Сматрам
да нема особе која, бар једном у животу, а поготово ових дана после "јешних" празника,
није помислила да има вишак килограма.
Или мањак, истини за право. Где је проблем?
Мирко
је почео сам да једе. Не у потпуности
али учи да се служи кашиком и виљушком.
Убаци који залогај па му досади па му
онда треба помоћ и тако у круг. Оно што
мене одушевљава је чињеница да
он, његов организам, зна кад је доста и
престаје са јелом. Чак и када је у питању
нешто што он много, много воли. Није
битно. Кад је крај, крај је. Нисам у
сталном трипу да је гладан, да је мало
јео али ето, понекад му на крају понудим
још једно два, три пута још један залогај.
Нема шансе да више отвори уста па макар
за још један мали залогај. Попије воде,
устане и оде да се игра. Трчи, шета,
забавља се и ужива. Малена и ја останемо
да довршимо јело и, није редак случај,
да будемо на граници када почиње преједање
јер је „гре`ота да се баци“. Тако сити
имамо проблем да се мичемо и све што
желимо је да се негде завалимо и варимо.
За то време Мирко је већ прешао пар
стотина метара и потрошио добар део
калорија.
Решење
се, дакле, намеће само по себи. Мањи
оброци и више кретања. Ништа више и
„линија“ ће се свести на најбољу могућу
меру. Није битно шта се једе. Треба
једноставно мање јести! А оно што није
поједено...
па нек` буде бачено, шта да се ради. Јес`
да сам од малена учен да је грех бацати
храну али боље да буде здраво бачено
него нездраво поједено, зар не?
П.С.:
Када ће Мирко изгубити тај „кад је
доста, доста је“ осећај, остаје да се
види.
Postoje neke stvari,koje ljudi ne znaju. A vezani su za organizam i hranu.
ОдговориИзбришиZeludac je velicine dve ljudske sake. Sve sto moze da stane u dve sake je ok za zeludac.
Sto znaci...tanjir supe,200 gr mesa,malo krompira i nekog variva,2 parceta hleba i tu je kraj. Eventualno neki manji desert.
Druga vrlo bitna stvar (ko ne zna) zelucu treba oko 20 minuta da javi mozgu da je sit. Zato se mi i prejedemo kao goveda,posebno oni koji jedu brzo (kao ja npr),zato treba jesti polako.
Naravno,deca se vise krecu,trce skacu,jure po ceo dan...ja nisam potrcao duze od 10 metara ima 5 godina. A ne secam se ni da sam nesto skakao. Povremene vezbe,plivanje i slicno ne racunam. To je iznudjeno,mora se,silim sebe.
Ja u poslednje vreme imam taj trip da osetim kada mi je dosta i nekoliko puta mi se desilo da mi u tanjiru ostane hrane,sto mi se ranije skoro nikada nije desavalo. Jednostavno osetim da ako uzmem jos samo jedan zalogaj,da necu moci da disem. I trudim se da jedem manje,ali vise puta u toku dana.
A i metabolizam se usporava starenjem,tako da...sve je jasno. A, i jedemo sve i svasta.
Zivotinja koja je naviknuta na redovne obroke se nikada nece prejesti.
Inace,pre neki dan slusah na radiju da se polovina svetske proizvodnje hrane BACI! Da se covek najezi!
@Mirkoni
Drzavni Posao je kolaps! :)))
Gledam iznova sve epizode. :))
I smejanje je neka vrsta fizičke aktivnosti. Možda se i od toga može mršaviti. Cenim da se ne može ugojiti!
ИзбришиJa još gustiram "Državni Posao". Nisam ni pola odgledao. Ma cepanje! Meni je i ovo dobro. Strani produkt.
http://en.wikipedia.org/wiki/Impractical_Jokers
Ima na torentima pa polako, od prve epizode...
И ја једем брзо, и против тога не могу ништа. Зато сипам мање у тањир :) А то што се храна баца је посебна прича. Пре једно месец, два сам гледао на те-ве-у неку емисију у којој су тзв. "познати" кувар и водитељ буквално претурали по кантама и ишли од продавнице до пијаце и скупљали оно што би се могло још увек појести. У продавницама и по пијацама су узимали оно што се иначе баца. Зашто се баца? Продавци кажу да купци купују оно што им се чини свежије и ето, много тога иде у ђубре. После су у студију спремили вечеру за четворо од онога што су током дана скупили. Пилетина, свињетина, риба, поврће, мало воћа а направили су и колач. Коментари су били у фазону: "Ово је прсте да полижеш!" Размаженост је на веома високом нивоу, одма` да ти кажем.
Избриши"Државни посао" је одличан! Додао бих само да, оно што се тамо догађа, не треба ограничавати само на Србију. Нису ни ови овде ништа бољи...
ОдговориИзбришиИнспекторе, на неки начин, "шлагвортирао" си тему следећег астала... ;)
ОдговориИзбриши