Prime Directive

И да будемо начисто. Вређање мене овде још и може да прође, задаћете коју рану мојој сујети, зарашће, нема везе, али вређање неког другог, на мом блогу, мојој авлији, не дозвољавам. Ово сматрам разбибригом и малом можданом гимнастиком а не огласним простором те ако неко жели некога да прозива, нек` лепо отвори свој налог па удри брате, сестро или шта си већ. Свађа и те клиначке глупости не долазе ни под који обзир! Није цензура већ немање разумевања за приземна срања. Ако ме нешто нервира и диже ми притисак је препирање ради препирања! Двоје не може да разговара ако имају исти став, то је јасно ко летњи дан у подне, али контрирање зарад самозадовољавања личне малограђанштине заиста нема шансу. Аргументовани ставови долазе у обзир, то волим и много ценим и надам се истима. Унапред хвала на разумевању.

Понешто о мени

Моја слика
Половина људи има константну жељу да другима прича приче и објашњава очигледно. Ја спадам у другу половину. Ако имам шта да кажем рећи ћу/откуцаћу овде па кога интересује, интересује. А кога не интересује... изгубио је 10 секунди живота док је и ово читао. Нек` тражи бољу кафану!

... а кога интересује више података о мени:

среда, 8. децембар 2010.

У потрази за информацијама

Доста тога се може наћи на нету али... Шта је са личним искуством? У неким случајевима га је тешко наћи. Ово је један такав случај.
Ради се о МАТИЧНИМ ЋЕЛИЈАМА. Чуо сам за могућности лечења истим али и да то још увек није све потпуно испитано. Не сумњам у научни просперитет али будући да се ради о новој методи и немам много информација. Поред оних које нуде фирме које лагерују те ћелије.
За оне који не знају о чему се ради, укратко ћу. Матичне ћелије су оне ћелије које могу да се преобликују у све остале ћелије у нашем организму. Када се посечемо па све до тежих случајева, оне су те које стижу на "место несреће" и помажу убрзано обнављање ткива. Како старимо тако их имамо све мање. Е сад, њих највише има у крви у пупчаној врпци. А одатле је их је и најлакше извадити (нема опасности ни за мајку ни за дете), издвојити и чувати за касније. Друге методе укључују веома непријатне поступке узимања великих количина коштане сржи из бутне кости али то је већ... Тренутно се овим ћелијама могу лечити нпр дијабетес типа А, значи почетни, одређене болести мозга и мождане опне и слично... Медицина напредује и мало, мало па неко објави научни рад на ову тему како је успео ово и оно. Јеби га, неће ово никога спасити од умирања, није свети грал али ако је у питању болест код детета онда је битно што је пре могуће и што је пре боље излечити, или залечити, исту, зар не?
Чување тих ћелија и њихова примена су оно што мене интересује. Многи се хвале, постоје дуго времена и немам разлога да сумњам. Ипак, све ово кошта. Од неких 1200€ па до 3000€ у зависности ко их и како их чува. Ово раније није постојало и сви гинеколози и бабице хвале овај принцип могућег лечења детета. Нисам ни ја изузетак па да нећу да платим сад и да после ударам главом о зид ако се мом детету, не дај боже, нешто догоди... Нећу да будем себичан у том погледу јер толико могу да обезбедим. Мој кум је ово одрадио у Србији јер је гинеколог његове жене, на питање шта да раде, буквално одговорила: "Ја сам се породила пре десет годиан и тога није било. Да је било, не бих ни тренутка размишљала." Није објаснила зашто а ови нису ни питали... Нити је објаснила примену истих. Како се то обавља? Нека трансплантација, шта ли је? Опет, вероватно није ни знала много више од тога што је рекла.
Дакле, да ли ико од вас познаје некога, има у роду некога или можда јесте доктор и има било какву релевантну информацију о свему овоме? Сви ми говоре да је то добро, капирам, и сигуран сам да ћемо ово моја малена и ја одрадити јер ми се не ризикује и не игра са будућношћу највреднијег ми на свету, ако не морам, али ме интересује, ако ћемо већ да дајемо толики кеш, јел то оправдано улагање у будућност нашег детета? Да ли да очекујем да сам учинио неко много добро дело или играм игру на срећу? С друге стране, ако је ово (опет) нека фора па "лекарска и фармацеутска мафија" узима кеш људима широм света, нека им, нек` се удаве у истом... заболе ме, мој образ је чист.
Хвала вам унапред.

