Prime Directive

И да будемо начисто. Вређање мене овде још и може да прође, задаћете коју рану мојој сујети, зарашће, нема везе, али вређање неког другог, на мом блогу, мојој авлији, не дозвољавам. Ово сматрам разбибригом и малом можданом гимнастиком а не огласним простором те ако неко жели некога да прозива, нек` лепо отвори свој налог па удри брате, сестро или шта си већ. Свађа и те клиначке глупости не долазе ни под који обзир! Није цензура већ немање разумевања за приземна срања. Ако ме нешто нервира и диже ми притисак је препирање ради препирања! Двоје не може да разговара ако имају исти став, то је јасно ко летњи дан у подне, али контрирање зарад самозадовољавања личне малограђанштине заиста нема шансу. Аргументовани ставови долазе у обзир, то волим и много ценим и надам се истима. Унапред хвала на разумевању.

Понешто о мени

Моја слика
Половина људи има константну жељу да другима прича приче и објашњава очигледно. Ја спадам у другу половину. Ако имам шта да кажем рећи ћу/откуцаћу овде па кога интересује, интересује. А кога не интересује... изгубио је 10 секунди живота док је и ово читао. Нек` тражи бољу кафану!

... а кога интересује више података о мени:

недеља, 7. новембар 2010.

Забава са органима власти

Поведе се синоћ разговор и како то обично бива, увек се у мушком друштву дотакну одређене теме. Догодовштине са женама, током војске или са муријом. Е па ово последње је синоћ било доминантно.

Колега се враћао из града кући у неко глуво доба ноћи и направи прекршај скретањем у неку уличицу и наиђе на патролу, која је тај прекршај видела. У супротном то и не би био прекршај, зар не? Добро вече, добро вече, ваша документа. Погледа полицајац шта има, он сам у колима, нема ни пијаних ни дрогираних, дозвола уредна, чак и ауто опран! Шта ће, `де ће, упита га: "Па добро бре мајку му, шта ти је требало да скренеш овде, а?" Овај се збуни, глупо је питање, и одговори му у стилу да је журио јер је уморан и слично. Пандур настави бити упоран, док му је колега куњао у колима. Наставе они тако па што, па ето, па што, па ето и на крају дођу до цифре од 1000 динара. Једна црвена и решена ствар. Колега рече: "`Ајд 500! Јел може?" "Чекај мало, немаш ни хиљадарку?" "Па био сам у граду јеби га..." "Добро де, дај тих 500 и губи се!" Маши се за новчаник и пружи му руку а у њој црвена! Пандур забезекнут! "Шта је бре ово!? Јел ти то мене зајбаваш, а!?" "Није бре него морам и ја нешто да доручкујем... Имај душу..." Прича се завршава закључивањем да овај има душу, затим раскусуравањем и викањем службеног лица у толикој мери да је закуњали колега изашао из аута да провери шта се овај који мој дере!

Својевремено, док сам студирао, радио сам као возач у једној приватној фирми која је продавала компјутере и опрему за исте. То сам радио са ћалетовим колима. Застава 101, у довољно добром стању и лагано. Амортизација је била урачуната у плату. Нисам се жалио јер је шеф рекао да ће ми чак и рефундирати ако будем морао да подмитим неко службено лице да би робу испоручио купцу на време. Елем, ишао сам на аутобуску станицу по неки пакет и пратио сам бусеве који тамо скрећу, иако стоји знак да не смем. Ипак скренем кад 20 метара касније, стани. Полиција. Паркирам са стране, изађем на захтев чике у плавом а он сав нешто бесан. "Не обраћај ми се, правац у Пежоа код колеге!" Видим да је враг однео шалу па послушам и гледам како пристиже бус од којег треба да узмем пакет. А Београд му није последња станица. Ух... На путу до кола кратко зовнем шефа, објасним да некако зове возача и да ме чека. Хоће ли, не знам, морам да "задовољим" лице правде. Полицајац у колима седи на возачком месту, задригао, повелик, са изразом лица као да је скоро појео тринаест бурека и попио бар седам јогурата, ми се обрати са класично глупим питањем: "Шта ти је ово требало?" Почнем ја ту срцепарајућу причу да сам студент, да је ауто ћалетов и да ми сада одлази бус јер не стижем да узмем пакет... Он ће: "Јеси ли се везао?" Видим да је у питању потрага за кешом. Добро, значи тако. Е па не дам! Никад нисам и нећу! Ко вас јебе! Ако сам направио прекршај, пиши казну а ако нисам не сери! Са тако накурченим размишљањем му се обратим: "Јесам, увек се вежем, ено питајте колегу ако ми не верујете." Увек се вежем али увек! "Аха..." и нагне се некако напред и погледа у правцу кола и опет се огласи: "Чисте су ти таблице... јеби га!" Јесу, што нису... "Знаш шта момак, `ајд ти лепо напоље и пази мало шта радиш, `оћеш?" "Хоћу, хоћу, како нећу, до виђења!" Сероња... смарао ме, трошио ми време а ја сам после њега морао да трчим на одлазни перон у потрази за пакетом. Ауто сам оставио тамо где ми је онај рекао да паркирам. Непрописно али јебе ми се... И без бриге, пакет сам нашао...

Пријатељи мојих родитеља су путовали кроз СФРЈ на море. У Хрватску. Спуштали се негде из Босне према Шибенику па су хтели на Хвар. Како је било вече, упитају неког у сред вукојебине да им каже куда би требало да иду. Он их упути на неку пречицу и то се испостави као јебенија варијанта. И негде у пола ноћи наиђу на милиционера како стоји поред пута. Стоји човек, дигао руку и реше да га приупитају: "Добро вече!" Одговора нема. Чудно али они ипак наставе: "Извињавам се, на коју страну је Шибеник?" Онај ништа. Јави се човек са задњег седишта. Викне: "Друже на коју страну да идемо? Пола ноћи је, уморни смо, где да идемо?" Ништа. Само стоји са дигнутом руком... Закључе да је глув па да му приђу мало ближе. Кад су пришли видели су да су покушали да комуницирају са макетом милиционера... Укинуте су давно али се и ово збило давно.

Враћао сам се са кумом из Новог Сада. Отишли да видимо шта се тамо догађа и остали. Он попио, спустио сувозачево седиште, хрче и тек по неку проговори. Ја нисам пио јер сам возио. Сео и кренуо. Старим путем до Београда, кроз села.  Јест` да је кроз села и слендре али не плаћам глупаву путарину за ауто-пут, који успут речено и није завршен. И негде у Новој, или Старој Пазови, не сећам се, патрола. Заустави ме и почне да ми завирује у кола са батеријском лампом. Кум хрче, није везан, наравно за разлику од мене, мрмља и псује ко му је, и зашто му је, уперио лампу у очи, а пандур ми после прегледа докумената уради проверу аута! Светла, мигавци, сва четири, ручна, осветљење таблице... све ради! Нисам волео кад ми нешто не ради и не дам да ме јебу због тога. Ништа. "Изађите из аута?" "Обојица или...?" "Не. Само ви. Онај је пијан, ко га јебе... Отворите гепек." Отворим а он ми тражи да му покажем троугао, пакет за прву помоћ, резервне сијалице, ма све бре ту, нема грешке. Не лези враже, сине му генијална идеја! "Где вам је сајла за вучу?" Будући да ми је ујак полицајац, рекао ми је да ставим било какву сајлетину у ауто јер има глупих колега који ће ми то тражити. Ћале је у селу узео једну расцветалу од комшије трактористе и ћушнуо је у гепек. "Ево, изволите," рекох. "Аха... и њу имаш..." разочараног гласа. "Ништа, срећан пут!" Салутира ми и отпоздрави ме... Кретен залудни.

