Prime Directive

И да будемо начисто. Вређање мене овде још и може да прође, задаћете коју рану мојој сујети, зарашће, нема везе, али вређање неког другог, на мом блогу, мојој авлији, не дозвољавам. Ово сматрам разбибригом и малом можданом гимнастиком а не огласним простором те ако неко жели некога да прозива, нек` лепо отвори свој налог па удри брате, сестро или шта си већ. Свађа и те клиначке глупости не долазе ни под који обзир! Није цензура већ немање разумевања за приземна срања. Ако ме нешто нервира и диже ми притисак је препирање ради препирања! Двоје не може да разговара ако имају исти став, то је јасно ко летњи дан у подне, али контрирање зарад самозадовољавања личне малограђанштине заиста нема шансу. Аргументовани ставови долазе у обзир, то волим и много ценим и надам се истима. Унапред хвала на разумевању.

Понешто о мени

Моја слика
Половина људи има константну жељу да другима прича приче и објашњава очигледно. Ја спадам у другу половину. Ако имам шта да кажем рећи ћу/откуцаћу овде па кога интересује, интересује. А кога не интересује... изгубио је 10 секунди живота док је и ово читао. Нек` тражи бољу кафану!

... а кога интересује више података о мени:

недеља, 18. септембар 2011.

Радна субота


            Није свака субота иста. Поготово кад је радна. А да ли је свуда и свака радна субота заиста „радна“? Не бих рекао да јесте.
        Јуче ми је била прва радна субота од кад живим и радим у Немачкој као машински инжењер. Напомињем струку јер је сасвим нормално да припадници хитних служби раде независно од календара, да радници у пекарама и уопште свим маркетима раде суботом, па макар и кратко пре подне. И док сви они морају да раде, велике компаније не морају. Реално посматрано, док су биле мале, радило се сваки дан, сигуран сам, али сад су велике и баш им се јебе за суботе. То је део викенда и тачка. На принцип „нерада“ суботом се није тешко навићи, ако ми верујете. У почетку је тешко али с временом иде лакше. Прво искључиш аларм и тако се, лагано, одвикаваш од раног буђења викендом све док ти се не устали суботњи сан. Шалим се, наравно, мада се човек размази. Знаш да не мораш, планираш викенд, као временски период који траје два цела дана, који ћеш или да преседиш или да акцијашиш. Али, увек има али, дође неко да мало „меша малтер“ кад зидању није време.
            У уторак ми је у канцеларију свратио „надлежни орган“, од милоште звани шеф, који то не чини често. Изненадио сам се. Ем што је дошао до мене, ем што је имао нормалан тон у причи. Није изгледао ни нешто расположен. Чудно. Заиста чудан осећај. Ценим да људи тако изгледају кад иду код попа да се исповеде, тако некако. Седе он поред мене па поче са глупавим питањима и подпитањима о послу, шта ја радим, како ми иде и слично, а на сва већ зна одговор. Поставља их, онако, реда ради, да би „пробио лед“. Затим заподену разговор о тренутном пројекту, о терминима, о морањима и неморањима и дође до објашњавања шта су њему, неки обершефови, причали и придиковали. Кад је видео да сам почео чудно да га гледам упита ме, некако бојажљиво: „Да ли би могао да дођеш сад у суботу на посао?“ У фирми не персирамо јер се сваки дан виђамо и нема разлога да се ствара нека глупава баријера. Ако је шеф није Супермен, је л` тако? Ненавикнут на ову врсту питања-молби одговорио сам к`о из топа: „Да, што да не. Ако су термини и посао у питању, наравно.“ Ипак, напоменуо сам да ми је баш чудно да су термини одједанпут померени јер кад год добијам или узимам на себе било шта да завршавам, прво питам кад мора бити готово. Не волим кашњење. Ови супертермини нису били ту пре одмора. Па ово, па оно, па ето догодило се, па ето морамо, па они хоће пре, хитније им је него што су планирали, ми смо добро испланирали али, знаш, они и тако даље... Волео бих да могу да будем кући са породицом, но добро, шта је ту је. Није ми мило а и рачуни се неће платити сами од себе. Шефу би мило што сам пристао. Оде насмејан.
