Prime Directive

И да будемо начисто. Вређање мене овде још и може да прође, задаћете коју рану мојој сујети, зарашће, нема везе, али вређање неког другог, на мом блогу, мојој авлији, не дозвољавам. Ово сматрам разбибригом и малом можданом гимнастиком а не огласним простором те ако неко жели некога да прозива, нек` лепо отвори свој налог па удри брате, сестро или шта си већ. Свађа и те клиначке глупости не долазе ни под који обзир! Није цензура већ немање разумевања за приземна срања. Ако ме нешто нервира и диже ми притисак је препирање ради препирања! Двоје не може да разговара ако имају исти став, то је јасно ко летњи дан у подне, али контрирање зарад самозадовољавања личне малограђанштине заиста нема шансу. Аргументовани ставови долазе у обзир, то волим и много ценим и надам се истима. Унапред хвала на разумевању.

Понешто о мени

Моја слика
Половина људи има константну жељу да другима прича приче и објашњава очигледно. Ја спадам у другу половину. Ако имам шта да кажем рећи ћу/откуцаћу овде па кога интересује, интересује. А кога не интересује... изгубио је 10 секунди живота док је и ово читао. Нек` тражи бољу кафану!

... а кога интересује више података о мени:

недеља, 20. јун 2010.

Лагани почетак

Неко рече да је сваки почетак тежак. Уобичајено је рећи „неко паметан“ али ја баш нисам сигуран да бих тог неког могао назвати паметним. Сам по себи, почетак није толико тежак већ више изискује спремност да се крене даље. Или си спреман (тј спремна, да не буде како намерно или не, заборављам, реалано, лепши пол) за ту одлуку или ниси. Кад можеш то са собом да раскрстиш, да ти се може, хоће... онда идемо. Управо та спремност сваког од нас да променимо било шта у својим малим животима представља оно што би требало да нас покреће. Нас као људе, нас као народ, нас као свесна и разумна бића на крају крајева. И тако ја почех да куцкам по тастатури охрабрен да то ипак има смисла, па реко` дај да пробам да се представим на неки начин.

Свако има различите пориве да размишља и чини онако како му савест налаже али ја не спадам ни у авантуристе нити у претерано опрезне. Добро де, неко ко ме површно зна, и ово чита, можда сада клима главом у неверици али је тако. Себе сматрам реалистом. Доообрааанооо размишљам о својим поступцима. Не волим да мирујем, живот не видим као такав. Постоје тренуци када заиста пожелим мало хедонизма, да седим, лежим, ма само да мирујем и да бројим облаке (израз који је изнедррило дугогодишње дружење а касније и крсно кумовање са Кизом, са којим сам ишао на Аду где смо се излежавали к`о гуштери, а тамо смо без речи могли дуго, дуго да лежимо и бројимо облаке). Исто тако не волим да скачем у рупу а да не знам да тамо има било какво дно. Не морам увек да га видим али ипак волим да знам да је тамо негде и да ћу слетети на исто, са више или мање повреда... Сваки нови дан посматрам као још једну шансу да ми се нешто лепо догоди, да нешто фино чујем, видим, осетим... оптимиста, шта ћеш... Што би рекао Шкабо „Ништа нећу постићи лењо седећи на буљи“ и човек је у праву. Знам да морам даље, е, а онда стављам све на кантар. Не добро и лоше, то су замајавања и фразе за малу децу већ шта би требао да одрадим, на један тас, а шта су ми тренутне могућности, на други. И онда лагано. Па нисам ваљда побенавио да се као ожењен човек зајебавам са стварима које су ми преко могућности, зар не? Нисам бре више клинац. Околности се мењају кад се прстенујеш, верујте ми. И нека, и треба, цела фамилија је рекла да је већ био ред... а и мени је баш баш лепо. Нисам идолопоклонаш али баш обожавам моју жену.

