Prime Directive

И да будемо начисто. Вређање мене овде још и може да прође, задаћете коју рану мојој сујети, зарашће, нема везе, али вређање неког другог, на мом блогу, мојој авлији, не дозвољавам. Ово сматрам разбибригом и малом можданом гимнастиком а не огласним простором те ако неко жели некога да прозива, нек` лепо отвори свој налог па удри брате, сестро или шта си већ. Свађа и те клиначке глупости не долазе ни под који обзир! Није цензура већ немање разумевања за приземна срања. Ако ме нешто нервира и диже ми притисак је препирање ради препирања! Двоје не може да разговара ако имају исти став, то је јасно ко летњи дан у подне, али контрирање зарад самозадовољавања личне малограђанштине заиста нема шансу. Аргументовани ставови долазе у обзир, то волим и много ценим и надам се истима. Унапред хвала на разумевању.

Понешто о мени

Моја слика
Половина људи има константну жељу да другима прича приче и објашњава очигледно. Ја спадам у другу половину. Ако имам шта да кажем рећи ћу/откуцаћу овде па кога интересује, интересује. А кога не интересује... изгубио је 10 секунди живота док је и ово читао. Нек` тражи бољу кафану!

... а кога интересује више података о мени:

недеља, 29. мај 2011.

Напредујеш, напредујеш... Нека, нека, ваља се!

           По повратку са обуке за администратора у програму у којем сам до сада радио, дочекале су ме реченице овог типа. Неко је то рекао са више радости, неко са мање, неко са мало забринутости, усуђујем се рећи чак и зависти али да не претерујем. Ипак тај курс, та обука и није нека велика ствар. Већи проблем је примена свега тога и наплата те нове делатности.
            Поред свега интересантног што сам тамо чуо, схватио, научио неколико мисли је наставило да лута овом мојој, можда лудом, главом. У ствари, може се рећи да нису мисли већ комплет питања: „Чему све то? Треба ли ти то све у животу? Зар ниси довољно до сада учио, брате мили...?“
            Фирма ме је послала на ту обуку. Дакле, ја сам им потребан са тим нивоом знања. Јасно. Иначе, тај курс толико кошта да ја и не бих могао самом себи да га платим. Међутим, што више радим и напредујем у послу, све сам некако даље и даље од онога што сам прво учио и дипломирао. Имати неко звање и није нека мудрост ако не можеш да се продаш и да га примениш, то сам давно научио. С тога сам још током студија ишао на којекаве курсеве програма и језика. После година и година студирања, имао сам диплому, знање (у мањој или већој мери) језика и умеће баратања компјутером. И? Ништа. Још увек се, с времена на време, развлачим по којекаквим курсевима, школама и школицама за све и свашта. Све је фазону: „Треба ми за посао.“ Да ли је заиста тако?
           Негде сам прочитао, или чуо, свеједно, да је човек најкомпетенији за свој посао на почетку каријере. Што је бољи у свом послу, а свако нормалан се труди да буде бољи, то га све више и више унапређују. Постављају га на нова радна места, дају му нова звања, нове обавезе. После извесног времена, више се уопште не бави оним за шта је школован већ нечим сасвим стотим. Самим тим постаје некомпетентан у свом послу. Нема школу за то радно место, нема довољно стажа а нема ни правог искуства, јер док су га премештали с једног на друго место, увек је стицао искуство за нешто друго. Кад се мало поразмисли, има смисла.
          Ја сам очит пример за ову причу. Почео сам као Машински инжењер процесне технике а пензију ћу, како ствари стоје, завршити као програмер! У чему је фора? Због чега је ово овако? Знам да је већ дуго времена тренд запошљавања људи који знају нешто а имају у позадини обуку за нешто друго па као „боље разумеју поенту посла!“ Један од мојих колега се одмах после студија запослио као продавац камиона и аутобуса! Ни мање ни више. Био је конкурс, отворен за све, на који се пријавило доста људи са различитим стручним спремама и различитим школама и факултетима. Чак је било наглашено да предност имају кандидати са звањима техничких факултета! Примљени су само машинци. Зашто? Зато што познају материју. Умеју да разумеју потенцијалног купца када се двоуми између камиона са ваздушним или само опружним ослањањем и да ли им треба сандучар или кипер, и тако даље. Звучи логично али чему онда трговачке школе? Где ће они? Биће да морају да иду на додатне курсеве језика, информатике, машинства, електротехнике, хемије, физике... Да се разумемо, колега је презадовољан. Добра плата, добра фирма, нема шта. Али да ли је он сад продавац или машинац? Није више ни једно ни друго. Пре ће бити да је франкенштајнска мешавина обе сорте. Посматрајући овај пример, ја видим себе. Постајем опака мешавина егзактног машинца којем сваки милиметар ван опсега изазива гађење и програмера који жели да омогући, олакша, рад што већем броју корисника. Једно с другим, нема никакве везе а мора функционисати у симбиози.
            Може ли овај суживот две различитости опстати? Мора. Нисам више обавезан само према себи већ и према све брже растућој породици. А нико ме ни не пита. Да сам свој газда, болело би ме баш дупе за сва ова издркавања. Кад сам се запошљавао било је: „Значи ви сте Машински инжењер... хмммм... лепо, фино. Које језике знате? И све можете да користите? Одлично. И за крај, једно питањце. Које програме познајете а које можете да користите на професионалном нивоу? Аха... да, да, тај се подразумева, наравно... мхм, да и тај... И наравно Виндоуз окружење, је л` тако? Овде сте сигурно упознати са Вордом, Екселом и тим, неким пакетом Офиса, надам се. Одлично. Е па овако. Нама је потребан неко ко је икусан у ______ програму јер нам треба за припрему цртежа у електронској форми. Није згорег ни познавање моделирања у истом али би нам баш одговарао неко ко би могао да се посвети овоме. Да то све припреми и сложи како би изгледало што боље. То што сте машинац је одлична ствар! Познајете материју већ на први поглед! Одмах сте експерт, тако рећи...“
              Све сам сигурнији да факултети служе за звање „експерта“ али не гарантују ама баш ништа више у животу. Да бих имао више, морам увек ићи на степеник изнад, даље од свог звања и умећа. Да апсурд буде већи, све сам боље плаћен... Или ћу бити! Ма наплатићу ја ову зајебанцију, јебаћу им кеве, само тако!