            Касније, током дана, сам разговарао са још пар колега које раде са мном и схватим због чега је шеф био онако понизан и помирљивог тона. Овој двојици се не долази. Не долази се и мени али нисам направио толику драму око тога. „На шта ово личи!? Баш ме брига за њихове термине, то је субота. Нисам ја ватрогасац па да радим суботом! Имам ја и лични живот. Није мени ова фирма све. Морам и око своје куће да сређујем. Доста сам ја испланирао и сад ово. Не, не, ово није у реду. Жалићу се ја због овога следеће недеље. Не може то тако. Ушета у канцеларију, као да је његова и одреди ко ће радити викендом. Шта он мисли, ко је он!?“ Јебем ти. Па да су му заказали одсецање ноге не би се оволико бунио. Плус што се сваки сат рада викендом рачуна у тзв. „слободно време“ и кад било ко од нас напуни осам сати тог времена, добија слободан дан који може да искористи кад год му одговара. Пуца им за слободан дан. Све ми је било јасно.
            У среду је један од колега „суботара“ мало закаснио на посао. Други је заказао посету градилишту у петак (ове посете трају неколико сати, не цео дан, што њега није спречило да се не појави на послу). У четвртак се један од њих двојице појавио на послу три сата касније! Кад му се већ рачунају прековремени сати у суботу, решио човек да их унапред искористи. Направи минус сате током недеље, добиће бонус у суботу и на крају месеца ће бити на потребној цифри и заболе га. Још нешто се догодило у четвртак. Нема шефа. Питамо где је и сазнамо да је на одмору! Нама распоредио суботу а он на одмор. Направио човек себи продужени викенд. Од недеље долази. Два дана су му уста била пуна координације, „нашег“ залагања и прилегања на посао да нам је већ свима био досадио. Схватили смо  колика је фрка, добро, долазимо јеби га више. Термини, извештаји, па опет термини, лудило, јао па јао и на крају идем ја да ладим јаја а ви завршавајте шта треба. Он ће да нам помогне, уложоће свој труд и умеће да нам помере термине, да нам олакша… Није него. Да неће то можда из куће да одради? То је већ лицемерје.
Дође субота. Дођосмо сва тројица. Имам шта да радим па сам и радио. Кад сам на послу, волим да завршим шта треба. Ако ми преостане времена за бацање, прочитаћу новине, а ако не… Ником ништа. Она двојица... муко моја. Сели пред компјутере, отворили новине, којекаве сајтове, па онда позив на окупљање зарад доручка, ту су и крофне, кафица… Од рада није остало ни „Р“! И то све без иоле стида и срама па још и коментаришу што би морали они ако је шеф на одмору. Њихов посао је њихов посао, шеф га неће завршити и заиста ми није јасна ова количина безобразлука.
              Рекох ја, у Немачкој је сада на снази чист, филтрирани социјализам. Не знам да ли су свесни да иду путем којим се ређе иде и све ми се чини да до комунизма неће ни стићи

14 коментара:

  1. He, he... pa, stvarno zvuči k'o neka priča iz samoupravljačkog perioda.

    ОдговориИзбриши
  2. A da li su te kolege (a i šef) pravi Nemci? Da nisu neka mešavina? A moguće je da je počeo da dominira uticaj istočnog (i još malo istočnijeg) bloka na nemačko društvo. Dobijamo Jugoviće i Turke sa nemačkim radnim navikama i Nemce sa istočnim osećajem za 'vatanje krivina (frigo scrotum vulgaris) i talentom za pobeđivanje sistema. Živela uranilovka!

    ОдговориИзбриши
  3. Самоуправљачки период. :) Свиђа ми се овај заборављени израз. Таман иде уз овај сто...

    Миркони, сви су Немци. Али баш, баш! Кад бих навео имена помислио би да гледаш сценарио за "Отписане"! Која ли су они, и да ли су, мешавина, немам појма.