Кум је касније купио ауто. Ишао сам са њим до Суботице по исти. Мост код Бешке и прекорачење брзине... а таман је био запалио цигарету. Није био мој ауто иначе то не би могло. Баци он исту, онај упита већ устаљено глупо питање, кум исуче брзином светлости једну црвену и до виђења. Трајало је минут, до минут и по. Причамо о томе, пали он следећу пљугу кад опет патрола. Баци цигарету, упита шта би. Прекорачио брзину, опет! Крене пандуру на мотору да објашњава како није видео знак, па како, па зашто и где смо пошли и пронађе му сентименталну жицу јер је исти био из Суботице! Прође без казне и да мени да ја возим јер хоће да запали цигарету а да га то не кошта хиљаду динара. А било је то пре добрих пет, шест година. Хиљадарка је тада била много више него данас.

Како је купио породични ауто, једно вече добије позив-молбу од другара којем треба неки такав ауто да оде у тазбину са женом и дететом па му треба помоћ. Он има фирму и једно доставно возило и Бе-Ем-Ве Зе-3, плави двосед кабриолет, којег је добио као дуг и који не може да прода јер је краден. Може да га воза по Србији али даље не. Предложи му да му да њега за пар дана, док се не врати. Што да не. Тај исти кабриолет овај воза већ годину, две и нема разлога да тму не учини. Дакле, овај њему у замену да пицоловца за викенд. Није лоше... Сутра вече дође субота па што га не би мало провозао. Ја нисам могао па он зовне комшију. Није планиран излазак у неки клуб већ само вожња и овај и комша излети из стана у неком шорцу, силеџијки и папучама. Седну и крену да се возају. Сврате с њим до неизбежне Силиконске долине да провере погледе спонзорушица. Све је било бајно, сјајно и крену назад. Дорћол је то, субота вече а то је мамац и за интервентне екипе Полиције. Са њима нема зезања! Три улице даље од Страхињића бана, заустави их једна. "Добро вече, документа." Загледа у њих па упита: "Јел ти се то ортак дрогирао или је само пио?" "Ма јок, он тако увек изгледа. Нисмо били нигде, само смо у пролазу." "Лепо момак, лепо, него што ниси регистровао ауто, а?" Ух јебем ти, па како није регистрован!? Прошло му је кроз главу и да је краден па ако сад крену да проверавају, муко моја... "Како није регистрован?" "Ти то не знаш да читаш? Истекла ти бре регистрација пре три дана, момак. Шта ћемо сад, а?" Кум збуњен, делимично сјебан, комшија му пребледео, одједном му би прохладно у папучицама у сред лета... Ипак, изусти: "Не знам шта ћу... ево реците ви мени?" "Види, имаш среће. Завршава нам се смена, скоро смо јели али смо ожеднели." "Шта ја треба да радим?" "Ено тамо, иза ћошка, у другој улици је један дисконт па нам узми... Миле, шта ћеш? Кола... две... и ја ћу Фанту. Ето. Две флаше Кока-Коле и једну Фанту. `Ајде... Документа те чекају овде. " Крене он, лагано иза ћошка и баш поред дисконта друга патрола интервентне. Е до мојега. Зауставе их, наравно... Исти текст али сад фале документа! И веома нерасположена поставка органа власти са све дугим цевима у рукама. Кад су чули да нема документа, окружише ауто. Кум је стигао да изусти само једно: "Документа су ми код вашег колеге иза ћошка. Кренуо сам да му купим нешто да се освежи..." Колико је ово глупо изгледало у том тренутку, тешко је објаснити, ипак истинито. "Ко те бре послао?" "Ту, ваше колеге, иза ћошка..." "Сад ћу да проверим али ако лажеш... па мало је рећи да си најебао!" Попричаше преко везе, овај се озари, поче и да се смеје, што је иначе добар знак али у овом случају може бити и веома злослутан. "Иди купи то пиће тамо за њих а нама још по једну Кока-Колу и Фанту, `ајде..." Кум оде, купи, раздели то пиће интервентим патролама по Дорћолу у пола ноћи са тамно плавим кабриолетом и лагано се одвезе назад. Комша блед, не проговара и само су се лепо разишли то вече, без речи... Субота за незаборав.

Слушао сам причу једног Немца овде који је ишао на море у Бугарску. Колима, наравно. Како ће Швабе другачије већ да глуме шерифе и да се разбацују моћима и новцем где год да иду. И тако они наиђу на патролу у Бугарској. Прекорачили брзину. Бугари знају да ако им напишу казну неће видети ни евра. Зато крену са причом о одузимању возила док се проблем не реши и слично. Лажу како би уплашили Немце. На крају дођу до понуде да ситуацију реше преко кеша. Ни ови нису будале па одма` понуде 50€. Бугарин почне да се смеје и упита: "Па видиш ли ти колико нас је!? Само 50€!? А не, не, неће моћи... без 200€ не може!"

Са мном у фирми ради и један Турчин. Ништа чудно за Немачку али чудно је што је само један али је тако. Исток, нема их много овде, сем Берлина. Одлутах, извињавам се. Ишао је кроз Србију до родне груде. Читао на нету да има ауто пут од Суботице до Ниша. Преварио се. И пукне му гума негде. Не зна где. Замени је али реши и да поправи резервну. Скрене у прво село поред ауто-пута и потражи вулканизера. Нађе га  а овај кад је видео Мерцедес немачких таблица, испали као из топа: "50€!" Турчин крене да виче, на свом па на другим језицима а овај наш само слегне раменима у смислу "ако хоћеш, хоћеш, а ако нећеш, губи се." Плати Турчин и крене даље у намери да га пријави првом полицајцу на којег наиђе. Нађе га, и крене на неком енглеском да објашњава. Овај га схвати само због велике гестикулације рукама и показивања шта је било и почне да се смеје као блесав. Чак га загрли и настави да се смеје...

Током боравка у Немачкој заустављен сам буквално три пута. Први пут, рутинска контрола. Погледао документа, проверио их у компјутеру, проверио ауто и "Срећан пут." Други пут. Враћао сам се са женом из града у по бела дана и привукао пажњу патроли. Пратили су ме док нисам скренуо ка паркингу и зауставили ме. Један је остао у колима, проверавао податке а други је био "поприлично нељубазан," није се представио. То је овде веома некултурно. Требало би да буде свуда али није. И док сам ја питао о чему се ради он је спремио апарат за проверу алкохола у крви и наредио: "Дувај!" Запишта сокоћало, зелена лампица је засијала и он се окрену и оде. Ни речи више. Шта би, не знам али ме ни не интересује. Што каже моја малена, не волим их бре ни на слици! Трећи пут ме је зауставила њихова царина. Селио сам се, возио комби и негде на ауто-путу ме пресретну са њиховим комбијем. Био сам са колегом који се исто селио али је спавао јер је било око 4 ујутро. Комби је био празан а нама је у кабини друштво правио само његов ранац са смрдљивим вешом и још смрдљивијим чарапама. Стадосмо ми тако, они нас одма` замолише да изађемо напоље, послушамо и упита ме главни да ли сме да нам прегледа возило. "Изволите, наравно." Да сам се противио то би било нешто сасвим, сасвим другачије... Двојица уђоше у комби, све изпреврташе па чак и колегине смрдљиве чарапе, двојица су нас  држала на оку са дугим цевима у рукама, а главни је причао са мном.  Питао да ли имамо цигарете, алкохол, дрогу... Ништа од тога аи да сам имао нешто сумњам да би му тек так одоговорио. Колега је био толико поспан да је чак и наслоњен на комби спавао. Био је мнооогооо сумњив, мислили су да је дрогиран. Разбудим га и он почне да татрља нешто и они скапирају да је ок. Ништа не нађу, пожеле срећан пут и ћао.

Схватио сам да органи власти у Немачкој уопште не умеју да се забављају. Код нас је сваки јебени пут нека представа, игра доброг и лошег, филозофирање, предавање о добром понашању, игра на срећу по питању расположења или традиционално узимање кеша да би сви остали "ортаци" и у миру се разишли. Баш су досадни...

78 коментара:

  1. Iako nisam vozač, volim da čujem ili pročitam dogodovštine iz tog miljea. Još ako uključuju i "drugove organe" time je čorba još gušća... i ukusnija!