33 коментара:

  1. Ulični... (neregistrovani)30. мај 2011. 02:24

    Ranije je osnovna škola bila nekakav uslov. U današnje vreme osnova je završen fakultet, a posle... kud te život odnese.
    Ja sam (u ovom 21. veku) sa mojom srednjom otrilike k'o moja baba Milka (u onom 20. veku), koja nije imala ni dan škole. ČD

    ОдговориИзбриши
  2. Ту си у праву Улични. Потребно је све више и више дана школе да би радио и најобичнији посао. Оно што мени почиње, не баш да смета, али да ми се намеће је све веће удаљавање од онога што волим и за шта сам се поодавно пре определио... Могу ја и ова нова срања да искењам, није фрка али докле ће то мој стомак да поднесе, не знам. Могуће је и да ће једном да ми пукне сајла, да се окренем и одем са мојом маленом у непознатом правцу!

    ОдговориИзбриши
  3. Opa! Imamo novog neregistrovanog gosta u kafani. Dobrodošao! Videćeš, nije ovo tako loše mesto... ma ući ćeš u štos brzo, ne sumnjam!

    Ne znam kako je u inostranstvu ali kod nas, u Srbiji, sem kakvog-takvog obrazovanja, za napredak u profesiji (ili samo za ulazak u profesiju) je NAJČEŠĆE potrebna i veza. Da (polu)citiram stihove iz poznate pesme Partibrejkersa: "Bez veze si niko, bez veze si ništa..."

    Ima mi logike da poslodavac ulaže u svog radnika (ako mu je to potrebno). Nešto kao nadogradnja kompa. Što više novih komponenti, to bolji multitasking. Naravno, i matična ploča (baš kao i ljudski mozak (ili ljudska volja) ima svoja ograničenja. Gazda, cenim da ćeš (dok je potrebe) biti "apgrejdovan" do 40-45. godine a posle sledi lagano puštanje gasa...

