Prime Directive

И да будемо начисто. Вређање мене овде још и може да прође, задаћете коју рану мојој сујети, зарашће, нема везе, али вређање неког другог, на мом блогу, мојој авлији, не дозвољавам. Ово сматрам разбибригом и малом можданом гимнастиком а не огласним простором те ако неко жели некога да прозива, нек` лепо отвори свој налог па удри брате, сестро или шта си већ. Свађа и те клиначке глупости не долазе ни под који обзир! Није цензура већ немање разумевања за приземна срања. Ако ме нешто нервира и диже ми притисак је препирање ради препирања! Двоје не може да разговара ако имају исти став, то је јасно ко летњи дан у подне, али контрирање зарад самозадовољавања личне малограђанштине заиста нема шансу. Аргументовани ставови долазе у обзир, то волим и много ценим и надам се истима. Унапред хвала на разумевању.

Понешто о мени

Моја слика
Половина људи има константну жељу да другима прича приче и објашњава очигледно. Ја спадам у другу половину. Ако имам шта да кажем рећи ћу/откуцаћу овде па кога интересује, интересује. А кога не интересује... изгубио је 10 секунди живота док је и ово читао. Нек` тражи бољу кафану!

... а кога интересује више података о мени:

субота, 21. децембар 2013.

Мумбајчани

               Не знам како бих другачије назвао екипу Индијаца из Мумбаја. Плус у другим деловима Индије нисам ни био. Надам се да ћу се саставити с временом и кешом да видим и још понешто. Индија је веома чудна држава препуна лепог и ружног, новог и старог, јефтиног и скупог. Држава саткана од супротности.
                Руку на срце, Мумбај је баш познат и привлачан свим Индијцима. Велики је проток новца и то привлачи и велике и играче али и сиротињу. Ако скупљају мрвице овде имају шансу да их сакупе нешто више него иначе. А уме да отпадне и мало веће парче. Управо та светла која привлаче све к`о мољце чине да град пропада све брже и брже. Расте, све више и више. И у висину и у прашину јер у ширину не може. Природно је ограничен. Мумбај је више острво него било шта друго и то се не може променити. Зато сиротиња прави кућерке где стигне.

Сликао сам из аута и са мобилним па је квалитет чудан али слика је јасна. Страћаре су на тротоару уз пут а заузимају и читаву траку пута. Даље од тротоара и не могу да шире јер је иза зид. Зид који окружује веома велики у веома цењен комплекс Универзитета у Мумбају. Шта рећи. У близини немају ни текућу воду, ни струју... Све што имају су овде рикше и понеки ауто. Ко има рикшу, разумем га. Ради. Труди се бар, јеби га. Али ко има ауто... е па то је већ изутетно ненормално. Статус. Само им је то битно.

Као што рекох, аутомобили. Е бре, логико и памети, далеко ли сте. Овај мучени таксиста поправља овај стари и прастари Фиат. Давно је Фиат био веома утицајан у Индији а аутомобили које су тада направили и даље иду. Могу само да замислим колико милиона су прешли а још увек се котрљају. А остали? Паркирали су их и ето, сад комшија види да зарађују. Не, не изазивају завист, нису они такви већ само показују колико су "успели у животу." Муко моја...

Е сад, ако не може поред пута, онда дај шта даш и где може. Испод су продавнице, које руку на срце и не изгледају лоше и непријатно кад се уђе унутра. Споља... види се. Овај додатак изнад говори више од речи.

Ово је поглед с прозора стана у хотелу. Симболика и различитост су очигледни. Тениски терен. Жива ограда висока неких три метра. И кад год неко изађе на терен, обавезно је у околини и  чувар. Није наоружан, већ ето, мора да покаже присутност како би се обесхрабрили они који живе с друге стране да ишта покушају. И ти покушаји не би завршили са физичким повредама и крвопролићем. Није ово Америка. Једноставно би упали и тражили паре. Просили, другим речима. То један велики и познат хотел не сме себи да дозволи. Даље, према хоризонту су зграде какве и приличе велеграду. Неке се још граде, неке су усељене али то је оно што се очекује кад се прича о вишемилионском граду, зар не?

