Prime Directive

И да будемо начисто. Вређање мене овде још и може да прође, задаћете коју рану мојој сујети, зарашће, нема везе, али вређање неког другог, на мом блогу, мојој авлији, не дозвољавам. Ово сматрам разбибригом и малом можданом гимнастиком а не огласним простором те ако неко жели некога да прозива, нек` лепо отвори свој налог па удри брате, сестро или шта си већ. Свађа и те клиначке глупости не долазе ни под који обзир! Није цензура већ немање разумевања за приземна срања. Ако ме нешто нервира и диже ми притисак је препирање ради препирања! Двоје не може да разговара ако имају исти став, то је јасно ко летњи дан у подне, али контрирање зарад самозадовољавања личне малограђанштине заиста нема шансу. Аргументовани ставови долазе у обзир, то волим и много ценим и надам се истима. Унапред хвала на разумевању.

Понешто о мени

Моја слика
Половина људи има константну жељу да другима прича приче и објашњава очигледно. Ја спадам у другу половину. Ако имам шта да кажем рећи ћу/откуцаћу овде па кога интересује, интересује. А кога не интересује... изгубио је 10 секунди живота док је и ово читао. Нек` тражи бољу кафану!

... а кога интересује више података о мени:

петак, 24. мај 2013.

Измишљање топле воде

Врућа вода – најјефтинији лек

По ајур-веди и здравље и болест представљају процес који се одвија свакога секунда у нашем животу. Добре и корисне навике јачају процес који се зове здравље, а лоше навике јачају процес који се зове лоше здравље.

Редовна употреба прокуване воде јача наш агни – аутоимуни систем, нашу отпорност, снагу и енергију.

У Србији је популарно рећи „Чај пијем само када сам болестан“. Али ако уместо чаја затражите врућу воду, лако се може десити да вас погледају испод ока. Доживео сам многе анегдоте по разним хотелима када сам од келнера тражио врућу воду уз ручак, а они су то памтили и препричавали годинама...

Тако је у Србији, али на Истоку је употреба вруће воде за пиће нешто што се подразумева. У Русији, Украјини и сличним земљама „кипјаток“ се стално држи у самовару и нормално се пије уместо хладне воде. А у земљама као што су Индија, Кина, Јапан и сличне, врућа вода и уопште врући напици се подразумевају. То је део традиције старе хиљадама година. А ако људи нешто следе и чувају из поколења у поколење, можемо лако да претпоставимо да је то из неког разлога корисно.

Три типа прокуване воде

Древна ’’наука о животу’’ – ајур-веда, која се сматра мајком свих система природне медицине, велича употребу прокуване воде како за здраве, тако и за болесне особе. У древним текстовима се углавном помињу три типа прокуване воде – вода која ври довољно дуго да испари једна четвртина количине, затим вода која ври довољно дуго да испари једна половина количине и вода која се кува толико дуго док не остану само две петине укупне количине.

Зашто кувати воду?

Смисао кувања воде је вишеструк. Прво и основно, кувањем се уништавају микроорганизми и помаже се таложење хемијских нечистоћа. Ако сами кувате ову нашу воду из чесме и пустите да ври бар 5 минута, после хлађења можете наћи густ талог креча на дну посуде. У овом талогу ће бити и многа друга штетна једињења. Дакле, први резултат који се постиже је микробиолошка и, у највећем делу, хемијска исправност воде.

Друга сврха прокувавања је суптилнија али подједнако важна. Вода је основни растварач у безбројним биохемијским реакцијама које се непрекидно дешавају у нашем организму. Вода и ватра леже у основи хемије, а пре свега биохемије. Заједничко име за све метаболичке процесе у телу је тзв. пита доша. Буквални превод речи пита је „киселина“ – дакле сама реч указује на варење и биохемијске процесе. Према ајурведи, пита доша се састоји од ватре и од воде. Посебан део овог принципа је Агни – у преводу са санскрита буквално значи огањ. Он представља ватру варења и одговоран је за варење свега што човек поједе, попије, помирише, чује, види, додирне... Агни трансформише све што долази у систем дух и тело.

Кување уводи агни у воду

Сада можемо лако да разумемо зашто се вода (и храна) кувају. Раније, док се кувало на отвореном пламену, то је било видљиво и голим оком – кувањем се ватра, односно огањ (агни) уводи у супстанцу која се кува. На примеру воде, кувана вода је вода са вишком агнија и самим тим се лакше вари у телу и подстиче имунитет.

Када пијемо некувану воду, тада наш унутрашњи агни мора сам да свари све бактерије, праживотиње, споре и плесни које вода садржи. Ако је агни слаб, долази до болести. Зато многи западњаци одмах добију дизентерију чим стигну у Индију. Са друге стране, ако спољашњи агни већ свари ове нежељене супстанце, тада нема симптома болести.

Управо у овом грму лежи зец. По ајур-веди и здравље и болест представљају процес који се одвија свакога секунда у нашем животу. Добре и корисне навике јачају процес који се зове здравље, а лоше навике јачају процес који се зове лоше здравље.

Редовна употреба прокуване воде редовно јача наш агни – аутоимуни систем, нашу отпорност, снагу и енергију. Ово је нарочито важно за особе које су већ болесне.

Када помаже врућа вода

Генерално можемо рећи да све болести настају услед накупљања телесних токсина. Када је агни јак, корисни делови хране усвајају се за нормалан развој ткива, а некорисни се избацује кроз црева и урин. Међутим, када је агни слаб, један део хране нити се усваја, нити се избацује. Он остаје да трули у цревима и ствара лепљиву материју непријатног мириса која се зове ама. Накупљање аме у различитим деловима тела лежи у основи сваке болести.

Зато ајур-веда код различитих болести препоручује употребу вруће, прокуване воде. Ово се најбоље види у случају грознице – температуре.

У акутним стањима, када је температура последица назеба, грипа, прехладе итд. ајур-веда преписује да се користи вода спремљена у односу пола-пола. То значи да кувате литар воде док не остане пола литра, а затим то сипате у термос. Ако пацијент сваких пола сата пије по један до два гутљаја ове вруће воде, грозница ће брзо проћи. Наравно, вода не сме бити врела, да опржи језик, већ довољно врућа, као чај.

Са друге стране, ако особа пати од хроничне грознице, то указује да се ама налази дубоко у ткивима и да је пустила корен. Тада се препоручује чувени ајурведски рецепт – „шадангпанија“ или на српском, вода која је кувана толико дуго док не остане две петине укупне запремине. Дакле, када се литар воде сведе на 0,4 литра и пацијент не једе и не пије ништа осим ове воде (максимално 3 дана, зависно од снаге пацијента и болести) то је сигуран лек чак и против хроничне грознице.

Редовна употреба прокуване воде где само једна четвртина испари (остане 0,75 л од једног литра) препоручује се код свих хроничних и упорних болести као што су астма, артритис, колитис, мигрене, синуситис, ангина пекторис и друге срчане сметње, целулит, гојазност...

Јак агни – здрав човек

Агни је основа аутоимуног система и он прождире све штетне материје које се спремају да угрозе наше тело, било да су то микроорганизми, отрови, телесни отпаци, емоције, климатски утицаји итд. Када је агни снажан, ниједна болест не може да савлада дату особу. Са друге стране, слаб агни доводи до накупљања штетних материја у телу и на крају до многих акутних и хроничних болести.

Приближио:
Владимир Чобић, Инструктор ајурведе, Текст преузет из бр. 55 часописа Здрав живот

Нема коментара:

Постави коментар

Пратиоци

Претражи овај блог

...

free counters