33 коментара:

  1. Ja sam baš hteo da ti savetujem da uradite to.

    Nama je stigla neka reklama za to, u bolnici, pre porođaja moje žene, ali mi smo posle, u onoj frci zaboravili na to, iako smo se složili bili da je to dobra stvar. Iskustva iz bliže okoline nemam, samo sam čitao o tome (i gledao na TV).
    Mislim da par hiljada evra i nije skupo, s obzirom da se to čuva 20 godina. Puno više ćeš, recimo, da potrošiš za tih 20 godina za osiguranje za auto ;)

    ОдговориИзбриши
  2. На неки начин те разумем зашто ме можда ниси саветовао. И ја имам проблем да упитам некога ко је добио дете у прошлих неколико година. Чини ми се да бих можда стао на муку, ако ме разумеш. Можда су размишљали, можда нису, можда нису ни имали појма о томе а сад би хтели али је касно па постоји могућност да се кају што нису и слично. Не бих хтео да изазовем тако неко осећање. Разговарам са свима који већ дуже имају децу, па нису ни имали шансу за овако нешто, и са онима који ће тек постати родитељи.
    Исто сам се информисао као и ти. ТВ, нет и слично. Били смо и на некој презентацији. Није лоше. Објашњава доста тога али и желе да ме убеде да су баш они ти прави, они који знају! Трговина... и то ме смара. Ово ми је мало већа одлука од тек тог давања кеша.
    А кеш к`о кеш. У праву си, потрошићу га овако или онако. Боље овако! ;) Зато сам се обезбедио ових неколико година да ми ова количина кеша не представља проблем... Иначе, чува се онолико колико платиш. После 25 година чувања је око 50€ по години.

    ОдговориИзбриши
  3. Imam neki prospekt o maticnim celijama, pa cu da ti prepisem ono sta bi mene "nagovorilo" da to uradim:
    - apsolutno su kompatibilne sa detetom i ne postoji nikakav rizik od odbacivanja, a mogu biti korisne i kao srodni transplantati za druge clanove porodice (bracu i sestre, roditelje)
    - imaju veliku sposobnost deobe i zbog svoje jednostavnosti znatno su pogodnije za koriscenje u odnosu na mat.celije odraslih
    -od 1988 do danas izvedeno je vise od 6000 transplantacija
    -koristi se za: oboljenja hematoloskog i imunoloskog sistema (anemije, imunodeficijencije, leukemije, limfomi, melanomi itd); ostali tipovi malignih oboljenja (neuroblastom, retinoblastom, itd); metabolicka oboljenja...i stalno se sa razvojem nauke povecava spektar oboljenja koja se mogu tretirati mat.celijama
    -za vise informacija posetiti www.neavita.rs

    ОдговориИзбриши
  4. Хвала ти Свуш. Дала си ми списак болести за које нисам био сигуран да је могуће лечити али је то, то. Немој погрешно да ме разумеш, није да се нећкам "ки сељачка млада на прву ноћ" па мораш да ме убеђујеш :), већ бих волео да чујем и неко стручно мишљење. Питао сам колегу с посла овде. Жена му је лекарка, ћерка на студијама за исту па ће се и они мало распитати. Чим ми буде нешто донео или рекао, пренећу вам овде.
    Урадићемо ми то, нема ту збора али не бих волео да останем к`о гуска у магли кад то одрадимо. Волео бих да чујем шта струка има да каже поводом свега овога, капираш? Није да прижељкујем, али јел има ово и лоших страна?
    Поред ове Неавите у Србији је популарна и немачка компанија Серасел (www.seracell.rs). Око неких ствари су ми мало нејасни али добро, у фази сам распитивања.
    Још једном, хвала ти! ;)