    ОдговориИзбриши
  4. Gazda, ne bih se ja žalio. Bar ćeš biti novčano nagrađen za dodatno "skakanje po ganglijama". Pritom, moraš biti zahvalan (baš kao i ja) što imaš mogućnost da surfuješ po netu dok si na poslu. Taksimetar radi a mi flekamo stolnjake po virtuelnim kafanama...

    ОдговориИзбриши
  5. Auf, ja ovo ne smem da komentarišem. ja ću se školovati do kraja života, a posao neću naći nikada, ni za manje, a ni za veće pare.... Bolj' da ćutim. :)))

    ОдговориИзбриши
  6. Миркони, није да се ја ту сад нешто жалим. Мислим, не тражи се од мене да копам ровове за каблове, сечем дрвеће или утоварујем угаљ по васцели дан. Једноставно примећујем да се удаљавам од онога што заиста волим и што заиста знам. Имам утисак да ћу целог живота, или до тих неких 40так, бити "обучаван" за којекаве новотарије и да ћу у пензију отићи као потпуно друга особа! :)

    ОдговориИзбриши
  7. Gazda, kad moram nešto da radim a ne volim ili ne želim to, onda mi sve deluje kao te radnje koje si naveo... ma koliko "lak" posao bio. Čak me ne bi odobrovoljila (možda malo) ekstra novčana naknada. Lenjost je jedna od mana (ili vrlina) koju uporno gajim...

    Školovan sam za sasvim drugo zanimanje i, sva sreća, nisam nikad radio u struci. Preko veze sam se zaposlio ovde gde sam a kad bih morao da promenim radnu sredinu, samoinicijativno bih unapredio svoje znanje. Na drugim mestima bi mi to novostečeno znanje bilo potrebno ali ovde gde sam sada... ne.

    Ipak smo u 21. veku. Biće sve normalnije da čovek bude SVAŠTAR i radi one poslove za koje i nije prvenstveno obučen jer tržište tako diktira. Da mene neko pita, zaposlio bih samo robote a mi da tovimo guzice. Ipak, moraćemo da sačekamo još koju godinicu za tako nešto.

    ОдговориИзбриши
  8. Neregistrovani Uličar31. мај 2011. 12:10

    Ja sam siguran da dolazi vreme usko specijalizovanih. Znači, super-ekstra-mega-dobro poznavanje JEDNE oblasti (naravno, razni "dodaci" su obavezni). Jer, svaštare (one koji znaju od svega pomalo) je lakše pronaći nego...
    Ali, ovo kod Gazde i nije taj slučaj, već postepeno skretanje sa glavnog pravca.
    No, ne treba ni da se žali mnogo, jer da nije tog glavnog znanja koje poseduje, ne bi ni bio u prilici da od nečega skreće (tj. stvarno bi možda morao da pristaje i na kopanje kanala za kablove, da bi zaradio za život).

    ОдговориИзбриши
  9. Onaj koji je usko specijalizovan će biti osuđen na čekanje da poslodavac traži baš TO, usko specijalizovano zanimanje (sem ako nema vezu).

    Iz perspektive onog koji TRAŽI posao, logično je da se bude SVAŠTAR iliti dobro obučen iz više oblasti jer time se širi mogućnost da se nađe posao.

    Iz perspektive onog koji NUDI posao, logično je da se ulaže u radnika koji je već na platnom spisku a koji će raditi i taj dodatni posao (kad zatreba). To je i mnogo jeftinije nego zaposliti novog radnika "specijalca".

    Što se tiče Gazde, s obzirom da je iz tehničke struke, opet mi je logično da mu profesija evoluira jer takva je to disciplina. Stalno se nešto unapređuje i treba to ispratiti...

