Нисам без разлога ставио град у наслову јер, према речима становника овог града, мојих колега, а зашто им не бих веровао, има својих специфичности. О чему се тачно ради, шта то тачно Мумбај издваја од других делова, не знам, јер нисам обишао целу Индију. Чињеница је да је ово велика држава (подконтинент?) са огромним бројем становника и где год се насели много људи, храна губи на квалитету. Постаје брже и неквалитетније спремљена. Свакодневица се мења, убрзава живот. Ово је неизбежна чињеница савременог стила живљења, што Индијци не признају већ тврде да живе као и увек. Њихов проблем.
Први утисак који имам је да је све кувано. Ако се ради о пиринчу, он је најчешће обарен на пари. С времена на време буде и тестенине која личи на чудне шпагете. Ко је у животу пробао оријенталну кухињу, зна о чему причам. Кувано није лоше. Чак је и препоручљиво у овом делу света. Хигијена је проблем. Можда је кувар и имао чисте руке али оно што му је дошло до руку је под знаком питања. Увек. Било где. Скупи ресторани и хотели држе до хигијене као прве и најважније ставке. Разумљиво. Странци. Туристи. Паре. Не д`о бог да се неко разболи.
Ово је оно што једем у мензи. У хотелу је друга ствар. Све је фенси припремљено и веома је квалитетно. Трудим се да и тамо бирам индијска јела али нисам увек у том фазону. Дајем души одушка. Па ко би могао да одоли ономе што је на сликама које следе? Ко!?
Продавнице сам обилазио колико ми то град дозвољава. Оне мале, поред пута ми нису ни мало привлачне. Свашта сам у животу видео, доста тога и доживео, осетио на својој кожи али не. Не могу баш свуда да крочим и све да пробам. Ризик је, ипак, превелик. Елем, купих чипс. Да пробам њихове грицкалице. Укус и мирис су типично индијски. Чик погодите шта пише на паковању!
Већину поврћа не препознајем нити знам шта бих с њим радио. Како бих га спремио за јело. Срећом је у цену стана у хотелу урачунат и доручак и вечера. Ипак, цене су ту па сад, ко воли нек` изволи.
На крају, није преостало много да се каже. Проблем са јелима и пићима је што их човек мора пробати. Све што сам пробао није имало ни укус ни мирис који бих могао да упоредим са неким европским. Другачије је. Скроз. Чак ни кари, који Немци много воле, поготово уз кобасицу ("Curry Wurst"), нема везе са каријем овде. У Немачкој ту кобасицу могу да поједем докле год је не умоче у тај, назови, кари сос. Овде уживам у карију. Скоро је фирма организовала мали пријем у част тога што пројекат иде добро (у ствари су и клијенти били у посети па да се мало покажу као домаћини) и, између осталог, био је послужен говеђи кари. Ух. Укусно ли је, јебем ти... Онда као слаткиш воћна салата (банана, ананас, манго, папаја, лубеница, диња и јабука) у сосу од млека са ванилом. Еј, треба ли да објашњавам колико је то било добро? Не морам. Тако сам и мислио.
Иако су претежно вегетаријанци, могуће је јести и месо. Иако је Мумбај на обали океана, риба и рибљи производи су веома мало заступљени у исхрани. Не знам разлог. Индијци само слежу раменима кад их питам. Биће да је узрок баш то вегетаријанство. Све људе које познајем у Европи да не једу месо, сморили су ме са врстама јела. Тек понеко би могло да ме засити и обрадује стомак. Овде се осети традиција. Године и године су допринеле да буду разноврсни. И укусно је. Сит сам. Увек. Нити имам проблем са стомаком. Прија ми и могу да је препоручим.
Међутим, оно о чему испрва нисам желео да причам је цена хране. Ручак у мензи је од 45 до 55 рупија. По тренутном курсу 1 евро вреди 80 рупија. Дакле, цене јела су у мензи за мене јефтине. Ипак, већина не долази на ручак јер им је прескупо. Организују се у веће групе и договоре неке сиротане да им донесу јело од куће јер им је месечна плата мања, скоро дупло мања, од дневница које ја овде одбијам. Возачи оних малих моторних рикши једу на улици. Мале радњице продају ситнице и којекакве врсте чипса, бар мени тако изгледају, са чорбицама у порцијама које коштају највише 3 рупија. И то им је врло често једини оброк током дана.
Продавнице сам обилазио колико ми то град дозвољава. Оне мале, поред пута ми нису ни мало привлачне. Свашта сам у животу видео, доста тога и доживео, осетио на својој кожи али не. Не могу баш свуда да крочим и све да пробам. Ризик је, ипак, превелик. Елем, купих чипс. Да пробам њихове грицкалице. Укус и мирис су типично индијски. Чик погодите шта пише на паковању!
Већину поврћа не препознајем нити знам шта бих с њим радио. Како бих га спремио за јело. Срећом је у цену стана у хотелу урачунат и доручак и вечера. Ипак, цене су ту па сад, ко воли нек` изволи.
На крају, није преостало много да се каже. Проблем са јелима и пићима је што их човек мора пробати. Све што сам пробао није имало ни укус ни мирис који бих могао да упоредим са неким европским. Другачије је. Скроз. Чак ни кари, који Немци много воле, поготово уз кобасицу ("Curry Wurst"), нема везе са каријем овде. У Немачкој ту кобасицу могу да поједем докле год је не умоче у тај, назови, кари сос. Овде уживам у карију. Скоро је фирма организовала мали пријем у част тога што пројекат иде добро (у ствари су и клијенти били у посети па да се мало покажу као домаћини) и, између осталог, био је послужен говеђи кари. Ух. Укусно ли је, јебем ти... Онда као слаткиш воћна салата (банана, ананас, манго, папаја, лубеница, диња и јабука) у сосу од млека са ванилом. Еј, треба ли да објашњавам колико је то било добро? Не морам. Тако сам и мислио.
Иако су претежно вегетаријанци, могуће је јести и месо. Иако је Мумбај на обали океана, риба и рибљи производи су веома мало заступљени у исхрани. Не знам разлог. Индијци само слежу раменима кад их питам. Биће да је узрок баш то вегетаријанство. Све људе које познајем у Европи да не једу месо, сморили су ме са врстама јела. Тек понеко би могло да ме засити и обрадује стомак. Овде се осети традиција. Године и године су допринеле да буду разноврсни. И укусно је. Сит сам. Увек. Нити имам проблем са стомаком. Прија ми и могу да је препоручим.
Међутим, оно о чему испрва нисам желео да причам је цена хране. Ручак у мензи је од 45 до 55 рупија. По тренутном курсу 1 евро вреди 80 рупија. Дакле, цене јела су у мензи за мене јефтине. Ипак, већина не долази на ручак јер им је прескупо. Организују се у веће групе и договоре неке сиротане да им донесу јело од куће јер им је месечна плата мања, скоро дупло мања, од дневница које ја овде одбијам. Возачи оних малих моторних рикши једу на улици. Мале радњице продају ситнице и којекакве врсте чипса, бар мени тако изгледају, са чорбицама у порцијама које коштају највише 3 рупија. И то им је врло често једини оброк током дана.
Нема коментара:
Постави коментар