Prime Directive

И да будемо начисто. Вређање мене овде још и може да прође, задаћете коју рану мојој сујети, зарашће, нема везе, али вређање неког другог, на мом блогу, мојој авлији, не дозвољавам. Ово сматрам разбибригом и малом можданом гимнастиком а не огласним простором те ако неко жели некога да прозива, нек` лепо отвори свој налог па удри брате, сестро или шта си већ. Свађа и те клиначке глупости не долазе ни под који обзир! Није цензура већ немање разумевања за приземна срања. Ако ме нешто нервира и диже ми притисак је препирање ради препирања! Двоје не може да разговара ако имају исти став, то је јасно ко летњи дан у подне, али контрирање зарад самозадовољавања личне малограђанштине заиста нема шансу. Аргументовани ставови долазе у обзир, то волим и много ценим и надам се истима. Унапред хвала на разумевању.

Понешто о мени

Моја слика
Половина људи има константну жељу да другима прича приче и објашњава очигледно. Ја спадам у другу половину. Ако имам шта да кажем рећи ћу/откуцаћу овде па кога интересује, интересује. А кога не интересује... изгубио је 10 секунди живота док је и ово читао. Нек` тражи бољу кафану!

... а кога интересује више података о мени:

среда, 16. фебруар 2011.

Свети Симеон Богопримац


 














 
"Радуј се, благодатна Богородице дјево, јер из тебе засија Сунце правде, Христос Бог наш, који обасјава оне који су у тами. Весели се и ти, старче праведни, који си узео у своје наручје Ослободиоца душа наших који нам је даровао васкрсење."

Свети Симеон Богопримац. У време цара мисирског Птоломеја Филаделфа изабран би и овај Симеон као један од знамените Седамдесеторице, којима би поверен посао превођења Библије са јеврејског на грчки језик. Симеон рађаше свој посао савесно, но када превођаше пророка Исаију, па дође до оног пророчанства: ево дјева ће затрудњети и родиће сина, он се збуни, па узе нож да избрише реч дјева и замени је са речју "млада жена", и да тако и преведе на грчки. Али у том тренутку јави се Симеону ангел Божји и задржа га од његове намере, објаснивши му да је пророчанство истинито, и да је тачно записано. А да је истинито и тачно, рече му још весник Божји, увериће се и он сам лично, јер по Божјој вољи неће умрети док не види Месију рођенога од девојке. Обрадова се праведни Симеон таквоме гласу с неба, остави пророчанство неизмењено, и захвали Богу што га удостојава да доживи и види Обећанога. Када Младенац Исус би донесен Дјевом Маријом у храм јерусалимски, Дух Божји то јави Симеону, који беше веома стар и бео као лабуд. Симеон брзо оде у храм и у храму познаде и Дјеву и Младенца по светлости што зрачаше око глава њихових као ореол. Радостан старац узе Христа на руке своје и замоли Бога: "Сад отпушташ у миру слугу својега, Господе, по ријечи својој; јер видјеше очи моје спасење Твоје" (Лк 2, 29-30). Ту се десила и Ана пророчица, кћи Фануилова, која и сама познаде Месију и објави Га народу. Ани је тада било осамдесет четири године. Ускоро по том престави се свети Симеон. Овај праведни старац Симеон сматра се заштитником мале деце и земљорадника.

МОЛИТВА СВЕТОМ СИМЕОНУ БОГОПРИМЦУ

О, велики угодниче Божји и Богопримче Симеоне, погледај на мене грешног који ка светој икони твојој, молећи за твоје заступништво и помоћ, припадам. Жалостан сам ради наишлих на мене невоља и зала, и утехе н...ема у многоболној души мојој. Тражио сам помоћ од људи, и не нађох је. Завапих ка Господу и не услиши ме, јер сам прогневио пречисту благодат Његову, безакоњима мојим, и обиљем многих грехова мојих, наљутио сам човекољубиву доброту Његову. Ко ће ми указати помоћ, ко ми утолити тугу? Ко ће дати радост и спокој многометежној души мојој? Ја, грешни и недостојни притичем Теби, велики угодниче Божји, видећи да имаш велику смелост код Христа Бога, и да си многомоћан посредник за све, са вером ти прибегавам, требујући твоје заступништво и помоћ. Моли Човекољубивог Господа да ми опрости безбројна сагрешења моја. Не одврати милост своју од мене, но као добар и састрадалан, објави и на мени бесконачно своје милосрђе, и у љутим напастима и бедама мојим озлобљеном подари свесилну помоћ своју, дарујући успокојење преогорченој души мојој, уз олакшање, мир, укрепљење и утеху. О велики угодниче Божји, подигни богоносне руке Твоје, које су у наручју Твоме, по вољи Христа Бога нашег, Њега носиле. Моли Његову доброту да не одбаци мољење срца мога, ради недостојинства мога, да дарује мени благовремену милост своју, у славу бесконачног милосрђа Свога, и многомоћног посредништва Твога. А Њему приличи свака слава и благодарност, заједно са Оцем и Пресветим Духом Његовим, сада и увек и у векове векова. Амин.