    ОдговориИзбриши
  5. A sad malo ja, iz zdrave pameti :)
    Da sam na vasem mestu, dragi buduci roditelji, ja ne bih ni trepnula, lepo bih izvadila koliko traze (a vec ste u mogucnosti) i pustila mozak na ispasu. Da se razumemo, cifra i nije nesto nemoguce. Jedno ozbiljnije letovanje, npr. Ili jedan los auto. Ili 2-3 kvadrata stambenog prostora. Pa kad ovako pogledas, stvarno nije puno. I da se nadas da ce to da ti budu bacene pare i investicija koju nikad necete iskoristiti.
    Imam jednu poznanicu koja je godinama radila na Onkoloskom institutu u Novom Sadu (ili Kamenici, nisam sigurna), na decijoj onkologiji. I dolazila svaki dan s posla u najvecem mogucem ocaju koji mozete da zamislite. Klinci koji su bolesni da bolesniji ne mogu biti, tuga najstrasnija, a leze dugo na odeljenju pa se covek veze za njih, i na kraju puno puta bolest pobedi. Ona je jadna do te mere bila u depresiji da je grebala i nogama i rukama da je prebace bilo gde, samo da to vise ne gleda. Ali nije uspela, i cula sam da je pre mesec-dva dala otkaz (nisam je srela od tad, a nismo nesto preterano bliske). Samo znam da je pocinjala da place svaki put kad bih je srela pa onako bezveze pitala "kako na poslu?".
    Odlutala sam od poente price, pa da se vrnem: mozda bi nekom od te dece maticne celije i pomogle. Nemam pojma. Ti uradis sve sto je do tebe, i na dalje molis onog od gore da ti nikad ne zatrebaju. Ja bih tako :) Jebes pare, kad se neko ozbiljno razboli onda ti ni ne znace nista. Novci su, u stvari, samo sareni komadici papira kojima ne mozes kupiti ono najbitnije.
    Mudro, a?

    ОдговориИзбриши
  6. Kucamo u isto vreme, pa sad ispada k'o da te ubedjujem, a nije :) nego nemam strpljenja, kad me uhvati neizdrz hocu sve da kazem odjednom ili cu puci :)))

    ОдговориИзбриши
  7. Немој да пукнеш свега ти! Мораћу онда поново да кречим кафану... ;)

    ОдговориИзбриши
  8. Знам да ме не убеђујеш. Знам да ме нико од вас овде неће убеђивати. Јасно је. Урадићемо то. Можемо и хоћемо. Злу не требало, што је говорила моја баба...

    ОдговориИзбриши
  9. Ili ona "bolje da ti das djavolu nego da djavo dodje po svoje", tako nekako...

    ОдговориИзбриши
  10. Viši inspektor Bešević9. децембар 2010. 04:36

    Nemam sta da napisem na ovu temu. :)

    ОдговориИзбриши
  11. Схватам да сам мало сморио госте са овом темом али јебеш га, интересује ме, и рекох себи што да вас не приупитам... Послужим вас пићем, па лагано. Можда неко зна много о овоме, можда неко нема појма, неко можда има лична искуства са овим, неко опет посредна, из прича других људи и тако... свеједно, свака информација ми је битна.
    Извињавам се свима још једном на могућем смору. И пиће за све...

    ОдговориИзбриши
  12. Lomi,ne smaras,sta ti je!Evo,ja sam priupitala,pa sad cekam odgovor,tj.javit ce mi se do sutra,tako da cu ti prenijeti misljenje lekara(ginekologa).Licno ja nemam pojma,niti iskustva sa matic,celijama,a u vrijeme kada sam bila trudna,o tome nije bili ni govora.
    Samo da pitam,da li vam je to ponudjeno kao opcija,od bolnice,predlozio ginekolog,ili neki drugi lekar,ili ste vas dvoje sami razmisljali o tome?
    Jer,nocas mi se porodila prijateljica,ovde,u Stuttgartu,niko joj nije ni pomijao nista u vezi matic.celija...normalno su joj vodili trudnocu,ali o celijama nista...upravo joj cuvam dijevojcicu,spavat ce kod mene par dana,jer sretni tata,ne zna na koju bi stranu pre...Da,dobili smo malog,velikog SRBINA,oni su iz Sabca,maldi ,bracni par..bez rodbine ovde,pa se pomazemo.Ja sam ,dok ovo pisem,tako sretna,zbog njih,da je sve proteklo u redu,ma vidjet ces,nema veceg bogastva,nego sto su dijeca!
    I ako mogu,fino da te zamolim,da razmazis malenu bas maksimalno,jos ovih par mijeseci,maksimalno se posvetite jedno drugome,jer kada dodje beba,ona je tada centar svega!I meni nesto zestoko,da nazdravim malom bebcu!Ziveli!