    Od svih pričica u ovom aktuelnom blogu, najviše mi se "dojmila" ona o picolovcu i ožednelim interventnim ekipama a drugo mesto časno zauzima slučaj Turčina u potrazi za pravdom.

    Kao moj skromni doprinos temi a u nedostatku neke lične priče, evo dva linka za dva odlomka filma koji mi je odmah pao na pamet po čitanju bloga. Film je domaći, naslova "Mali svet"...

    http://www.youtube.com/watch?v=ms5k1X4GXv8

    http://www.youtube.com/watch?v=ED6UzcHf9Zw

    Smeh je zagarantovan...

    ОдговориИзбриши
  2. Stara ili Nova, kažeš? Ja sam imala manji udes u Novoj. :)

    ОдговориИзбриши
  3. Viši inspektor Bešević8. новембар 2010. 02:58

    Po Srbiji nisam puno vozio,pa nije bilo sanse ni da me zaustavljaju cesto. Zaustavio me pandur jednom kada sam vozio dok jos nisam imao dozvolu.
    Vozim ja prema semaforu,i znam da je zeleno kratko i ja malo dam po gasu,kad zuto...vec sam mislio da prodjem (sto sam i trebao) vidim pandura sa strane i refleksno na kocnicu. Naravno zaskripe gume i pandur onako zategnut i ustogljen odmah pokazuje da skrenem sa strane. On sam,nema nikoga. Dan. Sta je radio tu,nemam pojma. Nema ni auta. Meni frka,nemam dozvolu,nemam nista. POcnem da lozim kako mi je keva u bolnici i kako zurim. On ne jebe 2%..i meni u trenutku sine ideja iz neke price (koje ni sada ne mogu da se setim od koga,kada i gde) i ja se lazno predstavim kao moj drugar koji ima dozvolu. Znao sam sve podatke,od datuma rodjenja,adrese do ime oca i sl. Pandur kao nesto pise u neko blokce. Secam se da mi je pisao kaznu za celave gume. :))) Kada je zavrsio,ja ukapiram da on nema ni motorolu i da sam mogao komotno da mu se predstavim kao Ivo Andric. Nista,posle drugar otisao i platio kaznu za celave gume. Ja mu dao pare,naravno.
    Pre toga,dok sam jos vozio bajs,prolazio sam redovno na crveno,na tom istom semaforu. I jednom me pandur naceka posle semafora,pokazuje mi da stanem. Ja krenem da usporavam i taman sto sam ga prosao sa usporavanjem jedno 3-4 metra ja ga nagazim po bajsu i pobegnem mu. :))) Cuo sam ga samo kako psuje zamnom. Moze d ame u'vati za qrac,posle 5 minuta,ja sam vec stigao gde sam trebao da stignem. Nije mogao da me juri,jer je bio pesaka.
    Jednom sam sa drugom na motoru bezao od murije kroz neki park i oko zgrada. Ali drugar je vozio. Motor kraden,nema tablice,nema nista (kroser) mi krenuli malo tu okolo naselja da ga probamo...i pandur! Pobegli smo. :)

    ОдговориИзбриши
  4. Viši inspektor Bešević8. новембар 2010. 02:59

    Vozio sam po Ceskoj,niko me nije zaustavljao. A i da jeste boli me patka...ne moze mi nista.
    Vozio sam u Americi,imam cak i njihovu vozacku dozvolu. Vracao sam se sa prijateljem sa Floride,(put od oko 14 sati u jednom pravcu) i negde u NEKOJ Karolini,severnoj,juznoj,jebem li ga,ako se tuda uopste i prolazi za Floridu,nemam pojma...na autoputu u sred noci (2h nocu)ja samo u retrovizoru vidim "diskoteku"! :)) SVetli hoce oci da mi izbije. Ja nemam pojma,prvi put vozim u Americi. Budim ovog pored mene,pitam "sta radi ovaj ludak sa ovim svetlima?" :))) Prijatelj se prenu odjednom kaze "Uuuu,stani,zaustavi sa strane".Kaze da me vorovatnao hvatao radar. Sto i jeste. Ne mogu da se setim koliko je cega bilo u miljama,znam samo da sam ja vozio 10 preko ogranicenja po meracu,Mada ja znam da sam gazio i vise. :))) Znaci da sam ga cepao 120-130km/h,a bilo dozvoljeno valjda 100km ili tako nesto.
    E sada,kako radi murija u toj cuvenoj Americi.
    Dobro vece-dobro vece.
    Molim vasa dokumenta?
    Prijatelj(Amerikanac) pokusava da uleti sa svojim dokumentima,da izvadi mene,iako sam ja vozio tada.
    Pandur ga pogleda: Gospodine,nisu mi potrebna vasa dokumenta.
    Ja se tu zajebem i umesto da panduru dam moju medjunarodnu vozacku (koja inace u SAD ne znaci puno,skoro nista),pa neka se ZLOPATI s njom. :)) Ja mu dam ovu njihovu koju sam imao.
    On kaze: Zasto ste vozili preko ogranicenja?
    Ja jos uvek prilicno zatecen celom situacijom...milsim se,zasto? Pa zato brate sto je 2h nocu,treba da stignem kuci,imam jos 3 sata, i nema nigde zive duse na autoputu,jedini si ti kurac na 100km u krug. Kaze prijatelj "Da stignemo kuci sto pre"
    Pandur opet kaze: Gospodine,vas nisam pitao.
    Ja ponovim "Da sto pre stignemo kuci"
    OK.
    Ode do kola,zadrza se par minuta,vrati se sa mojom dozvolom i parcetom papira (kaznom).
    "Laku noc i prijatno,vozite polako"...i cao! Sve je trajlo ne vise od 3 minuta i tri recenice. :)Posle sam platio kaznu preko neta i eto.
    U Americi se ne izlazi iz kola,kada te pandur zaustavi. NIKAKO!!! Stavis OBE ruke na volan,cekas da on pridje,eventualno otvoris prozor ili cekas da on pokuca i onda otvoris prozor. I BEZ naglih pokreta i u kolima. Neki su mi cak rekli da pre nego izvadis dozvolu,novcanik i sl. kaze panduru gde ti se nalazi novcanik i dozvola.Kada on kaze ok,ti polako krenes da izvadis dozvolu.
    Ovde kod mene,nisam imao nista,jer...vozim samo tu po gradu,polako,ne pravim probleme,sve je mirno i lepo...vozim od tacke A do tacke B par kilometara i to je sva voznja za ceo dan. Nisam siguran da ovde mogu da te zaustave tzv. preventivno,rutinski. AKo nisi napravio prekrsaj niko te ne dira.

    ОдговориИзбриши
  5. Viši inspektor Bešević8. новембар 2010. 03:10

    Setih se necega,ali samo da kazem da je dobra fora sa maketom pandura i sa cuvenom intreventnom,NARAVNO! :))
    E sad...pre nekoliko godina,dok sam bio mladjan momak,stopiram ja sa Kopaonika. SPustio sam se sa KOpa do Biljanovca i cekam bus iz Raske i padne mi na pamet da stopiram. Znam da je bus isao do Kraljeva,pa tamo nesto staje,pa tek onda za BG i kurac palac.Ja sam mogao i do KVa,imam familiju tamo,pa ako nema bus imam gde da prespavam,ali do BGa bombona.Tada sam mrzeo da se vozim busom,stalno mi je bilo muka. Posle sam se navikao.
    Ok,stane mi neki matori kamiondzija iz Pazara. Musliman. Mnogo kul lik. Ceo zivot vozi. I ja u pricu sa njim (sa vozacima NIKADA nije dosadno,puni su prica)...i prica on meni tako dogodovstine i secam se kada je prica kako je on svojim ocima gledao kako su panduri zaustavili nekog lika koji se sa porodicom vracao sa svadbe i trazili mu nesto da ima da,ovaj nije imao nista (vracao se sa svadbe,sta da ima) i otvaraju mu gepek i unutra TORTA!!! I strvinari mu uzese tortu! Posto su ga pre toga maltretirali pola sata. I prica mi kako su onda pravili akcije tj. racije na sverc busevima iz Istanbula. Jednom je video PUN pandurski gepek,farmerki,carapa,gaca,kosulja...samo udju u bus i od svakoga po nesto. Klasicni drumski razbojnici.