Опет поглед из стана само на другу страну. Ако им нечега не недостаје, онда је то зеленило. И птице. Има их колико хоћеш. Голубови, вране, јастребови, орлови, папагаји... Испод дрвећа су пси, мачке, козе, овце, кокошке и краве. Једино козама, овцама и кокошкама није загарантован дуг живот.
            Нисам стигао да фотографишем али приликом слетања на аеродром, чији се торањ види у позадини на претходној слици, сам видео да се не оставља ни најмања површина слободна, ненасељена. Живе одмах поред слетне писте. Докле год им ограда дозвољава. Да нема ограде, чини ми се да за дан, два авиони не би имали где да слете.

                  Ипак, кад се мало поприча са људима, брзо се схвати да нису незадовољни. Систем касти је чудан и, према схватању остатка света, дискриминишућ. Стварност је мало другачија. Он дозвољава свима да имају посао. Какав, такав. Неко вози аутобус, неко такси, камион, неко чисти туђа говна, баш моја на пример. Немам четку за чишћење ве-це шоље. Ако је тетовирам, то тако остаје док не дође особа која спрема стан. Све буде затегнуто, утегнуто, обрисано, сложено, пребрисано, опрано. Све. Тај ради за смешне паре. Реално ради за мале паре. И добро му је. Није учио школу, што им веома много значи и на шта дају велики значај. Можда немају за неке друге ствари али деца иду у школу. У зависности од школе, разликују се и униформе.

Али све, буквално све, девојчице имају плетенице које су очигледно веома дугачке и закачене на врху главе. Према униформи се зна у коју школу иду. Превоз је организован да не лутају улицама и ту нема приче. У школу се иде па макар небо пало. Наравно, и дечеаци носе униформе истих боја као и девојчице. Систем распознавања функционише.
             Функционално су сви писмени, бар хинду, али их новчана способност спречава да заврше веће школе. Као и касте. Али, свако ко се потруди, стиче право да пређе у вишу касту. И то није реткост, као што се мисли.
        Ред се одржава на сваки могући начин. Полиције има. Веома је присутна. У почетку то нисам примећивао али чим сам мало обратио пажњу, видео сам полицијско возило. Та неприметљивост је одлична, осим ако не стоје на раскрсници и "уводе ред" у саобраћај. Мајко мила. Ко је био у Београду и присуствовао перформансу полиције на Тргу Димитрија Туцовића, све му је јасно.

Редовно проверавају мотоциклисте. Али шта тачно проверавају, волео бих да знам. Кацига је реткост. У потпуности исправан мотор, такође реткост. Једино им свима сирене раде. Возе се најчешће по двоје, мада се и четворочлане породице фино спакују. Није фрка. Ко вози само жену, или девојку, чини то на...
... индијски начин. На ово су веома поносни. Као некад на коњима. "Дамски сед". Ако опкораче мотор, сукња се може упетљати у точак, а то је већ опасно. Може остати гола у друштву.
А ево и полицијске станице. Инспектората тачније. Ко би рекао, зар не? Две недеље сам пролазио поред ове зграде и тек кад је возач случајно стао овде због гужве, приметио сам таблу.
                  Као што је већ многима познато, званична и незванична валута је Рупи. За друге новчанице нису чули. Ко је и чуо, није их видео. Релативно је стабилна иако је у неколико последњих месеци дошло до флуктуације курса и пада вредности. Не разумем се у економију али сам начуо да је то добро за очување  домаће економије. Ваљда.