    ОдговориИзбриши
  13. Тина, хвала на подршци. :)
    Није нам понуђено као опција. Нико ово није ни споменуо. Игром случаја, мој кум, чија се жена скоро породила, и који су ово одрадили у Србији ради за једну фирму која се бави медицинском опремом и чуо је за ово. Мало се распитивао и одрадио. Ни он нема нешто много информација. Доктори још увек не смеју, бар не званично, да причају о томе будућим породиљама јер ово још увек није уврштено у званичну методологију. Јеби га. Ко сазна, уради ако може финансијски да поднесе, ко не сазна... Поздрави те Шапчане и можеш им рећи да није касно јер је могуће да се те ћелије "поделе" ако постоји "ткивно" поклапање. Било је случајева да су људи правили још једно дете да би помогли првом! Можда ово неко схвати помало неетички али јеби га, кад је здравље детета у питању, много тога смо спремни да учинимо.. Дакле, моја препорука је да то ураде већ са следећим дететом.
    А теби ево једна дуњевача. Блага је и лепо легне ујутро ;)

    ОдговориИзбриши
  14. @Gazda

    Nisi nikoga smorio, samo Lajka nije tu, a ona je glavna animatorka,
    a, ja , kao glavni cepidlakonja, rešio sam da smanjim dnevnu dozu interneta, pa se to oseća i ovde...

    ОдговориИзбриши
  15. Ja jos malo svratila,malena je otisla sa tatom da vidi batu...
    Ulicni muzic.:ovo sam zaboravila da ti kazem,rijec je o tvom kolegi po "zanatu."Pre neki dan,zurim kuci,minus,steglo,kad cujem tako prodoran zvuk,da sam momentalno pomislila,od kada nisam cula orgulje,kada tamo momak,nekih dvedesetak godina,sjedi u podhodniku i svira nesto od klasike na harmonici.Da li zbog akustike(zatvoren zidovima),i nacinu na koji je svirao,ja nikada ne bih pogodila da je to harmonika,i da takvu vrstu muzike mozes svirati na istoj.E,a onda momak odsvira"Bumbarov let",bilo je prelijepo.Ja sam nekako harmoniku vezala za sliku narodnog instr.,koja zabluda.I jucer sam ga u gradu vidjela,sad je prasio rok...uvijek se ubaci po nesto.Moja cica voli najvise ljeti,muzicare,vec dve godine dolazi ekipa iz Spanije,pa prase,a meni su omiljeni likovi dva amera,crnci,sa gitarama,a jedan jos svira(lupa)po drvenoj kutiji na kojoj sjedi..ljeti mozes da djuskas na ulici sa njima..

    ОдговориИзбриши
  16. Bogte, svi nesto rade, raspalili se kao ludi - Lajka u Sarajevu sljaka, Muzicni se opet pozdravlja do nedelje, ja se doduse i ne pretrzavam preterano. Ali me brine Mirkoni, stra' me da se nije i on zaradio negde?! Pu, pu, daleko bilo :)
    Gazda, nemoj da se sekiras da je smor tema. Evo ja npr nemam decu i nije me smorilo. To i jeste jedna od prednosti ove kafane - izvor informacija (kafane su vazda to i bile). Nikad ne znas ko koga poznaje, ko koju pricu zna, ko je sta cuo i ko moze da pomogne. To rade i pravi prijatelji, pa sto ne bi i virtuelni?

    Nego Inspektor bacio onakav komentar, pa je tebi delovalo da se smorio :) A nije ni on daleko od ludog kamena, pominjala se neka "umalo" zenidba onomad, mozda i on tebe dogodine priupita "ej, sta si ono pricao za maticne celije?" Nikad se to ne zna :)
    A, Inspektore, jesam Baba Vanga ili ispaljujem corke u prazno?

