који вуку рала по непрегледним пољима. Коњ дигне главу, затегне узде и подигне и њега. Мало га баци у страну али је он био борац. Враћао је ударац и глумио газду многоструко већој животињи од себе. Више од неколико разреда школе није стигао да заврши. Није имао кад. А био је добар ђак. Неко би рекао штета, обећавао је мали, али се он није предавао. Знао је да то није крај свега око њега. Чим је смогао снаге и моћи рекао је себи да мора отићи са те ледине у неки град. Пре тога су се испречиле две године служења војног рока. Био је припадник експерименталне јединице извиђача, коју данас називају спец. јединицама. Служио је те године на потезу Македонија – Проклетије, у којима је имао и тзв. преживљавање. Довољно је рећи да су Проклетије заслужиле своје име јер немају ни један извор воде. Стога тамо нема ни дивљих ни питомих животиња. Војска није тада била а није ни данас место провода. То је посебно схватио кад се вратио у цивилни живаљ са 25 килограма мање и нашао одећу у орману коју је мода поодавно прегазила. У то неко време догодио се и катастрофални земљотрес у Скопљу па се тамо обрео на једној од Омладинских радних акција. Једино лепо искуство које је тамо стекао је дозвола за вожњу трактора. Решен да ипак промени свој живот, отишао је код стрица увелики град. Стриц је тада био неко и нешто па му је нашао и радно место. Грађевина. Радио је са свакојојаким сојевима људи. Најгоре му је било са Албанцима јер би мало, мало па пролетела по нека цигла поред главе уз узвик извињења са горњег спрата на лошем јужњачком српском дијалекту. Уписао је вечерњу школу и био веома добар ђак. Брзо је учио. Међутим, осећај за правду му је управљао језиком, брже од памети, те је имао проблема. Две године је обаран на поправном из математике да би га научили лекцију у којој је главна мисао није срдити оног кога ваља служити. Научио ју је. Касније је успео да нађе посао у фабрици трактора. Биће да га је тракторски урок пратио читав живот...
            У време почетка његовог школовања и водања коња по запарложеним њивама, родила се Она. Таман се немачки поход на свет завршио, и ето ње. Игром чудног стицаја околности, одрастала је у истом селу као и он. Није била рођена у богатој породици. Напротив. Још од малих ногу је добила хоклицу на којој је стајала и у наћвама месила хлеб за петочлану породицу. Успут је стизала да и два млађа брата брани тукући се са Циганима, који јој не би матер ни псовали да су знали колики то гнев код ње изазива. Како је расла и бивала снажнија, добијала је и веће задатке. На пример, мужа обе краве. Није било лако али се није плашила. Живот ју је већ довољно очврснуо. Те краве су њеној породици помогле да мало боље живе. Завршила је и основну школу, бавила се аматерски рукометом, певала у хору али награду као најбољи ђак није искористила. Страх њене мајке од непознатог јој није дао да оде да види нешто више. После средње школе налазила је посао у неколико равничарских градове. Није то било то. Хтела је више. Осећала је да може. Изненадна очева смрт ју је отргла од свих снова које је имала и морала је да се покори средњем сталежу. Заспослила се у првој продавници коју је нашла у околини.
            Ипак, имало је то запослење и својих предности. Он ју је видео. Почели су са очијукају, да се виђају и љубав се лагано развијала из пуког познанства. Он није могао да верује да је Она она иста клинка са села из којег је тврдоглаво хтео да оде, а Она није могла да појми да је Он онај исти мршавко који је једва земљу додиривао кад год би коњ подигао главу. Живот их је вукао у то село али су се отргли и успели. Пронашли су срећу у великом граду. Он међу тракторима, она међу књигама и после пар година дошло је и Оно.
            Живот их је раздвојио. Она је остала усамљена јер њега више нема. Борио се против живота и изгубио. Али ту није крај. Остало јој је њихово Оно. Цео живот су се трудили да га усмере ка добрим циљевима. Били су уверени да не греше. Упорност им се исплатила. Данас у 8 часова и 39 минута се родио нови Он. Родио се Мирко, име дедино!

37 коментара:

  1. Nisam ni čitao tekst ali sam brzo pogledom došao do kraja... jer sam pretpostavljao!

    TATKO, ČESTITAM!

    Mirkoni (krajnje logično) mora prvi da čestita, makar virtuelno... na još jednom Mirku na ovom svetu. Njih nikad dosta... :)

    Sad moraš da zamisliš kako ti cepamo košulju/majicu...

    Još jednom, sve čestitke i tebi i mami!