Још током гимназијских дана почело је, не само мени већ већини Срба тих година, да бива јасно да се ствари морају мењати. Јеби га, прославио сам доста рођендана и све старији и старији ликови се почеше тамо појављивати. Упита се човек... Вођен Мао Це Тунговом изјавом „И шут у задњицу је покрет напред“ знао сам да се много тога мора променити. Нисам знао како и зашто али ето. Није ту у питању пубертет и та срања, то је само утешна прича за маме и тате. Реалност је то бре, еј! Морао сам да путујем добрих сат времена до школе и толико назад, клацкајући се у трамвају са богтепита каквим све ликовима онда стваарнооо... прошири то видике, мајке ми моје миле. Ако ништа друго схватиш шта у животу не желиш да постанеш. Остале опције остају отворене...
Сада док ово куцкам, присећам се те „седмице“ и стадох на тренутак. Са ове дистанце посматрано, јебем ти па ја то још једном у животу не бих поднео! Мајке ми моје миле. Гимназија па факс, све укупно 12 година... дванаест година исти број... ух! Моја жена рече да баш воли број седам па ми некако лакше. Одлутах на трен...

Елем, нити сам баба Ванга нити сам Милан са Палме па да знам шта живот носи, наравно, али нисам ни слутио да ћу ово куцати и на блог страну постављати преко немачког интернет провајдера. Да ми је неко ово пре испричао, ја би му у лице рекао алааа лааажеееш... баш тако. Деда са мамине стране је читав рат провео по логорима или радећи којекаве послове у Немачкој. Прве године је заробљен као припадник Краљеве војске и депортован, негде. Као неко ко је знао да брине о себи и ко је био вољан да научи макар језик, последњих пар година је служио неког грофа, шта ли је већ био. Вратио се са свим зубима у глави и одличног здравља. Главе му је дошао неопрезни камионџија који га је приколицом бацио поред пута, као куче, са све бициклом док се враћао са посла. Али то је нека друга и тужна прича. И сад ја, као потомак некога ко је морао да помаже развитак Трећег Рајха, својевољно радим и доприносим напретку потомку истог. Заиста, не бих веровао некоме да ми је ово причао али реалност је другачија. Мајка ми је била овде у посети и у једном трнутку док смо путовали возом до другог града у обилазак, једноставно смо ућутали а њој суза низ лице. Гледа кроз прозор, промичу њиве, шумице, сеоца, све под немачки конац уређено, па гледа мене и није јој било лако. Шапнула ми је само, „За шта ли сам ја радила у животу? Где ли сам ја у овој краткој историји наше породице...“ Извињавам се, што ће ово можда неко схватити као патетисање, али причам како је било и утицало је на мене. Додуше, ја нити имам воље да овде остарим нити имам илузије да ћу „гастарбајтовањем“ да зарадим авионе и камионе, па да се скућим у неком малој вили на ободу неког града у Србијици. Ма вааажиии... Где ми је адреса, још увек нисам сигуран. Тренутно имам велики емотивни и морални проблем који морам да решавам и томе нећу било кога да давим к`о змија жабу. То је моја душевна реума. О културолошком проблему тј разлици ће тек бити речи.

И тако ја свој живот живим, критикујем га, унапређујем, од данас и блогујем, улепшавам кад год и с чим код могу, трудим се да не нервирам лепу и омиљену ми околину, да исту усрећим док нам има дана за то, трудим се да будем довољно добар колега на послу, покушавам да разумем туђе потребе на прави начин и радујем се сваком дану који видим! Сунце, киша, ветар, суморно, ма заболе ме! Налазим разлоге да се радујем а не да тугујем. Када тугујем, или сам мрзовољан, имам утисак да ми брзо прође дан, некако сам га изгубио, не могу то баш у потпуности да опишем али као да га није ни било. Имам и таквих дана, шта ћу, човек сам. Пожути и мени по нека минута с тим што имам среће да ме околина разуме. Али се не дам! Има једна лепа изрека наших старих који су веровали у виле, врагове и остала чудна бића „Добро јутро лепе виле и нама га дајте!“ Осмех на лице па нек` цркну душмани!