    ОдговориИзбриши
  6. Inspektore, da nema ove naznake "Viši inspektor Bešević је рекао..." ne bih znao gde završava tekst Lomitelja a gde počinje tvoj. To vam nije prvi put. Kompliment za obojicu!

    ОдговориИзбриши
  7. Хвала Миркони, хвала...

    Инспекторе, мени се чини да си ти више бежао од мурије него што си нормално учествовао у саобраћају :) Поводом рутинског заустављања, то овде раде САМО кад имају дебео разлог. Типа, неко је нешто или некога опљачкао, направио прекршај па побегао са "лициног места" и слично. Све остале саобраћајне прекршаје бележе камерице и коверта стиже на гајбу. Нема грешке. Мурија се овде веома ретко шета по граду. Патролни Фолксваген Пасат караван, обавезно дизел, па лагано кроз град. Чак и кроз пешачке зоне. Да трче за неким!? Нема шансе! Кад је лепо време буде их и на бајсевима али тада кажњавају пешаке и бициклисте за непрописно прелажење улице или непрописно опремљен бицикл, у смислу да им недостају светла, или ако возе бицикл тамо где се то не сме, кроз нпр чисто шетачке зоне...

    ОдговориИзбриши
  8. Mali doprinos temi,dok se ne sjetim necega konkretnog:
    Donijeli pandurima novu opremu i objasnjavaju,pa dosli do sata:Sa ovim mozete da se kupate.A jedan pandur ce:A gdje se pusta topla voda???
    Ide pandur ulicom i naidje na klinca.Mali mu kaze:Ciko,ciko,sad cu da te pojedem!A pandur ce njemu:Hajde,bjezi mali,nemoj da jedes govna!
    Zasto panduri tesko dobijaju hemeroide?Zato sto je to posebna vrsta supka!!!
    Setaju pandur i plavusa plazom.Proleti galeb a plavusa ce:Vidi roda!Na to ce pandur:E,kako si glupa!Nije to roda,nego galeb.Od njega se pravi cokolada!!!

    ОдговориИзбриши
  9. Tina, vicevi su ti dobri.
    Posto slabo ima licnog iskustva u voznji, ja cu da ispricam nesto sto sam cula.
    Skoro na jednom casu prica nama asistent kako je krenuo ujutro u pola 3 na pecanje.Zaustave ga organi reda i sve po propisima :) pitaju ga gdje je posao i dodju do pitanja cim se bavi. Ovaj rece da je asistent na Matematickom, i upita ga policajac koji predmet drzi. Asistent mu odgovori Distribucije i parcijalne jednacine B, a na to ce policajac:"'Ajmo jedan alko test!"

    ОдговориИзбриши
  10. Тина, хвала ти на подсећању. Неке сам већ заборавио али је било дивота подсетити се, кроз вицеве, колико љубави гајимо према "штрумфовима."

    Хипатија, ово је било врхунски! Насмејах се од срца. Једва сам колегама објаснио чему се смејем, налагао сам их, испао чудак али заболе ме!

    ОдговориИзбриши
  11. Mog bivšeg su zaustavili mrtvog pijanog, naterali ga da duva, on naduvao 1,4. Uglavnom, kasnije su ga pitali za zvanje, a on je odgovorio da je inženjer elektrotehnike (to mu i jeste zvanje). :)
    - Ti inženjer? Ne lupetaj! - reče pandur i upiše mu da je električar. :)
    Kaže, bio neki opasan pandur, nije hteo pare.
    Inače, njega su redovno zaustavljali, pijanog svaki put. Jbg, dečka su zvali Raša-flaša. :)

    ОдговориИзбриши
  12. Поводом вожње у пијаном стању имам рећи само једно: затвор! Ништа друго. Све то звучи некако симпатично али је веома опасно. Нисам хтео да наведем "догодовштине" пијаних возача али ево ипак једне. Најбезазленија је за коју ја знам. Мурија је контролисала саобраћај код ватрогасног дома у Земуну. Било је то вече неке славе и реше да зауставе буквално свако возило. Један мој добар пријатељ је био у једном од тих аутомобила. Поређали возаче у ред и један поједан на дување. Сви су били у нормали кад се код једног упалила црвена лампица! Нека чуда од промила! Пандур крене да виче и урла да му покаже који је ауто возио а он ће: "Ма нисам ја изашао из аута. Ја сам изашао из зграде, ту поред. Ту сам на слави код пријатеља, цело вече пијем к`о ненормалан а вас сам видео како радите и реко` себи да се проверим дал` да возим или да идем таксијем кући..."
    Познаник из студентских дана може да попије пива колико нећеш. Оженио се и тек тада уписао вожњу. Натерала га жена и да полаже и да не пије јер имају и дете. Није хтео пре да полаже јер је пио преко сваке мере па му је било боље лагано бусом... Да ли је престао да пије, не знам али ми је рекао да је само једном или двапут сео за волан. Не бих да звучим као неко ко свира курцу и просипа памет али алкохол и вожња.. јок!

    ОдговориИзбриши
  13. Da znas Lomi da smo se i mi valjali od smijeha na tom casu. :)))
    Slazem se s tobom po pitanju voznje u pijanom stanju, ali mogu i da kazem da ne zna svako ni da bude pijan( sto bi rek'o moj tata) :). Tata cijeli zivot pije po tim slavama i uvijek vozi kuci,on pijan vozi bolje nego ja trijezna. Jednom je naduvao 3,2 i glupi policajci ga pustili da vozi kuci,a nije bio uopste blizu, zamisli. I dosao je kuci a da nije napravio apsolutno nikakav prekraj, i tako vec 20 i kusur godina.
    @Lajka, pa sto prekinu s veselim Rasom elektricarom? :)))

    ОдговориИзбриши
  14. Viši inspektor Bešević8. новембар 2010. 13:17

    Podsetila me Lajka,sa svojom pricom,na jednu scenu. Jednom,krenuli mi na utakmicu (Zvezda-Dinamo Kijev) i jedan lik od nas je otisao sa nekim CGovcem (koga smo usput negde nahvatali) da nesto zavrse,da mu ovaj pomogne da nadje neku ulicu po BGu da nesto preda ili sta vec. Uglavnom,nije ih bilo par sati (a CGovac teski alkos,neki cuveni Grga iz Niksica,hahaha,popio je 800L piva taj dan,garant) i vraca se ovaj nas ortak,Grge nema,a ovaj pijan kao dve bulje. Ne zna gde je. Ne znam ni kako je dosao do stadiona. :)
    I ja mu kazem "brate,ti ces morati da glumis da bi te takvog pustili na stadion"
    Mi se nesto podelimo u dve grupe,na dva ulaza. Karaja ode sa njim na drugi ulaz,pa da se nadjemo unutra. MI vec usli,ove dvojice nema i nema...nema ih jedno pola sata. Kad eto ih posle pola sata,Karaja se smeje hoce da umre od smeha. Ja pitam sta je bilo,a ovaj prica kako su ih zadrzali na ulazu i nisu hteli da ih puste jer je ovaj pijan na sta sledi odgovor panduru "Brate,jel ti znas ko sam ja? Ja sam bre glumac!" :)

    @Hypatia
    I mene si slatko nasmejala sa ovim. :))) Vrhunski stvarno! :)

    ОдговориИзбриши
  15. Viši inspektor Bešević8. новембар 2010. 13:18

    @Mirkoni
    Hvala! :))

    ОдговориИзбриши
  16. Hypatia,
    To je magični broj četiri. Najviše veza puca nakon četiri godine.

    Lomi,
    Zatvor nije dovoljna kazna. Treba pijancu i dozvolu uzeti na godinu dana npr. A o brzoj vožnji da ne pričam. I ne bih dala volan osobi koja ima ispod 25. Ovi od 18 su neiživljeni, nezreli, željni nnekog debilnog dokazivanja i misle da im se ništa ne može desiti. Ne umeju da cene život još uvek.