Радуј се Богопримче, старче Симеоне, који си у наручје примио Спаса Господа. Весели се и ти, чесна пророчице Ана, јер си објавила долазак у свет Христа Бога нашег, Који је разрушио силу вражју, и даровао нам велику милост.

П.С.: Нисам неко ко живи од једног до другог одласка у цркву, чији је живот испуњен молитвама, нити сам атеиста већ ово сматрам народним обичајем. Нечим што нас чини Србима, не посебнима већ једноставно другачијима. Ове године сам далеко од Србије али ми је Мирко, љуби га мајка, најважнији. Није свака слава велика, писана тзв. "црвеним словом" али се ипак слави. Ова пада у посно време али је мој деда својој деци, после доласка у равницу из босанског камењара, рекао: "Доста са постом. Постили смо цео живот тамо." Биће речи и о томе.  Било како било, од тада је прасетина, сваког 16. фебруара, на породичном столу.

Статуа Симеона на катедрали Светог Исака у Санкт Петерсбургу

24 коментара:

  1. Srećna slava! Ne umem ništa drugo da napišem, jer ja samo tako umem da čestitam, izvini. :) Mislim, krenula sam da pišem nešto tipa " u zdravlju proslavio", pa sam shvatila da to nisu moje reči. Jbg, srećna slava, samo tako.

    ОдговориИзбриши
  2. Isto takođe: Srećna slava!
    (nisam vernik, pa onda samo reda radi)

    ОдговориИзбриши
  3. srecna slava gazda!
    EEEE sjecam se svojevremeno kad se slavilo i po drugim... ....zatvorima...
    , bijese celija 7
    Srecna slava jos jednom i u 'zdravlju proslavio'

    ОдговориИзбриши
  4. Lomi, srecna slava!
    "10 u pola s burekom" - mozda ne bi bilo lose da nam se malo predstavis za pocetak, ako se ne poznajemo? :)

    ОдговориИзбриши
  5. Viši inspektor Bešević17. фебруар 2011. 03:19

    Srecna slava Gazda id a slavis jos 100 godina,i mi zajedno sa tobom! :)
    Izvinjavam se sto me nema,jer ljudi...mnogo je posla,ne stizem. A i kada stignem,vi nabijete po 80-90 komentara,pa to ni Inspektor Besevic ne moze da isprati,jbga! :)
    A na Blizu citam samo vesti o Daci i Natasi,ta nacionalna dramaticna zivotna situacija mi je vrlo potresna. Svaki put mi se najeze...aj sad ne moram ni ja da serem. :))
    Gazda,pice za celu kafanu,od mene "sinu i je rodjendan". (Nije naravno,nemam sina...to se samo lepo nadovezuje isecak iz fimla "Podzemlje")
    Gazda,ja cu redom...a to znaci,meze,sarma,praseVina i sitni kolaci. :) Ziveli! Daj i meni jedno pivo...valja se! :)

    ОдговориИзбриши
  6. Gazda Braker, pogledaj kući ovo:

    http://www.purdue.edu/impactearth/

    ОдговориИзбриши
  7. Хвала свима на честиткама. Да како могу, све бих вас угостио и у стварној кафани. Можда некад, ко зна...

    Имам посла ових дана па ређе свраћам али чујем све шта причате.

    ОдговориИзбриши
  8. Šta je, bre, miševi?
    Niko se ne usuđuje da Gazdi spamuje ovaj post, a?
    Šta se se us...., nije ovo Sveti Ilija (gromovnik).

    ОдговориИзбриши
  9. Vidiš da je postignuta SABORNOST, nemoj sada da je narušavaš...