    ОдговориИзбриши
  4. Sada, hteo-ne hteo, zamišljam tvoje kolege baš kao da su iz "Otpisanih"... sa sve šlemovima, onim metalnim "portiklama" i šmajserima. Ne daj se Prle (ili Tihi)!

    ОдговориИзбриши
  5. Ovo sve više liči na priče iz naših državnih preduzeća. Meni je neverovatno koliko kod privatnika sve razlikuje. Moje drugarice i dečko, koji rade po privatnim firmama, uglavnom imaju 4 neradna dana mesečno, prekovremeni rad...

    Drugarica radi u poslastičarnici. Plata joj je nešto niža od 20000. Ako je radila ujutru i otišla kući, uvek postoji mogućnost da će je ovi s posla pozvati da radi kao ispomoć od 8 do 12. Nema slobodnih dana za praznike. Ona je 1. januara u 8 ujutru već u poslastičarnici. To je i sad grozno, ali ne smem ni da zamislim koliko je to grozno kad imaš dete. Ova jedna radi na televiziji, pa je dežurna i 31. decembra u toku noći. Jbg, to uvek uvale njima mladima. Dobro, reč je o RTV-u (državna televizija), pa ona barem dobije duplu dnevnicu, ova što je u poslastičarnici može samo da mašta o tome. Ne pamtim ni kad je Milan došao sa posla, a da nije morao još nekoliko sati da bulji u komp... Ne buni se nikad. Tražio je kakav-takav posao mesecima i sad se ne usuđuje da zucne. Ova jedna radi kao lektor u maloj izdavačkoj kući. Svaki dan mora da radi i kod kuće. Kad je na poslu, ona obavlja sve i svašta... Kuva kafe, zakazuje prezentacije, uteruje dugove, traži kupce... Nosi tonu knjiga na ne znam koji sprat zgrade bez lifta... Jbg, mora. Gazdarica ju je zvala dok je bila na moru... Prvo kuka: "Jao ti još nisi došla." a onda joj kaže da mora početi da lektoriše neku knjigu čim dođe, to je sad prioritet... A njoj ostalo još nedelju dana odmora.


    E... I onda odem kod ćaleta na posao i vidim šta je bagra. Tako, k'o ti tvoji, samo na kvadrat. Npr. moj ćale radi tamo kao neki nadređeni (od milošte šef :P)... Ako jedan zaposleni želi da izađe sa posle u dva (a ne u 3), iz nekog banalnog razloga (mora do te i te banke, a ta i ta banka radi do pola 4, on ne može da stigne tralalala), ćale praktično mora da mu odobri. Ako ne odobri, biće cmizdrakanja, vrištanja, scena... Imali su nekog magistra, koji je svaki dan kasnio na posao po 3-4 sata. Čovek kanda bleji po netu do 3 ujutru i onda ne može da ustane.
    Onda zove oko 9 ujutru: "Mirko, ja zaista ne mogu da dođem. Nemaš pojma kako me boli zub, celu noć nisam spavao... Užas... Nemaš pojma kako mi je..."
    Ćale će na to: "Moja nećaka je odlična zubarka... Ima ordinaciju na Julinom brdu, a ti si na Belim vodama..."
    Ovaj: "Ma, ne, ne, ne... Već sam ja zakazao... blablabla..."

    Za tri dana zove, ne može da dođe, klinac mu ima temperaturu...

    Uverila sam se u sve to i sama. Jednog leta sam radila kod ćaleta preko "Omladinske". Menjala sam troje ljudi koji su bili na odmoru, a ostajalo mi je čak i vremena da odem na net ili da malo spremam "Narodnu književnost". Užas. :DDDDDD

    ОдговориИзбриши
  6. Viši inspektor Bešević20. септембар 2011. 04:00

    Hans Ditrih Genser se u grobu prevrce! :)

    ОдговориИзбриши
  7. Их бре Миркони, давно је прошло време оних металних портикли. Мада... Какви су резултати избора у Берлину ових дана, ко зна...