    Inspektore,
    Ja nisam na kraju skontala da li je taj lik ušao na stadion ili ne. :)

    ОдговориИзбриши
  17. За све постоји начин. Затвор и дозвола, наравно. Овде је прво одузимање на 3 месеца, друго на 6 месеци, треће на годину дана. Ако се догоди и четврто, онда иде на поновно полагање. Приликом сваког одузимања дозволе возач је обавезан да похађа оне приглупе семинаре где сви поседају у круг па почну са: "Добар дан, ја сам тја и тај и направио сам тај и тај прекршај!" Онда причају једни са другима и тако... И то уме да потраје. Пре спајања западног и источног дела Немачке, били су и прописи другачији. Исток је дозвољавао 0,8 промила а запад 0! Нашли су се негде између па је сад 0,5 промила :) Кад су се спојили и све то решили, повећао им се фактро смртности. Поготово на истоку. Пре су возили споре аутомобиле и кршеве а онда покуповали добре и брзе аутомобиле и само гинули...
    Оно што је овде најгоре је новчани фактор. Сваки нови возач, а то је свако ко има дозволу мање од три године, плаћа бога оца за осигурање. Сваки прекршај, осим погрешног паркирања нпр, се третира катастрофално. Изискује то много кеша, плус што се тај период "новог" возача онда пролонгира за још три године! Бићу сликовит. Муку сам намучио док овде нисам доказао да сам имао дозовлу пре њихове. Није из ЕУ па је фрка. Купио сам Пежоа, платио га 850€ а за осигурање као "нови" возач сам требао да платим 3600€ за годину дана! Тзв "проценат опасности" или "фактор штете" опада лагано сваке године... Ако направиш прекршај, враћаш се на претходни степен. Дакле, успео сам некако да докажем да нисам скоро положио и сада плаћам око 650€, следеће године ћу око 500€ и тако даље. Да сам којим случајем направио неки прекршај са штетом коју би морало осигурање да покрива, вратили би ме степен назад и следеће године би то било око 1500€! Дакле, Немци су то решили кроз кеш. Јебе им се кад ћеш да положиш и да ли ћеш да дивљаш. Размислиш па видиш колико се то у ствари апсолутно НЕ исплати! :) И још једна ствар. Планирају да уведу систем као у Америци. Хоће да дозволе упис у ауто школу са 16,5 година старости а да вожњу не почнеш пре 17. године. Ко положи пре 18, могао би следеће две године да управља возилом само ако му је сувозач неко ко има дозволу дуже од пет година и само у одређено доба дана. Све остало би се сматрало вожњом без дозволе и тако се санкционисало.
    Као што рекох, за све има решења ;)

    ОдговориИзбриши
  18. Ma, kod nas je najveći problem to što su nezreli i neodgovorni i ljudi koji imaju preko 20 godina. A ima i onih koji su i stariji. Subotom uveče ima više pijanih vozača nego treznih. Kad izlazim (što nije često), idem taksijem. Imam položeno, ali sam prestala da vozim jer sam morala previše para da dajem na popravke (loši putevi, staro vozilo), a ovaj moj ne voli da vozi, nikad nisam sela s njim u kola. Ne volim ni taksijem da idem. I oni su divljaci. Jednom me jedan vozi do faksa (a bio neki sajam, ne mogu da se setim) i propiči kroz crveno. Ja ga pitam da li je normalan, a on će meni: "Ne brini ništa, panduri su kod Sajma!"
    Štaaaaaaaaaa? A ja se, kao, brinem za pandure?!
    Rekla sam mu da zaustavi auto odmah, a bo'me, fino sam ga i izvređala pre nego što sam izašla. Bolesnik!

    ОдговориИзбриши
  19. Инспекторе, поздрави Гргу ако га икад будеш видео! :) Човек је бре глумац... вр`! :)

    Ех Лајка, Лајка, кретен за воланом је кретен и без њега. Ја сам се тако возио са другаром са факса. Он није из Београда али је викендом ишао кући. Имао је довољну финансијску подршку. И тако ја са њим кроз град а он као ненормалан. Први пут сам сео с њим и видео да је нервозан за воланом исто колико је нервозан и без истог. Улазио је доста пута у вербалне конфликте са асистентима и другим студентима, и иако је то било без неке лоше намере, није био увек пријатан призор али тако је реаговао. У вожњи је викао, псовао, млатарао рукама и био је генерално насилнички расположен према другима. Увлачио се "у дупе", аблендовао, свирао и слично. Иживљавао је своје фрустрације... Прешао сам пола пута с њим и само му рекао да сам се сетио да морам нешто да обавим у граду и да ме остави негде. Са њим у кола... никад више.
    Отац једне познанице (девојка од једног ортака, па не знам како другачије да је назовем :) ) је увек био замишљен у вожњи и каже да су морали увек да разговрају са њим како би био концентрисан док вози. Музика са радија није од помоћи. Добро је што не воли брзу вожњу... Једном су тако ишли ауто-путем, око 100 км/ч, и сви су једноставно престали да коментаришу којекаве глупости а он само рече: "Хмммм...", диже руке са волана, прекрсти их уз тело и поглед му се изгуби у даљини... У тренутку је избила паника у колима код свих путника а он мртав-ладан, потпуно смирено ухвати волан поново и пита их: "Који вам је свима? Мало сам се замислио, па шта?"

    ОдговориИзбриши
  20. Jooj,kad smo kod te zamisljenosti, i ja imam isti problem.Apsolutno ne mogu da se koncentrisem na voznju. Vidim zeleno na semaforu, a neka guzva niko ne moze da prodje, ja tada i dalje nastavljam da vozim kao da je sve prazno i ja sigurno prolazim. Reagujem tek kad drugi vide da nisam planirala da stanem i naprave uzbunu,tek tad se neni ukljuci u mozgu lampica da treba da stanem. Takodje, nikako ne mogu da brzo skontam sta je lijevo,a sta desno, bukvalno me panika uhvati kad mi neko u voznji kaze skreni lijevo ili desno. Brzo mogu da odreagujem samo na pokazivanje rukom tamo-vamo. I zbog svega toga sam ja odlucila da batalim voznju bar neko vrijeme.

    ОдговориИзбриши
  21. Не желим да ти говорим шта је исправно а шта није или да ти дајем неки савет. Не тражиш ишта слично па би било малкице непристојно од мене да ти исти дајем али ћу ти рећи да те само искуство чини бољим учесником у саобраћају. Паузе одмажу... ;)

    ОдговориИзбриши
  22. Hypatija-mali predlog,moja kuma takodjer u autu izgubi pojam lijevo-desno,tako da je 'ladno vezala dve trake razliciih boja na ruke, kada je isla da polaze,npr:plavo,crveno,samo obavezno razlicito.Kako se sada snalazi,ajde,bas cu da je pitam...
    Ove viceve sam danas naslia na netu,da nastavim u "ritmu."
    Panndur zaustavio vozaca:Prosli ste kroz crveno!To vam je 5000 din.kazne!Vozac ce na to:Izvinite,ja sam daltonist!Pandur:Nema veze.I za strance vrijede isti propisi!!!
    Vozi se baba i udari u lezeceg policajaca.Otpade joj guma,a pandur kaze:Gospodjo,nista nebrinite,tu blizu je automehanicar!A baba ce na to:Ma nije mi do gume,ali niste morali vaseg kolegu bas tu da sahranite!
    Zasto pandur vodi ljubav sa dijevojkom na balkonu?Zato jer ga je zamolila da svrsi vani!!!he,he,he...