    ОдговориИзбриши
  10. Полако Улични, полако. Немој госте да ми називаш мишевима. Ако си мислио на мишеве са претходног стола, веруј ми да немају везе са вама овде, те би могао неко и да се увреди. То опет крши "Prime Directive" па би морало да падне објашњавање шта се рекло, а шта се мислило или подразумевало, и тако у круг... :)
    И откуд сад тај позив на спамовање? Нисам знао да је то било коме овде циљ?

    ОдговориИзбриши
  11. Музични, заборавих, интересантан линк. Штета је само што школски бус изгори у атмосфери али то се дало и очекивати од амерчког крша...

    ОдговориИзбриши
  12. čoveče, ja pojma nisam imao ko je to pa mi smešno da vidim Mirkonija u milion poza ČD
    http://www.google.com/images?hl=sr&source=imghp&biw=1280&bih=709&q=dr+evil&gbv=2&aq=f&aqi=g1&aql=&oq=

    p.s.
    e, nemo' neko da pomisli da ono "isto takođe" u mojoj čestiTki slučajno napisano! Tol'ko sam pismen...



    p.p.s. ČD
    http://www.blic.rs/Vesti/Svet/236321/Rubi-progovorila-Istina-o-zbivanjima-u-Berluskonijevom-haremu/komentari#komentar_2500741

    ОдговориИзбриши
  13. Ako ti je stalo do Mirkonija u više primeraka, eno me na blogu "bez dobrog naslova"... Ima me koliko nećeš (kao što si već i primetio). Neka bude borba neprestana... Tja!

    ОдговориИзбриши
  14. Lajka, ti imaš i stručniji pristup "internet zajednici", je l' tako beše? Kakvi smo se pokazali tamo? Ima li materijala za građu? Nemoj samo da nam kažeš da smo balvani, nisam mislio na takvu građu... :)

    ОдговориИзбриши
  15. A, znate l' za ovo :

    http://www.worldometers.info/sr/

    ОдговориИзбриши
  16. naajviše me impresionira ono kako umiru (...emo) :(

    ОдговориИзбриши
  17. Ulicni, i na mene je najveci utisak ostavila stopa smrtnosti....da se streses, nista drugo

    ОдговориИзбриши
  18. Mirkoni, nisam odlazila na one komentare od onog trenutka kada sam ti malo odglumila advokata, pa ne znam kako se sve završilo.
    Sve u svemu, to spada u oblik bezazlenog verbalnog ratovanja. Učesnici u takvim raspravama skloni su nadmudrivanju, samodokazivanju i mnogim drugim stvarima kojima verovatno nisu skloni u realnom životu. Odnosno, kad upotrebiš neki nadimak, avatar ili slično, pa onda kreneš da napadaš, napadaš i napadaš nekoga, to mora biti uslovljeno nekom spoljašnjom frustracijom, prosto je tako. Ovim ne želim da uvredim nikoga ko je nekada počeo da vređa iz čista mira, samo kažem kako je. Ako izraziš svoje mišljenje o nečemu, a neko ti se ubaci sa opaskom da si neostvaren, umišljen, usamljen, neispunjen, pa krene još sa "dobronamernim" savetima, to izlazi iz okvira normalne komunikacije. Mislim, zamisli da sedimo na kafi. Pričamo o filmovima, pa mi ti kažeš da je npr. Montevideo đubre. E, zamisli mene kako ti na to odgovaram u stilu: "E, slušaj, napravi ti bolji film ako si pametan. Uostalom, živi svoj život, napiši knjigu, sagradi kuću, prošetaj psa umesto što gledaš 50 filmova mesečno". Da li je to normalan oblik ponašanja, da li je to normalna komunikacija?! Ne, to je frustracija koja je doživela erupciju, a ti si u tom slučaju bio najbliže selo tom mom vulkanu. Zamisli isto tako da sedimo na kafi i raspravljamo o tom istom filnu i ti u jednom trenutku kažeš: "Ne znam, ali u filmo celo vreme..."
    A onda dođem ja: "Hahahahaha, celo vreme, hahahha! Prvo nauči srpski, pa tek onda komentariši nešto".
    Znači, mogućnost komentarisanja, diskusije, odgovaranja služi da bi se stvorila zdrava i normalna komunikacija. Baš iz tog razloga mislim da i nije loša ideja da se ukine anonimnost (osim na forumima o bolestima zavisnosti ili nešto tog tipa). Mnogo toga ne bi rekao nekome kad bi mu video sliku ili ime. Jednom sam tako "nagazila" žensku osobu na tenisu, čak sam joj se obratila i sa "devojčice". Posle nekoliko meseci mi je stigao zahtev za prijateljstvo na fejsu, shvatila sam da je to žena 10-15 godina starija, ima i decu. Odmah čoveku bude glupo.
    I ti nisi ispao balvan, ali su se balvani sručili na tebe, ne znam da li si preživeo to.