П.С.: И да будемо начисто. Вређање мене овде још и може да прође, задаћете коју рану мојој сујети, зарашће, нема везе, али вређање неког другог, на мом блогу, мојој авлији, не дозвољавам. Ово сматрам разбибригом и малом можданом гимнастиком а не огласним простором те ако неко жели некога да прозива, нек` лепо отвори свој налог па удри брате, сестро или шта си већ. Свађа и те клиначке глупости не долазе ни под који обзир! Није цензура већ немање разумевања за приземна срања. Ако ме нешто нервира и диже ми притисак је препирање ради препирања! Двоје не може да разговара ако имају исти став, то је јасно ко летњи дан у подне, али контрирање зарад самозадовољавања личне малограђанштине заиста нема шансу. Аргументовани ставови долазе у обзир, то волим и много ценим и надам се истима. Унапред хвала на разумевању.

19 коментара:

  1. Proba 1,2,3... :) Izvinjavam se samo proveravam,da vidim sta i kako...komentar je spreman...ide...

    ОдговориИзбриши
  2. Imam malo problema ovde da se snadjem,pa cu za sada pisati neregistrovan. Mrzi me da se cimam sada da se registrujem. No,izgleda da je meni zapalo da budem prvi.:) Prica mi je poznata i klasicno je emigrantska. Mene ne davi,jer mi je sve jasno. :) Ja volim duge komentare na moja razmisljanja,pa cu tako pisati i za tebe.Mozda nesto nece imati smisla,ali jbga.
    Vec sam jednom pominjao na Blicu da mi je jedno vreme bilo vrlo tesko da se izborim sa njihovom euforijom PETKA i njihovom depresijom PONEDELJKA. Poceli su da me "vuku" dole zajedno sa sobom,a ja nikada nisam imao problem sa ponedeljkom,niti je petak mogao nesto posebno da me oraspolozi. Te gluposti sam prevazisao sam,vezbanjem,jos u gimnaziji.Zivot je svaki dan. I tako,ako sam lose,onda mi ovi ponedeljkom jos nabijaju taj los osecaj svojim proseravanjem o ponedeljku. Nemaju oni pojma,nemaju pojma sta je zivot. Jebao ih ponedeljak i petak u paketu. Tu "nauku" sam ucvrstio posle i u vojsci. Kako? Pa tako sto su mi ONI pokazali kako mogu da budem srecan sto idem na rucak i sto cu da sednem. Neverovatan osecaj srece od rucka i od sedenja. Jos uvek ga pamtim. Ali se ne zavaravam time. Uvek mora bolje.Vreme napolju? KRETENI!!! Oni samo pricaju o vremenu! Boli me bas da li ce danas kisa ili nece. Totalno mi varnice mosnice za to,imam druge planove i imam motive za danas,pa taman bila kisa atomskih bombi. Pre neki dan pita me jedna zena na poslu,onako usput...kaze "Trabaju li ti markice?-Molim? Idem u postu da li ti trebaju markice?-Ne,ne,hvala." Hahahahahahaha! Strasno! To su stranci. :) Kao klinac i kao tinejdzer sam puno spavao,samo mi se spavalo,po 3-4 sata spavam posle skole i nastavim uvece :) .Danas...danas mi je 6 sati za ceo dan puna kapa.Spavanje mi je postalo gubljenje vremena,imam osecaj da ce nesto da se desi,da moram da budem budan. Probudim se sam od sebe od tenzije "daj da ne gubim vreme,daj da uhvatim dan sto vise,dosta spavanja". Na bivsem poslu na zidu sam napisao "Ustajati rano znaci biti PRVI,a biti prvi je privilegija najjacih" Sam sam to smislio,hahahahahaha!