    ОдговориИзбриши
  23. Вицеви к`о вицеви али овај твој "злокобни" или самозадовољни смешак на крају је зачинио ствари ;) Неваљала Тина! :)

    ОдговориИзбриши
  24. Tina,hvala na porciji jutarnjeg smijeha :))
    Lomi, kontam i ja to, ali racunam da cu kad budem imala veliku potrebu da vozim i kupim sebi automobil, podesim ga kako meni odgovara s vremenom postati bolja, zasad nemam potrebu a ni mogucnost da vozim svaki dan, a od povremene voznje neke velike koristi ne bi ni bilo.

    ОдговориИзбриши
  25. Viši inspektor Bešević9. новембар 2010. 13:50

    @Lajka
    "Glumac" je usao na stadion...nekako,ne secam se kako. :)
    @Lomi
    Grga je tog dana nestao ko zna gde onako ,ne pijan,nego tek polu-pijan od 800L piva,a ovaj moj drugar se pored njega napio kao bulja,pa je on bio "glumac". :))

    Inace,i ja moram da kazem da imam problema sa "levo-desno" ne samo kada vozim,nego i kada pesacim ili kada trebam nekome nesto da odbajsnim. Milion puta sam pogresio i rekao levo umesto desno i obrnuto. Posebno kada moram da komuniciram na stranom jeziku.
    Sada kao orijentaciju za levo-desno,kada mi neko kaze,ja samo g sebe pitam kojom rukom pisem i to mi je odrednica za desno. :))

    ОдговориИзбриши
  26. Inspektore:Evo kako sam to ja rijesila(da nekome objasnjavam gdje je sta)-'ladno kazem da sam turista(a-ha)ili,da ne zivim tu(iako smo u mom naselju).Idi,molim te,vec nekoliko mijeseci postavljau sine za tramvaj(treba da prodje),pa mjenjaju tok saobracaja,otvaraju,zatvaraju ,pitaj Boga.I uvijek me pitaju za neke hotele!Skoro me bilo sram od moje malene,jer nas isto ,ma ispred zgrade pitali nesto,ja rekla da ne zivim ovde,a ona ce meni malo kasnije:Mama,jel da da mi ovde zivimo?Mislim...
    E,ali zato ,pre mjesec dana,stade ispred mene auto,NS.registracije,meni kez u najavi,zemljaci..poce zemljo nesto na engleskom,ubaci i po koje "ja",pokaza mi i na auto-karti sta trazi...i vise nisam mogla da izdrzim...slatko se ispricasmo,samo se jos ne izljubismo za kraj.
    Sigurna sam da nam je skoro svima ruka kojom pisemo sigurna odrednica za desno ili lijevo.

    ОдговориИзбриши
  27. Jucer dozivjeh i ovo.Scena kao iz filma,odjednom tako reci,odnikud,pored mene ,kao da lebdi na asfatu,prodjose neka crna kola...cula sam o nekih koji su stalali na bus.stanici,"diavlo"ili"diablo"ako se dobro sjecam..ma kola samo da Betmen iskoci iz njih(namjerno necu da spominjem Supermena),pa pitam muski svijet,sta bi to moglo biti?Ja ne pamtim,tj.takav auto uzivo vidjela nisam,nije formula,ali nesto tako nisko,ali stvarno,mocno!

    ОдговориИзбриши
  28. Поред тебе је прошао последњи прави Ламборгини. Ламборгини Дијабло. Рад његовог 12-цилиндричног атмосферског мотора је музика за моје уши :) Рекох прави, јер је то последњи који је направљен пре куповине Ламборгинија од стране Фолксвагена, додуше кроз Ауди али је каса иста. Ретка је то зверка моја Тина, ВЕОМА ретка. Ево и појашњења свега реченог. http://www.ultimatecarpage.com/car/583/Lamborghini-Diablo-VT-6.0-SE.html

    ОдговориИзбриши
  29. Pa, ja imam problem kad nekog pitam z a direkcije, pa mi kaze idi lijevo,pa skreni desno,pa opet lijevo...Ja to nikako ne mogu da zapamtim, zapamtim samo prvo skretanje pa opet pitam nekog :) Nemam problema da objasnim nekom kad me pita gdje se nesto nalazi jer koristim najbolji nacin za objasnjavanje "mlataranje rukama" :)
    Jednom mi je neko rekao idi na raskrsnici desno-nizbrdo, ja sam nizbrdo cula i poslusala.
    Takodje sam jednom drugu objasnjavala kako da dodje do mene i rekla mu da na raskrsnici ide lijevo-nizbrdo(ustvari je bilo desno-nizbrdo)i covjek lijepo krenuo lijevo i vidio da je uzbrdo, ali ipak nastavio,iscudjavao mi se mjesecima kako sam mu pogresno rekla da skrene.

    A ovaj djavolcic je stvarno vragolast :)

    Tina, dobro si cula "diavlo" , pise se "diablo" ali na spanskom se slovo 'b' izgovara kao glas "ve", a slovo 'v' kao glas "be" (obrnuto) malo cudno,ali je tako.

    ОдговориИзбриши
  30. Hvala,hvala...Sta reci,ja sam ostala "bez tona",radila mi samo "slika",tj.gledala sam za kolima dok nisu nestala.Dobro rece Lomi,prava zvijerka.
    Malopre sam i na youtub.odgledala par snimaka,ima ih zutih,crvenih,cak lila ili roza,ali je meni crni ili metalik sivi,vrh!!!Lamborgini Dijablo!
    p.s.odoh u cosak zbog ovog djavola,ja,koja sam najmanje god.dana citala babi "Kasandru",sve sa reprizama,da nisam zapamtila sta znaci..c,c,c...

    ОдговориИзбриши
  31. Kad sam bila baš mala, nisam razlikovala levo i desno, onda mi je mama rekla da se orijentišem prema mladežu na desnoj ruci. Eto, od tada nemam problema. :)))

    ОдговориИзбриши
  32. http://www.youtube.com/watch?v=k-oEU3V5nv4&feature=player_embedded

    ОдговориИзбриши
  33. Mora da sam poludela. Ćitam sad po deseti put Derviša, tj. ne čitam, tražim nešto (parcelisane subordinirane klauze :DDDDDDD) i izvalila sam jednu stvar. Kad čitam neke Nurudinove unutrašnje monologe, podseća me na Lomija. Jesam li luda? :DDD Imaju neki sličan "ton".

    ОдговориИзбриши
  34. Naravno, ne zamišljam Lomija kao šejha neke tekije. :D Da ne bude zbune.

    ОдговориИзбриши
  35. Tine1 (ako je to zaista on), hvala na klipu, naišla sam na link na moju omiljenu parodiju.
    http://www.youtube.com/watch?v=qT9XoDXlEC4&feature=related

    ОдговориИзбриши
  36. Hypatia, donekle si u pravu što se tiče glasova B i V na španskom. Kada su na početku reči, ili kad se nalaze nakon nazala N i M, i jedan i drugi se izgovaraju kao B, dok se u svim ostalim slučajevima izgovaraju kao glas izmedju B i V. Kao da hoćeš da kažeš B, a kažeš V - nešto slično kao poljsko W.

    ОдговориИзбриши
  37. Boljovals, hvala na poduci. Iz spanskog sam u potpunosti samouka, preko serija, nisam knjigu dvaput drzala u ruci, tako je sasvim moguce da napravim neku zabunu. Moracu u skorije vrijeme da nabavim neki udzbenik i malo se pozabavim tim. A, postoji i dosta razlika sto se tice latino-americkih dijalekata i spanskog iz Spanije.

    Lajka, i meni se u nekim trenucima cinilo isto.

    ОдговориИзбриши
  38. Izvini, Buljovals, sto sam ti pogresno otkucala nick. :)

    ОдговориИзбриши
  39. S obzirom na to koliku teritoriju zahvata španski jezik, razlike i nisu velike. :) Ja nikad nisam uspela da izgovorim ono njihovo "s", a tog glasa recimo i nema u Južnoj Americi. Ima razlika i kod zamenica, posebno zbog toga što u španskom postoje posebni oblici za persiranje, a imaju čak i množinu (npr. ustedes dos). Španski je među lakšim jezicima, ali mislim da je teško naučiti sve pravilno. Ima dosta glagolskih oblika (npr. imaju tri vrste prošlih vremena), još razlikuju i indikativ i taj njihov "subjuntivo", a i imperativ im je brrrrrr.Kad kreneš da se gubiš u nepravilnim oblicima. :)))
    Nisam znala da je poljsko W glas koji je između usnenog i usneno-zubnog, mora da sam prespavala neke lekcije na Uporednoj gramatici. Sad zamišljam kako se izgovara ime moje drugarice, ona je Wioleta. :) Znam da Poljaci imaju ono "ł".
    Uglavnom, Hypi, ne sumnjam da ćeš to savladati.