Сматрам да је сасвим јасно да Гандијево лик и дело баш цене. Сви други нису заслужили да им се главе појаве на новчаницама. Рупи је као валута доста стабилан. Јесте да му је скоро опала вредност али је тренутно 1€=80IRS.
              Пар људи ме је питало како бих најкраће описао ову државу и људе? Када би Циганима дали државу и пуну слободу да је уреде како им одговара, сигуран сам да би овако некако изгледала. С тим да ми се чини да су преци Индијаца протерали Цигане који су се расули свуда у свету као касту нерадника и чергара. Нек` ми опросте појединци али када видим колико ови овде немају а желе да ураде нешто од свог живота, долазим лако до овог закључка. На све стране уџерице. Продавничице.

Продају шта стигну или нуде услуге које могу да испуне. Скоро сам се фотографисао због неке исправе. Осам фотки, пасош величина, готове за 20 минута и 60 рупија. Прави фото-студио. Права, скупа, профи Никон камера. Шта рећи. Мени јефтино али већини доста, доста скупо.

Не, ово није отпад. Ово је продавница ауто делова. Раскомадани лешеви и употребљиви делови означавају место на којем се може јефтино поправити свако возило. Није нешто али јеби га, ради се, заради се по нешто.

И међу свим овим возилима, ваљак! Баш онако како га сви замишљамо. Огроман, спор и гласан. И иде негде да нешто ваља. Биће пара. Власник се сматра успешним у својој околини.

Немам појма шта продаје. Слика дочарава и смисао и бесмисао постојања.

И још мало продавница.

Ова колица са свежим воћем, или поврћем, се могу срести свуда по граду. Мој проблем је што ризикујем неку заразу или болест ако поједем нешто одатле. "Cook it, boil it, peel it or forget it!" Поморанџе или банане нису проблем али јабуке... Добро опрати па ољуштити и онда се могу јести. Штета. Баш имају велики избор свега. Јефтино јесте али зарада је ипак неизбежна. Колега је пробао свеже отворен кокосов орах. Каже да та течност освежава само тако. Пробаћу.
             Зашто кажем да ми личи на циганску државу? Хигијена је још и мали проблем јер свака зграда је споља сачувај боже док је унутра ред и чистоћа на нивоу. Цигански су ми односи који владају у држави. Ишао сам да се пријавим у Одељење за странце. Скраћено "F.R.R.O." Гомилу папира сам донео и све би ми то било џабе да нисам купио обичну картонску фасциклу. 30 Рупија. Еј, вратила би ме због тога. А нема ни шалтера ни оловку којом мора све то да заводи. Јесте, седи пред компјутером али зар је то игде у свету чудно? Гледа, мерка, па ме запиткује и успут узе да пробуши те папире, да их сложи у ту фасциклу и онај бушач нема пластични део који иде одоздо. Избуши она то, а оне "конфете" попадаше свуда по њој. Да ли је било брига? Не. Наставила је као да ништа није било. Узе чај, сркну, би јој врућа пластична чаша, затресе јој се рука и просу се на под. Да ли је било брига? Не. Наставила је да ме смара о томе где сам и шта радим. И завршила је после сат и по седења поред ње. Она је само пример. Све што имају направљено, уређено и сређено обилато користе. И кад нешто не иде како треба, кад се поквари, или ужасно импровизују, што је опет у реду јер немају новца, или што је најгоре од свега, оставе да пропада! Зграде су све редом оронуле, путеви су лоши, разлокани јер се асфалт више и не назире. Или бетонирају или стављају украсне коцке! Мајко божија које је лудило возити се овим улицама... Некоме се од оне сиротиње поквари ауто, на пример. Немају пара да га одвуку до страћаре и само га оставе да труне ту где је. Ево једног примера незаинтересованости и бахатости из хотела.

Знам да је лоша слика али ово је неко дете закачило играчком пре десетак дана. Баш испред мог апартмана. Сваки дан долазе да чисте. Све апартмане. Све собе. А ово? Ко ће ово да почисти? Невероватно.
               Ја оправдања за ову врсту јавашлука немам. Никада они неће изаћи из овог вртлога. Јебеш све математичаре, програмере, све умове које имају и које су имали када не могу да среде ни најмању ствар! Када могу да гледају како нешто не ваља, способни су то да поправе а заболе их дупе! Чуде се Немцима што на састанцима подмећу парче папира да се сто не би климао. То им је чудно! Па ако се клима, поправи га јер ће се скроз расклимати и на крају распасти, јебем му матер! Па је л` то БАШ толико тешко!? А опет имају невероватну потребу да их неко куражи, да им говори да су вреди постојања, да се њихов труд цени. Постери и табле са изрекама су свуда по згради фирме.
"Са новим даном долазе нова снага и нове мисли."