    ОдговориИзбриши
  17. Веома ми је драго што се овде сви некако капирамо, те се ја више нећу постављати себи, а ни вама, тзв "смор" питања. Ако се то ипак којим случајем догоди, очекујем да ћете ми јасно и гласно рећи: "Сморио си..." :)
    Свуш, кад се он буде оженио, па има да га нема! Кад му снајка подвикне има да буде став мирно и "Разумем!" То што је била "умало" свадба само говори да још увек није научио да поштује надређеног ;) Научиће... научиће...

    ОдговориИзбриши
  18. Moja Swoosh,ne brinem ja za Mirkonija-taj je sigurno na "sluzbenom putu",u Sloveniji,tamo ce ovih dana da bude Monika Beluci...I jeste,kafane su oduvijek bile izvor informacija,ali frizerski saloni drze nesumnjivo,prvo mijesto.Sta se tamo sve cuje,jeee...kakva CIA...Eto,da pitam muski svijet,kako je njim kod frizera:padne li tu kakav trac,ili se samo cuje masinica?U zenskom salonu,pa jos kada su svi onako "prisni",lele,kao da su svi,svima "svijecu drzali."Nekad mi je to i smetalo.
    A Inspektor,hmmm,ne lici na sebe,ako mogu da kazem!On u zadnje vrijeme,kao"po sluzbenoj duznosti"dve,tri,pa tutanj!Mozda,ali mozda moze samo Zvezda da ga "isprovocira",ili neka crnka(ali o tome vec nebi pisao,nego "delao")!Joj,ovde mi nekada fale oni smajlici koji namiguju,ili se smiju,da "pomognu"!
    i da ,potrosise mi sve i evro ovi "prokleti "ukrasi za jelku,,majko moja...ovi nijemci ih vec prodaju mjesec dana,sve vec uveliko nakiceno kao da je sutra N.godina,a ja vooolim te dzidza-bidze,sta cu,tu sam kao dijete!Evo,vec dve kese krijem u ormaru,da ne vidi onaj moj,jer ce reci da nisam normalna,da imamo dosta...sreca kupismo prosle godine vjestacku jelku od dva metra,pa ima gdje da "visi",a on kao neprimjecuje nista(ma ljubim ga),A poslije,lijepo svima...

    ОдговориИзбриши
  19. Naravno da sam se zaradio... sklapam ovaj toster ali mi nešto ne ide jer Lomitelj nikako da objavi uputstvo za sklapanje istog... pa se dovijam.

    Došla zima i u Beograd. Danas zahladnelo pošteno. Ja znam da se stvari na hladnoći skupljaju ali nisam baš očekivao da se to desi i komentarima u ovoj kafani. Lomitelju, ne brini, nije još alarmantno tj. nisi još u društvu Đure sa Blica...

    ОдговориИзбриши
  20. Јао! Па ја сам скроз заборавио на то упутство. Опрости... изгубио сам га. Кад га будем нашао, проклето упутство, бацићу га на астал, не бери бригу! :)

    Давно сам ја рекао да је то са коментарисањем веома везано за текст. Неки понесе, неки не... Шта рећи...

    ОдговориИзбриши
  21. A i da se ne lažemo... kako reče Ulični, nema animatorke Lajke... Ja čak dodajem da je ona bolji animator od Diznija.

    Ako mi uskoro ne napišeš uputstvo za sklapanje tostera, moraću da se obratim nekom drugom. Ovaj mi deluje kao da se razume u njih...

    http://farm3.static.flickr.com/2342/2143067368_a88de44297.jpg?v=0

    ОдговориИзбриши
  22. Схвати ме, изгубио сам га! Питај човека, чини се као стручњак по овом питању...

    ОдговориИзбриши
  23. Lomi,bas nista novo, u vezi matic.celija ne mogu da ti kazem.Bezveze mi je sad,pogotovo sto sam ocekivala..eto,vec sam se saplela od tu rijec,eh,ta ocekivanja.Ma,zvanicna medicina o tome(sem da je dobro)ne progovara.Jos mi je samo receno,posto sam bas bila uporna,da se mora najmanje mjesec dana ranije najaviti u bolnici,takodjer firimi i timu preko koje to radis,da se sve organizuje i dogovori,ali to si u stvari sam znao.Sory,glupo mi je ovako kada ne mogu pomoci.