    ОдговориИзбриши
  3. (nastavak)
    ...ali se ipak trudim da imam i tih 6 sati za spavanje,nekada i 7 jer ne zelim da mi se desi da na poslu budem umoran.Ne volim to.Neki me pitaju da nisam poreklom Japanac. :) I posto imam taj trip da zelim sto vise vremena da uhvatim,onda ne spavam puno,samo koliko je minimalno potrebno i BOLI ME UVO kakvo je vreme napolju i da li je petak ili ponedeljak. PONEDELJAK JE,lep je dan,sunce,pirka vetric,odmoran sam,naspavao sam se,lagano pijem kafu i citam vesti,nesto gricnem,pa polako krenem na posao,Naplju pirka vetric,muzika u usi...koga covece boli kurac da li je ponedeljak ili ne,lepo je. Cak i da nema sunca,volim kada je malo prohladno,da se razbudim lakse,da me protrese...i dalje imam previse aduta,naspavao sam se,odmoran sam,muzika,kafa,vesti...volim da radim.
    Pomenuo si adresu. Adresa? Kuca? Uuuuf! Ja vec nekoliko godina ne znam gde mi je kuca.Moji su jednom promenili stan dok ja nisam bio tu,pa su morali da me cekaju na aerodromu da me odvedu do kuce,hahahahaha! Jednom sam izracunao da od 2000. ja nisam provao vise od godinu dana na jednom mestu i u jednom gradu. Dok si mladji to je ok,zabavno je,ali kasnije pocinje malo da smeta.Nisam star,ali...stari se. :) I onda se i ja tako zamislim i pogledam decaka koji nosi skolsku torbu na ledjima dok sam ide u skolu (jer niko ne ide iz tog pravca) dodatno opterecen brigom zbog svih svojih keceva (hahaha) i pitam se kako bi se osecao da je znao dokle ce da stigne i sta ce sve da vidi i prozivi? I onda se smejem. To je jedan jako sladak smeh,jer sam ja na neki nacin ostvario decacki san,a san mi nije bio ferari,vec SVET.Nisam bogat,nemam polozaj,nemam kuce i automobile...ali zato imam o cemu da pricam,jos kako! :)
    Da skratim i zavrsim...ovako mogu do sutra...PS ti je odlican! Rumenka mene vredjaj koliko hoces,mene vredjaj i ponizavaj,ali u zavicaj mi ne diraj. :))) Apsolutno se slazem sa oni sto si napisao ka PS...meni mozes da kazes sta hoces,na jedno uvo udje na drugo izadje,ali goste mi ne diraj. Bravo! :)
    p.s. cekam Swoosh i ostalu ekipu. bice zabavno. :)
    Forza

    ОдговориИзбриши
  4. Добро јутро Форца, па ти куцкаш и док други спавају ;) Стварно би требао мало дуже да дремаш... Шалу на страну, хвала на ПРВОМ коментару. Знам да сам звучао емигрантски јер то тренутно некако и јесам али се то код мене у глави још увек није баш, баш лепо искристалисало. Првенствено што мењам животну средину. Мало, мало па нова адреса. Срећа те постоје мејлови где није битно где си. А што се тиче дана... ја никако не могу да поднесем четвртак. Понедељак ми је бре скроз ок. Одморан, наспаван и само шибај. Али четвртак... ееее... Мајка ми је рекла да сам се родио у четвртак. Да ли то нешто значи, појма немам.

    ОдговориИзбриши
  5. Bogami, ti probi led... i to na početku leta. Lomitelj pa lomi led... ide uz NICK.

    Više bih voleo da te čitam na Blicu (da pišemo onu peticiju?) ali ako se mora okolo-naokolo, nema problema. Ja sam lenj čovek i u realnom životu a isti takav sam i u virtuelnom. Moraćeš da se potrudiš da me provredniš i nateraš da češće "begam" sa Blica.

    Srećno bilo... pa dokle doguraš. Ionako se ništa ne mora u životu... sem platiti porez i umreti(nekad i ne tim redom)!

    ОдговориИзбриши
  6. @mirkoni Нема шта, мој си највећи критичар. Да си лењ, то ти не верујем јер си ипак дошао овамо... или је у питању проста знатижеља, хммм? Добро, видећу шта је. Ако останеш овде онда сам те ипак провреднио ;) Поздрав