"Тимски рад значи прави рад" или нешто у том смислу, не знам како бих сад другачије превео.

Ово ми је ужасно песимистично. Рекао сам им то али су ме само чудно гледали и питали да појасним песимизам који сам осетио. Рекох да не знам, ето тако сам схватио. Шта друго да кажем. "Живи као да ћеш да умреш сутра, учи као да ћеш живети вечно." Хммм...

"Увек се чини немогућим док се не уради." Цитат Нелсона Манделе.

Мисао седмице. "Не одустај од онога што највише желиш због онога што желиш управо сада."

"Појединци стварају приче, тимски рад ствара историју."

"Освоји своје страхове пре него што они освоје тебе."

"Успешни људи никад нису седели и чекали да им се ствари догоде. Они су се увек догађали стварима." Цитат Леонарда да Винчија.
              Да не буде сам негативан, ево једне ретко виђене ситације. Сунце излази а месец још није отишао на починак. Јутрос фотографисао.

Не, немају у Индији два сунца.
Држава супротности. Кажем ја...

7 коментара:

  1. Vec nekoliko puta saljem komentare, ne znam zasto se ne pojavljuju... Nadam se da ce se ovaj probiti.

    Elem, pretpostavljam da si smesten negde u Vile Parleu ili Santakruzu? Ako je tako (a i ako nije tako), pade mi na pamet kada si spominjao te pticurine - sedi na taksi, trazi da te spusti preko Bandra-Vorli mosta do Malabar Hila. Tamo su tornjevi tisine i bas u ovo vreme polako vracaju lesinare jer planiraju da ih (tornjeve i lesinare) stave u punu funkciju od januara. :)

    Bilo bi super ako bi uspeli da pobegnete negde malo van grada. Od citave Indije, Mumbaj mi je ostao u daleko najgorem secanju (prvenstveno zbog smrada, a i zbog citave apokalipticnog prizora cistilista i trulezi). Imaju do jaja zeleznicu, kola za spavanje i sl. Vidite da kupite karte preko neta, petak uvece na voz, prespavate, u subotu ste u npr. Orangabadu (Aurangabad), vidite Eloru, uvece spavanjac u vozu i u nedelju odmorite i sredite utiske u Mumbaju. E sad, ako je kapitaljizm pa imate samo jedan dan odmora... Ipak, pokusajte da izadjete iz grada kad budete mogli.

    A sam posao kako ide? :) :) :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Не знам због чега имаш проблема са коментарима. Није ми пријваљен ни један спам или неки други проблем. Надам се тих проблема више нећеш имати.

      У Сантакрузу сам. И није ништа посебно. Да бих било шта видео, такси, возач, рикша... нешто па до прве цивилиованије улице. Хотел, овај и овакав, у овој околини, просто штрчи. Поготово што се Универзитет више не види од страћара.

      Део о лешинарима и тишини, нисам скапирао. Опрости.

      Проблем са обиласком је управо тај. Друштво. Нису ми колеге баш увек орне за те излете. Превише планирају. Мислим, ни ја не идем затворених очију али превише су опрезни, ако мене неко пита за мишљење. Индија је све само не у потпуности уређена и сређена држава. Види се да "владари" покушавају али потрајаће то много дуго. Времена имам. Или могу да се организујем. Долазим и суботом на посао али више само да прочитам пошту. Ова помереност за 4,5 сата јебе кеву. Само се у послеподневним часовима преклапамо са Немачком. Онда они завршавају шта имају па ја сутра преподне читам одговоре или задатке. И тако у круг. Али да не шрим даље непотребну тему иако си ме питао за посао, времена имам. Мало сам бацио удицу са железницом и многи се већ мрште. Кажу: "Има и авион до тамо." Јеби га знам да има, али... Видећу. Морам много да се договарам али какав сам, пући ће ми курац па ћу сам да идем. Док ја дочекам све и свакога, ма нема шансе.