    Na kraju, sve to se može porediti sa fudbalom. Neko od malih nogu trenira i igra kao špic igrač a onda dođe u neki veliki klub i trener ga baci na neku drugu poziciju. Ako je dobar igrač, davaće golove i iz svlačionice! :)

    ОдговориИзбриши
  10. Neregistrovani Uličar31. мај 2011. 13:23

    Kada su sitne ribe u pitanju, tačno je sve to, ali ja sam više imao na umu krupnije igrače i poslodavce kojima je bitniji kvalitet, a ne to da uštede jednu platu.
    Svaštar, sigurno je, ne može da se meri sa specijalcem.
    Fudbal? Pa, ni Messi, kao bek ne bi verovatno bio svetska klasa, dok bek iz Miroševce F.C. ako je dobar igrač, bio bi dobar i kao špic... u seoskoj ligi.

    ОдговориИзбриши
  11. Dobro nisi Mesija stavio na golmansku poziciju... Tu tek ne bi ništa napravio.

    Nisam ni pričao o sitnim ribama npr. pljeskotekama (mada nije loše znati praviti i pljeskavice). Nisam pričao ni o krupnim ribama npr. hirurzima (tu su specijalci nezamenjivi). Pričao sam o standardnim ribama za koje će ogromna većina populacije i raditi. Tema je uopštena, pa se ne može ići u detalje ali velika većina firmi (makar u Srbiji) itekako bi pre izabrala doobuku svog radnika nego uposlenje novih radnih usta. Ako je pos'o urađen dovoljno dobro, niko neće težiti perfekciji preko svog novčanika. Uostalom, čovek je čudna biljka, snađe se kad mora pa može da uđe u štos neke oblasti koja mu inicijalno nije ni padala na um.

    ОдговориИзбриши
  12. Neregistrovani Uličar31. мај 2011. 15:00

    Kakva nam je riba Gazda?
    Je l' za Barsu, Miroševce F.C. ili za Berlinsku Hertu?




    p.s. pa, nije bila fora da Mesija pošaljem među stative. On ni prečku ne može da do'vAti...

    ОдговориИзбриши
  13. Ubeđen sam da Gazda pravi dobre pljeskavice.

    ОдговориИзбриши
  14. Делим Мирконијево мишљење. Кад год кажем да знам "то и то" то и није тако лоше али ако кажем да знам "ово и оно"... ееее... онда се ствари много мењају. Што сам већи мултипрактик, то сам пожељнији запослени. Ја сам спреман, ако БАШ више не будем имао посла за који сам и обучен и научен, и да копам канале, и да возим камионе, и да утоварујем џакове брашна, ма било шта што може да омогући плаћање рачуна мојој породици. Нема ту нека велике филозофије.

    Свака фирма, ипак, има по неког радника који има брда и планине искуства и њега не дају ни за живу главу! Тај свој посао зна до перфекције! Они су ретки и заштићени к`о бели медведи. Док неко од нас, обичних мултипрактика, дође до тог нивоа... много ће воде реком да протече. А можда ни тад. Шефови су и овако и онако само шефови. Они причају да имају проблем са стресом око добијања нових послова али то нема везе са тим већ са страхом да их не најуре као неспособне јер само то и знају да раде. :) Или ће их неке више инстанце најурити, јер им не налазе више место у систему, или ће радници почети да штрајкују.

    П.С.: Пљескавице правим по рецепту једног Лесковчанина из војске. Био сам метар дана у Нишу и рекох једном приликом да ми се допао роштиљ. Овај се нађе скоро па увређен и даде ми рецепт. Основни рецепт за ћевапе и пљескавице (варијације су на тему "ко воли нек` изволи"). Једноставно и добро али овде немам све састојке тако да су бледа копија. Тек да ме мине жеља и то је то.

    ОдговориИзбриши
  15. Ovde su pljeskavice a kod Lajke u kujni je pivo i kafica. Možda Ulični ponudi neke kolače... :)

    ОдговориИзбриши
  16. Viši inspektor Bešević2. јун 2011. 03:37

    Moje misljenje je da za pekare i pogrebnike nikada nema zime sto se tice posla. :)
    Ne bih imao sta dalje da kazem na temu skolovanja. :))
    Naravno,da je na neprikosnovenom prvom mestu posao u javnoj sluzbi preko veze. Jel se to racuna u STRUCNOS'? :) Ipak,izvinite me,ali biti inspektor je ipak ozbiljna strucna sprema...visoka! :)

    ОдговориИзбриши
  17. Lomi, a da podelis s nama recept za pljesku?