    ОдговориИзбриши
  24. Danas sam slusala,upijala rijeci.Kada je neko zanesen onim sto voli,pa to onako pomjesanom dozom strasti,i znanaja,prenosi na druge,"otkaci"u meni i one moje poluge,mehanizme,skrivene,nekad zaboravljene.Glad za novim saznanjima i iskustvima,putovanja,u svijet i samu sebe,izazovi koji me pokrecu da i dan,danas otkrivam sosptvene mogucnosti,ili ludosti.
    Tesko se nekada izboriti sa jednim danom,a kamoli sa samim sobom,jer sebi smo najstroziji,barem ja!
    Hmm,kazu da je jutro pametnije,pa da provjerim...laku noc,virtuelni prijatelji!

    ОдговориИзбриши
  25. http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1231.snc4/156376_1619479879491_1011231855_31512340_65128_n.jpg
    http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs354.ash2/63398_1619480679511_1011231855_31512343_4374649_n.jpg
    http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs736.ash1/162990_1619482519557_1011231855_31512353_5967758_n.jpg
    http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1186.snc4/150838_1619482919567_1011231855_31512354_770310_n.jpg
    http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1197.snc4/154954_1619483359578_1011231855_31512356_6378982_n.jpg
    http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs798.snc4/67850_1619483799589_1011231855_31512357_7245665_n.jpg
    http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs355.ash2/63583_1619484159598_1011231855_31512359_4403087_n.jpg
    http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs473.ash2/74677_1619508400204_1011231855_31512412_3761396_n.jpg
    http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs712.snc4/63278_1619511520282_1011231855_31512420_741940_n.jpg
    http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1335.snc4/162770_1619513120322_1011231855_31512425_4110828_n.jpg
    http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1178.snc4/155015_1619524040595_1011231855_31512461_4417630_n.jpg
    http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1226.snc4/155800_1619525280626_1011231855_31512465_4026573_n.jpg
    http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1204.snc4/155650_1619526000644_1011231855_31512470_1275210_n.jpg
    http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs757.snc4/65735_1619526920667_1011231855_31512474_5573540_n.jpg
    http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1380.snc4/163232_1619530400754_1011231855_31512492_8184688_n.jpg


    Volela bih da sam animator, tj. volela bih da umem da udahnem "animu" ovim ofrlje odrađenim fotkama, no jbg.


    P.S.Interesantna tema, nisam znala niš' o tome. :)

    ОдговориИзбриши
  26. Ej, super su slike. Kad sam otvorila prvu, momentalno sam dobila napad gladi ČD
    A od dve slike kafane, nekako ovu nasu kafanu "Kod Dajca" mogu da zamislim kao kafanu Stari grad, deluje bas toplo i udobno. Bosanska kafana Index je cirkus :))), da ne pozelis da udjes u nju ni najzedniji :))
    Vidim, sve u svemu, lepo ti je bilo.
    E, da, a kolaci? Uvek mi najveci utisak ostave slike hrane. Sta je ono u casi, sto ima slag i neku vockicu na vrhu, zuckaste boje? Dvoumim se da li je zito sa slagom (ali boja nije odgovarajuca) ili ...?

    ОдговориИзбриши
  27. Dobro je, nisam jedini na koga je najjači utisak sa Lajinih fotki ostavila 'rana... Sad nešto razmišljam, možda ne bi bila loša ideja da turističke organizacije širom sveta naprave razglednice na kojima će biti isključivo klopa sa tih područja. Nema plaža, nema spomenika, nema muzeja... samo dobra lokalna klopa koja mami sa komada tvrđe hartije.