      Избриши
  2. Lomi, sjajni su ti putopisi (i hranopisi :)). Skroz ti zavidim... Obavezno da odeš do one kafane Britannia and Co, da mi javiš kakav je taj anologijski pilav i karamel puding i da se fotkaš sa onim matorim gazdom, ako je i dalje živ. Vidim da si jeo i mleveno meso sa zemičkom. To ti se zove kheema pau (kheema je mleveno meso, a pau je zemička koja se služi kao prilog tom jelu) i to je omiljeno gradsko jelo Bombaja. Trebalo bi da ga odlično spremaju u kafani "Radio" (Building No 10, u blizini Crawford Marketa). Inače, kheema je jedan od moji omiljenih karija koji i sam pravim, s tim što ne koristim mleveno već na sitne kockice seckano meso, koje se nakon šest sati krčkanja na tihoj vatri potpuno dezintegriše i sjedini sa sosom. Njam, bojim se da ću ga spremiti već za vikend, he...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Хвала на комплименту. Видиш, питао сам мало, распитивао се о том ресторану и није баш толико познат. Овај "Радио" је тек непознат. Свеједно, обећавам да ћу обићи оба и причати о томе. Може?

      Нисам знао ни да је то омиљено јело у граду, стварно нисам. Нит како се зове. Имена храни још увек не памтим. Искрено, ни не трудим се. Знам само да је то тзв. "парси", није изворно индијско већ је дошло преко Пакистана из Персије. Из богатог дела света. У то време, је л`... Индијци нису били вешти у прављењу хлеба док им они нису донели рецепт.

      Још нешто. Кажеш да ти је то омиљени "кари". Није ми јасно. Колико сам ја овде сазнао, кари је зачин. Тј. комбинација зачина и постоји разлика у укусу карија уз пилетину, уз рибу или за вегетаријанско јело. Плус, свака иоле боља домаћица скрива "породичну" тајну о свом карију. Зато ми није јасно због чега си "кеема" јело назвао "кари".

      Избриши
  3. Pazi, ja sam za oba restorana saznao čitajući onu reportažu u Guardianu. Juče sam uradio mini research i, zaista, malo toga sam našao o Radiju iako su njihovu kheemu u Guardianu baš nahvalili, Konkretno, nahvalio je gazda Bombaj kafea Dishoom iz Londona. U tom restoranu sam bio. Urađen je po uzoru na mumbajske parsi kafee i kheema pau im je zaista odličan. Ona druga kafana - Britannia and Co. - totalno je kultna sudeći po kritikama koje sam pročitao. Gotovo da nisam naleteo na negativan komentar vezan za taj restoran i njihovu "perjanicu" u ponudi - Berry Pulao. U svakom slučaju, naleteo sam i na ovo:

    http://mumbaiboss.com/2012/11/24/mince-meet-the-citys-best-kheema-paos/

    To ti je link za top deset restorana u Bombaju, bar kada je kheema pau u pitanju. ;)

    Što se karija tiče, radi se o vrsti jela koja izgledom podseća na gulaš. Dakle, komadi mesa ili povrća u sosu, koji su prethodno krčkani satima zajedno sa mešavinom začina. Kari prah su izmislili Englezi. Napravili su miks omiljenih indijskih začina kako bi deo magičnih aroma poneli sa sobom natrag u Englesku. Možeš da zamisliš kakva je to egzotika bila za njih kad je njihova kuhinja i dan danas bezukusna i dosadna. U svakom slučaju, da pojednostavim priču: Mešavine začina su masale, a jela koja se prave od tih mešavina su kariji. :)