    ОдговориИзбриши
  40. Нећу много да се петљам у лингвистику и правопис али тај знак, Лајка, се изговара веома слично енглеском W, као у речи "Wow!" на пример. Не бих ни ово знао али сам питао једну Пољакињу и рекла ми је да је довољно добро ако га овако изговориш :) Ја толико на ову тему. Хвала.

    П.С.: Нисам знао да те подсећам на Нурудина :) Мораћу да обновим градиво чим будем могао (читај стигао) јер сад не знам да ли ми ово ласка или ме подјебаваш ;)

    ОдговориИзбриши
  41. Ne podjebavam te, zaboga. :)))
    Nisam mislila da si sličan liku Nurudina, već ima nešto, teško mi je da objasnim to precizno. Naravno da te ne dožvljavam kao čoveka ogrezlog u dogmi, koji posle određenog vremena prerasta u nešto totalno suprotno. :D Više mislim na to da si, u mojoj mašti :DDDD, čovek koji poštuje red, veoma uredan, a i zamišljam te kao nekoga ko govori izuetno smireno, a tako zamišljam i Nurudina.

    ОдговориИзбриши
  42. Лајка, бићеш сјајна профанка, мајке ми јер кад ти човеку даш комплимент, он мора да прочита две три књиге да би схватио ;) Хвала ти...

    ОдговориИзбриши
  43. :)))))))))
    Nego, jesam li pogodila ili ne? Kakva mi je moć procene naravi preko neta? :D

    ОдговориИзбриши
  44. Najinteresantniji i najautonomniji španski pričaju Argentinci, pretežno Portenjosi - stanovnici Buenos Airesa. Drugačije grade drugo lice jednine kao i imperativ. Npr: u Španiji se TI SI kaže TU ERES, a u Argentini VOS SOS. Španci RECI MI kažu DIME, a Argentinci DECIME. Duplo LL izgovaraju kao meko Š u regiji BsAs, ili kao meko Ž u ostalim delovima Argentine. Zatim imaju ogroman broj reči sa korenom iz italijanskog zbog ogromnog broja doseljenika sa Apeninskog poluostrva, s kraja XIX pa do prve polovine XX veka. U BsAs je skoro 60% stanovnika poreklom iz Italije, pa i kada pričaju španski oseća se ta melodika i muzička intonacija karakteristična za italijanski jezik.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mnogo mi se sviđa argentinski akcenat. Želim da nastavim sa učenjem španskog jezika, ali bih volela da odem u Argentinu na nekoliko meseci. Ionako mrzim zimu u Beogradu. Trenutno se raspitujem o ondašnjim školama.

      Избриши
    2. Mirna, dobrodošla u kafanu. Ipak, za ovaj sto si poprilično zakasnila. Svi du ustali i otišli. Neki su se naljutili i otišli iz kafane a neki su prešli za novi sto, te se stoga nemoj čuditi ako ti niko, sem mene, ne odgovori. Pozdrav i nadam se da ćeš svratiti i sesti za koji novoji astal. Sve najbolje.

      Избриши
    3. Mirna imas odlicnu skolu u Buenos Airesu - Ailola (www.ailolabuenosaires.com/sr. Mislim da imaju razne sadržaje - tango, volonterske kampove, izlete i sl. Moja drugarica je bila i preazdovoljna je.

      Избриши
  45. Meko Š? Znaći llorar = /š'orar/ ili /śorar/. Ovo drugo je crnogorska verzija. :)
    A ono sa decime ispada kao potpuno dosledna upotreba pravila građenja imperativa. Kao kad bismo mi umesto ljudi govorili "čoveci". :) Takve greške uglavnom prave stranci i deca, ali ne bih previše da se udubljujem u to da li je to povezano sa argentinskim španskim. Za "vos sos" znam, donosio nam profesor španskog neke hendaute (tzv. "izručke", haha), pa sam videla.

    ОдговориИзбриши
  46. E, i to sam sve pohvatala iz serija. Mogu ti reci Buljovals da se i meni ta argentinska varijanta spanskog najvise svidja jer je tako milozvucno, zbog tog ll koji izgovaraju kao meko š.Primjetila sam da u Spaniji koriste drugo lice množine vosotros HACEIS, a latino amerikanci korise isto kao treće lice množine - vosotros HACEN.
    Mogu da kažem da bar nisam uyaludno protraćila vrijeme, gledajući te silne serije ČD ČD ČD
    Buljovals, ti si gledao serije ili ucio spanski? ;)

    ОдговориИзбриши
  47. Ja sam gledala Kasandru i Ljovisnu kad sa imala 10-11. Onda sam pre ispita pokušala da odgledam neke epizode tih serija. Jaoooo, koje traćenje vremena (izvini, Hypi)! Gatare, vračare, zlobni bogataši, čestiti siromasi, intrige, podvaljena deca! EEeeee! I onda se ispostavi da je neko od slugu (ispravan oblik, da me ne peckate :)) izgubljeni sin, naslednik miliona, bačen u kontejner po rođenju. Ništa se nije promenilo od Kasandre i Ljovisne. Jedino što svi dobro izgledaju tamo, pa se lakše podnese. Onda sam uzela neke španske filmove. E, od toga mi je već pozlilo. To mi je vše diglo pritisak od onih limunada.

    ОдговориИзбриши
  48. A,ja sam pocela sa 8 da gledam Kasandru,pa Ljovisnu, Marisol, pa Ljubavne veze,pa...svaki dan bar 3 serije do 12 godine. Onda sam prestala :))))
    Smatram da vrijeme nije protraceno jer sam naucila spanski, ovako mi nikad uz zivotu ne bi palo na pamet da odem na neki kurs.Ali o gataraa, vradzbinama i zalutaloj djeci vise ne zelim da cujem :))) A, onda sam nekad u drugom gimnazije pocela da gledam Un paso adelante i Seranove. Sad sam na filmovima Almodovara,gledam ih bez titla. On me odusevljava svaki put iznova.

    ОдговориИзбриши
  49. Ahaha, da, Marisol je ona sa ožiljkom. U stvari, sad sam se setila koju sam seriju prvu "odgledala". Tokom devedesetih, imali smo izbeglice, dedina sestru i njenu kći. Tad je na Palmi išla serija "I bogati plaču", a dedina sestra nije mogla da prati, titl je išao prebrzo. Tako sam joj ja svaki dan čitala prevod i, usput, ispratila celu priču. Sećam se još uvek dobro šta je bilo. :D

    ОдговориИзбриши
  50. Meni su omiljene definitvno Esmeralda i Zlobnica :)))

    ОдговориИзбриши
  51. Sad sam se setila jednog odličnog Lomijevog komentara! :D

    ОдговориИзбриши
  52. http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/204489/Gabrijelu-Spanic-trovala-pomocnica/komentari
    :)))

    ОдговориИзбриши
  53. hahhahahahha ovo je tako dobro,kako sam ja to propustila :) :) :)

    ОдговориИзбриши
  54. Viši inspektor Bešević11. новембар 2010. 04:56

    Ja nisam gled'o telenovele,ali sam gledao ovo...

    http://www.youtube.com/watch?v=gX-HP7V4aaw

    Steta sto nsiam naucio malo vise spanskog kada sam vec mogao,jer sam dobar deo vremena provodio sa populacijom spanskog govornog podrucja,sa jednom Ekvadorkom sam cak i radio...eto...i ona je bila Maria...u PM! Doduse Ana MAria:) A bila je i druga koleginica,i ona Maria,ali dobro...ona je bila starija,ozbiljna zena. :) Svaka je bila Marija,ali SVAKA. :)) I ova danasnja. :))
    Idem ja sad...pa cu da se vratim...