    Mi smo par puta pokusavali kod kuce da sami pravimo cevape, i nikad nismo bili bas fascinirani efektom. Neki su bili blizu, neki jos blize, ali ni jedni onako da kazes "e, to je to". A bilo je i pokusaja dodavanja ovcetine, pa starog hleba, cak smo nasli i neki recept sa mlevenim ledom (to se jos nismo usudili da probamo), ali nista. U stvari, fascinirani smo banjaluckim cevapima. Lajka ce znati o cemu pricam. Ima jedna banjalucka cevapdzinica (ako se tako pise) u NS iza Futoske pijace, da crknes od lepote. Al u kucnoj radinosti im nismo ni do kolena. A bas se trudimo :)

    ОдговориИзбриши
  18. Ja nikad ni ne pokušavam da sama spremam ćevape i pljeke. Postoji toliko mesta na kojima mogu da pojedem pljesku za maksimalno 150 dinara. Zato ni ne pokušavam. Verovatno ću pokušati kad budem imala veću porodicu. Do tada - ne! :)))

    ОдговориИзбриши
  19. Свуш, прво морам да приметим да ти је тренутни окидаћ за разговор неки рецепт :) Без рецепта, ништа, тајац! Нема везе, нек` си ти нама жива и здрава. Даље, Лајка је у праву. Има толико добрих места где се могу пазарити одлични ћевапи. Ја их правим јер немам где да их купим. Добро, де, јесам их и пре правио али не тако често.

    Елем, ево га тај рецепт за ћевапе и пљескавице.
    Потребно:
    - 55% јунетине
    - 25% свињетине
    - највише 20% овчетине
    - сода бикарбона (кафена кашика на килограм меса)
    На укупну количину меса се додају још:
    - 1,5% соли
    - 10% презли
    - мало воде (на килограм меса највише 1dl)
    - који чен белог лука
    - бибер
    - млевена паприка
    За пљескавице у ову масу додати:
    - млевену љуту паприку
    - црни лук.
    Припрема:
    Самлети месо, помешати га, додати соду бикарбону, со, презле, воду и зачине. Добро пормешати и оставити да одстоји 24 сата. Није згорег оставити направљене ћевапе још 24 сата.

    Ово је оно што ми је издиктирао али није хтео да ми каже трикове и осталу "чаролију", јеби га. У сваком случају овај рецепт баш ради посао чак и ако ни мало не мењаш и не додајеш друге састојке. Следеће што ћу ја да урадим је да ћу на направим пуњене... Сир, шунка... мммм... ;)

    ОдговориИзбриши
  20. Ispašću ovca... što mi i doliči... Ali, recite ovci gde da nađe jebenu ovčetinu!!! Ja i ćuretinu jedva nađem. Da li je neko probao patku (bez prljavih misli, molim)? :DDD

    ОдговориИзбриши
  21. Ja sam probala patku u kineskom restoranu u Nemackoj, u nekom malom mestu blizu Stutgarta, ne znam mu ime. Jedna od najboljih stvari koje sam ikad jela, ali mislim da je to zbog nacina pripreme - bila je extra crispy odgore, a unutra extra soft. Kako, nemam pojma.
    Neki dan sam videla u Merkatoru supu od patke u kesici, ali nisam kupila. Konkretno pacece meso ne znam da li ima uopste da se kupi i gde.

    Dobro si primetio, Lomi - hrana je okidac. Imam pojacanu zelju za cudnim vrstama hrane u cudno doba dana i noci, ali smem jos javno da se hvalim dok na odradim prvi ultrazvuk. Ko baba neka - da ne cuje zlo :)

    ОдговориИзбриши
  22. Lajka, jebenu ovčetinu možeš naći kod svakog usamljenog pastira.

