Prime Directive

И да будемо начисто. Вређање мене овде још и може да прође, задаћете коју рану мојој сујети, зарашће, нема везе, али вређање неког другог, на мом блогу, мојој авлији, не дозвољавам. Ово сматрам разбибригом и малом можданом гимнастиком а не огласним простором те ако неко жели некога да прозива, нек` лепо отвори свој налог па удри брате, сестро или шта си већ. Свађа и те клиначке глупости не долазе ни под који обзир! Није цензура већ немање разумевања за приземна срања. Ако ме нешто нервира и диже ми притисак је препирање ради препирања! Двоје не може да разговара ако имају исти став, то је јасно ко летњи дан у подне, али контрирање зарад самозадовољавања личне малограђанштине заиста нема шансу. Аргументовани ставови долазе у обзир, то волим и много ценим и надам се истима. Унапред хвала на разумевању.

Понешто о мени

Моја слика
Половина људи има константну жељу да другима прича приче и објашњава очигледно. Ја спадам у другу половину. Ако имам шта да кажем рећи ћу/откуцаћу овде па кога интересује, интересује. А кога не интересује... изгубио је 10 секунди живота док је и ово читао. Нек` тражи бољу кафану!

... а кога интересује више података о мени:

петак, 24. август 2012.

Јебени алкохол!

                   Трудим се да не судим људима по ономе како изгледају већ по ономе шта раде. Изглед ме је у прошлости умео преварити те је то поприлично изгубило на значају.
                  Моја пословна биографија је дугачка, узимајући у обзир мали број година, у којима сам био у радном односу, иза мене. Радио сам са људима са свих континената. Ниски, ћелави, боси, са факултетском дипломом, дебели, бели, жути, црни, наглуви, са дугом косом, високи, у оделима, мршави, у тренеркама, ћопави, у поцепаним панталонама, кратковиди, сервисери, у скупим ципелама и, наравно, имао сам посла и са мушкарцима и са женама. Многи су о мени имали неко мишљење. Које? Немам појма. Понекад сам могао само да наслутим а неки су ми и рекли шта мисле о мени. Многи су ме у почетку погрешно тумачили али смо проналазили заједнилки језик. С друге стране, нисам их ни питао нити ме нешто посебно интересује шта су мислили, а вероватно и даље мисле, о мени. Људи са којима радим су ми колеге на послу и то је то. Ако неко жели да ме боље упозна, нема проблема. Може да дође на ручак код мене кад год хоће. Док ми је отац био жив, ни најцрњег Циганина нисмо враћали са прага, па нећу ни ја данас. Имам довољно пријатеља у животу, неколико добрих познаника, скоро да су се квалификовали да буду искрени пријатељи, и то је то. Што се мене тиче, посао је посао, а живот је живот. До данас сам то успешно делио и нити је моја породица осетила утицај срања која ми се на послу дешавају, нити је посао трпео због породичних обавеза. Ако будем икад морао да бирам, бираћу породицу. Нисам каријериста.
                   Ипак, постоје тренуци када пожелим да истучем неке људе, како то наш народ сликовито каже: "На мртво име!" Тај исти народ има изреку да "оно што ти трезан мисли, пијан говори". Истина. Рекох изнад да ми не сметају туђи ставови о мени, и то не поричем, али не могу да поднесем да видим пијану мајмунчину која се окуражи да "сере" свуда у круг, дели савете и износи сва срања која су му на памети. То не могу да поднесем. Буди човек, реци ми шта мислиш у лице кад си трезан, па да видимо о чему се ради, а немој сутрадан да ми се извињаваш због речи које си изрекао у алкохолисаном стању. Да ствар буде још гора, та иста пијандура и нема појма шта је говорила, баљезгала, мање или више вређала, смарала већ је сутрадан од некога другог сазнала шта је причала. Е тада, тек тада, проради неки курчеви осећај кривице, пробуди се савест па осети потребу да се извињава за изговорено. Мени та јефтина извињења не требају. Давно сам у неком филму чуо реченицу: "Дрвље и камење ме могу повредити, речи никада!" Заболе ме шта ми је речено под утицајем алкохола и, за мене, би био већи човек да стисне муда па да ми то исто каже у лице, трезан, него што ми се, као последња пичкица на свету, понизно извињава, при том, говорећи како то све није заиста мислио! Ово је тренутак са почетка пасуса! Умлатио бих га као "вола у купусу"! Са оваквим људима односе одржавам на веома удаљеном односу. Обраћам им се само ако морам. Ни мање, ни више.
                Повод за овај текст је скорашње окупљање, нека врста прославе или једноставно дружење, колега с посла поводом успешног рада на једном од многих пројеката. Вођа пројекта је пожелео да се људи мало боље упознају, на неки начин зближе. Ово је генерално уобичајена пракса. Један је попио превише. Превише и за своје године, и за углед који је гајио као опуштен породични човек, превише и за колегу с посла, превише и за мене. Није ме вређао, бар не директно али ми је мало-мало па прилазио и добацивао како много једем, пијем, да пазим јер сам у другој држави која није моја и слично, а све у неком "боцкавом" тону са лаганим осмехом на лицу. Сметало му је што сам ту. Ето. Сутрадан је покушао све да изглади и вероватно сматра да је успео. Није. И никад неће. Сероња и матора будала. "А био је кул тип..."