    ОдговориИзбриши
  2. Sad sam, polako, pročitao i tekst. Vredelo je.

    ОдговориИзбриши
  3. Cestitam, Lomi, od sveg srca. Neka vam je ziv i zdrav!

    ОдговориИзбриши
  4. I ja sam otišla odmah na kraj ne bih li potvrdila svoje sumnje! Čestitam lomiteljskoj porodici na lomiteljčiću!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kako se ono kaže? A, da, želim vam da uživate u najlepšoj životnoj ulozi. Ovo je jedan fraza koju obožavam.

    ОдговориИзбриши
  5. Au, sad sam pročitala tekst. Malo sam se počela i da slinim. Jbg.

    ОдговориИзбриши
  6. Viši inspektor Bešević23. фебруар 2011. 02:59

    MUZIKA!!! :)
    Gazda,nek je sa srecom oboma,a mali Mirko neka je ziv,zdrav i veseo 100 godina! Ziveli!!!
    MUZIKAAAAA!!! :)

    http://www.youtube.com/watch?v=JUUHpqFjfQo

    Gazda,racunaj da te ti trebati nesto novog inventara...ako mene pitas! Neki put ne mogu da se iskontrolisem. :))

    ОдговориИзбриши
  7. Bravo, MIrko !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Dobrodoš'o na ovaj svet.


    Tata, pozdravi mamu...

    Tebi (uz cepanje košulje, kao čestitku) poklanjam "Mirko" od Leb i Sol.

    http://www.youtube.com/watch?v=MWs59p7kqqA
    (za ovu priliku LIVE verzija)

    Živeli !!!


    p.s.
    odoh da pročitam tekst...

    ОдговориИзбриши
  8. http://2.bp.blogspot.com/_mU51o3DeUdc/R-nKl0gTrqI/AAAAAAAAAJ4/EspsfmNsW7A/s400/0%2BBirthday%2BCake.jpg


    SREĆAN NULTI ROĐENDAN...

    ОдговориИзбриши
  9. http://www.new-astrology.com/cgi-bin/graphic/daisy03?index=364579&x=1600&y=1600



    http://www.new-astrology.com/index.php?page=compd01&index=364579&dformat=&date2=now&d2hour=&d2min=

    ОдговориИзбриши
  10. Od srca cestitam...pazi kada su svi slutili,jer tebe jucer nema da se javis.
    Placem,a ne znam zasto,neka cista sreca i radost...
    Pojacaj iventar(trebat ce ti drugi)i case Lomi,case,ja cu vec da slupam dve!Opa!
    DOBRO DOSAO NA SVIJET MIRKO!!!
    p.s.poljubi malenu,mislim na nju

    ОдговориИзбриши
  11. Nisam čitao ona tumačenja, a ti, ako čitaš, da znaš da su mars i neptun malo važniji, jer su "vladaoci" (mars-"podznaka", neptun- sunčevog znaka). Naravno, sunce i mesec uvek...



    I POSLE MIRKA - MIRKO !

    ОдговориИзбриши
  12. Dragi gosti,za sankom ima pite(za sada vruce),meze,i sitnih kolaca...
    da mi ovo "virtualno"drustvo ostane na na nogama,veselo,pa dok nam gazda ne dodje...
    Hypatia,bas mi drago da si svratila,dugo te nije bilo.

    ОдговориИзбриши
  13. Čestitke i od mene, gazda! Malom Mirku želim sve ono što mu poželiš i ti! :-)

    ОдговориИзбриши
  14. Kako dobar datum rođenja! Tri dvojke! ČD Dobro pa nije 2012. 'Ajde još malo da serem, pa da napišem da je mogao da se rodi i u 2.22 ili u 22.22. Mnogo serem. ČD

    ОдговориИзбриши
  15. http://youtube.com/watch?v=KS_HCq7IXjQ&feature=related
    ko smije do njega da se uhvati?

    ОдговориИзбриши
  16. Klasika: muskarci piju i cepaju sretnog tatka, a zene piju i cmizdre :) I ja sam, kao i Lajka i Tina, malo pustila koju suzicu. Jbg, ganula me prica. Nadam se da ti je keva sad kod vas u Nemackoj.
    Sve vam najbolje zelim, i gospodji Lomiteljki da se sto pre oporavi, i Gazdi naravno, a najvise bebanu :))
    Ne znam kako vama, ali meni je proletelo ovih 9 meseci. Kao juce da je bilo kad su dosli sa Malte i objavili radosnu ves'.
    Super, super, super :)))
    Prvo cu do sanka da capnem malo Tinine pite, da ne pijem na gladno srce, a onda cu da udarim po rakiji.
    U stvari, sad cu odmah u svojoj stvarnoj kuci, u stvarnom svetu, da naspem sebi jednu stvarnu rakijicu u cast jedne stvarne bebe :))) Eto.