    Kao što si konstatovao, svak domaćica u Indiji/Pakistanu/Bangladešu pravi sopstvene mešavine začina, odnosno, masale. Bogatije kuće u Indiji, pored svojih kuvara, obavezno imaju i jednog masalchija - lika koji je isključivo zadužen za pripremu mešavina začina. Najpoznatije indijske masale su: garam masala (obično se dodaje na kraju kuvanja kako bi intezivirala arome), tandoori masala (koristi se za mariniranje mesa koja se pripremaju u tandoori peći), panch phoron (mešavina crne slačice, kumina, grčkog semena, semena komorača i nigele koja se koristi u pripremi zimnica i mnogih karija sa istoka Indije i bangladeša)...

    E da, dali znaš ko je najpoznatiji Pars na svetu?
    Verovao ili ne - Freddie Mercury. To sam skoro saznao. Pravo ime mu je Farrokh Bulsara.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Данас је за ручак опет било оно јело. Али, не зове се кеема нити кари има у имену већ пав бхађи ("Pav Bhaji"). И биће да у њему нема уопште меса. Како ми рекоше, то је њихова "брза" храна овде. Има је свуда по граду. Ја баш свуда и не једем, поготово не на улици па нисам ни знао. Обратићу мало пажњу баш да видим да ли је свуда има. Масала сам сазнао шта је. Значи, буквално преведено, зачин. Али о томе сам већ за претходним столом, да се не понављам. Питоа сам те за кари јер врло ретко видим тај назив у мензи, па зато. Али да умеју да зачине јела само тако, умеју брате. Некад је љуто на први поглед, некад се осети после пар залогаја а некад осетиш љутину тек кад прогуташ. Добро, није увек и све љуто али зачињено јесте.

      Видиш, нисам знао то за рахметли Фредија. Чим будем имао времена за чаврљање с њима, ово ћу да потегнем као тему. ;) Хвала ти.

      Избриши
    2. Kari (tamilska reč za sos) je čitava porodica jela, a svaki ima svoj naziv. Recimo, najpoznatiji kari koji se jede u Delhiju je Murgh Makhani, iliti Butter Chicken. To je piletina grilovana u tandoori peći, pa se tako ispečena uvalja u sos od paradajza i putera. Ovo jelo je nastalo u Delhiju 40-tih ili 50-tih godina prošlog veka u restoranu Moti Mahal. Nema svetskog državnika koji je posetio Delhi, a da ga nisu vodili na ručak u Moti Mahal. Verovatno je i Tito bio tamo. ;)
      Rogan Josh je poznat kašmirski kari jarko crvene bojem, koja potiče od kašmirskih čili papričica blage ljutine. Pre nepunih mesec dana mi je stigla isporuka ove delicije iz Londona. Dhansak je poznat parsijski kari - ovčetina u sosu od bundeve, patlidžana i sočiva, slatko-kiselog ukusa. Kiselost mu daje tamarind. Na dhansak ćeš sigurno naletati ako budeš posećivao parsi cafee. ;)
      U svakom slučaju, postoji gomila karija i svaki ima svoj naziv. Mogu piti i različite konzistencije: od supastih i čorbastih preko gustih do onih suvi (dry curry) koji se kuvaj dok sva tečnost ne ispari...

      Za Pav Bhaji znam al' ga nisam spremao. To je vegetarijanska verzija kheeme. Inače, kad sam prošle godine bio u Istanbulu provalio sam da i Turci mleveno meso zovu kima. Posle sam pročitao da je to zapravo turska reč koja je preko persijskog jezika i Mogulskih vladara došla u Indiju. Takođe, Turci sir zovu pejnir, dok se na hinduu kaže paneer.

      Baš se raspisah ovih dana, sledi mala pauza. Idem sutra do Herceg Novog da malo danem dušom - Lap Top ne nosim. Srećni praznici, gazda, i kad god stigneš opali neku fotku hrane, pa da se i mi malo sladimo ovde, makar i očima. :)

      Избриши

Пратиоци

Претражи овај блог

...

free counters