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман21. јун 2010. 18:48

    Ej, momci, 'bardan. I srecan rad, Lomitelju, znas kako se kaze!!! De zamuti jedan mohito da trgnem s nogu pa da begam, nemam puno vremena. Sutra ujutru cu imati malo vise lufta, pa cu da reknem koju u vezi ponedeljka-petka, svasta mi se sad mota po glavi. Navratila sam sad samo da proverim dal' si nas nalozio ili stvarno pises blog :))))
    Ljubim ljuubiiim (sto bi reko Kesic) :)))
    Sutra cu i da se registrujem. Ja sam ti ko tvoji Nemci, volim da je sve pod kontrolom. Valjda cu znati.
    Swoosh

    ОдговориИзбриши
  8. Па где си ти до сад, а?!? :) Добродошла! И како то мислиш ја вас ложио? Немој тако, нисам ја Пера ложач, пусти... а и што да се не забавимо мало овде кад већ Милица не отвара кафану, јел тако? У међувремену ћу се ја трудити да будем добар домаћин, да ником не фали пиће, грицкалице, да буде чист ве-це па како нам буде. Поздрав

    ОдговориИзбриши
  9. Не знам да ли сам оправдао ваше свраћање овде али само да знате да сам од следећег викенда па онда две недеље на одмору. Из тог разлога ћу поставити више текстова одједном. И то је ваљда редовност, зар не?

    ОдговориИзбриши
  10. @forza Видиш, нисам размишљао уопште о томе да ли сам исунио неки циљ у животу јер га нисам нешто посебно ни установио. Лепо је чути да си задовољан постизањем свог циља. Немам ни ја неке идеје о чудима-мудима али нисам сигуран да ми је свет сам по себи довољан. Више сам некако окренут неким личнијим стварима. Мене пре усрећи осмех моје жене и то ако сам га ја скривио, пиће са ортацима у БГ-у, или овде ако успеју икад да ми дођу у посету. Хоћу рећи да ми толико и не смета где сам кад бих имао све на шта сам навикао... а то је готово немогуће, знам. Нисам ја овде дошао као старац али сам већ итекако успоставио неки однос са неколико људи у животу који су ми битни. Њима бих могао сутра и дете да оставим на чување без имало страха а остали су у Србији. Јеби га, ја све ово схватам као вечити проблем, или радост како за кога, живота а то је да се ствари мењају. Дан нисам отишао ја, можда би неко други од битних ми људи па бих ја остао у Србији а они отишли негде другде... ко зна. Све у свему, трудим се да где год да сам да учиним себи живот што угоднијим. Имам кафу из Србије и кувам је себи, иако много ценим и еспресо, а она је само једна од ствари које овде немам. Покушавам увек да користим оно што је овде, где год да сам, добро али и да имам оно на шта сам навикао. Капираш?

    ОдговориИзбриши
  11. @mirkoni Заборавио сам да се осврнем на твоје питање о блогу у Блиц-у, опрости. Не знам шта да ти кажем. Ако кажем, `ајде лобирај за мене, биће ми непријатно јер онда испада да ја све ово радим само да бих се саморекламирао, а то не да не желим већ... С друге стране, ако кажем немој, мани, звучаће као да се ја ту нешто снебивам, глумим сека-персу па се све нешто фемкам, капираш? Све што желим рећи је: уради онако како мислиш да треба. Нити ћу се ја нешто љутити, нити ће ми бити сујета повређена или штогод слично. То сам што јесам и јеби га, ако се некоме допада то је то. Ако не, нек` иде својим путем. Неким паралелним са мојим... Што с тиче твог питања о надимку "Ломитељ" ту нема неке велике тајне. А ни приче. Кад сам хтео да региструјем налог за мејл имао сам проблем јер штагода да укуцам, а да није име и презиме или година рођења, није прихваћено. Мој, горепоменути, ортак и кум Киза је имао свој налог и то му је била шифра за логовање. Човек се више бави послом у којем се "ломи" него ја :) И тако сам ја Ломитељ али сам само овде "познат" под тим надимком ;) тако да чак ни најближи појма немају да ово куцкам осим ако не читају коментарисање у Блиц-у...