    ОдговориИзбриши
  19. Hajde što si ti glumila advokata, ali i Milutin se dao u pravnu nauku takođe. Nisam mogao, bre, da repliciram od vas dvoje jer ste bili brži. :)

    Ono me je podsetilo na onaj prastari blog M.Š. gde sam takođe morao da pređem (ili sam dozvan) na "mračnu stranu". Već rekoh, na ovom mestu, da sam Bik u horoskopu i iako nisam neki veliki pobornik te discipline (pozdrav Uličnom i Inspektoru), tvrdoglavost koju posedujem (i još neke "bičije" osobine) uvek me podseti da tu "nečega ima".

    Ako ništa, onaj blog smo učinili zanimljivijim a svakako čitanijim i komentarisanijim nego što bi se očekivalo.

    Ne diraj mi u anonimnost! Svestan sam ja da sa javnim i stvarnim profilom baš ne bih napisao svako slovce koje inače napišem ali baš u tome je draž anonimnog komentarisanja. Da nisam anoniman, moji komentari bi bilo mnogo običniji a moja potajna "misija" i jeste ta da razbijem monotoniju većine komentara ali i monotoniju, posla koji radim (neki još uvek ne veruju da 85% komentara pišem odande).

    P.S. Sad sam već siguran da je gosn. Bajford ustalasao blog sekciju Blica i, poslednjih dana, provocirao onoliku aktivnost ono malo vrednijih blogera tamo. Bilo je perioda i po 10-ak dana bez novog teksta IKOGA a vidi sad...

    ОдговориИзбриши
  20. Ne, što se tiče tebe, nije problem. Zaista nikad nisam primetila da si uhvatio nekoga da vređaš, da započijneš retardirane rasprave i slično. Pre svega mislim na neki drugi živalj. Znaš kako, kad neko napiše da je ta ili ta drolja (u odeljku Zabava) ili da je neka riba gadna, debela, ovakva ili onavka, jbš mi mater, nek ostavi sliku i ime, pa da se vidi ko to piše. Isto kao oni likovi što vređaju blogere iznoseći neke glasine o njima. E, lepo, potpiši se, stavi sliku, pa da se vidi ko je ko tu. Onaj Ćeran je bar lepo priznao da je drugar od pisca. Mada, to mi je glupo. Kad bih ja pisala tako nešto, živ bi me blam pojeo kad bi neko od mojih došao tu da me brani i tera motkom moje "kritizatore" i deli im feng shui savete.

    ОдговориИзбриши
  21. Hmmm... da li će nam Gazda dati novi astal ili se ovaj, slavski, računa kao nov? Još malo pa će i Herr Mirko... verujem da budućem tatku novi astali nisu prioritet.

    Lajka, onaj Ćeran je bar počeo da deli recepte, bolje i to napisati nego ništa. Kanda ga nećemo viđati sem na blogu svog pajtosa. U pravu si, uopšte nisam "napadao" autora tog bloga sem što sam poželeo više i češće blogova od što više ljudi... pa i njega. Kao što sam i pretpostavio, teme su mu nepretenciozne, urbane i polušaljive (iako ga drugi uteruju u neke dubioze). Takve blogove i volim da čitam... a takve bih i pisao, kad bih u nekom paralelnom univerzumu, to i želeo.

    Inače ona skripta zbog koje Milutin gubi razum je postala stvarno PREOSETLJIVA. Ja sam se, izgleda izveštio. Koristim kombinaciju ćirilice i latinice a tačno znam u kojim rečima se krije "mina". Skripta sada prepoznaje i deo reči. Konkretno, na onom "pekarskom" blogu sporna reč nije bila ŠTALA već deo reči... peKARAMA. Smešno je isto onoliko koliko je i suludo!

    ОдговориИзбриши

Пратиоци

Претражи овај блог

...

free counters