    ОдговориИзбриши
  28. Evo, sad sam Lajku prekrstio u Laju... Vidite šta par ćevapa sa fotke mogu da učine za moju psihomotoriku... :)

    ОдговориИзбриши
  29. Dobro su meni poznate ljudske slabosti, zato sam odmah i uslikala hranu, znala sam da će svi zinuti kad vide ćevape. Kolači s višnjom su tufahije. Uzela sam dva kolača, ali i jedan i drugi sam samo probala, preslatko je.
    Meni je Sarajevo prelepo. Sama priroda je bila izdašna, pre svega. Vrelo Bosne, Miljacka, planine. Sam grad je spoj različitih kultura, epoha... Moderno, tradicionalno, orijentalno, evropsko...
    Kad sam videla kafanu, setila sam se buljovalsa... ČD
    Bilo mi je najbolje u vozu. Kad sam išla, bila sam u vagonu u kom je bio i bife. Piče najcrnji narodnjaci, oni unutra pevaju, i svi odreda izlaze pijani odatle. ĆD Kroz Hrvatsku je bilo dosadno putovati, u jednom momentu nas je bilo 10-oro u celom vozu. Tad sam naručila čaj, našla utičnicu, uključila lap, povezala sa sluškama i gledala crtaće. ČD ČD ČD U povratku sam delila kupe s nekim Muslimankama. Zadimile su najstrašnije, pa sam se pridružila, sve uz kafu. Žene su skroz do Doboja pričale o kafi i cigarama... "Moja jaranka pije kahvu iz 'VOL'KE šolje.... Men' samo da je kahve i cigara, ne moram ni jest'"...

    ОдговориИзбриши
  30. Evo i muzičke podloge za Lajinu (ovog puta sam namerno pogrešio) epizodu iz voza (u odlasku)...

    http://www.youtube.com/watch?v=AEoUqnNeYco

    A ćuj bolan, a rahat lokuma? Ne mere kahva bez toga...

    ОдговориИзбриши
  31. Kako je krenulo, uskoro ću biti Luja ili Lujka (umesto Laja i Lajka). ČD
    Mada, počela sam da pišem ĆD, izgleda da je putovanje rezultiralo nekim ČĆ problemom... Moram jednom da kupim ratluk i da ga brstim uz kav'cu. Živo me zanima u čemu je čarolija. Moj đuvegija je veliki fan ratluka. Mada, ne bi taj pio kafu iz fildžana, njemu treba nešto veličine ibrika. ČD

    ОдговориИзбриши
  32. Тина, хвала ти што си се распитивала али као што кажеш, то је већ познато. Нема везе. Покушао сам да дођем до још које информације али је и овако све у реду. Хвал свима на труду! Пиће за све...

    Лајка, добродошла! Тек сад читам јер сам брисао бале по стану после оних слика... Ух... Дивим ти се на путу возом до тамо јер је воз увек пун невероватних епизода. Сетио сам се и почетка филма "Мртав, хладан" :) Што се тиче слаткиша, по мени су они зашећерени онако баш како треба! А ратлук... Мноогооо да поздравиш ђувегију, знаш? И ја се давим у тим чудима. Има она узречица: "Ал` једеш говна к`о баба ратлук!" Е па ко је измислио, није мене видео на делу ;) Опет, ратлук не иде без јаке црне кафе, без шећера, без млека са талогом у који можеш кашичицу да забодеш! То је за мене угођај... Каже се и да ко пије слатку кафу има горак живот па ти види хоћеш ли је следећи пут зашећерити... ;) Све ме нешто твоје слике подсећају на којекаве узречице и мисли али морам још једну. Поштовани Иво А. је својевремено испирчао једну анегдоту, коју је чини ми се неко и објавио, не знам о дану кад су Аустро-Угарски војници упали у Босну да је анектирају и у сред Сарајева руше све пред собом, кољу, убијају не питају а један матори Турчин седи, пије кафу, пуши и гледа их. Као да се ништа не догађа око њега. И таман кад је један од војника хтео да га "бајонетира" зачуо се глас једног од официра: "Не! Шта радиш то? Зар не видиш да је човек замишљен, да је скроз ван целог овог метежа? Остави га на миру!" Потом је упитао старину о чему ли то толико размишља, шта му толико запоседа главу кад не види оволико зло око себе. Старац повуче дим, сркну кафицу па га погледа нејбезбрижнијим могућим погледом и рече: "Ни о чему! Ама баш ни о чему. Само седим..." Тренутак касније га је тај исти официр убио. То је Босна. Или их капираш или не, јеб` га.

    Видимо се за следећим асталом!

    ОдговориИзбриши

Пратиоци

Претражи овај блог

...

free counters