    ОдговориИзбриши
  12. Ne znam kako bih ti rekao...razume te svaku rec,sve mi je i vise nego jasno,ali ja sam sto se toga tice (ovoga sto si sada meni napisao) na malo drugacijem koloseku. Ja do skoro nisam ni znao da sam ispunio taj decacki san,nego sam tako nesto razmisljao i setio se kako sam cesto sedeo na svojoj velikoj terasi buljio u nebo i grad ispred sebe,gledao avione i razmisljao kako bih i ja voleo da sam u jednom od njih,i gde bih sve voleo da odem i sta da vidim,i gde da zivim. I kada sam se toga setio ja sam zakljucio "ej,pa meni se to vec ostvarilo,meni se to i desilo".I tako,nista planski,razumes. Znaci,do skoro nisam ni bio svestan toga.:) Tako sam mislio na neku zelju ili san kao nesto prilicno intimno.Navikao sam se na sve,i na ljude,i na hranu,vreme,na sve. Ne fali mi nista...ponekad samo burek i jogurt za dorucak,ali ni to nije strasno. Nisam na taj nacin vezan ni za sta. I ne vidim da mi sa te strane bilo sta fali. :) Lepo je sve to sa drugarima,tamo 'vamo,ali nesto se mora zrtvovati,a i oni imaju sve manje vremena kao i ja,pa kad se na'vatamo...dodje mi nekad,otisao bih za BG,ali samo kad bih mogao da se TELEPORTUJEM na jedno vece i da se do ujutru teleportovanjem vratim, za sve preko toga ne vidim svrhu.Imam i ja kafu,ali evo skoro celo pakovanje stoji vec dva meseca,jer me mrzi da kuvam. Lakse mi da samo ukljucim aparat za kafu.:)Nosio sam jednom jednom prijatelju u Cesku (nije bio u Srbiji 7-8 godina,a mator je) burek iz BGa za Prag. Hahaha! Celu tepsiju. Zdrao ga je u kolima dok smo isli s aerodroma kuci,umalo da se zabodemo u jednog ispred nas. :)) Znas,ja sam odande otisao jako besan i taj bes i dan danas traje. Mozda sam i pomenuo neki put...ja citam i gledam nase vesti po 2-3 dnevno,da mi se ne desi da pomislim da je tamo mozda dobro,jer nije. Ja znam sta sam uradio i zasto i znam koliko to kosta i koliko bi moglo dalje da kosta,prihvatio sam i tu se za mene prica zavrsava. Nisam covek koji voli da komplikuje i razvlaci bez potrebe.Kod mene je ogromna vecina stvari na CAP i TRAS. :) Nije lako doneti odluku za CAP i TRAS,ali se vremenom izvezba. :) Generalno,sve je to stvar licnog dozivljaja...vecina ljudi krene negde zbog love,pa kada dodje lova onda bi da se vrati,ali prodju godine,uvalis se u nesto iz cega se ne izlazi tako lako. A ja sam krenuo van delom zbog love,delom zbog avanture...i to me drzi. Opet sam dosta napisao...ne mogu vise,osecam da silim misao,5x prekidam pisanje i vracam se,jer mi se cini da sam napisao puno a da nisam rekao to nesto sto sam hteo...i tada obicno obrisem sve,ali sada necu...neka ga,mozda nekom bude interesantno.

    ОдговориИзбриши
  13. Разлог због којег ти читаш вести је скоро па исти као мој. Додуше, ја се још увек мало надам да ће ствари да се промене. И читам их да ме разувере :) У принципу ме заболе где сам докле год ми је добро, капираш? Давно сам схватио да ћу отићи, милом или силом. На трећој години студија сам ћалету рекао да ћу после студија бити "преко гране". Није ништа рекао, а и следећих неколико дана је само ћутао. Схватио човек неке ствари под старе дане и ето... тако да ме нешто посебно не вуче. Носталгија и те приче код мене не пале. Гледам бре својим очима, ко шта ради, где ради, колико ради и шта има од тога. Има ко не може да прежали па се врати. И то разумем и поштујем. Кад је душа и срце на месту, то је то. Таман! Као што рекох, покушавам да узмем најбоље од два света јер нисам ни у једном. Мислим да је велики удео проблема и сама Немачка. Гостопримљивост, културолошка разлика, тип људи... све су то утицаји који чине ову средину, али стварно, не баш толико погодну за странце. Бусају се они у груди са свим и свачим али падну на малим стварима. Писаћу и о томе ;)