    Лајка, све што си рекла се, на неки чудан начин, може и овде пресликати. Приватници и овде иду до краја, до ћошкова које им дозвољава закон. Разлика између Немачке и великог остатка света, не само Европе, је што је радник, са сталним уговором, заштићен к`о бели медвед! Може шеф да га цима, наравно, али у границама дозвољеног. А сваки радник овде зна докле овај сме да га гура. ;)

    Инспекторе, не преврће се само он ;)

    Заборавих, Миркони, ја сам пре Прле него Тихи. :) Мада ми многи, који ме познају, тврдили супротно.

    ОдговориИзбриши
  8. http://imageshack.us/photo/my-images/52/nknknknlk.jpg/

    ОдговориИзбриши
  9. Pa gdje ste mi narode?!Uvijek se neko muva po kafani,dobro,dobroooo...samo da se "prijavim",skuham kafu,pa jurriiiss na prethodne blogove...
    Ajde pozdrav svima,i ranoraniocima,trudnicama,onima sto traze posao,onima kojima isti ide na q...,i tako-to.I muzicarima,naravno.

    ОдговориИзбриши
  10. Viši inspektor Bešević24. септембар 2011. 16:34

    Lomi,proverio sam na netu. Sa'ranismo zivog coveka! :)) Genser je jos ziv,a Helmut Kol je umrEo. :)
    Nego,hteo sam samo kratko,jos od prosli put...na zadati astal.
    Jedna subota manje vise jednom u ko zna koliko meseci ili godina,cak iako je sef otisao na odmor. Cenim da si u prednosti,jer si kod sefa prihvatio ono sto su ostali odbili i jos se nisi ni bunio,pa ce mozda sutra to neko da uzme kao plus kada bude trebalo.
    Racunam da ti ionako ta jedna subota privatno nije znacila puno,a poslovno mozda prevagne na tasu...negde nekat...kao i svaka sledeca slicna situacija. Mozda,a mozda i ne...jebiga.
    Sto se tice bundzija...sto sam vise upoznavao razne ljude i zemlje,kapirao sam da socijalisticko samoupravljanje i sve u vezi sa tim nije nas proizvod i da smo ga mi samo praktikovali prebrzo i previse...zapad to radi postepeno iz godine u godinu. Pa Francuzi vec godinama imaju radno vreme od 7h,da ne pominjem ostale privilegije od od 5-6 nedelja odmora i ostala ludila,porodiljska itd.
    Secam se da su u Norveskoj pre neku godinu planirali da uvedu za rad na platformama nedelja-nedelja (nedelja rada,nedelja pauze) pa se nekim strancima to bas i nije svidelo,jer bi onda vecina Norvezana nagrnula na platforme,jer je to vrhunsko radno (ne)vreme i jos vrhunskija plata. :)
    Ne znam sta je na kraju bilo sa tim...verovatno nista.

    ОдговориИзбриши
  11. Тина, бар си се јавила :)

    Инспекторе, ми смо, као и увек, све хтели на брзину и што је пре могуће да престанемо потпуно да радимо а да имамо! Е то нема нигде! Али смо што пре прионули на примену нерада. И нисмо успели :) Сви остали су почели давно и још увек врло лагано примењују "самоуправљање"... Сад сам се сетио једне сцене из "Видимо се у читуљи" кад онај инспектор прича како је код нас у криминалним круговима битно да се на брзину заради која хиљада. НИје битно ако неко има план како да годинама зарађује, не, не... а још и ако има кога да зајебе приде, е то је онда најбољи начин! Лепо је говорила моја баба: "Што је брзо, то је и кус`о!"

    ОдговориИзбриши
  12. Мисли само навиру :) Има и виц на ову тему са два бика.
    Седе два бика на брдашцу. Један стари и један млади. Седе и посматрају краве како пасу, кад ће млади: "Еј, `ајде да се сјуримо доле међу њих и појебемо по једну, а!?" Матори ће, крајње смиреним гласом: "Не. Сићи ћемо врло лагано. Ушетаћемо међу њих и појебаћемо их све!"

    ОдговориИзбриши
  13. А сад, трк сви за следећи астал! :)

    ОдговориИзбриши

Пратиоци

Претражи овај блог

...

free counters