5 коментара:

  1. Апсолутну непосећеност у кафани могу да правдам, самом себи, на више начина. Али нећу. Нема смисла.

    Био сам се запитао да ли нешто није у реду са сајтом, можда... Па сам стога, опет врло нерадо, поставио, тзв. пратиоца посета и бацања погледа кроз прозор кафане. До овог тренутка, како доле пише, имам 87 "погледа" из 7 различитих држава. Изузећу моје посете јер глупави бројач броји и кад ја свратим(!), као и случајне упаде и нека "погледача" остане бар 10 из ттри, четири државе. Питам се, зашто нико од тог света, изузимајући малобројне сталне госте, не жели ништа да каже? Тема не покреће на размишљање, на критику, на размишљање, можда нека врста страха и слично... Питам се и питам се али одговор могу, надам се, добити само од вас, поштовани гости, да л` да затварам кафану или не? Што се мене тиче, столови ће бити постављани али ако је све попримило димензије бесмисленог коришћења виртуелног простора, онда да се лепо, к`о људи, поздравимо и готово.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako želiš da čuješ istinu od nas gostiju, moraćeš sve da nas napiješ pa da ti saspemo u lice sve šta imamo... Šalim se, naravno.

      Realno, na poslednja dva astala se i nije imalo šta dodati. Pomišljao sam da napišem bar neki komentar da ne seva ono "krompirče" dole ali sam odustao. Hteo sam da vidim da li će neko drugi komentarisati, a ako neće, kako će to uticati na tvoj ego. Dva astala kasnije, vidimo da te to malo tangira. A ne treba! Vrhunac je leta, upeklo (bar u BGD), ljudi su na odmorima. Malo kome je do neke aktivnosti makar ona bila i virtuelna. Na Blicu provedem 5 minuta dnevno a ne idem dalje od stripa i naslovnih vesti. Ni ne pomišljam na komentare. Nigde! Pokazalo se da me radno okruženje provocira na komentarisanje a time pobijam onu izreku: "Dokon mozak, đavolje igralište". Evo, sad sam na odmoru (još 9 dana), mozak mi ne može biti dokoniji i... ništa.

      Što se tiče pijane budale i njegove iskrenosti, to je realnost. Stranci će uvek biti stranci ma u kojoj zemlji boravili i ma čime se bavili. To, primera radi, najbolje znaju sportisti i sportski treneri. Kad je gusto, uvek je kriv stranac u timu. A od stranaca se uvek najviše traži. Prirodno tome, stranci uvek žele (moraju) najviše da pruže... jer su stranci. Moraju da se dokazuju! Sve to ima veze i sa okolnostima, naravno. Ekonomska kriza nije mit, stvarno utiče i na standard i na psihu ljudi. Ne znam koliko kriza utiče na tvoj posao ali verujem, kad bi sve bilo bajno, ta pijana budala bi verovatno veličala svoju zemlju i bila ponosna što, eto, i ti u njoj, bogatoj i moćnoj, možeš da tražiš svoje mesto pod suncem. Ovako, ti si samo još jedan stranac u nizu koji potencijalno oduzima od usta njemu ili njegovom komšiji. Eto, ja sam pokušao da definišem pijanu budalu a time sam rizikovao da ispadnem... samo budala.

      P.S. Gazda, ne kloni duhom, još nije vreme da zamandališ vrata. Ide jesen. Ako ti i u kišne/snežne dane niko ne svrati u kafanu, znaćeš šta ti je činiti.

      Избриши
    2. Знам да претходна два астала и нису била примамљива за било коју комуникацију, то је ок јер сам их донекле тако и поставио. Ем (још увек) немам нет у стану, ем сам био разапет са једног на други крај Немачке због потраге за сатном па и нисам имао много времена да испратим све што се овде догађало. А није се много ни догодило! :) Ја се само питам због чега повремени "погледачи" неће да се јаве? Ништа више. За тебе, Инспектора и Уличног се не бринем. Кад, тад ви свратите. Свуш је заузета са Страхињом, Тине нема ни за лек, Лајка је отишла... и тако. Остали? Па не уједамо, мајку му. Бар не виртуелно. И не брини, нећу ја кафану тек тако да замандалим. То ћу учинити онда када више било ко не буде од мене очекивао било какав сто, столић, троножац, нешто...

      Свестан сам ја да сам странац, то није спорно и не драмим због тога. Мене иритирају будале које немају меру. Једном приликом сам био у комшилуку да изјавим саучешће и тамо је био један којег сви знамо. Доашао је да попије коју зарад "покоја души" па је претерао. Мени и мајци није ништа рекао али је смарао пар људи и лагано га је жена, или неко други, не сећам се, одвукла кући па се сутрадан извињавао тим људима. Где је бре мера!? То ме врло брзо изиритира. То немање "муда" да будеш човек и поступаш, и говориш, онако како ти душа жели. Или се немој напијати. Једноставно, зар не?

      Избриши
  2. Viši inspektor Bešević29. август 2012. 05:51

    Ne klonjujte duhom gazda. :):)
    Naleteo sam samo na brzinu u ovo doba i vidim sta te muci,ali samo da ti kazem da ja nemam vremena. Nista drugo. Nadam se da ce me biti za vikend.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ма претпоставио сам да си у послу. Није ти први пут. Ти и Миркони свратите, кажете коју и због тога сте ми једини "штихови". :)

      Избриши

Пратиоци

Претражи овај блог

...

free counters