    ОдговориИзбриши
  55. Пустио сам вас, реко` нека их, нек` коментаришу тај шпански и баш ме интересовало да ли ће ико да помене чињеницу да је Ламборгини ИТАЛИЈАНСКИ произвођач аутомобила? :) Па шта ако је један модел имао шпанско име? Имао је и наследник Дијабла, зове се Гаљардо. То је иначе бик коме је тореадор одао почаст тако што није хтео да га убије због показивања веке срчаности у борби. Умро је природном смрћу и уживао до краја живота. Направио је мнооогооо телади :) Бик, не тореадор, да не дође до забуне... И Застава је имала модел Флорида али ми нешто није остало у сећању да је неко у Србији расправљао како се то правилно изговара на енглеском :)
    Ја, ето, само онако мало обиђох столове, долио сам мало пиће свима који су скоро попили и тако... Ту сам ја, слушам вас све што причате ;)

    ОдговориИзбриши
  56. Инспекторе, ево по нешто на тему Марија (множина...) и шпанског... Има ту и још којечега али вреди.
    http://www.youtube.com/watch?v=SZE5PySawiM
    Морам рећи да је једна од ствари која ме је вукла да одем у јужну Америку био фудбал! Јебе ми се за карневале и та срања где је све препуно напаљених туриста већ на текму брате... Ух! Ко зна дал` би се икад вратио...
    Живели, морам на посао.

    ОдговориИзбриши
  57. @Hypatia

    Učio sam španski nekih godinu dana. Sve je počelo sasvim slučajno. Oduševio me koncert Manu Chao u Beogradu (mislim da je bila 2002. god.), pa je počelo da me zanima o čemu čovek konkretno peva i to. Upisao sam kurs u nekoj privatnoj školi u Cetinjskoj, gde se radilo u malim grupama i eto... Inače, krivo mi što nisam nastavio sa kasteśanom, ali dobro. Naučio sam dovoljno da mogu brbljat' po malo. ;-)

    ОдговориИзбриши
  58. Lomi,ovo je urnebesno :)))

    Esta mucho trafico esta manana....aaahahhahaa

    Fernando mi amigo, es coochi, choochi :))))

    Porqueee, Maria... :)))) i ja znam bar 10 Maria iz Latinske Amerike :)))
    ...excitement..get down! more excitement..get down again! :)))))

    Lomi,ja pojma nisam imala da je Lamorgini italijanski, ime me je zavaralo u potpunosti,pa sam mislila da smo jos u domenu komentarisanja bloga :))))

    ОдговориИзбриши
  59. Evo ni napisala nisam Lamborgini kako treba :)

    ОдговориИзбриши
  60. Да те не бих враћао у први разред због елементарног незнања, ево ти пар линкова. Никад није касно. Знање је моћ! ;)
    http://www.lamborghini.com
    http://en.wikipedia.org/wiki/Lamborghini

    ОдговориИзбриши
  61. Viši inspektor Bešević11. новембар 2010. 12:40

    Nemate bre vi pojma o automobilima... :)
    Da li je Lamrogini ili nije...

    http://www.youtube.com/watch?v=imCwgsQDoC0

    ОдговориИзбриши
  62. Još malo o latino sapunicama i "španskastom" jeziku... Odlomci iz engleskog humorističkog programa zvanog "The Fast Show". Fenomenalna parodija! Nema dobrog humora bez Engleza... stara istina!

    http://www.youtube.com/watch?v=-WNxrZRhdPE

    http://www.youtube.com/watch?v=ctaszjeaDK0

    http://www.youtube.com/watch?v=2Hc8tm57vQs

    ОдговориИзбриши
  63. Ja nemam pojma o automobilima, priznajem. A, kako bih i imala pojma o AUTOMOBILIMA, vozila sam krš! :)))

    ОдговориИзбриши
  64. Uuu,pusta kafana!Vidis,svasta ovde moze covjek da nauci,i pogleda.Evo,Mirkoni,ja sam odgledala citav"Mali svet",uopste nisam znala za taj film.Slabo gledam nase filmove,vecinom mi ostane gorak ukus u ustima,ali nesto ovako,idi..."Sivi kamion crvene boje"me isto nasmijao..Skoro mi brat poslao i neke stare video-kasete "Naderalista"(bogati,otkada nisam upalila video)...pa i plazma keks u svim oblicima,pa je "pao"i kolacic...Samo da se "stegne"pa u polako,uz kafu...Da,Lomi,meni mozes u buduce,uz kafu i one slatkise sa menija,po redu.Svima slatko kvari kafu,ali meni prija,bas!
    Jedva cekam da se zaredaju slave,ajd'sad ne radi klope,nego kada dodjemo do auta(a muski uvijek dodju),a ja izbacim mog favorita,bombu-Lamborgini!HE,he,he...ma vec cujem-samo sanjaj,kolko kosta,zene vozaci..idi,svasta ce tu da se nakupi..A ja niti sam vozac,pitanje je kada cu postati,Lamborgini je stvarno bajka,ali ajde,bolje i o tome nego o porezima,zarezima...
    Ajde da bacim pogled na "Blic",nisam "u toku",pa porciju plazme,pa opet kasnije u kafanu...

    ОдговориИзбриши
  65. A na Blicu,pusi li,se,pusi...Ovako:
    Dolazi tip na kiosk i kaze:"Dajte mi marlboro,uzima kutiju,placa,i procita cuvenu naljepnicu na kojoj pise:"Pusenje izaziva impotenciju..."vraca kutiju i kaze:"Molim Vas,dajte mi neku drugu kutiju sa rakom..."
    Ne znam sta mi se desava sa Blic Stripom,ali par dana ga ne mogu otvoriti,vidim ga samo kao umanjenu varijantu,nista klik na x i to,da se uveca...

    ОдговориИзбриши
  66. Evo,mene opet!!!Ju,ju,ju-Sujica je na blogu!!!Da mi je neko rekao da ce to da me obraduje,mislim...Jes'da je prvo slika Petra Pana(a i naslov),pa me malo zbunilo,malcice se sam se navikla na njenu golotinju,ali ajde...Vidi mene,raspalila monolog u kafani..."a moze i recitacija,sjedeci ili stojeci,monolog ili recitacija(Audicija)"...

    ОдговориИзбриши
  67. Mmmmm, bio je Mirkoni u pravu u vezi s komentatorima... Ne znam da li su stari komentatori odustali od Milice (a u međuvremenu došli neki novi) ili su ono sve komentari Miličinih prijatelja na fejsu. Verovatno ono drugo čim onaj lik zna da ona planira knjigu da napiše. Definitivno nema više dobrog provoda tamo. :)

    ОдговориИзбриши
  68. Нека те Тина, нека те... Само ти плеши по кафани ;), није фрка. Што се тиче Шујичинке, од сутра ћу и ја да сврнем. Сад немам кад, спремам нови астал.

    ОдговориИзбриши
  69. Ne odustaj Lajka, samo nam fali malo treninga... Uostalom, ubeđen sam da nas je M. Š. sve zagotivila makar i kroz "Stokholmski sindrom"... :)

    P.S. Stokholmski sindrom je naziv psihološkog stanja koje nastaje u situacijama u kojima dolazi do zbližavanja otmičara i talaca. Zbližavanju otmičara i njihovih žrtava doprinosi vreme provedeno u takvoj situaciji; što više vremena protekne, veća je mogućnost stvaranja stokholmskog sindroma, a s tim i manja verovatnoća povređivanja talaca. (Vikipedija)

    ОдговориИзбриши
  70. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  71. Da ne bude zabune, mislila sam na to da, na osnovu slike, Milutin, Mirkoni i ja izgledamo k'o najdžangrizavija bića tamo. :D

    ОдговориИзбриши

Пратиоци

Претражи овај блог

...

free counters