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман23. јун 2010. 08:52

    Swoosh...
    Evo me. Znas ono kad isplaniras mirnu nedelju, kao nemam nekih velikih obaveza, pomalo raduckam, bice vremena za svasta jos sem posla, a onda ludilo krene jos u ponedeljak, pa uhvati maha....i evo danas sreda, tek smo na polovini, a ja vec u haosu, da li cu stici sve do petka?? Obavezno se setim kako je nekad neko rekao da mi (ljudska bica) pravimo planove da bi nam se Bog smejao (ili tako nekako, ne mogu sad da se setim tacnog citata ni autora, ali sustina je tu - nekad se bas osecam kao da se onaj odgore cepa od smeha na sve sto ja isplaniram).
    Ja volim ponedeljak, zato sto je simbol novog pocetka. Volim svaki pocetak bilo cega. Omiljeno doba dana mi je jutro. Volim da ustajem rano, cak i onda kad ne idem na posao. Desava se cak i da vikendom navijam sat. Onda lepo djipim, pa skuvam kafu, pa tako sama sa sobom divanim (u sebi, naravno, nista na glas da ne pomislite svasta). Ne palim ni televizor, prvih pola sata po budjenju ne mogu da podnesem buku. E kad tako iskuliram malo na pocetku dana, onda moze sve, i buka i cika i vriska i ludilo, sve podnosim.
    Nekako mi se namestilo da, od kad sam pocela da radim i kao sam svoj covek, sredom uvek imam najvise posla i najgusci raspored. Ne znam zasto, ali godinama je tako. Pa kad mi prodje ta jebena sreda, meni kao da je krenuo vikend. Vise od pola je pregurano, cetvrtak jos ostao, a petak ne racunam, i eto vikenda. Petkom idem na pice sa kolegama, obicno se nikom ne radi petkom pa je labava atmosfera ( a neretko je i stanje totalnog raspada ako Veliki Brat nije tu). Tako da petak uglavnom provedem smejuci se celi dan, i zato ga volim.
    A sad kratka refleksija na temu emigracije. Kratka zato sto nikad nisam zivela nigde sem u Srbiji. Dosta sam putovala (ako se uporedim sa ljudima iz moje generacije), to "dosta" znaci 2-3 puta godisnje preko grane. Ima nekih koji nikad nisu nigde mrdnuli, jbg takvo vreme. I posle svakog puta, ja jedva cekam da se vratim svojoj kuci. A za vreme puta, setim se i kurte i murte, svi mi fale, svi mi dragi. Moji su svi u Srbiji. Par rodjaka napolju, ali nismo preterano bliski pa ih i ne racunam nesto. I zato ne mogu da zamislim sebe negde samu. Da odem i da se vratim, to da. Ali kartu u jednom pravcu... svuda prodji, kuci dodji - obozavam bapske izreke, sve vise shvatam koliko su u stvari istinite.
    Vezujem se za ljude, ali vezujem se i za mesto stanovanja (suludo, znam). Obozavam svoju kucu i taj osecaj kad dodjes od negde pa otkljucas vrata stana, a ono unutra toplo i lepo i poznato i nekako utesno, kao da ne moze nista lose da mi se desi. Pravi kucni mis :)) Volim i kad ljudi dodju kod mene u goste, vise nego da ja idem negde. Imam jednu drugaricu koja kaze da najvise na svetu voli da bude kod mene, vise nego kod sebe u gajbi. Eto.
    Nemam osecaj koliki je tekst, dal' sam se raspisala i smorila ili ne. Ustvari, bas me i briga, svoji smo :))
    A sad krece sreda. Kafu sam popila, krecem da se spremam za pokret, u prvu pa polako...