    ОдговориИзбриши
  17. Au, Svuš, ta ti je pametna. Ja nemam rakiju, uopšte ne držim alkohol. Možda ću uzeti jednu ako odem večeras negde sa đevojkama. Moram samo da pazim, moram da kucam noćOM, pa ne smem da preteram da ne bi bio pijan moj referat za Budimpeštu. :)

    ОдговориИзбриши
  18. Prica o roditeljima je divna, i ja sam se kao i druge djevojke bas raznjezila.
    Tina, citam ja vas sve redovno, nego ne stizem da prokomentarisem, jer redovno ispisete sve i svasta pa izgubim nit. Ali znajte da i kad ne zalazim medju vas tu sam negdje posmatram vas :)))))

    ОдговориИзбриши
  19. Поздрав свима. Хвала вам на лепи речима. Не стижем да попричам са вама али обилазим столове. Чујем шта причате али бша немам времена да мало дуже попричамо. Толико тога желим да припремим пре него што стигну кући. Као што рекох, хвала вам и надам се да ћу у наредних неколико дана мало одахнути, сести овде са вама и разменити по коју паметну ;)

    ОдговориИзбриши
  20. Lomi, covece, nemoj ti da se sekiras za nas. I nemoj da se izvinjavas, mozemo samo da pretpostavimo u kakvom si sad ludilu, i sve ti je oprosteno mesecima unapred :)I ako budes malo nervozan, i neispavan, i neraspolozen za caskanje...pa, ljudi smo :)))
    A ti, Lajka, pod hitno da nabavis litru rakije za "u kucu", da se nadje :) Jebes kucu bez rakije :) I nemoj neku brlju iz prodavnice, nego neku lepu, domacu, da znas ko je pravio i kako. Moja je preporuka DUNJA, ja samo tu mogu da popijem, i to od skoro. Kao sto "pihtije idu s godinama", tako i ja pijem radzu od nedavno :)

    ОдговориИзбриши
  21. Neće Gazda da nas obavesti kol'ko je težak MIrko, kol'ki mu je... i tako to.

    ОдговориИзбриши
  22. http://img132.imageshack.us/img132/558/gazda.jpg

    ОдговориИзбриши
  23. Ево ме поново. Идем редом.

    Лајка, НЕМАШ РАКИЈУ У КУЋИ? Срам те било... Може и дуња, што рече Свуш, али ту су и кајсија и виљамовка и... ма која год `оћеш али прво, али баш на ПРВОМ месту је шљивовица! То да си набавила у ближој будућности, јел јасно?! Е тако. А пихтије... не иде то с годинама. Неке ствари не могу па не могу, да га јебем не иде низ грло!

    Тина, пренео сам јој поздраве. И она и миш су добро. Миш му је мама наденула јер прво почне лагано да цвили, па ако никога нема, креће лагано дрека... прво је "волјум" на "лоу" и временом се пење. :)

    ТТ подаци: тежак 3520 грама, дугачак 52 центиметра. Као и његов ћале некад... давно...
    Хвала за лајв верзију, добра је. Хороскоп нисам читао. Ипак, наћи ћу времена касније и за то.

    Миркони, биће и следећег стола. Не предајем се ја тако лако! :) Кафана нас је створила, њојзи хвала. Или већ како то беше иде.

    ОдговориИзбриши
  24. Lajka, kada navodim nečije reči, da li tačka (na kraju) treba da bude unutar navodnika, ili posle njih?

    ОдговориИзбриши
  25. Virtuelni obilazak groblja "Pere la Chaise" gde su sahranjeni mnogi poznati likovi (Marija Kalas, Dzim Morison, Šopen, Bize, E.Pjaf...)
    Mišem na krst, pa pokaze čiji je grob i onda klik...

    http://www.pere-lachaise.com/perelachaise.php?lang=en

    ОдговориИзбриши
  26. Мирка толико муче грчеви да ја стварно нисам довољно расположен за постављање следећег астала. Мислио сам да нећу поклекнути али јесам... :)

    ОдговориИзбриши
  27. Mogao si da postaviš prazan astal sa naslovom SLOBODNA TEMA. Tradicija je tradicija... a mi bismo ga (valjda) već nekako popunili. Za razliku od Đure Mornara, ti kod nas imaš veeeliki kredit. Inspektor ga baš iskasapi na Blicu. Mada, da je taj blog ostao bez ikakvog komentara (a malo je falilo), TO bi bio najveći komentar.