    ОдговориИзбриши
  23. Ahahahahahah, Mirkoni careeee, ahahhahhaha ČDČDČDČD

    ОдговориИзбриши
  24. Neregistrovani komentator, koji neće da čatuje sa ostalim (i registrovanim i neregistrovanim komentatorima), već želi da samo povremeno (ako misli da ima nešto mnogo kul da napiše) ostavi po koji komentar koji ima veze sa postom koji je napisao Gazda kafane, jer i Gazda navraća u njegovu (aj da kažemo) kafanu, pa je red (mada već dugo nije ostavio neki komentar, ali on vidi u statistici odakle mu dolaze posetioci)...6. јун 2011. 01:51

    Ka' će novi post?

    ОдговориИзбриши
  25. @ Neregistrovani komentator, koji neće da čatuje sa ostalim (i registrovanim i neregistrovanim komentatorima), već želi da samo povremeno (ako misli da ima nešto mnogo kul da napiše) ostavi po koji komentar koji ima veze sa postom koji je napisao Gazda kafane, jer i Gazda navraća u njegovu (aj da kažemo) kafanu, pa je red (mada već dugo nije ostavio neki komentar, ali on vidi u statistici odakle mu dolaze posetioci)


    Čim se završi mrs... Inače, gore si demantovao sebe. Ono ima sve odlike četa. Ali, dobro...

    ОдговориИзбриши
  26. Neregistrovani komentator, koji neće da čatuje sa ostalim (i registrovanim i neregistrovanim komentatorima), već želi da samo povremeno (ako misli da ima nešto mnogo kul da napiše) ostavi po koji komentar koji ima veze sa postom koji je napisao Gazda kafane, jer i Gazda navraća u njegovu (aj da kažemo) kafanu, pa je red (mada već dugo nije ostavio neki komentar, ali on vidi u statistici odakle mu dolaze posetioci), ali ga je jedan lukavi neregistrovani komentator (koji mnogo brka druge komentatore sa nekim trećim komentatorima) navuk'o, pa jeste malo čatovao (al' samo u vezi teme posta)...6. јун 2011. 11:35

    ;) (čd)

    ОдговориИзбриши
  27. http://static.panoramio.com/photos/original/18842364.jpg

    ОдговориИзбриши
  28. Mirkoni, da li ti Novaka pratiš na Sportklubu?

    ОдговориИзбриши
  29. Da, kad ima. RG-a nije bilo pa sam gledao na Eurosportu. I nije samo Viško razlog već slika 16:9 koju redovno emituje Sportklub i (često) Eurosport. Ja sam se 4:3 formata davno rešio. Što pitaš?

    I gde nam je Gazda? Nije valjda, ne daj Bože, jeo krastavce...

    ОдговориИзбриши
  30. Pitam zato što ovi na blogu toliko seru kako Viško navija za Feda i Nadala protiv Novaka, pa moram da pitam nekog objektivnog. Sad su se dohvatili i njegove stručnosti. Kakvi smo mi Srbi. Pola njih je počelo da prati tenis pre 3 meseca, a sad znaju više od teniskog trenera i sportskog novinara....!!!!

    ОдговориИзбриши
  31. Ma jok. Viško ne navija za njih protiv Novaka ali navija za svu trojicu. Mada, i ja sam od onih koji cene Federerovu igru i rezultate... ali ne i karakter. I sigurno bih navijao za Novaka i da nisam "iste gore list". Volim, bre, žive ljude u sportu a ne mašine. Zato sam nekad i navijao za Bekera i Agasija.

    ОдговориИзбриши
  32. Краставце јесам јео али нисам био при компу. Били смо на малом излету до једног млина. Причаћу вам. Он је далеко од модерних цивилизацијских тековина (осим ако не доплатиш...) па ће данас нови астал. Тура на рачун куће!

    ОдговориИзбриши
  33. Neka astal bude kad bude.

    Mirkoni, ja uvek navijam za Nadala protiv Fedeksa, najviše zato što je Fedeks arogantan. Ali, ovi naši debelo preteruju Ako je neko uvek hvalio Novaka, to je bio Viško. Šta onda reći za Krivokapića koji je uvek zvučao kao da navija protiv Jelene.

    ОдговориИзбриши

Пратиоци

Претражи овај блог

...

free counters