    ОдговориИзбриши
  15. @Swoosh... квачило... друга... квачило... трећа... данас ће да буде пун гас, а? :) Оно што је теби среда, мени је четвртак. Не вреди. Шта год радио и како год то радио увек ми се све у њега стрпа. Па мајка му стара, о чему се ради? За сада, мистерија. Ниси једина која је ранораниоц и која воли јутра. Ја сам факс завршио тако што сам само пре подне учио. Послеподне никад. И опрости, баш сам некултуран за мохито. Имаш поред мојих коментара по један па се послужи, да не устајем ;) Она изрека је: "Ако хоћеш да насмејеш бога, само му откриј своје планове."

    ОдговориИзбриши
  16. @Swoosh Твој останак или немање жеље да идеш негд едруго да живиш има моје потпуно поштовање. То је одлука. Животна одлука. То је нешт оса чим човек треба да буде начисто и да никад, ни у једном малецком тренутку не посумња у исту. У серији "Baltimore - Life on tehe Streets" сам чуо невероватну реченицу које изрекао лик који је играо Френка Пемблтона: "Проклет је онај који сумња у оно у шта је сигуран." Знам човека који је баталио факс на трећој години у БГ-у у Титово доба, убедљиво најбоље за студије икад, и вратио се у село колико је волео своју девојку. Није могао да дочека да заврши, па да она дође код њега кад се запосли и тако даље, већ се вратио и оженио је. Никад се није покајао, каже. Не верујем да ме лагао јер се таква и толика лаж код људи у годинама итекако види. С тога, уживај драга Свуш у ономе што ти прија или учини околину себи пријатном, то је оно што је битно! ;)

    ОдговориИзбриши
  17. @ Ломитељ... Ma cepaj ti ovde svoju priču jer teško da imam moć da lobiram igde (pa i na Blicu). Mada, kad bih i mogao tamo da lobiram, pre bih ukinuo neke blogere Blica (one lenje što pišu malo češće od NIKAD). M. Š. još neko vreme ipak ne bih dirao...

    Moram da priznam da imam dovoljnu količinu EGA i da volim da znam da to što napišem (makar bila i najveća glupost a dešava se) čita makar "više od nekoliko" očiju. Rekoh li da sam lenj a "publika" mi dođe kao dobra motivacija. Blic nudi dovoljno očiju pa se zato i "zabavljam" tamo. Sad sam u fazi konfrontacija pa "popijem" i malo više minusa nego obično što me savršeno zabavlja.

    @ SVI OSTALI... Što se tiče gastarbajterstva i nostalgije, pa i to je postalo virtuelno u eri INTERNETA. Kad smo na NETU svi smo NIGDE i SVUDA. Soška i granice nam ne trebaju, samo mozak i 10 prstiju (mada ja kuckam samo kažiprstima).

    Od dana u nedelji, "najmnogo" volim petak jer ponedeljak je tako daleko. Na svežinu izguram do srede a četvrtak je stvarno naporniji. Srećom, imam na poslu i radio pa se ispomognem i kad je lepo i kad je teško...

    ОдговориИзбриши
  18. @mirkoni Хвала на разумевању. Значи ми. Морам да се осврнем на чињеницу да имаш радио на послу. Благо теби! И ја сам то исто могао до пре пола године а онда сам смештен у канцеларију са смарачем. Човеку смета цвркут птица ако је отворен прозор а камоли радио! Сав је на ноте, "у винклу", концентрисан и та срања. К`о да је живео под стакленим звоном, к`о рахметли Мајк. Значи, излудео сам и ја и трећи колега који је са нама у "офису" кад смо чули са ким ћемо радити а да мењамо не можемо. Завидим ти мало, да знаш...

    ОдговориИзбриши
  19. Као што рекох, идем на моренце да осолим гузицу и стога ћу поставити пар текстова које сам давно писао као пробе. Већ сам писао о томе па нећу к`о каква баба али ћу рећи да су оба писана горепоменутом Кизи. Оба су на тему "Како сам провео летњи распуст". Први је из 2007. а други из 2008. године. 2009. сам правио свадбу, променио фирму, сељакао се по држави у којој сам па нисам ни имао до краја године право на дугачак одмор. Надам се да ће вам се свидети. ;)

    ОдговориИзбриши

Пратиоци

Претражи овај блог

...

free counters