    P.S. Nadam se da će moj imenjak brzo prevazići problem s grčevima. Kao friškom ujaku, poznato mi je kako to zna da bude neugodno. Srećom, malci se toga uopšte neće sećati...

    ОдговориИзбриши
  28. O,nee,vec je dobio grceve?Lomi,pitaj babicu,tj.tu sestru sto vas obilazi(da li je vec bila),sta da radite?Pored masaze stomacica,ovde sto sam cula od mama, imaju cajevi protiv grceva za bebe,kapi,ali znam da je sve individulano od bebe do bebe(sta i u kojoj mjeri pomaze).Da,ona moja prijateljica, sto se skoro porodila(iz Sabaca)pije takodjer caj za porodilje(protiv grceva)posto ga doji,i kaze da pomaze.I daje mu kapi pre podoja.Moja mala ih je dobila prvi put sa 10.dana,i posto sam tada jos bila u Sd,pocela je da pije Plantex caj(koliko se sjecam),par gutljaja razmucenih u prokuhanoj,ohladjenoj vodi, kasicicom pre podoja...nama je pomogao,bas,do 4.mjeseca je imala grceve jos dvaput.Cajevi od anisa,komoraca,treba da pomognu(mislim da je vecina cajeva na toj bazi).Znam koliko to "rasturi"roditelje...da li su bake tu?Jer pomoc vam je potrebna,tebi,gazdarici posebno,da se odmorite,naspavate,jako puno strpljenja,snage treba,kada krene sve ispocetka(pogotovo nocu).Bas cu da se raspitam sta daju bebama,sta im je najbrze pomoglo.

    ОдговориИзбриши
  29. Malo sam trazila po njem.forumima-najvise preporucuju masazu stomacica sa toplim uljem(bebi ulje npr),takodjer preporucuju Sab Simplex Tropfen,Kümmelzäpchen,kirschkissen(zagrije se jastucic i stavi na stomak),ali posto je on mali,pitaj i pedijatra, ili u apoteci.Drzite se,jaki nervi i puno strpljenja...nadam se i od srca zelim da nesto "upali".

    ОдговориИзбриши
  30. Šljivu imam kod kuće, deda peče, ja u stanu ne držim. :)

    Muzični, onaj link je odličan za klinčadiju, ja dosta tih knjiga imam. Moraš mi dati primer za navodnike.

    A pošto je gazda imao nekoliko vanrednih blogova, sad može da zabušava kol'ko hoće. :)))

    ОдговориИзбриши
  31. Mirkoni, šta ti fali da ovde pišeš slobodni sastav?

    Lajka,
    on je rekao: "bla, bla, bla."
    ili
    on je rekao: "bla, bla, bla".

    ОдговориИзбриши
  32. Gazda,
    prvo da čestitam na momčini, mada su mu dosad već i prvi zubići izbili...
    Sedim u ćošku kafane već duže vreme i pijuckam pivce, ali do ovog posta nisam imao potrebu da se pridružujem raspravi...ali ovo...ovo me je udarilo direktno u glavu...
    Nisam isprve shvatio iz naslova o čemu se radi, pa sam lagano i sa velikim uživanjem pročitao ceo tekst i na kraju...pljas!!! Priča ima tako dobar ritam, tako je dobro tempirana da bi na kraju kulminirala rođenjem bepca...priznajem, suze su mi krenule...
    Odmah sam se setio kraja filma "Time to kill", kada Matthew McConaughey uradi sličnu stvar sa porotom...hladan tuš...nadam se da znaš scenu.
    Inače i ja sam "glupi" mašinac (samo mi smemo tako da se oslovljamo), i ja sam naopaki bik i imam troje "prasića"...doduše momčina je trećepozivac...
    Moram da bežim, draga me čeka, ajd u zdravlje, pa se gledamo...

    ОдговориИзбриши
  33. Рекао бих добродошао али видим да си већ неко време са нама, поштовани Madbear-у. У сваком случају, хвала ти на комплиментима. Драго ми је што има читалаца и више него што се чини. Утиче то на мене, да знаш. А поготово кад ме похвали колега! Ма иди бре... ;) Надам се да ћеш и у будуће да обилазиш столове у кафани. Ако ти дође да разбијеш коју чашу и прозбориш коју, слободно то учини, без устручавања!
    У здравље!

    ОдговориИзбриши

Пратиоци

Претражи овај блог

...

free counters